Отиди на
Форум "Наука"

Жана Д'Арк срещу Хенри V


Recommended Posts

  • Потребител

Предлагам да разгледаме един алтернативен двубой - Орлеанската Дева срещу английския крал. Все ми се струва, че ако това беше факт, Европа щеше да изглежда по съвсем различен начин. Може би Франция щеше да стане първа европейска сила, или пък Англия... Какво мислите?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Бая алтернативно умуване се иска. Когато се подвизава Жана, Хенри V вече не е жив, а тогавашният крал - неговия син Хенри VI - е бебе.

Но на бойното поле Жана срещу Хенри V няма шанс. Всъщност тя не е била нито стратег, нито тактик.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Митът за Жана д'Арк не отговаря на истината

Митът за Жана д'Арк - нецивилизованата селянка, която Господ "упълномощава" да спаси кралство Франция, е много далеч от действителността, уверяват Марсел Гай и Роже Сензиг в книгата си "Аферата Жана д'Арк", съобщи Франс прес.

Самото име на героинята е невярно, смята журналистът от в. "Ест републикен" Марсел Гай, извършил над 10-годишни изследвания по този въпрос. Известни са 19 писма, написани от Жана. 5 от тях, три от които носят нейния подпис, са видени от двамата автори на книгата и в нито едно от тях Жана не е наричана "д'Арк".

Скромният й произход също е подозрителен. Жената, представена като селянка по време на съдебния процес в Руан, е заявила, че никога не е отглеждала овце или други животни. Жана е умеела много добре да язди кон и владеела френски език, на какъвто се е говорело в кралския двор, пише в труда на двамата автори.

Обстоятелствата около смъртта й също са неясни. Докато историческите данни сочат, че Жана д' Арк е умряла на кладата през 1431 г., стотици документи свидетелстват, че "девственицата на Франция" е била забелязана в Метц, Арлон /Белгия/, Кьолн /Германия/ и Орлеан след 1436 г.

През 15-и в., както и днес, общественото мнение е било манипулирано, заявява Марсел Гай. Жана д' Арк - това е тайна дипломация. Легендата е хубава, но истината - още повече, допълва той.

Тезата на двамата автори, подкрепена от редица документи, е, че Жана, чието истинско име е Жана д'Орлеан, е била психологическо оръжие на френската корона в борбата й с англичаните. "Операцията Девственица", замислена от Йоланда д'Анжу - херцогиня на Бар и Лотарингия, кара Жана да чува гласове, за да бъде обявена за пратеничка на Бога и да всее страхове у противниците си.

Тази стратегия функционира по време на военните й кампании. Легендата не се потвърждава и от това, че през 1436 г. Жана вероятно се е омъжила за Робер дез Армоаз. Митът е съживен в края на 19-и в., когато Франция търси своя икона. Жана от Лотарингия става символ на Френската република. Канонизирана е през 1920 г. БТА

http://world.actualno.com/news_125920.html

:whistling::whistling::whistling:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...