Отиди на
Форум "Наука"

Мнения и коментари по книги!


Recommended Posts

 • Администратор

Правя тази тема поради няколко пречини.

1. Няма такава тема.

2. Доста се разпростряха коментарите в темата "Любима книга"

3. Много бих искал да прочета мненията ви относно някой книги. :)

Ще започна с една книга която свърших ония ден и е една от най интересните романи които съм чел.

"Наследникът от Калкута" доста завладяваща и мащабна книга. Втората я прочетох вчера - "Алхимикът". Тази книга просто ми доказа, че явно вървя на прав път и много добре отваря очите за много неща. Колко малко четиво е, а колко много се казва в него ;)

И искам да ви питам коя е по добра - "Наследникът от Калкута" или "Граф Монте Кристо" (още не съм я чел, но след като се позанимая малко със сайта и посложа инфо смятам да я започна в началото на идния месец) Много ще ми е любопитно да разбера мнението ви :Oo::good:

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Ми не съм чел нищо от това с изключение на графа ама преди ужасно много години.

Сега чета ,,Вратарят,,на Дятченко.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребител

"Последният тамплиер" - тази книга ме разбива!Подариха ми я и започнах да я чета .Още от началото ми направи впечатление стилът на авторът,който е по-различен от останалите,като не си спестява и цинизмите.Може би това прави книгата по-реалистична.А тя наистиа е такава.Представяш си всичко и в един момент ставаш част от историята.А сюжетът така е написан,че интересът ти за Орденът на Рицарите от Соломоновият храм се качва до краен предел. Героите ,доколкото имам впечатление, са добре създадени и напълно сериозни.Като се има впредвид всичко ,което излиза на пазара - тези герои са наистина добри. Тази книга може да се конкурира напълно оправдано с "Шифърът на Леонардо",а защо не и да го мине....досега "Последният тамплиер" е издаден в 50 страни. Вземете си книгата и се убедете сами.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Поридицата A Time Odyssey - "Одисея във времето" по Arthur C. Clarke и Stephen Baxter:

- първа част: "Окото на времето" - Time's Eye (2003)

- втора част: "Слънчева буря" - Sunstorm (2005)

- трета част: "Първородните" - Firstborn (2007)

Давам имената и на английски, понеже съм чел книгите на английски и не съм сигурен, че се превеждат така. Третата част се очаква да излезне догодина.

В първата част, група астронавти и учени мистериозно се връщат назад във времето, като пътуват в различни епохи. На всякъде има сфери, поставени от Първородните, с които следят групичката. Астронавтите и учените имат различни приключения с героите от различните епохи - примерно с Александър Македонски.

Във втората книга се оказва, че Първородните са изпратили огромна планета в слънцето, като така предизвикат мощно слънчево изригване, което да унищожи Земята. Хората построяват огромен щит, който поставят между Земята и слънцето и така спасяват планетата.

Третата част още не е излезнала, но се очаква да разкрие тайната на Първородните и връзката между първите две части.

Нарочно не разказвам подробности за книгите, за да не ви "разказвам филма на влизане в киното". Книгите не са фантасмагории, а са научна фантастика. Стивън Бакстър е инженер и се занимава с космически системи, както и Артър Кларк. Втория първи е дал идеята за извеждане на сателит в земна орбита. В книгите има доста сериозна и достоверна инфорамция за космоса, слънчевата система, системата Земя-Луна, квантовата физика и космическите технологии.

Книгите са толкова добри, че нямам търпениe като ги чета за първи път и прочитам по 100ина страници на ден. Препоръчвам ги на всички :)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

И искам да ви питам коя е по добра - "Наследникът от Калкута" или "Граф Монте Кристо" (още не съм я чел, но след като се позанимая малко със сайта и посложа инфо смятам да я започна в началото на идния месец) Много ще ми е любопитно да разбера мнението ви  :Oo:  :good:

Определено "Граф Монте Кристо" е класа над "Наследника от Калкута" :good: И "Наследника" е добра, но в никакъв случай не може да постигне внушенията на "Графа". Чела съм и двете книги преди много години, още като ученичка, и досега ми се е запечатал в съзнанието края на "Граф Монте Кристо":

"... до момента, в който на човек ще му бъде позволено да знае бъщето си, цялата човешка мъдрост се съдържа в тези две думи: Чакай и се надявай !”

Уж приключенска книга, а третира общочовешки и винаги актуални въпроси - за приятелството, за любовта, за вярата в другия, за отмъщението, за възмездието, за силата на човешкия дух и т. н.

Щом още не си я чел, съветвам те да я прочетеш по-скоро - заслужава си :good:

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Две книги са ми направили голямо впечатление:

"Властелина на пръстените" на Тоукинг която направо те потапя в различен свят, не срещан до сега…до съвършенство описва всяко кътче от неговия свят…просто книгата е невероятно!

„Името на розата” това е един от най-добрата философска, историческа и трилър книга създавана някога…По такъв начин предоставя на читателя разнообразие от исторически събития с философски разсъждения на фона на ужасна поредица от убийства и то не къде, а в манастир през тъмните години на средновековието.

Имам "Среща с медуза" от Артър Кларк, но не ми се струва много завладяваща..., ако ми остане повече време това лято може да я започна да я видя...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Две книги са ми направили голямо впечатление:

"Властелина на пръстените" на Тоукинг

А чел ли си Силмарилион , Недовършени Предания иДотам и на Обратно ( Хобит) , Ако не си ти ги препоръчвам това е поредицата История На Средната Земя

Властелинът е краят на тази история ,много са интересни :)

ако си фен на Толкиновото изкуство ти препоръчвам този сайт

На мен силно впечатление освен книгите на Толкин ми правят и книгите на Т.Пратчет

естествено Пратчет не може да се сравнява с Толкин , но смеха който ми е доставил е просто не заменим .

Сега чета Леонардо : Първият учен и ми харесва .

А да имате някаква информация за книгата ИСТОРИКЪТ да знам дали е хубава .

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

От толкова много набялазани художествена и научна литература се съмнявам да мога да прочета другите книги на Толкинг, но време много ако не тази, то другата година ;)

Няма начин и аз да не ви препоръчам "Името на розата" това е един роман в които дейстивия се въртят около няколко злокобни случки в един манастир и как прозорливоста на монах чужденец му спомогва да разплете кълбото от пъклените случки случели се в святото място.

@Bridget За съжаление все още не съм я започнал, но и това ще стане. Имам една книга набелязана да я прочета ("Захир" от Пауло Коелю) поради краткото м съдържание сравнение с Графа... и след нея веднага започвам произведението на Дюма ;)

Нетрябва да се изпуска в тази тема и един автор, който споменах преди малко Пауло Коелю. За сега съм чел единставено "Алхимикът", но мисля, че е достатъчно ясно, че стилът му е да ни покаже ценните неща в живота.

"Веднъж на няколко десетилетия се появява книга, която променя завинаги живота на житателят си. <'Алхимикът'> е една от тях.

"

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

От Артър Кларк препоръчвам:

- Childhood's End

- Rendezvous with Rama

- 2001: A Space Odyssey

- 2010: Odyssey Two

- The Songs of Distant Earth

- 2061: Odyssey Three

- 3001: The Final Odyssey

- Hammer of God

От Стивън Бакстър препоръчвам:

- Manifold: Time

- Manifold: Space

- Manifold: Origin

- Evolution

- Coalescent

- Exultant

От двамата препоръчвам поредицата A Time Odyssey:

- Time's Eye

- Sunstorm

- Firstborn

Много ще се радвам, ако някой може да ми прати някоя от гореизброените книги: kumbarov@gmail.com

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Макар Ал. Дюма-баща да ми един от любимите френски автори не съм чела книгата му " Граф Монте-Кристо ". Въпреки това имам представа, тъй като навремето гледах филма. За сметка на " Графа...", аз прочетох трилогията " Тримата мускетари", " 20 години по-късно" и " 10 по-късно " .Чела съм и друга трилогия. Това са : " Графиня дьо Монсоро", " Дамата с кадифеното колие" и " Четирдесет и петимата".

Откакто прочетох книгите на Ерих Мария Ремарк " На западния фронт нищо ново" и " Обратния път " реших да потърся и други негови произведения. Ето кои намерих и прочетох: " Черния обелиск", Триумфаалната арка", " Тримата другари", " Сенки в рая", " Искрица живот", " Нощ в Лисабон ", Живот на заем" и " Време да се живее и време да се умре".

Понеже на мен ми направиха силно впечатление книгите на този автор, затова ви давам няколко цитата от негови произведение. Надявамх се да ви заинтрегувам.

" Господ е международен. Освен ако преждевременно не е станал германец. Войник, който пренебрегва отворена изба е тежко болен. Десетте божии заповеди не важат за войниците " - " Време да се живее и време да се умре"

" Човек притежава малко разум, за да проумее, че не може да живее само с разум. Хората живеят с чуствата, а за чуствата е безразлично кой е прав. "

--------------------------------------------------------------------------------

" Няма нищо по-опасно от жена, която харесва всичко. Какво трябва да направи тогава един мъж, за да хареса само него? Абсолютно нищо."

-------------------------------------------------------------------------------

" Да си тръгнеш не винаги е най-просто, щом като от себе си не можеш да избягаш.--....нищо не можеш да удържиш, дори самия себе си. "- " Живот на заем "

Аз обичам много да чета книги, които си струва да бъдат прочетени. Много съм прочела. :book::book::book: Но има една книга, която ме направо разплака. Тя е много тежка книга. Казва се " Монахинята " на Дени Дидро.

Общо взето това е от мен. :cray::cray::cray:

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
Аз обичам много да чета книги, които си струва да бъдат прочетени. Много съм прочела.  :book:  :book:  :book: Но има една книга, която ме направо разплака.  Тя е много тежка книга.  Казва се " Монахинята " на Дени Дидро.

Общо взето това е от мен.  :cray:  :cray:  :cray:

И аз така...доста избирам това което да прочета, но винаги излиза, че това са някакви огромни томове...

Абе Spirit напише тези книги на български и може да ги намеря...имам голяма колекция от онлайн книги...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Предполагам, че на български се превеждат така:

Артър Кларк:

- Края на детството

- Среща с Рама

- 2001: Космическа Одисея

- 2010: Одисея две

- Песните на далечната Земя

- 2061: Одисея три

- 3001: Последната Одисея

- Чук на Бог

Стивън Бакстър:

- Разнообразни: Време

- Разнообразни: Пространство

- Разноолразни: Произход

- Еволюция

- Съединение (Сливане)

- Ликуващ

Артър Кларк и Стивън Бакстър:

- Окото на времето

- Слънчева буря

- Първороден

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Мд-а-а. То да се изберат няколко книги е много трудна работа, затова аз преди да посоча няколко, ще дам два принципа

1/ Четете - каквото и да ви заинтригува, четете го;

2/ Не стойте по баровете до 4.00, както някои, няма да ги соча кои са :laugh::Oo::whistling:

:)

Ето няколко, които според мен са потресаващи:

"Името на розата" от Умберто Еко;

"Майсторът и Маргарита" на Михаил Булгаков

Всичко за Шерлок Холмс от А.К.Дойл

"Марсиански хроники" от Рей Бредбъри;

"Краят на детството" от Артър Кларк;

"Градът" от Клифърд Саймък

Петте книги на Ф.М.Достоевски:

"Братя Карамазови", "Престъпление и наказание", "Идиот", "Юноша" и "Бесове".

Трябва ви сериозно търпение да издържите първите стотина страници, където нищо не става, след което Космосът ще ви се стовари връз главите.

по нова българска история:

Освен "Записките" на З.Стоянов - "Строителите на съвременна България" на Симеон Радев, всичките книги (7 бр.) на Димитър Маринов; книгите "Един от Първа Дивизия" на Георги Хр.Георгиев и "Оръдията през декември" на Сава Стоянович - това ще даде най-добра представа;

Разказите на Йордан Йовков, вкл. военните;

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
„Името на розата” това е един от най-добрата философска, историческа и трилър книга създавана някога…По такъв начин предоставя на читателя разнообразие от исторически събития с философски разсъждения на фона на ужасна поредица от убийства и то не къде, а в манастир през тъмните години на средновековието.

Точно. И, което е най-готиното, архисериозна тематика е представена в чудна форма - загадки, ужас, средновековие, криминална история. Няма равна.

ПП

"Аз съм прав!" (с) Уилям от Баскервил ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

В повечето случаи интересните книги са над 100 страници. Да не те плашат дебелите книги. Когато една книга е интересна и те грабне още от самото начало, :book::book::book: то ти не усещаш кога си я преполовил.

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор
В повечето случаи интересните книги са над 100 страници. Да не те плашат дебелите книги.  Когато една книга е интересна и те грабне още от самото начало,  :book:  :book:  :book: то ти не усещаш кога си я преполовил.

Да и все се случва така, че те са някъде към 300-400 до 800 страници...

Точно. И, което е най-готиното, архисериозна тематика е представена в чудна форма - загадки, ужас, средновековие, криминална история. Няма равна.

ПП

"Аз съм прав!" (с) Уилям от Баскервил wink.gif

Книгата е невероятно и прозуливоста се издига на висита...

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Администратор
Определено "Граф Монте Кристо" е класа над "Наследника от Калкута"  :good:  И "Наследника" е добра, но в никакъв случай не може да постигне внушенията на "Графа". Чела съм и двете книги преди много години, още като ученичка, и досега ми се е запечатал в съзнанието края на "Граф Монте Кристо":

"... до момента, в който на човек ще му бъде позволено да знае бъщето си, цялата човешка мъдрост се съдържа в тези две думи: Чакай и се надявай !”

Уж приключенска книга, а третира общочовешки и винаги актуални въпроси - за приятелството, за любовта, за вярата в другия, за отмъщението, за възмездието, за силата на човешкия дух и т. н.

Щом още не си я чел, съветвам те да я прочетеш по-скоро - заслужава си  :good:

"А вам, Морел, ето тайната на поведението ми към вас: на този свят няма нито щастие, нито нещастие, има само сравняване между едно състояние и друго. Нищо повече. Само който е изпитал безгранична злочестина, може да изпита безгранично щастие. Човек трябва да е пожелал да умре, Максимилиан, за да разбере колко хубав е животът."

За съжаление това е самата истина. @Bridget може би тези слова са безсилни към вас, но искам да Ви Благодаря, за дето ми препоръчахте тази великолепна книга, която я прочетох на един дъх. И съм се лъгал, че "Наследника" може да бъде по удивителна от това евангелие на художествената литература. Започва с такава радост и толкова обикновено и се въплъщава в самия ад, но провидението и Бог помагат и разума към знанието позволява на героя да изпълни мисията си. И накрая дори и за него да е странно той има възможност да е щастлив. " - Да бъде тогава според волята ти, скъпи ми ангеле! отвърна графът. - Господ, който ме подбуди да се боря с враговете си и ми даде сили да ги победя, не желае, както виждам, да ми наложи покаяние подир победата; аз исках да се накажа, но той желае да ми прости. Обичай ме, Хайде! Кой знае? Твоята любов ще ме накара може би да забравя, каквото трябва да забравя."

Нека всеки с възможност да прочете тази книга за провидението и надеждата да не чака нищо и да се захваща.

Нека ме извинят всички, които със съмнение дали това аз съм го писал ще го прочетат тези така възвишени в мен слова. Това е може би, защото близката една седмица не се отделях от книгата по минимум 12 часа на ден, а може би и защото пиша за нея.

Няма как да не завърша с:

Чакай и се надявай!

П.С.

Свали:

Граф Монте Кристо - том 1

Граф Монте Кристо - том 2

Link to comment
Share on other sites

 • 3 месеца по късно...
 • Потребител

Сега допрочитам седмата книга от поредицата "Бригадата" и мога да ви я препоръчам като интересно четиво. Не е толкова дълбока, но пък е интересна.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Тук май трябва да сложа списъчето с извори :book: нали се сещате, книжките, дето, които им противоречи не е истина. :) Някои се сещат, на едно друго място доста шум се вдигаше за тях :P :

Омир - "Илиада" и "Одисея"

Харедот - "История на гръко-персийските войни"

Тукидит - "История на Пелопонеската война"

Ксенофонт - "Анабазис" и "Хеленика" ("Гръцка история")

Аристотел - "Атинската полития"

Извлечение на Юстин от "История на Филип" от Помпей Трог

Ариан - "Анабазис

Квинт Курций Руф - "История на Александър"

Плутарх "Успоредни животописи"

Полибий - "Всеобща история"

Тит Ливий - "История на Рим от основаването на града"

Тацит - "История" и "Анали"

Апиан - "Римска история"

Амиан Марцелин - "Деяния"

Дион Касий "Римска история"

Дионисий Хиликарнаски - "Римски древности"

Прокопий Кесарийски - "Тайна история", "За войните" и "За строежите"

Агатий Миринейски - "За царуването на Юстиниан"

Менандър - "История"

Теофилакт Симоката - "Световна история"

Теофан Византийски - История

патриарх Никифор - Кратка история

Йоан Малала - Хронография

Иоан Никиуски - История

св. Теофан с продължителя

Георги Монах с продължителя

2-та Скриптор инцертус - за похода на Никифор и за покушението срещу Крум

Генезий - Царе

"Семейството" хроники на Симеон Магистър

Лъв Дякон - История

Михаил Псел- Хронография

Скилица-Кедрин - История

Никифор Вриений - История

Ана Комнина - Алексиада

Никита Акоминат (Хониат) - История

Георги Акрополит - История

Георги Пахимер

Йоан Кантакузин - "История"

Никифор Григора

Лаоник Халкондил

Михаил Дука - История

Лоршките и Фулденските анали

Жофроа Вилардуен - "Завладяането на Константинопол"

Робер дьо Клари - Завладяването на Константинопол

Анри дьо Валансиен - "Ист. на Конст. имп. на Анри"

Алберик - История

Мехмед Нешри - Отледало на света

Саладин - Корона на историите

Ашъкпаша заде - История на Осм. династия

Историята на Силяхдар

Разбира се става дума за тези дето са свързани с историята на бълг. земи.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 месеца по късно...
 • Потребител

Здравейте на всички, първо искам да кажа, че ме е срам да пиша тука като гледам, колко книги сте чели, а аз освен по-тънките, съм чела само "Граф Монте Кристо" и превършвам с "Наследникът от Калкута", а повечето от вас са чели толкова книги, че направо шапка Ви свалям.

Та надявам се че съм улучила правилно темата за да помоля за 2 неща.

Първото е ако може да ми препоръчате нещо от сорта на двете горепосочени книги, защото този жанр невероятн ме овлича.

Второто е ако някой случайно знае от къде мога да сваля електронната версия на "Наследникът от Калкута", защото една приятелка която живее в Германия много иска да я прочета, а няма как да й изпратя моята. (За предпочитане БГ варианта)

Мерси предварително :)):

Link to comment
Share on other sites

 • Администратор

Книгата "Наследникът от Калкута" я има ... http://borislav.free.fr/mylib/text/2738

Какво да ти препоръчам... Виж книгите на Дюма и вече тук някой може да ти каже точно заглавие... Аз доста литература от различни жанрове чета така, че не избирам много определено течение...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Книгата "Наследникът от Калкута" я има само на руски: stilmark1.txt

Какво да ти препоръчам... Виж книгите на Дюма и вече тук някой може да ти каже точно заглавие... Аз доста литература от различни жанрове чета така, че не избирам много определено течение...

Много ти благодаря :good:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 месеца по късно...
 • Потребител
Макар Ал. Дюма-баща да ми един от любимите френски автори не съм чела книгата му " Граф Монте-Кристо ". Въпреки това имам представа, тъй като навремето гледах филма. За сметка на " Графа...", аз прочетох трилогията " Тримата мускетари", " 20 години по-късно" и " 10 по-късно " .Чела съм и друга трилогия. Това са : " Графиня дьо Монсоро", " Дамата с кадифеното колие" и " Четирдесет и петимата".

Браво Еми шапка ти свалям. Александър Дюма ми е любимият писател,а Граф Монте Кристо е най- хубавата му книга-много ще ти хареса :bigwink:

Графиня Дьо Монсоро я обожавам-направо се влюбих в Бюси. Обаче в тъпия ми град я няма 3 част и не мога да я намеря в интернет на български.Не вярвам да я има но все пак ако някой я знае ще съм безкрайно благодарна :)

Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребител

Моята библиотека е пълна с какво ли е :smokeing:

Обожавам да чета, а времето когато четях само един тип книги отдавна отмина:)

Като започнем с българските класики като Димитър Димов и Димитър Талев, минем през по-новите като Петър Цанев (всъщност единствената книга, която съм чела от него е "Изкуство, паталогична образност и детски рисунки", която е доста интересно четиво, особено за хора интересуващите се от изкуство) и също така да не забравям и уважавания от мен Васил Пенев, които ми разясни много неща в книгата си "Политология за всички".

От друга страна съм чела и класики от западноевропейската и руска литература - Оскар Уайлд (любимия ми романтист), Балзак, Достоевски (от руската литература, за мен той е номер 1), Пушкин, Гогол, Хемингуей и др.

Но има няколко автора, които винаги ще останат в съзнанието ми - автори като Толкин, Джеймс Клавел с неговите шедьоври "Шогун" и "Цар плъх" , Томас Ман - обожавам есетата му и книгата "Смърт във Венеция", Труман Капоти с класиката си "Закуска в "Тифани", Кърт Вонегът (мир на праха му) с "Кланница номер 5" и "Затворникът", Буковски - излял нещастния си живот върху листове хартия, "Всичко на масата" просто ме разби; Джон Стайнбек, накъде без него и без "За мишките и хората" и "Улица консервна"; също така и моята любимка Пърл Бък, Бекет, Джеймс Джойс, Джеръм Джеръм, Франц Кафка, Иля Илф и Валери Петров и още много други.

Това е литературата - единство в многообразието:)

П.П: В момента чета Пол Остър, който всъщност е много добър писател.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...