Отиди на
Форум "Наука"

Светът на Софи


adito

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте!

Наскоро прочетох една невероятна книга "Светът на Софи" на Юстайн Гордер.

Един 'пасаж' ми направи впечатление и се родиха малко размисли...

Ето ТУК може да се види въпросния текст.

Интересно ми е... До колко се е запазила "способността" ни да се удивляваме от живота и да си задаваме въпроси... Страх ли ви е да погледнете фокусника в очите? Защо? :post-70473-1124971712:

Поздрави! :)

снимка: post-6-1222687923_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

Здрасти, четох тази книга преди известно време и ми хареса. По един много приятен и лесен за възприемане начин са описани основните направления във философията, чудесна е за припомняне на знания, или за основи на такива ;)

Сега по-конкретно за въпросът ти - хммм, да аз също се замислих над това и се опитвах да си спомня как съм възприемала света преди време, как съм гледала на всичко и как сега ... стигнах до съвсем логичното прозрение, че разлика има и то огромна ... ноооо, не знам дали сега не съм по-доволна от "погледа", който имам... мисля си, че съм ;) ... а и да не забравяме, че човек се удивлява от нещата, които не познава, а аз съм опознала света около мен вече, или поне този, който има пряко касателство с мен. Разбира се все още има ситуации, когато се удивявам(е) или оставаме изненадани ... но си има чар и в познаването, стига да запазиш способността да се радваш и да цениш, това което имаш като възможности ... нещо такова си мислих докато четох книгата ... Не мисля, че предпочитам детския поглед над нещата, той просто е МНОГО по-лесен ......

а що се отнася до магьосника - аз си имам мой личен такъв ... и съм доволна от триковете му (това го казвам колкото в преносен, толкова и в буквален смисъл) а и не виждам нищо страшно в това ;) ... но разбира се всеки за себе си може да коментира ;)

успех

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
До колко се е запазила "способността" ни да се удивляваме от живота и да си задаваме въпроси...

Какво е живота? Нещото, което ни прави живи, това което ни се случва постоянно, периода от раждането до смъртта...

Забързания живот явно (за съжаление) ограничава не само погледа и възможността да гледаме дори и малките неща, които се случват около нас, а и дори желанието ни да ги виждаме. Енергията се изчерпва само с желанието за живот...за търсене интересното в него...не знам до каква степен го има, вероятно присъства..., но има разлика от "искам, мога, правя го". Както в една друга тема написах (а маи и не в една) за мен любознанието е един от най-висшите и важни черти, които човек трябва да притежава. Да изпитва дори нужда да опознава всичко около себе си, да си задава въпросите Защо? Какво е това? Как стана? и т.н.

Живота е изпълнен с постоянни възможности, не спират да ни се случват удивителни неща - всеки ден! До колко ги виждаме и се възползваме е друг въпрос.

Страх ли ви е да погледнете фокусника в очите? Защо?

НЕ!

За мен въпроса е "Какво ще се промени след излизане от пещерата?" (от мита за пещерата на Платон) Но точно този въпрос ме кара "да погледна в очите" фокусника. За съжаление понякога трябва да се изчака...но ако отговора на горния "въпрос" е ДА!, т.е. има ли човек интерес към живота, удивляват ли го "малките" неща...ще има и желание да погледне в очите фокусника, може би зависи от интереса и колко често и кой фокусник поглеждаш.

А би ли искал да погледнеш в книгата не на фокусника, а на магьосника? :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...