Отиди на
Форум "Наука"
Doris

Бегликташ - среща на въображението с историята

Recommended Posts

Здравейте,

Наскоро имах щастието да посетя Бегликташ край Приморско. Големите камъни ( каквото и да са ) силно ме впечатлиха и порових в интернет, много има писано и снимано, но ми се вижда доста несериозно и недоказано. На мястото имаше едно момче, което развеждаше групи и им обясняваше, но тогава реших , че е по-интересно и забавно да се провирам между камъните и да ги разглеждам, отколкото да го слушам какво обяснява.

Приемам, че има следи от човешка дейност и археолозите са намерили при разкопките предмети от 14 век пр.хр, но защо са решили, че е светилище и то с календар, брачно ложе , жертвеници, олтар, лабиринт, часовник?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами аз вчера споменах за него. Траките са обичали да използват някои природни образувания, които са ги дооформяли. Такъв е и случаят с Бегликташ. По понятни причини природното се е оказало доста по трайно от човешкото дело. В предаването на Нона Генералшата (Енох) даже май бяха правили демонстрация с изливането на жертвената течност - как се движи в улеите. Лошото е, че в туй предаване основното, което се показва е как Генералшата кърши снага пред харема й от грозници, тъй че не може да се научат много полезни неща. Но през античността е имало покрити сгради и палчета от керемидите и до сега се въргалят по земята.

Естествено и гидовете поукрасяват нещата за радост на туристите. Но светилище наистина е имало, а това, което се вижда днес са само останки.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Намерих един интересен материал за завъртането на трона и други напъни за подреждане на камъните:

http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=36860

Явно в първоначалния си вид не съответстват на теориите.

На снимките се вижда и въпросния улей, според мен природно образувание. Какво се доказва с разливане на течности понего?

Останките от постройки са в източна посока и са наречени "Къщата на оракула". Датирани са - 4 век сл.хр.

Доста са скромни като градеж. На това място, където е щъкал народ от хилядолетия е логично да се открият разни останки. Но защо пък да са на светилище?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...