Отиди на
Форум "Наука"

ГРАДИНАТА САХАРА


П. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

ГРАДИНАТА САХАРА

Не, това не е грешка! Защото първата и най-жизненоважна задача на потомците ни от XXI век при благоустрояването на Земята несъмнено ще бъде ликвидирането на мъртвите територии, на пустините и особено на онези области, където слънцето грее щедро и за превръщането им в градини остава да се добави само вода. А най-грандиозната задача, с която ще трябва да се заемат нашите внуци, е пустинята Сахара. Тя заема около една четвърт от Африка. Най-дълга е в средната си част — 5700 км, а от север на юг се простира на около 2000 км. Според различни критерии общата повърхност на Сахара се оценява между 6 и 8 милиона км2. Представете си 70 страни като нашата родина, но целите в мъртви пясъци и камъни, сред които водят жалко съществуване едва три милиона души. А сега да надзърнем в XXI век и да си представим същата тази територия изцяло покрита с пищна растителност, с гори и пасища, с цветущи градини, на която могат свободно да живеят поне един милиард души. Нефтените, газовите и въглищните залежи, изкопаемите останки на животни и растения недвусмислено говорят, че преди милиони години тази територия е имала богата флора и фауна. Задачата на човечеството е да възстанови великолепието на Сахара. Как може да стане това?

Нужно е само едно — вода! А вода има в изобилие. На запад и частично на юг се намира Атлантическият океан, на север е Средиземно море, а на изток — Червено море. Под самата пустиня на различни дълбочини се разкриват нови и нови находища на вода. Изглежда, че това, което липсва на повърхността на Сахара, е богато застъпено в недрата й. Свръх-мощни помпи могат да докарат неограничени количества океанска или подземна вода — още един красноречив пример какво може да ни даде термоядрената изобилна енергия.

Но има още една възможност и на нея заслужава да се спрем по-подробно: не особено далеч от пустинята, на юг, има вода в предостатъчно количество, и то не солена, а речна, сладка. От тропическите гори на Централна Африка изтича огромната река Конго и излива годишно 1260 км3 сладка вода в Атлантическия океан. Дебитът й е по-голям от този на Об, Енисей, Волга и Днепър, взети заедно. Представете си това количество вода, разпределено равномерно в шест реки като Дунав (годишен дебит 203 км3), да напоява Сахара! Но освен че количеството на водата е достатъчно, има още едно обстоятелство, което улеснява този проект: централната част на басейна на Конго представлява обширна падина, дълбока 340 м, и все пак дъното й се намира на 300 м над равнището на океана — височина, достатъчна, за да потекат водите в желаната посока.

Някога през кредата (последния период на мезозойската ера) реките от басейна на Конго са образували голямо вътрешно море. Преди около сто милиона години реката е потекла към Атлантическия океан в резултат на някакъв геологически катаклизъм. Сега в този район водата и влагата са истинско бедствие. Да, докато в Централна Африка изобилието на вода е истинска напаст, по на север нейната липса прави живота невъзможен.

Осъществяването на тази идея, прехвърлянето на водите на река Конго в Сахара, обаче е много трудно. Първата пречка е, че Конго е огромна река, почти по цялото й течение единият й бряг не се вижда от другия, а на места тя е 25 км широка. Но и тя си има своето тясно място. Средният й басейн е ограден от високи планини и там, където реката някога е пробила планинска стена, само 1700 м делят двата скалисти бряга на пролома. Именно тук трябва да се построи язовирна стена, която «да запуши» течението на Конго на запад. Със сегашните строителни средства това едва ли може да стане. Твърде могъща е реката, пък и «само 1700 м» съвсем не са малко. Една от идеите е да се засипе проломът с атомни взривове. Тогава за 3—4 години падината дотолкова ще се изпълни с вода, че тя ще потече по коритото на река Убанги — вече в обратна посока, и водите на Конго ще достигнат в северозападна посока река Шари, която се влива в пресъхващото езеро Чад. То ще получи мощно подкрепление и не само ще възвърне някогашните си размери, но и ще запълни цялата падина Чад. За около 50 години ще се възстанови второто вътрешно африканско море и то ще залее 1 300 000 км2 пустинни и полупустинни земи. За да онагледим какво ще представлява тази водна площ, трябва да кажем, че по размери тя ще е равна на Черно, Каспийско, Балтийско, Бяло и Азовско море, взети заедно. За същото това време ще се запълни с вода и морето Конго и повърхността му ще достигне 800 000 км2 (колкото Черно и Балтийско море, взети заедно).

Ето един проект за коренно преобразуване на Африка, който би могъл да се осъществи дори сега, ако с него се заеме обединеното човечество и ако класовите, политическите и националните противоречия не пречеха. Толкова повече той ще бъде осъществим през XXI век, стига детайлното му проучване да докаже, че е икономически изгоден и целесъобразен.

Преди всичко той предвижда да се залее с вода гигантска територия от 2 100 000 км2 (21 Българии!). Вярно е, че значителна част от нея са безлюдни и непригодни за живот гори и блата, пустини и полупустини. Но, от друга страна, какви богатства крият те в недрата си (в басейна на Конго се добива 70% от кобалта, там са едни от най-големите находища на мед уран! А какви богатства на животни и растения има в джунглата! Не по-малко проблеми от подобен въпрос поставят и пясъците на Сахара. Само нефтените й залежи се изчисляват на много милиарди тонове, открити са огромни запаси от редки метали и радиоактивни елементи, баснословни залежи от богати на желязо руди.

Нека се надяваме, че XXI век ще намери още по-рационално решение на тези проблеми. Вместо да залива с вода огромни територии, тогава човечеството ще разполага с неограничени количества енергия и съвършена всемогъща самоуправляваща се автоматика. То може би ще построи подземни тунели, по които ще изпомпва излишната вода от Централна Африка и ще я изпраща да утолява жаждата на Сахарската пустиня. Тогава и водното равновесие ще бъде решено, и териториите, превърнати в плодородни поля и градини, ще останат да служат на хората.

Така населяваната преди милиони години от многобройни животни и растения днешна пустиня ще се превърне отново в градината Сахара.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Вероятно е предвидено за тогава, когато технологично разходите ще са минимални за осъществяване на това. Макар че аз съм обеден, не от Конго ще идва водата, а най-вероятно от някъде другаде, но знае ли човек....може това никога да не стане ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В Либия успяха да направят някаква малка изкуствена река, но и тя е крайно недостатъчна. Всъщност в Сахара не е нужно да се кара вода от някъде, тя си е там, само че лежи дълбоко в земните кухини под нея, достатъчно е само да се пробият сонди дотам, правени са успешни експерименти дори от западни експедиции. Това не е кой знае колко скъпо, но никой от местните не прави нищо за осъществяването му.

Другото най-лесно нещо, което могат да направят е да разположат слънчеви батерии или вятърни електроцентрали и да си усигурят достатъчно електроенергия, че и да изнасят ида внасят прясна вода и зърно с приходите - слънцето и ветровете в Сахара всъщност са огромен ресурс, който обаче не е овладян. Отделно в страни като Алжир, Либия и Чад има и много нефт, но въпреки това те са си мизерни, така че тези държави там не са толкова ощетени от Сахара колкото изглежда на пръв поглед, всичко е въпрос на организация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм за подкрепа на овладяване на слънчевата енергия в пустинните райони, място което за друго трудно приложимо, но в Сахара специално вече има изградени соларни системи , но има многооо място.

До колкото водата в недрата , тя вече е на изчерпване , тъй-като се оказа, че е невъзобновяема на повечето места , а залеж от преди. И има много кладенци които са пресъхнали вече и не помпят. Друго важно нещо е климатът , с много вода е възможно да се коригира и завалят дъждове , но горещината е непослина за повечето видове , а и студа не е за подценяване.

Следващото важно нещо е, че то там си има река. И си минава през пустинята , забравихте Нил , но както виждате има живот само непосредствено до реката, настрани не. Същото е и в Сирия и Ирак , Минават големи реки Тъгър, Ефрат, а има живот само по бреговете им Явно само вода не е достатъчна. Явно е необходима енергия за помпене и средства за канализации, които да позволят напояване с отбита по-горе вода, но за да не се случва има пречки. Освен това тя попива в пясъка веднага трябва преди засяване да се докара пръст. И до сега се мъчат хората.

А и соларните системи имат цена близка на тази която, като пари ток биха произвели.

В България соларна система си избива парите за 7-8 години (тя има живот около 20г.) Като се продава тока по много по-скъпите цени с които е задължена страната да изкупува, около 70ст. на киловат а не 18 стотинки колкото струва, ако се изкупува тока за 18 стотинки , то увелчава изплащането на над 15 години.

Силно се надявам обаче тези съоръжения и по специално самите фотоволтаични панели да поевтинеят.

Както поевтиняха икономичните крушки (марковите преди 10 години си купувах по 18лв. сега има и по 6лв. Филипс на промоции говоря за марковите само и за около 100 , 120 вата отдаване )

А също си мислех за подобни неща и то тоно вчера. Някак случайно видах темата днес.

Очакванията за Бъдещето са да се покачва нивото на световният океан, и трявба да се подготвим за това , и снабдим с вода многото пресъхнали места на земята, да се напълни Мъртво море гледах конкретно, че не е сложно. Но е по-добре да са сладки води.

Подобен проект помните колко пагубно се отрази в Бившата СССР като отклониха реката Още има кораби останали в нивите.

Такова отклоняване се прави не на 100%, а част от водата , за да не се наруши екосистемата образувана по нейното течение. Най-безопасно е да се вземе вода преди нейното вливане.

И естествено много язовири. Но разгледайте язовирите по Нил дори и в близост до водата няма градини. Вода и Пустиня след нея, не е овладяна дори и след като има вода. По на долу по течението е овладана пустинята но е пак в непосредствена близост до реката.

Така, че явно трябва и друго не само вода.

пп.коригирах Сирия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето един скромен проект

Става въпрос за прокопаване(повече оформяне) на 500км до свръзване с другата река

Ако нивото не е достатъчно , може да се хване от по-рано , с пиновете са надморските височини, доколкото са верни там. И се получава едно скромно езеро 750 км дълго и около 200-300км широко.Малко по-малко от Черно море. Не нам до колко би помогнало много обаче поради горе изложените прични. Смисъл разгледайте горното течение на Нил , няма голяма полза пясъка е пясък, има и една река в Мали и тя доста добре обикаля и напоява района, но ползата видимо не е това, което трявба. Явно пръст им трявба за да започнат.

020808467-big.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Принципно го мразя този си мои тон, и този начин на писане.

Ама вие имате два пъти по страшно отношение към географията! :)

Първо като се прехвърли водата на Конго в течението на Убанги, трябва после да се прехвърли и течението на Убанги. Защото Убанги е също приток на Конго. После като се прехвърли Убанги към Шари и до там до езерото Чад. От там на сетне гравитацията казва не!

Да се наводняват и малкото останали джунгли в Африка е меко казано престъпление.

Относно Нил и тънката ивица около нея, която се напоява. Ами то за толкоз има вода. Ся Етиопия кат почне да отклонява вода за собствени нужди от Сини Нил, и Судан и те си искат своето. И за Египет и за тая тънка ивица няма да има вода. Същото е за Ефрат и Тигър, ако Турция и Сирия дръпнат вода колкото си искат, за Ирак ама въобще нищо няма да остане.

Подводните запаси от вода под Сахара ама далеч не са достатъчни за превръщането на Сахара в градина и то в дългосрочен план. В крайна сметка те и подводните води идват отнякъде. И то от валежи. На места има запаси следствие дългогодишни натрупвания от слабите валежи, ако почнат да се използват интензивно ще се изчерпят.

Ако се отклонят води от Конго ще има значими еко последствия, но не няма да са като Аралско море - забога Атлантическият океан няма да пресъхне ако ще не Конго ами барабар и Амазонка да спрът да се вливат в него.

Да Конго е единственото място в Африка, където има излишък от вода и то сравнително много (7 пъти е по-голяма реката от Дунав), и наистина от това място може да се взема.

Но по скоро си мисля че в бъдеще ще се изпомпва благодарение на енергията, която ще се произвежда в Сахара, а няма да се довежда до там по гравитачен път, със заливането на площи колкото Казахстан, за да се стигне само езерото Чад.

А и последно пясъка няма кой знае колко значение има торове за това :v: .

Казахстан?

Има торове съгласих се но защо не ги използват в горното течение на Нил, където водата е достатъчно и езера има. Но си седи гол пясък , както и в Сирия много места , и т.н. И плюс това реката която се влиза в Чад и тя не е малка , но явно недостатъчна.

Там където дадох на схемата канал нямам предвид заливане. Но е много голямо разстоянието и е трудоемко. Има една синя черта Виж я. и надморските височини съм добавил , за ориентир, но не знам колко е достатъчно. Но ползата ми е много съмнителна. Като гледам седящите пясъци до езерата. Явно и друг проблем има.

Но наистина много сладка вода заминава в океана трябва да се мисли за нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хм, струва ми се, че пропускате влиянието на климата, тези земи са изъхнали, просто защото там не пада дъжд. Ако закараме вода там, тя ще си се изпарява, но каква е гаранцията, че няма да се извали някъде другаде? И да, има торове, но в какви количества ще са нужни? Показателна е долината на Нил, където с единия крак можеш да стъпиш на обработваемата площ а с другия в пустинята.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За сегашната ситуация в Сев. Африка е виновен главно човекът, който за последните 3000 години унищожил флората и фауната, и така способствал за простирането на пустинята до Средиземно море.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хора, не се хабете да коментирате темата. Текстът е преписан едно към едно от "Силуети на ХХІ век", сборник от "футуристични" есета на родни автори, издаден към 1985-1987 г.. Чете се много приятно като утопия, но е далече от каквато и да е реалност.

Познавах един от авторите (лека му пръст, голям човек беше) и като го питах как са ги праскали тия неща за преграждане на Черно и Средиземно море, за езера в Сахара, за бъдещето на образовението у нас, той ми рече нещо от рода на "Дремеше ни, взехме си хонорарите и толкоз".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Казахстан - толкова е площтта, която ще се залее според първият пост (малко по-малко от това де ама близо)

ок прочел съм около. :)

Много ми е интересно как определи надморската височина на дадена точка в гугъл ърта?

Ами провери има си го.

А и Мироки тоя "канал", които си начертал тръгва от Убанги, не от Конго. И там би хванал не повече от 7-8% от водите на Конго.

Реката е колкото Дунав, (по-голяма е ) ако това има значение. И е много по-близо(над300км) , затова съм дал нея.

Кога съм казвал, че е от Кого канала, даже написах другата река. т.е. Не Конго.

Това е предното ми мнение просто. От това място обаче да се хване Конго означава гибел за нейното течение на долу. А и как се хваща река и се пресича друга река колкото Дунав ?

Но странното е да се направи язовир огромен (над 200 километра), и да не се ползва за поливане? Имам предвид язовирите в Египет.Има и земеделска земя , но където има сезонни реки. Явно им е скъпо въпреки това.

на теб не ти ли е странно? Още не съм си обяснил защо.

Водата наистина е скъпа и малко , но накрая щом не е пресъхнала значи ползват пъти по-малко от дебита и.

Дори и да няма пръст , след година две ще има. Като се тори. И обработва.

Дори са почнали и спрели.

Целта ми е не да се хапем, а да разсъждаваме и намерим решение на някакъв проблем.

И не разбрах какво е твоето предложение.

Изложи позицията си, аз ще те подкрепя лично, както подкрепих и авторът на темата и дори специално заради темата направих това скромно проектче.

:good:

Хора, не се хабете да коментирате темата. Текстът е преписан едно към едно от "Силуети на ХХІ век", сборник от "футуристични" есета на родни автори, издаден към 1985-1987 г.. Чете се много приятно като утопия, но е далече от каквато и да е реалност.

Познавах един от авторите (лека му пръст, голям човек беше) и като го питах как са ги праскали тия неща за преграждане на Черно и Средиземно море, за езера в Сахара, за бъдещето на образовението у нас, той ми рече нещо от рода на "Дремеше ни, взехме си хонорарите и толкоз".

:)

Прав си , аз писах за удоволствие в темата. Знам, че няма (скоро) да стане каквото и да е.

Чувал съм подобни изказвания и аз, и съм склонен да вярвам.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Когато писахме в темата за канала Варна Русе се сетих, та да допълня.

Най-големият проблем на каналите които се правят е , че са в най-ниската точка , а за напояване и ползване трябва водата да е в най-високата точка.

Та за целта е по-целесъобразно тръбопровод.

Особено ако ще минава през пясък водата, за избягване на загубите.

Тогава може да мине през различни височини, и няма нужда да се копае най-много той да се закопае.

Та този тръбопровод пълни нещо като язовир , или резервоар, от който се напоява по гравитация. по възможност капково. даже и ще си имат течаща вода в домовете. То сега и домове няма(да речем Мавритания)

Част от нея дадено село с нивите му може да се напоява от Гвинея

От една тръба.

Между другото малко хипотетично да спомена за други модели който ми седят в главата и прахолясват в нея :)

Та може в близост до устията ( да не нарушава еко системата) на реките да се точи вода по същият начин и да се задвижва с помощта на вятърни помпи. По подобие на вятърните кладенци които сме виждали по филми тук-таме.

А другият модел е малко несериозен, но е идея. Нещо като фуния, на височина от земята улавя дъждовна вода и по гравитация и тръба се придвижва водата и до по-високите райони (това за места където няма възможност за вятър и помпене с него , или няма водосборен басейн на тази височина или просто като вариант да се вземе вода от по-високо място, т.е. от дъжда. Но трявба да е в район с повечко валежи, т.е. пак около екватора, като могат и в морето и океана да се сложат ако някъде вали разбира се и донасят вода за крайбрежните райони :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Море насред пустинята Сахара -

http://bgnauka.com/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=10597

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...