Отиди на
Форум "Наука"

Епохата на фараоните


Recommended Posts

  • Потребител

Епохата на фараоните

Едва ли има други монументи, по-пряко свързани с представата за тайнственост, от великите пирамиди на Египет. Въпреки че подобни структури има по целия свят, египетските са не само древни, но и абсолютно величествени, поради което грабват въображението ни с неудържима сила.

Най-въздействаща е най-голямата пирамида - гробницата на фараона Хуфу (Хеопс) в Гиза, Египет. Хуфу - син на Снеферу и царица Хетеферес I - е вторият фараон от четвъртата династия. Въпреки че наследява трона едва двайсетинагодишен, той веднага се заема с планирането и строителството на своята гробница. Става първият фараон, който строи пирамида в Гиза, и по този начин поставя началото на период на монументално строителство, продължил векове наред. Великата пирамида предлага любопитен поглед към точната цел на този вид структура.

За довършването й са нужни повече от 20 години. Използвани са около 2,3 милиона каменни блока, всеки от които тежи до 2,5 тона. Самите размери на гробницата отразяват голямата власт и уважение, с които се ползва този фараон. Целият процес на мумификация, построяването на монумента и ритуалното погребване са направени с цел да осигурят на фараона преселване в задгробния живот. В подготовката за това в самата гробница са построени големи помещения, пълни с всякакви богатства.

При по-подробно изследване на пирамидата редица фактори карат мнозина да подозират, че в структурата може да има скрито послание. Първо, личната погребална камера на Хуфу е по-голяма от подобните помещения в другите пирамиди по света и изпълнението й е безупречно. Изработката й е изключително сложна, като от нея тръгва вертикална шахта, която извежда чак до върха на пирамидата в съвършен отвес.

Прецизността на линията навежда някои египтолози на предположението, че вероятно е замислена като канал за Ка - духа на фараона. Също така има предположения, че към момента на погребението шахтата от погребалната зала се е намирала в една линия със съзвездието Орион, както и че тази пирамида, заедно с останалите две в Гиза, може би проектират това съзвездие на Земята. В подкрепа на тази теория идва фактът, че Орион е от особена важност за египтяните, що се отнася до задгробния живот.

Подробно е обсъждан и въпросът за съвършените математически пропорции и позицията на пирамидата. Предвид религиозната важност на тези фактори за египтяните това заслужава да бъде взето под внимание. Всяка от четирите страни на пирамидата е ориентирана съвсем точно към една от четирите посоки на света. Вместо магнитния север египтяните се съобразяват с точната географска посока север, която съвпада с оста, около която се върти Земята. Този факт демонстрира напредничавото разбиране на египтяните за света и предполага, че те са знаели, че Земята е сфера, която се върти. Голямата пирамида е разположена точно върху трийсетия паралел, точно на една трета от разстоянието между Северния полюс и екватора.

Подобно на прецизното позициониране на пирамидата в Гиза, храмът на Амон Ра в Карнак също е любопитно ориентиран. Дългата почти километър поредица от врати чертае перфектна права линия, която върви от двайсет и шестия градус южно от изтока към двайсет и шестия градус северно от запада. Това съвпада съвсем точно с позицията на изгряващото слънце в дните на лятното и зимното слънцестоене.

Възможно е всичко това да е случайно, но в своята съвкупност то води до предположението, че в Древен Египет всяка конструкция има дълбок смисъл. Освен това нарочните огромни мащаби на пирамидите биха гарантирали, че те ще издържат на опустошителното действие на времето и така ще пренесат посланието си в следващите хилядолетия. Разбира се, много египетски монументи демонстрират важността, която този древен народ е отдавал на определени моменти от годината, като например слънцестоенето. Също така египетският календар следва вид цикличен зодиак, който придава особено космично значение на всеки един определен ден. Това по своята същност много прилича на изразените днес идеи в областта на астрологията в различни култури по целия свят. Пирамидите са могъщ символ на тайнствеността и предизвикват голямо любопитство по целия свят. Само може да се гадае за истинското им значение и за целите им и вероятно никога няма да узнаем отговорите. Въпреки това може би най-важното е, че пирамидите ни подтикват да задаваме правилните въпроси, въпроси за мощта и мъдростта на древните хора, за същността на цивилизацията и за загадките на вселената.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...