Отиди на
Форум "Наука"

Кой е оригиналният пръстен от Болгар?


Recommended Posts

  • Потребители

post-2642-1266174897_thumb.jpg

В инфосайтовете (24 часа, БНТ и др.) за открития миналата година златен пръстен дават тази снимка. Съобщенията са от вида: „Златен хански пръстен с вероятно изображение на прабългарския бог Тангра е открит в древния град Бoлгар на територията на днешната руска автономна република Татарстан...Учените предполагат, че изображението на пръстена вероятно е срещано и в България и се надяват, че българските учени могат да помогнат за пълното разпознаване на символа.”

post-2642-1266174904_thumb.jpg

В търсачката обаче, на „златен пръстен Болгар” ми излезе и друго едно изображение. То е поместено в цели четири статии в protobulgarians.com. На мен то ми изглежда повече на гривна, а не на пръстен. И от нея излиза, че знакът на Тангра, е знак на бога-слънце.

Ама това е революция в историята за прабългарите! Има ли такава находка и къде е официалното съобщение. Да не е някой фалшификат?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е то бива излагация, ама Иван Танев Иванов, съвсем се е олял. Турил е изображението на „златния пръстен от Болгар” поне в пет статии: ОСНОВНИ ПРАБЪЛГАРСКИ СИМВОЛИ (Y, IYI) И ТЯХНОТО ЗНАЧЕНИЕ; ЕПИТЕТ (НАЗВАНИЕ) НА ГЛАВНИЯ БОГ ПРИ ПРАБЪЛГАРИТЕ; ЗАЩО ЛИПСВАТ СЛЕДИ ОТ АЛТАЙСКИЯ БОГ НА НЕБЕТО ТЕНГРИ СРЕД БЪЛГАРИТЕ ?; ВЪРХУ ПРАБЪЛГАРСКАТА РЕЛИГИЯ; СМИСЪЛ И ЕТИМОЛОГИЯ НА ВЛАДЕТЕЛСКИТЕ ТИТЛИ KANAΣYBIΓI И CANISAUCI ПРИ ПРАБЪЛГАРИ И АВАРИ.

Аз си направих труда да погледна в една, а там до илюстрацията с „пръстена” пише: „Има и веществени доказателства, че известният ирански пантеон от богове-небесни светила (Слънцето и Месеца заедно с петте видими с просто око планети) играе главна роля в религията на прабългарите. Това е бронзовата розета от Плиска, посветена на седемте небесни светила - планети и отбелязана на гърба с типично прабългарския символ IYI (фиг. 3). Главният знак Y сочи лъча и надписа, отговарящ на Слънцето, главния бог на прабългарите. В столицата на Волжска България е намерен златен пръстен (фиг. 4) с изобразен знак IYI на централно място, обграден от две слънца. Близо до река Българска Морава са намерени две каменни плочи с рисунки на Слънцето и Месеца, до които стои същият прабългарски символ IYI. В ранно-християнските катакомби в с. Мурфатлар, Северна Добруджа са разчетени три прабългарски рунически надписа, два от които са посветени на Слънцето и Юпитер - Анишър (Янкул), а в третия се среща думата ЕФЕ, което е обръщение към прабългарския бог Едфу - Слънцето (P. Dobrev. Universum Protobulgaricum. New York, 1996).”

Аз се сетих снощи за какво става дума и тази сутрин в търсачката с „прабългарски гривни” открих в pazaruvaj.com тази обява:

post-2642-1266227730.jpg

Допълнително пишеше: „Рунически знак на Бог Тангра и изображения, открити върху керамика. Размер: широчина 25 мм , диаметър 65 мм. ; Срок за изработка 10 (десет) дни от датата на заявяване. Ако желаете накита да бъде направен от друг метал, моля пишете ни, ние ще се свържем с Вас за доуточняване. „

На този адрес все още е едно от хумористичните произведения на историческа тематика: http://www.protobulgarians.com/Statii%20za...lgari-final.htm . Явно тюркската теория си отива и се опитват да изкарат пари с иранската. Чалга-историците (знаете ги кои са) няма да се откажат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди време търсих информация в интернет за този пръстен на руски и английски и нищо не открих, никакви съобщения, също и за археолога, забравих му името. Все пак, златни пръстени не се намират всеки ден и ми се видя съмнителна цялата история.

За пръстена от горната снимка става въпрос.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...