Отиди на
Форум "Наука"

Българин да се наричаш ...


Recommended Posts

Преди много години в часа по история, учителката изпитваше за произхода на българите. Посочи Марийка, малко и слабичко момиченце, вечно засмяно и тя отговори:

- Ами основно от племената огондури и чукундури.

Класа се взриви от смях, учителката се обиди лично и освен двойка, добави и забележка до родителите в бележника. Марийка явно не искаше да каже това, а утигури, но не можеше да поправи стореното. Плачеше безутешно, захлупена на чина.

След толкова години си мисля, че това, неволното изказване е едно изключително, точно определение за "етноса" на съвременните българи. До днес се спори за действителният произход на прабългарите. Хаби се огромна интелектуална енергия, без особен смисъл. Сега е модно да имаме по- цивилизован корен – тракийски, а не ирански и в никакъв случай варварски. Реално на кръстопътя на който се намираме, имаме от всички народности и етноси, познати в Европа и Азия. Последните десетилетия се намесиха и Африка, Австралия и редица островни държави. Може да имаме намеса и на автентични индианци, но нямам актуална информация.

Търси се усилено някаква, добра идентичност, определено, свързана със съвремието. Когато с нищо ново не можеш да се похвалиш, търсиш минало "величие". Търсиш гени и "синя" кръв, която нямаш. Подобно поведение е напълно човешко и натиска тънки душевни струни. Самочувствието е важно за душевното състояние, но реалното, основаващо се на реални знания, традиции и възможности. Историята трябва да се знае, истинската, без политически украси. В нея има добри и лоши неща. Величието на една държава и народност се гради с много труд и участието на всички етноси. На първо място е образоваността, след това толерантност, общите цели и взаимопомощ, достойнството и чест, формиране и спазване на общи правила, състрадание….Имаме ли ги ?

Трябва ли да бъдем толерантни и към племето на "чукундурите", разселено по целия свят.? Мисля, че не, обратно, нужен е геноцид и асимилация.! Ще бъдем първи в Европа, ако борбата започне от нас. Бъдещите поколения ще приветстват, подобно отношение за първи път в човешката история.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...