Отиди на
Форум "Наука"

Кой е Николай Бесараб /1113-1128/?


Recommended Posts

  • Потребител

Много въпросителни станаха в заглавието, но всъщност и темата е с още повече въпросителни. Съществувал ли е такъв български /"Bulgaria"/ и блахски /"Valakia"/ воевода, управлявал южно от Карпатите, свързан с Видин, живял в периода на първата половина на ХІІ век! Точно така - на ХІІ век! Доколкото разбирам, следи за него били открити в надпис на плоча, която е била пренесена вероятно от Видин и към 1924 г.,когато е "открита" за науката, се е намирала във Венеция. Доста време ми престоява тази информация преди да я пусна за обсъждане, тъй като исках да открия максимално число източнци за това. Тъй като до момента нищо съществено не открих, споделям, пък да видим дали ще може нещо да се добави по въпроса.

Nicolae Basarab (1113–1128)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

(Redirecţionat de la Nicolae Basarab (1113 - 1128))

Salt la: Navigare, căutare

Leii aflați în fața Arsenalului din Veneția

Nicolae Basarab este numele unui presupus voievod de la sud de Carpați, menționat de Em. C. Grigoraș în lucrarea „Criptografia și istoria românească” în 1924. Autorul, semnalează o inscripție pe unul dintre leii de piatră din fața arsenalului din Veneția în care se putea citi „1128 egipsia iglisia i Valakia” (adică 1128 biserica egipteană și valahă) și „1113 Nicolai Basarab ot Vdi ot Bulgaria” (adică 1113 Nicolae Basarab al Valahiei și Bulgariei[1] ori 1113 Nicolae Basarab din Vidin din Bulgaria).

Nici o altă sursă istoriografică nu confirmă afirmațiile lui Grigoraș, unul dintre lei având intr-adevar o inscripție în scriere runică, bine-cunoscută cercetătorilor, datată din secolul al XI-lea și atribuită unor mercenari scandinavi în slujba Împăratului bizantin.

[modifică] Note

1. ^ Cornel Bârsan - Revanșa Daciei, Ed. Obiectiv, Craiova. ISBN 973-99881-8-0, p 145.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Basarab_%281113_-_1128%29

Съществувала ли е такава личност в указания период или тя е налична, като източник, само в румънската историография и едноезиковата версия в уикипедия - отново само на румънски език. Ако е съществувала такава личност има ли други данни за нея? А съществуват ли подобни управители с подобно име или имена в указания период и в указания ареал, а именно около подунавието? Да не би да се касае за някой от тях?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Насрещен въпрос. Един южнодунавски воевода български и блахски воевода, от Видин, от България, покрива критериите, с едно малко изключмение...

Възможно ли е надписът да визира воеводата Николай Александър Бесараб - зет на цар Йоан Александър Български, покрай брака на сестра му Теодора с българския владетел.

Nicolae Alexandru (1352 - 16 noiembrie 1364)

http://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Alexandru

Изключението в тази връзка е, че последния е живял в ХІV век /управлявал е в перида 1352-1364 г./, а това е единственото нещо което не се връзка с годините посочени за този "Николай Бесараб", който разискваме по темата /с указани години в надписа от Венеция 1113-1128г./. Грешка в годините на надписа? Или на разчитането му? Или две различни лица с име "Николай Александър", воеводи, от Видин, от България, живели в ХІІ в. и ХІV век?!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ванка, румънският не ни е най-силният език. smile.gif

Загуби се някъде румънската агитка във форума, можеше оттам да дадат мнение.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Като попрегледах - става дума за надпис на един от двата лъва пред арсенала на Венеция, отмъкнати от Франческо Морозини през 1687 от пристанището на Пирей. Лъвът е много известен, защото на него има рунически надпис от 11 век. Споменатите от теб надписи се споменават само в уикипедия и в някакви румънски геймърски и патриотарски форуми и може да им се има не повече доверие, отколкото на нашите автохтонци. Няма го в нито един сериозен сайт.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не забравяйте че Никола-Александър доста влошава отношенията с България и откъсва мамалигарската църква от Търново! Възможно е това да е реакцията на Иван-Александровия глупав развод с Теодора, заради юдишен медхен Сара!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не знам тия години какво визират - управление или живот? Ако е второто - бая невръстен излиза този войвода.

Би било добре, ако може да се види автентичният надпис, за да се ориентираме за времето.

Иванко, можеш ли да направиш нещо по въпроса?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам тия години какво визират - управление или живот? Ако е второто - бая невръстен излиза този войвода.

Би било добре, ако може да се види автентичният надпис, за да се ориентираме за времето.

Иванко, можеш ли да направиш нещо по въпроса?

Там е работата, че не мога... Повече от година тази информация ми стои за "разравяне" и подаване като тема, но нищо съществено не отрих. Именно затова подадох така в "суров" вид и заедно да посъберем нещо, ако има какво де...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...