Отиди на
Форум "Наука"

Граница на българските земи с Австрия?


Recommended Posts

  • Потребител

Един ден разглеждах една карта на българските земи под османско иго и видях, че през XVIII век нашите земи са граничели с Австрия след австро-турска война от 1735 до 1739 година за кратко. Има ли такова нещо или става дума за грешка?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Не е грешка. Просто днешна Сърбия е окупирана за кратко от Австрия. Впрочем това допринася много за успешните борби на сърбите от началото на XIX век заедно със кърджалийските размирици.

Пелопонес пък горе-долу по това време за ок. 20 години, ако не греша е венециански.

Редактирано от Стоедин
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мисля, че границата ни с Франция е много по-значима и най-важното е на България , а не на Турция.

А и е била доста време. И сме си мерили ... мечовете с Франция при най-великият им Крал.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Става дума за Пожаревацкия мир от 1718 г. След победоносна война с Турция Австрийската империя окупира Белградския санджак и част от Видинския сандажак - Кладово и басейна на р.Черни Тимок, а във Влахия - бившия Северински Банат. Така в Австийската империя попадат земи населени с българи - долината на р.Черни Тимок и поречието на р.Велика Морава. Австрийската власт се задържа до 1739 г. Когато Австрия съвместно с Русия започва война с Турция но тя излиза неудачна и австрийците подписват неблагоприятен мир в Свищов, с който губят всички придобивки от 1718 г.

Това австрийско владение на земите източно от Морава имат изключително неблагоприятно влияние за европейската представа за Западна България. Ако до 17 в. повечето европейски картографи поставят границата на Сърбия и България или на р.Велика Морава или като граница на Белгарския с Видинския санджак, то след 1718 г. цялата окупирана от Австрия територия се представя за Сърбия и границата с България вече се премества на р.Тимок!

вж.картите:Австрийски придобивки 1718-39 г. (Пожаревацки мир) : http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_Pozjarevac_1718.GIF

Карта на Будинския еялет (след покоряването на Унгария в 1528 г.) (както и на Западните Балкани, Смедеревския (Белградски санджак и Видинския санджак): http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_Elejat_Buda.jpg

Карта на Печката Сръбска патриаршия (1557-1767 г.):http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_Petschka_patriarshia.PNG

Даже и самите сърби не са си помисляли долината на Тимок и Кладово като за сръбски територии.

Редактирано от Щекн Ичр
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...