Отиди на
Форум "Наука"

ЗАКРИВАНЕТО НА ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА БАН - Н Е И З Б Е Ж Н О


Recommended Posts

  • Потребител

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е К Ъ М Ж У Р Н А Л И С Т И Т Е

ЗАКРИВАНЕТО НА ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ НА БАН –

Н Е И З Б Е Ж Н О

ст.н.с. д-р Любима Йорданова, политолингвист, евролингвист

тел. 8 77 65 91, е-mail: ljubima@abv.bg

УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ,

В момента в България за първи път от 38 ГОДИНИ се извършва РЕФОРМА във висшето образование и науката. Това означава, че две поколения български учени до голяма степен са „изгубени” за съвременната европейска, а и световна, наука.

В развитата част на Европа висшето образование и науката са оформени в структури във висшите училища или университетите – факултетите /образованието и обучението/ и центровете /научните изследвания/.

У нас съвременната структура на науката, оформена в БАН, има две администрации – Централно управление на БАН, което е самостоятелно юридическо лице и научните институти и лаборатории на БАН, които също са самостоятелни юридически лица. Налице е излишна администрация и свързаната с нея бюрокрация и излишно двойно администриране на науката – във финансов и идеологически аспект. Налице е йерархизирана структура, която противоречи на ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ЕВРОПЕЙСКА И СВЕТОВНА НАУКА.

Административната структура на БАН, състояща се от две нива – администрация на научните звена и шапка – администрация на Централно управление на БАН нарушава основния принцип на децентрализация на науката, която е част от реформата, извършена в европейските университети с цел акредитация по Болонския процес.

Само ще припомня, че Република България подписа БОЛОНСКАТА ДЕКЛАРАЦИЯ през 1999 г. и трябва да спазва разпоредбите й с цел признаване на българските дипломи на цялата територия на Европейския съюз и в света, а не само в България.

Затова трябва да подкрепим реформата, осъществявана от екипа на министър Сергей Игнатов, който е първият министър в сферата на образованието и науката, който се престраши да започне структурната реформа. Министър Сергей Игнатов има необходимата професионална подготовка като учен и администратор в науката, участва в съвещанията на образователните министри в Брюксел и знае как да проведе реформата.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И каква всъщност реформа върви в БАН? Може ли малко подробности, защото от публикациите в медиите нещо не се разбира дали там се прави нещо реално.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може би в Северна Корея и Куба, може би там има академици и член-кореспонденти, зная ли? Зная само, че голямата беля с изваждането на науката от Софийския университет е извършена след 9.ІХ.1944 г. и главно през лятото на 1946 г., когато е осъществена "реформата". Сега трябва обратно институтите да се върнат в университетите на държавата, говоря за държавните университети, частните са нещо друго, но може да има сътрудничество.

Все пак зная, че именно хора от "Макс Планк" са помогнали на Китай да реформира науката си. В България не може да има академици и защото не може да има академия на мъдрите или великите учени по простата причина, че нямаме нобелисти, носители на други значими международни награди като "Мария Кюри", "Сахаров" и т.н. В сайта на Хайделбергския университет, където съм специализирала, имаше преди време /сега не съм поглеждала скоро/ изредени имената на ОСЕМ нобелисти, които е дал Университетът.

Сега ще публикувам нещо ново във връзка с протеста вчера на БАН, 19.05.2010 г.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...