Отиди на
Форум "Наука"

Кое е по леко, водата или олиото?


Guest yordanp

Recommended Posts

По правилния въпрос е кое е по плътно от 2-те? Мнозина навярно биха казали, есествено че олиото е по-плътно. Да, но въпросът ми е възможно ли е при някакви условия да има изключение от правилото. Веднага посочвам следния пример: Имаме съд пълен до половината със вода, наливаме във него една лъжичка олио. По законите на физиката, олиото венага изплува на повърхноста и така си стои. (всеки готвач би го потвърдил :biggrin: ). До тук добре! Същият опит се повтаря, но този път от 3-ма човека. На един от тях се получава следното, при изливането на олиото, то се разделя на 2 части, като една голяма капка пада на дъното, а останалата част си плува на повърхноста. Този опит е правен в продължение на 3 месеца множество пъти от същия човек, като всеки път става дно и също.

Някой от вас навярно вече са се досетили, защо си задавам точно този въпрос. Само ще поясня, аз лично не вярвам в магии и тем подобни, и в повечето случаи търся научно обяснение (в случзая чрез физиката).

Надявам се да има някой по вещ, който да ми обясни защо се получава така, или поне да дадете своите предположения, хипотези и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Как точно е проведен този опит? Олиото нещо манипулирано ли е?

Според мен ако се изстуди олиото до такава температура, при която е доста по плътно ( не да замръзне ) може да се получи така.

Link to comment
Share on other sites

Как точно е проведен този опит? Олиото нещо манипулирано ли е?

Според мен ако се изстуди олиото до такава температура, при която е доста по плътно ( не да замръзне ) може да се получи така.

Въпросът е такъв, че олиото не е подлагано на нищо (не е лежало в хладилник), съвсем обикновенно слънчогледово е. Аз и една приятелка правим следното: във прозрачен стъклен съд наливам вода, вземам една чаена лъжичка олио и от височина близо 20см го изливам в чашата. Олиото изплува най от горе. Тя при същите условия го излива, но при нея потъва едната половина и се утаява на дъното. пак казвам, не мога да си обесня защо при едни и същи условия при нея от 6 опита - 6 пъти ще потъне капка, а при мен от 6 опита - 6 пъти изплува от горе. Много ми е странно. :hmmm:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Едиственото обяснение според мен е в начина на изпълненние на опита. Явно олиото е с близка до водата плътност и в зависимост от изпълнението може да се случат и двата варианта за които говориш. Пробвайте да го проведете при идентични условия- еднаква височина на изливане и най хубаво от някакъв уред, за да не се влияее от нечия ръка т.е. няма начин иначе условията да са еднакви и от там да идва всичко.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...