Отиди на
Форум "Наука"

Ако Картаген беше победил Рим


Recommended Posts

  • Потребител

Ще започна темата с това, което спорихме в 7 клас в училище. На края на урока за Пуническите войни имаше въпрос: какво би станало, ако картаген надделее над Рим? Даже имаше и твърдение, че западната цивилизация дължи ако не всичко, то поне много на победата на Рим над Картаген. Моето мнение е, че ако Картаген беше победил Рим, може би днес нямаше да има България, Византия, Франкската империя - изобщо нямаше да има никой досег с римското наследство, да не се зароди християнството. Как мислите?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Картаген е търговска държава. Ако беше победил, щеше да продължи да си върти търговийката и да не мисли за война . След някоя-друга година Рим щеше да се възстанови и пак да стане същото. Кампанията в Италия си е частна дейност на сем. Барка. Дето се казва - исторически процес.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами ако семейство Барка беше надвило Рим?

Всъщност обаче има още по-ранен момент, в който Картаген се опитва да изземе цялата търговия в западното Средиземноморие само за себе си - ок 480 г., когато Персия напада Елада, картагенците обсаждат Сиракуза. В този момент Римската република е още много млада и със съвсем малко значение. Ако Картаген беше превзел Сиракуза, може би и Етрурия нямаше да падне в римски ръце - защото етруските и картагенците са съюзници. А Велика Гърция, демек Южна Италия може би щеше да бъде под силното политическо влияние на Картаген (и Картаген - под влияние на гръцката култура).

Всичко отва при условие, че се доверяваме на Херодот, Ливий и Полибий и изхождаме от техните обяснения, де. Особено на последния съм склонен да му вярвам.

Някъде из форума бях пуснал тема за алтернативка, при която персите и картагенците бият гърците и си поделят Средиземноморието. Може би нямаше да се стигне нито до похода на Александър, нито до възхода на Рим. Би бил странен свят...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сранен щеше да е, защото нямаше да е като нашия, но това не значи че и в него нямаше да има куриози като Александър и възхода на Рим, а може би и по-големи.

Но Картаген е с малък хинтерланд, а и пустинята постепенно го сгъчква с времето, така че столицата и метрополията щяха да се изместят в Италия или Испания. Но ако беше оцеляла тази огромна вече търговска република, може би в близко бъдеще щяха да експериментират и с далечни експедиции и да се почне отрано с Великите географски открития :)

Но като цяло и аз съм на мнението на Галахад - до Пуническите войни вече по такъв начин са се оформили двете общества, че при този сблъсък едното вече е било обречено.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Картагенци са хора-търговци, сергийката, дебит, кредит, при война салдото може да излезе отрицателно ...

Иначе да речем след битката при Кана Ханибал моли метрополията за помощ, прави атрактивно шоу със златните пръстени на убитите римляни, въобще това е моментът за обрат във войната ... но виж предното изречение.

Да речем, че при създалите се обстоятелства, все пак метрополията беше подкрепила Ханибал. Войната щеше да продължи по-дълго, но в крайна сметка картагенци пак да загубят. На въпроса защо - виж. изр. 1.

Римляните по това време са едни гладници като османците по времето на султан Орхан. Картагенците пък са богатички, като поданиците на римския император по време на варварските нашестивя, балканските феодали при султан Орхан ... Пък както казваше Чингиз хан в един филм, за шансовете на Китай да го победи: "Сита мечка не излиза срещу гладни вълци". Защото ако си бедняк, плячката е важна. Ама това де се дигнеш от пухеното легло и копринените чаршави и да тръгнеш да се трепеш по кални полета или под парещото слънце - абе, трудно става тази работа.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...