Отиди на
Форум "Наука"

История на проституцията


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

История на проституцията

1. Произход

В организацията на приматите, при големите примати се наблюдават определени дейности, които могат да бъдат квалифицирани като проституция – както хетеросексуална, така и – хомосексуална. Тя често била практикувана с цел печалба – срещу някакви услуги, или срещу някакви храни или други предмети (съдове и оръжия, да речем). Това е една твърде ранна форма на зависимост, която някои изследователи свързват с колоната в късната Античност и с васалитета през Средновековието. Става дума за подчинението на по-слабия на някой по-силен от него. Силният защитава слабите, а слабите му се отплащат, извършвайки му някакви сексуални услуги...

2. В Древността

А) “Свещената проституция”

Първите жени, посветили се на тази наистина твърде древна професия – свещената храмова проституция и избрали да отдадат почитта си (във вид на своята плодовитост) на богинята Инана в Шумер и на богинята Ищар във Вавилон, са били... безплодни, стерилни. Те не са можели да създадат свое потомство в семейство, омъжени за един единствен мъж (не можели да му родят деца).

Имало и мъже, които проституирали. (Внимание! Тук не става дума за професията на жиголото!) При тях проблемът бил свързан както с безплодие, също така – и с наранен полов орган или с наранени тестиси – по време на лов, на сражение или на сбиване. Те не можели повече да бъдат мъже на своите жени – да правят секс с тях и да създават деца - и ставали като жените – започвали да се отдават на други мъже.

Не можейки да продължат вида си, и мъжете, и жените избирали да служат на богинята. Така си усигурявали място в обществото, като избирали да посветят остатъка от живота си на великата богиня, превръщайки се в “съпруги” на всички мъже, които ги пожелаят в сексуално отношение.

В най-древните времена, в зародиша на средиземноморската цивилизация, причините за началото на проституцията са били междуличностни, семейни и религиозни.

Древните култове към красивата богиня-любовница, налични във всички древни общества, имат за основна цел свързването на нормалните плодовити мъже с безплодни жени и с други безплодни мъже, отдадени в служба на богинята.

Дори и днес, в някои племена, съществуват жени, практикуващи професията на свещената храмова проститутка. Понякога, всичките жени в племето практикуват храмовата проституция. Друг път, всички мъже наказват някоя жена с групово изнасилване. Това е свидетелство за запазването на древния култ към богинята и за запазването на обряда, свързан със сексуалната инициация (половото съзряване) на младежите в племето.

В рамките на семейството, източният обичай, мъжът и жена му да предлагат домашните роби на своите гости, се е смятал за жест на гостоприемство.

Храмовете се обогатявали чрез сумите, които вярващите заплащали, за да изпълнят древния обряд за сексуална инициация или просто, за да използват услугите на храмовите проститутки. Постепенно, проституцията се превръща в доходоносен бизнес.

Владетелите в древния Вавилон, както в целият Близък Изток, не пропускали да използват този сигурен източник на доходи. За да поставят проституцията под свой контрол, владетелите създавали публични домове, в които проститутките да живеят и да се трудят – срещу заплащане, част от което вече започва да влиза в държавната хазна, под форма на данък.

Проститутките, които се опитвали да работят нелегално “на черно”, продължавали да се трудят в храмовете, но вече можели да се трудят и в кръчмите или – направо на улиците или на междуградските пътища.

В някои архаични общества (например, при етруските), проституцията не била свързана с религията. Младите момичета и неомъжените жени практикували проституирането самостоятелно. С парите от тази дейност, те събирали своята зестра, с която да влязат в новото семейство, когато се омъжат. Всяка жена се стремяла да си намери съпруг, с когото да създаде семейство, защото социалният й статус се повишавал по този начин. Забогатяването чрез проституция било една крачка в тази посока. Древните гърци силно се възмущавали от “твърде леките нрави” на етруските жени.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребители

Къде сме ние? Ето какво е писал Херодот за тракийските девойки:

[Целомудрието] на девойките те не пазятт, позволявайки им да встъпват в сношение с всеки

мъж.

Обаче щом се омъжела, край. Или както се казва - Каквото беше, беше, кака се омъжи. :bigwink:

А пак Херодот свързва едно от пирамидите с тракийската хетера Родопис.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Спомням си един такъв интересен момент от автобиографичната книга на Димо Казасов (една от автобиографичните му, понеже те май са няколко, не помня как точно се казваше) - когато се преселва от Трявна в Тутракан е слисан от наличието на публичен дом в това наше прекрасно градче. И казва - ако в Трявна се появи такова нещо, още същата нощ ще бъде сринато до основи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
когато се преселва от Трявна в Тутракан е слисан от наличието на публичен дом в това наше прекрасно градче. И казва - ако в Трявна се появи такова нещо, още същата нощ ще бъде сринато до основи.

Ами сещам се нещо забавно - ама дали беше за Трявна или за Елена. :book: Народната власт решила да се справи с проблема за проституцията. :doh: И къде по-добре можело да зе превъзпитат проститутките, освен в един такъв балкански градец, дето здравият бълг. дух щял да ги поправи. :lac: Та събрали една прилична група и я въдворили там. :Oo: Само дето каките не се отучили от навиците си и направили всичко възможно да изпълняват своя професионален дълг и там. :w00t: Така пропаднала една от поредните "гениални" идеи на народната власт. :tooth:

Не знам обаче доколко е истина, защото тази слава история от нашето социалистическо минало не е била публикувана за сведение на трудовия народ. По онова време такава информация се тиражираше само като слухове.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...