Отиди на
Форум "Наука"

Генетични мутации са виновни за появата на риск от аутизъм при децата


Recommended Posts

  • Администратор

Има нещо в гените…

Повече в сайта на БГ Наука: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12500

Генетични мутации са виновни за появата на риск от аутизъм при децата

autism-detection-voice.jpg

Всеки човек е специален по свой собствен, уникален начин. От генетична гледна точка няма двама души, които да са генетично идентични. Това означава, че ДНК на всеки отделен човек съдържа варианти, които се срещат по-често или по-рядко сред световното население.

Аутизъмът е комплексно заболяване на мозъка, което потиска способността на човека да общува и да развива социалните си взаимоотношения, и което често е придружено от екстремни поведенчески реакции. Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а от там - и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой собствен свят. Това е генерализирано разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър, наблюдавано за пръв път от американския психиатър Лио Канър през 1943 г. Нарушения в аутистичния спектър са диагностицирани в едно на всеки 150 деца в САЩ. (А според друго американско изследване болните от аутизъм деца в САЩ са 4 на 1000.) Момчетата, болни от аутизъм са 4 пъти повече от момичетата. Диагнозата аутизъм е все по-честа през последното десетилетие. Този скок се обяснява по-скоро с увеличаване на чувствителността към аутизма сред населението и по-добрите диагностични критерии - факт е, че броят на диагностицирани други разстройства като шизофрения и хиперактивност пада, за сметка на аутизма.

От 75% до 50% от диагностицираните с аутизъм деца проявяват умствена изостаналост, а 30% развиват епилепсия, което потвърждава съмненията, че причината за аутизма е органична, респективно - генетична. Някои изследвания установяват аномалии в мозъчната кора и в малкия мозък, а също така - и повишени нива на серотонин в кръвта, но при тези резултати се касае за малък брой изследвани лица, при които не е ясно дали дисфункците са причина, следствие или съпътстваща характеристика на аутизма.

Повече в сайта на БГ Наука: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12500

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Autism Research 2010 Февруари има интересна статия.

Например статистиките показват, че с 18% се повишава рискът с всеки 5 години нарастване на възраста на жената. Значи една 40 годешна жена с 50% по-голям риск, че ще роди аутистично дете от тази на 30 години.

Също ако бащата е над 30 а жената под 30 рискът е по-голям....

:117: :117: :117:

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...
  • Глобален Модератор

Ново проучване показва, че децата на майки, взимали антидепресанти по време на бременност, развиват два пъти по-често аутизъм:

http://news.sciencemag.org/brain-behavior/2015/12/reality-check-taking-antidepressants-while-pregnant-unlikely-double-autism?utm_source=newsfromscience&utm_medium=facebook-text&utm_campaign=autismantidep-1428

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Учен от МИТ открил  връзка между Глифосат-а (хербицид на Монсанто за ГМО културите) и Аутизма.

https://www.geneticliteracyproject.org/2015/10/13/autism-increase-mystery-solved-no-its-not-vaccines-gmos-glyphosate-or-organic-foods/

http://naturalsociety.com/dr-stephanie-seneff-mit-scientist-explains-synergistic-effect-aluminum-glyphosate-poisoning-cause-skyrocketing-autism/

Използвайки острието на  О'Кам ми изглежда че експоненциалното нарастване на заболелите за последните 40-50 години се дължи на външни причини, а не на  генетични мутации(?),

 / било на  хапчета (антидепресанти), било на  химикали приемани с храната, или на  химикали в средата/

Държа да отбележа че нямам информация и познания по въпроса...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

причините са комплексни, но явно външните фактори са най-вероятните причинители за нарсатването на това заболяване в западния свят.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...