Отиди на
Форум "Наука"

Свободата на словото в България през ВСВ


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Винаги съм съе чудел колко пренебрегнати са периодичните издания отпреди 1944 г. (че и от след това) като исторически източници.

Случайно попаднах на текст в списание за авиационни проблеми, само по себе си доста интересно показва от какво са се интересували хората (обърнете внимание на наградите – джебен часовник, електрически радиатори, но и ...... боя за маскировка от бомбите... излиза, че и във военно време адаптивността на бизнеса не е била снижена  )

Най-интересен е обаче един страничен мотив – за степента на свободата на словото в България оттогава. Авторът в уводната статия хвали съветската армия наравно с немската и останалите. Във времето, сменило този период такова нещо, например да хвалиш американската армия във Виетнам, би било абсолютно недопустимо....

Списание „Газова защита и авиация”, бр.12, 1942 г.

Уводната статия е относно духа на воюващите, авторът застъпва тезата, че той се дължи на високата им патриотична мотивация.

“На какво се дължи тая упоритост на воюващите страни? Виждаме, че руската армия държи твърдо позициите си, макар, че в продължение на три години отстъпва. Въпреки комунистическия строй в Русия, руската армия се бие добре. /отбелязва се същ о и твърдостта на останалите народи/..... На какво се дължи това? .... Това е народностният дух, високото национално съзнание. .... Руските ръководни лица, далеч вече не е тайна, че издигнаха бързо руския национализъм в култ, равен с този към Ленин и Сталин. Те възвеличиха.... руската сила... ”

По нататък е интересно как авторът нарича Италия „фашистка” – „В Германия, Япония и особено във фашистка Италия” ...

целият текст можете да намерите тук:

http://www.ariergard.net/index.php?option=...8&Itemid=62

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мдааа, още по-интересна ще е ако се открие тема "свободата на словото в съвременна България".

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Сега, няма да се съглася с това, че в България във всички времена е имало или в бъдеще ще има свобода на словото (мнението). В България никога не е имало, няма и никога няма да има свобода на словото! Ние българите обичаме свободата на словото, но само когато е в наша полза, а ако е в наша вреда, ние не я обичаме! Че то самите форуми са огледало на това! Как може Дейвид Летърман да се бъзика с президентите на САЩ пред целия свят, а пък в България този номер не върви? Турците ли са виновни за тая работа или кой?

Свободата на словото (мнението) върви ръка за ръка с демокрацията. В България никога не е имало, няма и никога няма да има демокрация. Просто нашият народ не е демократичен. Той не знае, какво е това демокрация, понеже никога не е живял при такава! Колкото хора попиташ ще ти кажат различни теореми по въпроса. Колко българи знаят, че канадците не удрят печати на канадските паспорти - влязъл, излязъл! За канадските власти паспорта служи да докаже, че лицето е канадски гражданин. Кога е излязал от Канада и кога е влязъл не е важно за тях! А, в България как е? Не е така! А, то е точно защото сме много демократични!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Не бих се съгласил с това, МГ. Нито с констатацията за "демократичността" или "недемократичността" на българския народ....

Когато правеше първите си институции от Възраждането беше достатъчно демократичен; "Строителите на съвременна България" също бяха достатъчно демократични, ето и пример от втората световна война. Когато сестрата на Трайчо Костов необезпокоявана преподава литература или какво беше там на учениците, също беше достатъчно демократично. И днес, когато пък дъщерята на Георги Боков става шеф на разни организации също е.

Това е функция на политическата система, а ако разгледаме доосвобожденския период, когато българинът е оставен сам на себе си, виждаме естествени демократични склонности.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...