Отиди на
Форум "Наука"

Държавен тероризъм с подизпълнител 12-членна комисия към Министерския съвет


Recommended Posts

  • Потребител

Новата методика за включване на лекарствата в позитивния списък -

Държавян тероризъм с подизпълнител 12-членна комисия към Министерския съвет.

Българското правителство измисли нов префинен метод за терор над българите останали все още на територията на България - обрича на преждевременна смърт хиляди билни от диабет, като поставя условие на фармацевтичните компании да доставят в българия лекарствоз на неприемливо ниска цена.

Като капак на всичката тази гавра със българите българското правителство е нарекло въпросния списък с лекарствата - ПОЗИТИВЕН.

Престъпление срещу държавата (а може да се каже и срещу човечеството) е при 10 милиарда лева излишък на държавния бюджет българското правителство да продължава политиката на геноцид с все по-нататъчно намаляване отпусканите от Здравната каса лекарства.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Болните остават без безплатен инсулин?

Не бе подписано споразумение между Министерството на здравеопазването и фармацевтичната компания "Ново Нордикс" за цената на инсулина на водещата датска компания, предаде БГНЕС. Проблемът се появи преди дни, след като от фирмата производител "Ново Нордиск" отказаха да работят със Здравната каса, защото Комисията по лекарствен списък е заложила по-ниска цена. Крум Касабов, представител на компанията за България, каза, че 65 000 болни от диабет, между които и много деца, поддържат живота си с техния инсулин.

„За съжаление не успяхме днес да постигнем пълно споразумение, но смятам, че двете страни вървят в посока да се намери решение на този проблем. Трябва да се направи компромис от двете страни. Ние направихме две алтернативни предложения на Министерство на здравеопазването – даряване на проблемните продукти в много голям размер, както и регистриране на най-ниските цени на инсулин в Европа. Предполагам, че следващата седмица ще имаме окончателна позиция по въпроса”, коментира днес Касабов след разговорите във ведомството, цитиран от Фокус.

"Няма начин да повишим цените на инсулина на „Ново Нордиск”, заяви обаче заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков. „Затова трябва да се обсъди евентуална промяна на Наредба 10 в Закона за здравеопазването, каквато можем да направим, но няма начин да повишим цените”, увери той. Според Цеков ако не се подпише договор с фирмата, пациентите ще имат възможност да избират между другите човешки инсулини. Инсулините на „Ново Нордиск” ще ги има в аптеките, но няма да бъдат заплащани от Здравната каса.

По-рано днес майки на деца с диабет се събраха и чакаха пред сградата на министерството, за да разберат дали ще трябва от 1 юни да сменят инсулина.

"Това не е протест, а предупреждение към отговорните институции, че не сме съгласни да преминем на друг инсулин", заяви пред Дарик радио Елисавета Котова - председател на Националната асоциация на децата с диабет.

"Не знам доколко здравният министър е запознат с инсулинотерапията и с проблемите на диабетиците, но според мен, за да вземат решение инсулинът може да бъде сменен, те трябваше да се допитат до детските ендокринолози. Когато човек минава на инсулин, той престоява 10 дни в болница, за да се види как му действа. Аз съм майка на дете с диабет и няма да сменя инсулина на детето си", заяви друга протестираща майка.

Според Димитър Богданов - председател на Асоциация „Диабет”, преминаването от един вид инсулин на друг е сложен процес, който не може да стане от днес за утре, това може да доведе до множество усложнения и дори да има фатален изход за пациента, предаде още Фокус.

Около 4000 пациенти с епилепсия има опасност да останат без животоподдържащия препарат Keppra от 1 юни, съобщи междувременно пред Дарик радио Веска Събева - председател на Фондацията на родители на деца с епилепсия. Причината е, че заради недоразумения при регистрирането на цената е забавено включването на медикамента в списъка от лекарства, които Здравната каса заплаща. До този момент касата е плащала за него, като стойността на месечната доза от лекарството струва между 260 и 650 лева.

Фармацевтичната компания "Ново Нордиск", която е производител на инсулин, се опитва да извие ръцете на държавата. Така министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев коментира информацията, че 50 000 диабетици ще трябва да сменят инсулина от 1 юни. Министърът бе изслушан от депутатите в парламента, след като лидерът на ЕНП и член на коалиция “Напред” Мария Капон настоя за обяснение на проблема. Ден по-рано от здравната каса съобщиха, че фирмата отказва да сключи договор с институцията и съответните продукти няма да бъдат безплатни за хилядите болни. В момента продължават преговорите между здравното министерство и фирмата, за да се включат инсулините в позитивния списък. От „Ново Нордиск” казаха, че имат желание за диалог, но не могат да смъкнат цената, както очакват от министерството и касата. Ако не се постигне договорка обаче, болните ще трябва да сменят инсулина с друг. Това според пациентски организации и лекари може да доведе до усложнения.

Заради проблемите около доставките на инсулин след 1 юни, когато влиза в сила новият лекарствен списък, Мария Капон се върна от Пловдив. Там тя съобщи, че е получила десетки сигнали за отказ за подновяване на шофьорските книжки на хората с увреден слух и глухонемите. Без да посочват аргументи, лекарите обявяват за негодни дори шофьори с 20-годишен стаж, които не са допуснали нито едно нарушение през живота си, каза Капон.

От фирмата са направили предложение да дарят инсулин в много голям размер, както и да бъде направена промяна в наредбата на министерство за регулация на цените на лекарствата. И двете страни потвърдиха, че ще търсят вариант за решаване на проблема и че разговорите ще продължат и идната седмица.

Според д-р Крум Касабов - представител на фирмата за България, частична промяна в наредбата е възможна. От фирмата планират при положение, че ако имат реимбурсирани продукти, да поемат ангажимента да даряват останалите техни проблемни продукти толкова, колкото е необходимо, за да може всеки български пациент, лекуван с инсулина на фирмата, да няма никакви проблеми. От фирмата потвърдиха също, че няма да слязат под минималната цена за Европа. Заместник-министърът на здравеопазването Валери Цеков коментира, че ще търсят юридически варианти за промяна в наредбата, но съществува ограничението на закона. Ако все пак до споразумение не се стигне, след 1 юни пациентите ще трябва да заплащат, ако желаят да се лекуват, инсулина на тази фирма или да използват този, който касата ще заплаща.

Това, което трябва да направим, обясни д-р Цеков, е да разгледаме още веднъж предложенията на фирмата и да преценим дали те са допустими от гледна точка на закона. Едно от предложенията на практика предвижда да се въведе доплащане за всички лекарства за домашно лечение, които са 100% заплатени от НЗОК. Това предложение е неприемливо, коментира д-р Цеков. От една страна то ще се отнася не само за конкретните продукти на фирмата-производител, но и за още над 300 лекарства. От друга страна ще принуди голяма част от българските пациенти да харчат допълнителни средства за своето лечение.

По-рано днес в Министерството на здравеопазването се състоя среща на представители на Националната асоциация на децата с деабет с експерти от министерството - д-р Светлана Спасова - директор на Дирекция "Национална здравна политика", и д-р Нина Ръсина - директор на Дирекция "Лекарствена политика", съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. Майки на диабетно болните деца изразиха притеснения, свързани с проблемите с инсулиновото лечение на децата им след 1 юни. Представителите на МЗ увериха родителите, че министерството прави всичко възможно, в рамките на закона, да няма проблеми за лечението им.

Диабетно болните няма да бъдат оставени без лечение след 1 юни. Д-р Ръсина подчерта, че предстои среща с представители на фирмата-производител. Министерството на здравеопазването разчита на конструктивен диалог, в които ще бъдат решени спорните въпроси. Родителите, които оцениха усилията на министерството, заявиха, че ще останат да чакат резултата от срещата, която ще се проведе в ранния следобяд в МЗ.

Днес около десетина майки, заедно със своите деца, болни от диабет, протестираха пред Министерството на здравеопазването с искане да научат резултатите от преговорите между министерството и фармацевтичната фирма, която не желае да продава два вида инсулин чрез Здравната каса. Няколко майки бяха приети за разговор в министерството. Майки на диабетно болните деца изразиха притеснения, свързани с проблемите с инсулиновото лечение на децата им след 1 юни.

Протестът пред Министерството на здравеопазването беше заради преговорите между държавата и частна фирма за доставка на инсулин. Фирмата „Ново Нордиск", чийто инсулин сега ползват над 50 000 диабетици, обяви, че от 1 юни вече няма да работи със Здравната каса, защото не е съгласна с определените за продуктите цени в позитивната листа.

Според здравния министър Евгени Желев няма риск диабетиците да останат без лекарства, тъй като в списъка влизат инсулини и на други фирми. Пациентските организации обаче са на друго мнение. Според тях прехвърлянето на терапията от един на друг вид инсулин крие сериозен риск за здравето. Министърът на здравеопазването Евгений Желев посъветва болните от диабет на инсулин, произведен от фирмата Ново Нордиск да преминат на друг тип инсулин. Това според него няма да им се отрази негативно , нито ще навреди на здравето им. Желев обаче беше категоричен, че държавата няма да се поддаде на натиск, породен от корпоративни интереси. Утре екип на министерството ще разговаря с представител на фирмата и може да има развитие по въпроса, заяви Желев.

50 000 болни от диабет след 1-ви юни може да останат без животоподдържащия медикамент на фирмата производител Ново Нордиск, която е отказала да продава инсулина по предложените от здравната каса цени. Всички видове инсулин, включени в позитивния лекарствен списък се покриват 100 % от касата

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Люби, нали ти настояваше да не гласуваме на изборите

Наивник бил нарекъл всеки, който се надява нови избори и ново правителство да променят нещо във планирания за десетилетия напред по мандатни четирилетия, години и месеци преход към превръщане на България в страна от третия свят, с продължаващо отнемане на социалните, правните, стопански, здравни и потребителски права на българските граждани.

Програмата на всяко едно дошло на власт българско правителство е една и съща, все по-нататъчно изстискване на паричния ресурс от населението, облагане с нови и нови данъци и такси, поддържане на такива цени на енергийните носители, че да не може в тази страна да се произведе никаква конкурентноспособна стока, стартиране на следващия етап от процеса на изкупуване на земята от обеднавящите българските граждани и окрупняване на масивите с оглед на скорошното присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Първата работа на новото правителство което и да е то ще бъде шоково вдигане цената на парно, ел. енергия и налагане на нови, по-високи данъци и такси, ново предколедно орязване на лекарствата на Здравната каса, затваряне на училища и продажбата им за ползване като цехове, складове и т.н и т.н .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Общо взето целия т. нар. Позитивен списък е едно голямо неоразумение или по- скоро той напълно умишлено е направен такъв, но ефекта всъщност може да се окаже точно обратното на очакваното. Свалят се цените на лекарствата ( то малко и предизборно така)- това добре би казал всеки, но точно на изискването за тези по- ниски цени могат да отговорят фирми от да речем Китай и Индия... та така сега ще се лекуваме с леко съмнителни лекарства. Отделно в списъка не фигурират някои изключително важни лекарства. Сега министър Желев от няма на къде обвини Ново Нордиск, че им извивали ръцете...е как миналата година не им извиваха ръцете, защо не запазиха старата цена. Май по- скоро обратното се получава - министерството се опитва да манипулира фирмата. Но и в лекарствения бизнес си е в сила пазарния принцип - ако им е изгодно ще продават, ако ли не просто се оттеглят. То и без това българския пазар не е кой знае колко голям, а както се демонстрира и доста непредвидим. Надявам се все пак всичко да се оправи, защото май от министерството взеха да се осещат, че леко згафиха, като евентуално поправка в списъка може да стане през септември. Ще видим.

Наивник бил нарекъл всеки, който се надява нови избори и ново правителство да променят нещо във планирания за десетилетия напред по мандатни четирилетия, години и месеци преход към превръщане на България в страна от третия свят, с продължаващо отнемане на социалните, правните, стопански, здравни и потребителски права на българските граждани.

Програмата на всяко едно дошло на власт българско правителство е една и съща, все по-нататъчно изстискване на паричния ресурс от населението, облагане с нови и нови данъци и такси, поддържане на такива цени на енергийните носители, че да не може в тази страна да се произведе никаква конкурентноспособна стока, стартиране на следващия етап от процеса на изкупуване на земята от обеднавящите българските граждани и окрупняване на масивите с оглед на скорошното присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Първата работа на новото правителство което и да е то ще бъде шоково вдигане цената на парно, ел. енергия и налагане на нови, по-високи данъци и такси, ново предколедно орязване на лекарствата на Здравната каса, затваряне на училища и продажбата им за ползване като цехове, складове и т.н и т.н .

както ги пишеш тези работи направо всичко ми звучи обречено. Хайде да не сме чак толкова черногледи, защото ако поне малко не си повярваме...знаеш какво следва

Редактирано от fixxxsers
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наивник бил нарекъл всеки, който се надява нови избори и ново правителство да променят нещо във планирания за десетилетия напред по мандатни четирилетия, години и месеци преход към превръщане на България в страна от третия свят, с продължаващо отнемане на социалните, правните, стопански, здравни и потребителски права на българските граждани.

Извинявай, но това са неподобаващи на мислещ човек щуротии!

След като имаш такава позиция, просто нямаш грам основание да критикуваш каквото и да било. Стоенето в къщи означава съгласие с всичко, което става в държавата и следователно първият ти пост, с който е открита тази тема следва да изглежда така::

"В България може да няма инсулин, но аз не съм против това."

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм казала, че ще стоя в къщи, а че нещата в тази държава се предопределят от вън и марионетните правителства независимо от какъв цвят са, стриктно изпълняват наложена от вън политика в ущърб на България и българите.

Сам ще се убедиш в това на есен. Тогава ще ти напомня твоите бодряшки призиви и сам ще се убедиш в правотата ми.

Стигна се до там, че в близо 80% от гласуваните от НС закони се съдържат явни противоречия със европейските норми и законодателство, както и накърняване на основни човешки права чрез антихуманната политика на държавен монопол върху правото за внасяне на лекарства, принудата на болните да плащат потребителската такса и да се редят на опашки за елементарни препараати, които се продават свободно в ЕС и т.н.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това го прави сегашната власт. Не разбирам по каква логика предзадаваш, че всички са марионентни?? Хем казваш, че сегашната практика противоречи на законите на ЕС, хем наричаш сег. власт марионентна? Марионетна на кого?? На ЕС? Или и той е марионетен на някого?

Въпросът е монго по-прост - когато мафиите са на власт, се получават такива престъпни ситуации като тази с лекарствата. Остави световните конспирации и просто иди и си пусни гласа.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...