Отиди на
Форум "Наука"

Закриват НВМС


Recommended Posts

  • Потребител

Закриват НВМС

04.09.2009 13:45

Няма да има Национална ветеринаро-медицинска служба (НВМС), заяви по време на среща с ветеринарите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предаде БГЕНС.

Ще има агенция по безопасност на храните, останалите дейности ще бъдат в дирекции на Министерството на земеделието и в Министерството на здравеопазването. Контролът на животните ще бъде в агенцията по безопасност на храните. Крайно време е да предложим качествен продукт, да има контрол от фермата до масата, допълни Найденов.

България е единствената държава в света без агенция по контрол на храните. Новата структура ще бъде над ведомствен, единен орган, който само ще контролира храните, допълни Найденов. Да предложим съвременен продукт на фермерите, да повишим мобилността, призова министърът. Излизаме на пазара на труда, на него няма да останат всички ветеринари, каза министърът.

Министър Найденов благодари на своите бивши колеги (той самият е ветеринарен лекар) за това, че дълги години "за жълти стотинки стояхте на първа линия и не допуснахте в България да има заразни заболявания. В последните години след прехода държавата бе абдикирала от ветеринарната медицина", каза министърът. Когато е сключен рамковият договор за настоящата 2009 г. в бюджета на МЗХ не са били предвидени пари за заплащане на дейностите на ветеринарите. "Когато са подписали договора, те са знаели, че няма да го плащат", каза Найденов по повод предходното правителство. Мога да защитя тези пари, когато България продължи да е чиста, допълни Мирослав Найденов.

По време на срещата частните ветеринари се оплакаха, че техните общински колеги осъществяват нелоялна конкуренция. Те представиха и други проблеми от своята практика - от години се укрива, че има заразен артерит по конете. Така много коневъди губят по 3-4 хил. лева за заплождане, каза лекар от Софийско. Понеже болестта не е обявена, в страната няма ваксини. "Изнудват ни с нелегално внесени ваксини по 100 евро", каза д-р Константин Цветков. Ако се обяви наличието на тази болест, ще могат официално да се внесат медикаменти и коневъдите да не губят толкова пари, поясни лекарят.

Проверките по заведенията за обществено хранене показват наличието на храни с изтекъл срок на годност и наличието на продукти без документи, заяви д-р Йордан Войнов, генерален директор на НВМС. Контролът за храните на българина сега се осъществява от две служби – Регионалните инспекции за опазване на общественото здраве (РИОКОЗ), които следят хранителните магазини и Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), която наблюдава складовете на едно и храните от животински произход.

http://bgnewsroom.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D...%B2%D0%BC%D1%81

Снимка: БГНЕС/ПЕТКО НАЛБАНТОВ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Дано и РИОКОЗ закрият.

Лесна работа, но трябва да има алтернатива на РИОКОЗ иначе няма коя друга институция да извършва разните им там дейности като ...

контрол по спазването на здравните изисквания към обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на човека и факторите на жизнената среда;

контрол върху заразните болести;

контрол върху здравословното състояние на контактните лицата по чл. 34, ал. 3, както и на други лица по епидемични показания;

промоция на здравето и интегрирана профилактика на болестите;

лабораторен контрол на факторите на жизнената среда и анализиране и оценяване на влиянието им върху здравето на гражданите;

наблюдение, оценка и контрол на шума в урбанизираните територии и обществените сгради, на замърсителите в храни и на питейните води;

методическа, консултативна и експертна помощ в областта на опазване на общественото здраве;

разработване и изпълнение на регионални програми и проекти в областта на опазването на общественото здраве;

изпълнение на национални програми и проекти в областта на опазването на общественото здраве;

следдипломно практическо обучение в областта на опазването на общественото здраве.

А от друга страна НВМС, ДВСК, РВМС и др подобни са лесна играчка за промени или разни поправки в дейността им. Но институции където се касае за човешкото здраве

(примерно РИОКОЗ) се пипат много деликатно и прецизно се извършват промени. По мое лично мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ветеринар №1 М. Бащавелов кръстен Брокера след сделка с 8 коли “Нисан” и “Тойота”, налял около 500 хил. лв. в джоба на приятеля си В. Новоселски

За 8-годишен “Нисан Максима”, струващ около 7000 лв., НВМС е платила 23 000 лв., за себе си благоевградският шеф избрал джип “Ленд Крузер” за 100 000 лв.

Ветеринар №1 в Пиринско д-р Михаил Бащавелов получи прозвището Брокера сред колегите, след като уреди “златна” сделка с няколко автомобила на благоевградския автосервиз “Монца”. Любопитното е, че старият 8-годишен “Нисан”, модел “Максима”, с рег.- Е2555, на собственика на “Монца” Васил Новоселски е купен за 23 000 лв., а според познавачи цената му не е повече от 7000 лв. Ударът с колата е станал след разрешението на шефа на д-р Бащавелов в столицата д-р Йордан Войнов и платен с пари от касата на Националната ветеринарномедицинска служба. В дните на криза благоевградският ветеринарен шеф се развихрил и уредил с още няколко джипа и леки коли службите в София, Кюстендил, Благоевград и Сандански, като налял солидна пачка в джоба на приятеля си, собственик на “Монца”, В. Новоселски. В чисто нов джип “Тойота”, модел “Ленд Крузер”, за около 100 000 лв., с -4999,купен с държавни пари от фирма “Монца”, се вози шефът на НВМС в столицата д-р Йордан Войнов, който от своя страна предоставил стария “златен” “Нисан” на заместника си Леонид Лавчев. За да не остане по назад, М. Бащавелов платил с държавни пари още един нов джип “Тойота”, модел “Ленд Крузер” с -8282, който запазил за свое лично ползване в Благоевград заедно с тъмносинята лека кола със същата марка и с -9898. От автосервиз “Монца” той взел джип “Нисан” с -2882 и на главния си счетоводител Веселин Димитров. В “Тойота” бронзов металик с -8228 се вози и заместникът на РВМС - Благоевград Наско Григоров. “Нисан” с -1114 кара и другата шефка в благоевградската ветеринарна служба д-р Мария Тодева.

Д-р М. Бащавелов се е погрижил и за колегите си в Кюстендил, като уредил за шефа им д-р Латин Димитров лек автомобил “Тойота”,за началника на ветеринарната служба в Сандански Георги Синански също е купена “Тойота”. Любопитното е, че съпругата на М. Бащавелов - Валерия, от която има 4-то дете - дъщеря, след голямата автосделка също се е качила в нова “Тойота RАV4” за около 50 000 лв. Синът му Николай, който е студент, също кара “Тойота”. Отделно за тримата си синове Николай, Георги и Кристиян д-р М. Бащавелов е построил по един нов апартамент в благоевградския квартал “Освобождение”, над сградата на РВМС - Благоевград. Колегите ветеринари в столицата и от провинцията искрено му завиждат и си задават въпроса как го прави и как успява със заплатата си винаги да излъчва лукс, да носи само нови, скъпи костюми и вратовръзки. Те поискаха да узнаят как се поддържа този стандарт със заплата от 800 лв. и пожелаха да им отговори новият министър на земеделието Мирослав Найденов.

Припомняме, че д-р Михаил Бащавелов е шеф на РВМС -Благоевград от 1998 г., или повече от 10 години. За това време е сменил 5-има директори на НВМС и няколко партии, като на последните местни избори бе кандидат за кмет на Благоевград от партията на Яне Янев “Ред, законност и справедливост”.

http://www.struma.com/otblizo/veterinar-N1...delka-s-8_1266/

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител
А от друга страна НВМС, ДВСК, РВМС и др подобни са лесна играчка за промени или разни поправки в дейността им. Но институции където се касае за човешкото здраве

(примерно РИОКОЗ) се пипат много деликатно и прецизно се извършват промени

Искаш да кажеш че ДВСК не се грижи за човешкото здраве ли? Това е смешно, вземи и се запознай с дейността му. А това "лесна играчка за промени" - просто нямам думи, толкова безотговорно разсъждение, дано малко хора мислят като теб.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Наско. :)

Ще ти нахвърля няколко неща. НВМС, ДВСК, РВМС са просто забравени институции. Питай някой ветеринар какво мисли за НВМС, ДВСК, РВМС и за БВС (Българския вет.съюз). В днешно време не знам коя институция не е игнорирана от държавата, но тия горе са на командно дишане, а БВС е автономия. При положение, че всяко правителство има за цел да задоволи личните си интереси недей очаква да има сериозни и прецизно извършени промени в полза на обществото. Ако тия институции горе си вършеха работата нямаше да има толкова некачествени хранителни продукти по хранителната мрежа. В ДВСК работят хора които си гледат часовника през целия ден дали вече е време да си ходи в къщи – чиновническа му работа какво да правиш. И чакай този човек да ти гарантира здравословната храна по магазините. Ти мислиш ли че си купуваш здравословна храна от магазина? И оставам с впечатлението че ДВСК се грижи за здравено на човека. На документи и интернет сайтове - може, а на практика - относителна работа не мислиш ли? А корупцията в ДВСК е просто начина им на живот, за да оцелеят предполагам поради мизерното им заплащане. Пак всичко в България се свежда до пари. По принци всичко на този свят се прави за пари.

Промени трябва да има в организацията, екипната работа, индивидуланото съзнание на всеки чиновник, отговорност и честност. Да те успокоя няма да стане докато си жив.

Надявам се че знаеш какво е нивото на животновъдството в България. Знаеш какво е нивото на млечното говедовъдство .. качеството на млякото и млечните изделия, произхода на месото, меда, рибата, ... и т.н. Ако тръгнем да правим справка на това как си вършат работата ДВСК .. ще се разочароваш много. И си мисля, че ще се убедиш в това колко противчовека работи ДВСК.

Последно ... иди да видиш за 7 дни как работи митницата. И после пак ела да говорим, кой мисли за българския гражданин.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...