Отиди на
Форум "Наука"

Дoгоните


Recommended Posts

  • Потребител

Дoгоните

Хората от племето догон в Мали, Западна Африка, живеят в малки селца на километри от каквато и да е цивилизация, с изключение на доста отдалечения град Тимбукту. Въпреки очевидната географска и културна изолация догоните отдавна имат познания по астрономия и макар днес науката да е доста по-напред, в продължение на стотици години те са изпреварвали западния свят в това отношение.

Първите учени, влезли в контакт с догоните, са французите доктор Марсел Гриал и доктор Жермен Дитериан, които стигат до племето през 1931 г. Удивени от видяното, те остават в Мали и изследват тези хора в продължение на над трийсет години. През това време опознават религиозните и културните традиции на догоните и постепенно печелят доверието им.

Тайното познание на племето разкрива изумителна информация. Далеч преди Галилей да направи революционните си открития в Европа, догоните знаят за пръстените на Сатурн и за четирите основни луни на Юпитер. Също така им е известно, че Земята е планета и че всички планети обикалят около Слънцето.

Имат обширни познания за двойната звездна система на Сириус, за която Западът узнава едва през 1862 г., когато е забелязана с помощта на най-мощния за времето телескоп. Догоните знаят за двете звезди на Сириус - А и В, които обикалят една около друга за петдесет години, като през по-голяма част от този цикъл се вижда само едната.

За догоните Сириус А - ярката звезда, която ние наричаме „звездата куче" - е най-важната звезда на небето, тъй като те вярват, че животът се е зародил именно там. Сириус В, която според откритията ни е 100 000 пъти по-незабележима от близначката си и която ние класифицираме като „бяло джудже", е позната на догоните като втората звезда от тази система, която те описват като „най-тежката звезда".

Тези идеи са относително скорошни в съвременната астрономия и все пак догоните разполагат с тази информация далеч преди да бъдат изобретени първите уреди като телескопите. Загадката става още по-голяма, когато вземем предвид собственото обяснение на племето за това как се е сдобило с такива подробни астрономически познания. Според племенната памет те получили информацията от богоподобни извънземни, наречени номо, които произхождали от звездната система Сириус.

Легендата на догоните разказва, че номо пристигнали на космически кораб, придружени от огън и гръм. Тези пришълци имали ужасяващ външен вид - приличали на риби и имали общи черти с боговете амфибии от други древни религии като египетската богиня Изида и вавилонския бог Оанес. Според племето тези водни същества пуснали на Земята големи количества вода, в която да живеят.

Догоните наричат Сириус В „звездата Номо" и говорят за загадъчна трета звезда - Сириус С, която до днес не е открита от съвременната наука. Племето нарича тази звезда „Слънцето на жените" и предсказва, че тя пак ще се появи в небето, когато номо решат да се покажат на Земята отново.

Догоните имат собствено обяснение за това как са се сдобили с тази забележителна информация. Но какво мисли останалият свят? Съществуват три основни теории, които обясняват загадката, и трите имат своите защитници и опоненти.

Според първата теория догоните може да са научили за Сириус чрез недокументиран контакт с космоса. Контрааргументът тук е, че информацията на племето за Сириус е съхранена на плочки с клинописно писмо много преди съвременната наука дори да подозира за съществуването на галактиката.

Втората теория допуска, че някоя от великите древни цивилизации, например египетската или персийската, е пренесла познанията си по астрономия, предавайки ги на скитащ догон. Но това звучи малко вероятно, тъй като догоните предпочитат изолацията и странят от останалата част на света.

Третото възможно обяснение е, че може би древен жрец ясновидец или медиум е направил пророчество и казаното от него е влязло в митологията на догоните. Тази хипотеза си съперничи с обяснението на самото племе. Което в края на краищата звучи най-убедително. Все пак догоните се оказват прави по отношение на редица неща. Тяхната изолация и неосведоменост по отношение на теориите на западния свят за извънземните придават още по-голяма достоверност. Как биха могли да дадат описание на извънземни, ако не са ги видели в действителност?

Загадката остава, но явно не е толкова недопустимо племена, считани за „примитивни" като догоните, да са по-напреднали, отколкото предполагаме.

post-5946-1264348461_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всичко около догоните си е една жалка лъжа, на която романтиците и НЛО-феновете не желаят да престанат да й се връзват.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

^ като гледам достоверния цитат в подписа ти... и само от какъв автор е, си мисля, че лъжа и истина при теб са с обърнато значение.

Поинтересувай се относно догоните, индиански племена като кечуа, индийски също... Може пък и да понаучиш някоя истина. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пример за това как не трябва да се пише пост - тази фраза: "иди прочети" и сходните й са си форумно хулиганство.

Ако имаш нещо да казваш за догоните - казваш, сочиш източник, факт, оцена, теза и пр.

Да не говорим за личното засягане.....

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пичага! Поинтересувал съм се :) само че от сериозната литература и изследвания по тези въпроси, не по астрологически писания, каквито явно представляват интерес за теб. Митологията на догоните всъщност е също толкова примитивна колкото всяка друга анимистична митология, това че в нея присъства звездата Сириус (тя е най-ярката звезда на небосклона все пак) и някои примитивни разсъждения за вселената нищо не значи. Всичко около тях е мистификация на антропологически и археологически романтици от ХХ в.

Племе кечуа не съществува! Това е езикова група, по-точно език, на който говорят редица различни племена в Перу. За индийските племена какво? Какво да се поинтересувам и какво да науча?

п.п. Цитата от подписа е от художествена литература, не от научна и няма никаква връзка с темата.

Приятен ден.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Май се правите на ощипани.

Всички "примитивни" общества... от Аляска до Тасмания и от Чукотка до архипелага Огнена земя говорят за богове, слезли от небесата. Едни от Сириус, други от Плеяди, Лира...

Явно са се наговорили, явно всички са архи-фантасти, знаещи че Сатурн има пръстени и куп други астрономически неща.

Само вие тука ги слагате в графа "романтици фантазьори".

Защо? Ами защото иначе цялата човешка история и антропология ще трябва да се пренапише. А това е неудобство... за егото.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Зарежи го егото, говори с факти и доказателства, другото няма смисъл. Това че в някои изостанали общества вярват в богове слезли от небето за мен нищо не доказва, други пък вярват, че земята е плоска и се крепи от гигантска костенурка ;) Е,и?!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Нормално е примитивните народи да говорят за богове, слезли от небето. Някои говорят за богове, излезли от водата, други за богове, излезли от гората, а там дето има вулкани има и богове във вулканите. Това не ни доказва нищо, свързано с догоните...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Модератора вече ти обясни как трябва да се водят дискусии в този форум, да ти напомня че той е научен, а не научно-фантастичен, има бая разлика. И постинги като последния ти са съвършено безполезни за всички ни тук.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тогава считам, че укорът ти е не само към мен, ами и към последния пост по-горе на КГ125.

;)

Щото по тази логика, ако всичко което наблюдаваме приемаме за нормално, особено пък в човешката мисъл, обичаи, традиции и поведение... като възникнали от самосебе си и явно заложени още при разпукването на Големия взрив (при догоните се казва, че светът е произлязъл от пуквнето на зрънцето По и още много неща...) значи няма смисъл от науката като такава - просто всичко си е и това е. :D

Редактирано от adXok
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Виж сега - ти искаш да ни убедиш в нещо недоказано, т.е. предполага се че трябва да ни дадеш доказателства за него, а не ние да ти даваме против него. Така че ако имаш да казваш нещо - казвай, от игри на думи няма смисъл. От свободни тълкувания на примитивни религии и то със съмнителна достоверност - също.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма доказано и недоказано. Те 90% от религиите са описание на хора идващи от космоса или имащи някакви бази тук под водата, във планините... в зависимост от планетата от която идват.

Доказателства няма. Все едно да доказваш, че водата всъщност е кристал, когато 99% от хората ще се закълнат, че си е просто течност и само 1% разбират защо е кристал.

:)

Имат си догоните история. Поинтересувай се и прочети. Не е малко информация. И е също толкова интересна, колкото например теориите за Големия Взрив, за гравитацията... все "доказани" теории.

П.п. Само да допълня. Не става въпрос за инфо в Wikipedia или подобни справочници. ;)

Редактирано от adXok
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Както казах вече - поинтересувал съм се - в историята на догоните няма нищо особено, в бита и култураста им - също, има редица паралели с други племенни групи в региона, което си е съвсем нормално и въобще нормално е от това примитивно племе и неговия също толкова примитивен анимизъм да не съм никак впечатлен. Това че ти си ги тълкуваш нещата както ти е кеф също не ме впечатлява (не ме и изненадва).

Големия взрив и гравитацията са доказани - без кавички, за разлика от твоите фантасмагории. И естествено не в 90% ами и в 1% от религиите няма описание на "хора идващи от космоса" и "бази под водата и в планините" - ти чуваш ли се въобще??! :laugh:

Дай линк или цитат от някой от твоите реномирани източници, като се е видяло че сериозна дискусия няма да има, поне да се посмеем. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, щото моят смях от съжаление, няма как да го видиш. Затова ти задавам конкрертен въпрос и ми отговори с "Да" или "Не" на всеки от тях.

Какви реномирани източници те гонят? Ти глава на раменете си да мислиш по проблеми и теми нямаш ли?

Прочел ли си Библията? (Стар и Нов Завет)

Прочел ли си Корана?

Рамаяна (въпреки че нищожна част е преведена на български и то от англ., като част от Ведите)?

Попол Вух?

Всъщност някоя религиозна книга прочел ли си, че правиш констатации? Там, колкото и преиначени да са редакциите и преводите, все пак си пише много неща и разбира се е въпрос на виждане дали ще ги определиш като фантасмагория или като случило се реално събитие с липса на каквато и да е представа от наблюдателя за това което вижда?

Ако средството за движение е било каляска, колесница (= теория на древния землянин) то летателни апарати и съоръжения с гравитационно приложение, както и механични съоръжения (роботи и машини) ще се описват по тогавашната "теория на земния човек за движещите се обекти" като именно: небесни колесници, блестящи очи, звяр със сто глави и двеста крака, рога...

Както и сегашната теория за гравитацията е просто недоклатено наблюдение, че масата поражда гравитация, щото планетите явно имат такива характеристики. Виж темата за Гравитацята, която е в раздел "Пара-науки".

:)

П.п. И най-удобно е на всеки народ, чиято история е свързана с посетители от небето, богове, демони и т.н. да се приписва "научния" етикет - религия, когато самите тези народи твърдят, че това е тяхната история.

П.п.п. Винаги съм имал проблеми с взаимното разбиране по научни и ненаучни теми с фенове на Пратчет. Това само като констатация ти го казавам.

Редактирано от adXok
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Отговора и на четирите ти въпроса е Не! Не се вълнувам от религиите и не ме интересуват детайлите им, но съм достатъчно добре запознат със същността и естеството им. Библията е може би най-често и най-свободно тълкуваното и преправяно писание. Та аз не виждам нищо сериозно в аргумент като твоя - древните не можели да опишат НЛО по друг начин затова писали "колесница" примерно. Това Уфологията си е чиста проба нова религия, доказателства няма никакви, но хората вярват, точно като в религията - не трябват доказателства, а вяра, защото тя би станала безполезна с тяхната поява. Та да припомня пак, че в научен форум място за излагане на лични вярвания няма, ако имаш нормални аргументи или доказателства - излагаш ги. Ако не - отиваш в x-netbg.com и се вихриш колкото ти душа иска :)

Аз ти казвам, че гравитацията и Великия взрив са научно доказани, че съществуват, не съм твърдял че причините за тях са вече напълно установени, има време и за това.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доказателство за какво бе, човек. За липса на понятия в едно отминало време ли?

Те дори и сега се наричат в повечето случаи НЛО, неидентифицирани какво - летящи - какво - обекти: възможно най-обща дефиниция.

Хората перди много векове са ги нарекли летящи ангели, колесници, блестящи и сияйни и т.н. - от аналогично, та по-аналогични неща с колела, колесници, очи, рога.

Бедата на сегашната наука заровена в собствените си високопарни понятия, е че вярва само на неща описани и дефинирани чрез същите понятие БЕЗ значение от историческото време... за да приеме каквото и да е като доказателство. Смешно е.

Също като оня виц за пияндето, дето си изгубило ключовете някъде по пътя от кръчмата за към вкъщи и се озъртал под светлината на една улична лампа.

Питал го един минувач кво търси, пияндето му казал премеждието си и на въпроса що тогава само под лампата търси отговорил:

- Еми щото само тука мога да ги видя!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами да - точно, ние в момента може да твърдим, че нещо е така само ако е в осветената част, останалото са предположения и фантазии. Т.е. ти в момента твърдиш, че ключа на пияницата е на конкретно неосветено място без да имаш никакви доводи за това, освен че трябва да са някъде там щом ги няма на светлото. Нормално е науката да не действа на твоя принцип в такъв случай нямаше как да се развива и въобще нямаше да е наука, тя се стреми да намери начин да хвърли светлина върху неосветените места, а не да заяви на сляпо какво има там според както й е кеф.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Догоните са дости интересни,защото през 19 век са племе на границата между мюсюлманска Африка и немюсюлманска(езическа).

Освен това са си запазили езическите(анимистични) вярвания,а не са приели исляма.

Не са били чак толкова примитивни,поне в сравнение с други африкански племена.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...