Отиди на
Форум "Наука"

За портретите на цар Иван Асен ІІ от Беренде, Иваново, Матейче и Милешево


Recommended Posts

  • Потребители

Иван Асен ІІ е един от двамата най-велики български владетели. По ирония на съдбата до нас са достигнали в добро състояние образите на някои не толкова заслужили наши владетели като тези на синът му цар Михаил Асен, на цар Константин Тих и на цар Иван Александър. С цар Иван Асен ІІ се свързват 4 фрески, но всички са в доста лошо състояние и има спорове дали наистина принадлежат на този владетел.

БЕРЕНДЕ

Фреската се е намирала на вътшната фасада и не е оцеляла до наше време. Запазени са били 2 нейни копия. Едното е черно-бяло (3), като е възпроизведен надписа "Йоан Асен в Христа Бога благоверен цар и самодържец на българите". Второто е било цветно, но поне аз така и не го видях когато ходих в църковно-историческия музей. Тъй като обаче тогава имаше изложба е възможно да съм го пропуснал, ако е било на копията от фрески, които са по стените на музея и се е оказало зад някое от изложбените табла.

Проблемите обаче далеч не свършват с това. Има спорове и около това от кога е портрета и дали изобщо е на цар Иван Асен ІІ. Тъй като изображението е било по-нависоко са изказани предположения, че това не е ктиторски портрет, а родословно дърво на цар Иван Александър подобно на това на сестра му от Матейче. Иначе казано - че става дума за късен портрет от 14в., а не от 13в. А от тук до следващото има само 1 крачка - че не става дума за портрет на цар Иван Асен ІІ, а за изображение на цар Иван Александър. Известно е, че и цар Михаил Шишман и цар Иван Александър са си прикачали и името "Асен". Тъй като обаче фреската я няма вече, то е трудно както дасе приеме категорично, че става дума за ктиторски портрет на цар Иват Асен ІІ, тъй и да се опровергаят тезите, които оспорват това.

ИВАНОВО

Фреската от Ивановските манастири, която се свързва с Иван Асен ІІ също е в много лошо състояние - вижда се горния край на короната и част от дрехата (2). Сред засегнатите места е и частта от двете страни на главата, където обикновено стои името на изобразения. По-добре е запазен съседния на владетеля персонаж - на Архангел Михаил. От короната може да се съди, че на фреската е владетел, а от ангела-патрон, с макет на храма - и че е ктиторска. Но и в този случай не може да се твърди със сигурност, че изображението е на цар Иван Асен ІІ.

МАТЕЙЧЕ

В черквата "Света Богородица" в Матейче е фреската с родословното дърво (4) на сръбската царица Елена - сестра на цар Иван Иван Александър. Какво е останало от нея след една неумела реставрация в югославския период и след нахлуването в храма на албански сепаратисти в днешно време може само да се гадае. Нашите "научни" дейци предпочетоха вместо да се заемат със заснемане на фреската, да правят водевили от рода на пародията "Цар Калояново погребение". Разбира се частта от "лозата", където би трябвало да е образа на цар Иван Асен ІІ отдавна е повредена и по фрагмента с изображение на богатоукрасена дреха се предполага, че там е бил нарисуван този бълг. владетел. Разбира се това не оправдава проявения нихилизъм от нашата държава, защото Елена макар и сръбска царица е изобразила родословието на последната династия управлявала Второто царство.

МИЛЕШЕВО

Портрета в Милешево (1) макар и несъмнено най-добре запазения и при това нарисуван в храма, чийто ктитор е бил царския зет и където от Търново били пренесени мощите на на св. Сава Сръбски си остава не по-малко спорен от останалите. За съжаление при него най-увредената част е лицето. Тъй като сърбите упорито твърдят, че това е изображение на император Йоан Ватаци, ще изложа аргументите, свързващи образа с бълг. владетел:

1. Все пак е запазено първото име "Йоан", което обаче не е достатъчно дали става дума за Асен или Ватаци;

2. В притвора има галерия с роднините на ктитора крал Стефан Владислав - Стефан Радослав, Стефан Първовенчани, Стефан Неман и св. Сава. Иван Асен ІІ е бил тъст и покровител на крал Стефан Владислав и е логично също да е изобразен в притвора. Подобна причина няма обаче за изобразяване на Ватаци - при управлението на книтора Стефан Владислав той е управител на Никейската империя, а Теодор Комнин и синът му все още претендират да са императори и владенията им са по-близо до Сърбия.

3. Запазените части от облеклото на владетеля приличат на владетелските одежди от печата и златната монета на цар Иван Асен ІІ.

150px-Ivan_Asen_2-coin-gold.JPG

post-549-1226085885_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор История

За стенописа в Беренде.

Имало е копие в Археологическия музей, но според Бистра Николова никой след Грабар не го е виждал. Тя поне не могла да го намери.

Но тя така и така е убедена, че става дума за Иван Александър.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами в НАМ аз поне не го видях. Гледах и в Църковно-историческия музей, но не го видях. Ама и доста бързах, защото имах малко време, пропуснах единия влак и не исках да изпускам следващия. В ЦИМ има по стените копия от различни фрески, но в единият салон имаше изложба и паната закриваха стените. Питах директора за тази фреска, одеждите от предполагаемия гроб на патр. Евтимий и печата на архиеп. Лъв, но тъй и не разбрах дали нещо от трите го има там.

Но за фреската ще трябва да намина пак да погледна - аз очаквах че е някаква рисунка на платно или картон и не съобразих, че може да е от тези по стените. Ама кога ще е - не знам. На стените има да речем копия от портретите на неизвестните ктитори от Хилендар (дето ги бяха пуснали с една ментърджийска статия, че били на х. Вълчо - брата на Паисий).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Галахад, Портрета в Милешево (1) същия ли е за който правя коментара ,а именно от притвора на галерията

с роднините на ктитора-ворият от ляво на дясно представен като принц Радослав.Над неговия образ и на образа на този отдясно на него Стефан Неман е очертан изчегъртан правоъгълник,там където трябва ,или по-тпчно мисля,че е стоял ктиторския надпис.Изчегъртването още по добре си личи и от спорния според мен портрет наречен на принц Радосляв. От портрета,който казваш Портрета в Милешево (1) очевидно изглежда на друго изображение,поне това се вижда от прикрепеното .Видях ,че и ти пишеш,че" не е в тази група.За съжаление не е запазена главата на царя"

Няма да трия предишните си мисли.И аз стигам до твоя извод,че Иван Асен ІІ е бил тъст и покровител на крал Стефан Владислав и е логично също да е изобразен в тази ктиторска група.А не принц Радослав,който е младши, та и на него да се подава макета,че да го предаде на първия крал?!Принц Радослав,ако трябваше да го изобразят би бил изобразен от дясната страна на Владислав именно като по-младши ,а не да го бъркат в големите държавни работи, и да има по почетно място от брат си наравно със Стефан Неман и св. Сава.

А и факта ,че има и друг портрет с надпис Йоан" Портрета в Милешево (1) с не е запазена главата на царя"

ме кара да мисля ,че в ктиторския портрет това е цар Иван Асен ІІ. а не Радослав.Така както Стефан Владислав присъства и на друго място в църквата,така и цар Иван Асен ІІ(1218-1241) , тъст и негов покровител и именно той е удовлетворил молбата на Стефан Владислав и е върналв 1236 г мощите (или част)на погребания в Търнова Св.Сава,за да бъдат поставени в специално изградения за тази цел манастрир(постр.1236 г.).

post-4727-1241394632_thumb.jpg

post-4727-1241394642_thumb.jpg

post-4727-1241394657_thumb.jpg

post-4727-1241394710_thumb.jpg

post-4727-1241394722_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Галахад, Портрета в Милешево (1) същия ли е за който правя коментара ,а именно от притвора на галерията

с роднините на ктитора-ворият от ляво на дясно представен като принц Радослав.

Царският портрет, който съм показал или по-точно запазения фрагмент от него стои до монах, който обаче също е с доста повремеда горна част и не е ясно кой е.

Групата, която си сложил са Владислав, Радослав, Стефан Първовенчани и св. Сава.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...