Отиди на
Форум "Наука"

Как се предсказва слънчево затъмнение


Recommended Posts

  • Потребител

Ето тема която ще е интересна за начинаещи и понапреднали астрономи.

На 22 Април 1715, в Англия и Уелс за първи път от над 500 години е имало слънчево затъмнение, това събитие не е било кой знае какво събитие, затъмнение като затъмнение, нищо ново под слънцето. И все пак под слънцето е имало нещо, което до тогава не го е имало, това затъмнение е първото документирано и доказано предсказано затъмнение!

До тогава хората се досещали какво става при затъмнение, луната закрива слънцето. Някои се плашели, други виждали зла поличба, но за предсказване на затъмнение се носели само легенди и от никъде не е имало доказателства за направено вярно предсказване. А преди това знаменателно за Англия и Уелс затъмнение мнозина претендирали като се позовали естествено на тъмна източна мъдрост, а не на реални изчисления, а източната мъдрост била нещо толкова тъмно, че никой нищо не виждал в нея и тя била нещо като играта, "Тука има, тука нема".

Ето и няколко прости стъпки за начинаещия астроном или за "пророците" на първото затъмнение от 1715. Все неща, които за нас ни се струват даденост, но за 1715 е трябвало да се въвеждат;

1. Определят се две координатни системи, хелиоцентрична за позициониране на координати на земята и луната и земна, за определяне на координати на повърхността на земята. В миналото географската дължина е била проблем за измерване особено в морето. Координати са необходими за да се записват според тях наблюденията на луната и земята.

2. Намира се най точния възможен часовник - хронометър, с който да се засича позиционирането, това е най големия проблем за миналото. Просто до тогава часовниците са били гола вода. Ироничното в случая е, че най точния часовник е бил конструиран от сър Исаак Нютон и е бил капков :-). Всички останали часовници са се сверявали всеки слънчев ден според най високата точка на слънцето. Това ги прави негодни за нашата цел, както и за каква то и да е цел, освен първенюшка украса.

3. Започва се няколкогодишно наблюдение на движението на луната и земята. Данните се нанасят първо в някаква таблица, след което се прави графика или някаква схема с ексцентричните елипси на орбитите.

4. И в точка четири идваме на гадната част, дори и да имаме точни наблюдения с неестествено добър часовник за времето си, който явно е паднал или от небето или от ябълката на самия Нютон. Трябва да съставим функция или/и диференциално уравнение за да се засекът двете елипсовидоексцентрични орбити. Както можете да се досетите без "магическите" за времето си и неразбираеми от никого интегрални функции на Нютон жив човек няма никакъв шанс да предскаже затъмнение.

5. Някои дебни подробности. Така между другото трябва да се открие. че отношението на диаметрите и отстоянията от земята на луната и слънцето са 400:1, както и ъгъл на пресичане на луната от 5', нещо незнайно до тогава.

Разбира се, че нямам нищо против многоуважавания математик Талес, интересно защо ли той нищо не споменава за метода си на предсказване на затъмнение? Хали и Уолъс също не разкриват метода си, който обаче ще е много интересен, защото сега съм почти убеден, че са ползвали не хронометър а някакви звездни движения като часовник. Или по точно самия Нютон го е правил, а те само са помагали, няма начин да са минали без родения на коледния ден велик гений.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Затъмнение се случва, когато един обект преминава между нас и друг обект блокирайки светлината му.

На всеки 16 месеца някъде на земята се вижда слънчево затъмнение.

В момента всяко едно слънчево затъмнение може да се определи до секундата.

По време нза пълно слънчево затъмнение температурата може да падне с 190C градуса.

Но в открития космос е доста студено: http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=10336

Причината за разстоянието във ремето от едно слънчево затъмнение към друго е че Луната е много малка (1/4 от диаметъра на Земята) и достатъчно растояние от Земята (приблизително 386 км) и е доста трудно да застанат така, че да се получи затъмнение.

Пълното затъмнение се пада в така наречената "сянка", където слънцето се скрива изцяло. Приблизително 160 км покрива от земната повърхност...

Из цялата вселена това е нещо нормално и се случва навсякъде...

post-5946-049222200 1289563616_thumb.jpg

Снимката е правена през 1999 година от Мир.

Така наречената "сянка"

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...