Отиди на
Форум "Наука"

Междузвездни войни и Седморката на Блейк!


Recommended Posts

  • Потребител

Попаднах на един торент с епизодите на филма "Седморката на Блейк", който за врамето си беше страшно интересен. Прегледах някой от сериите и установих, че "Междузвездни войни" на Лукас копира много от идеите от по-стария филм.

В Седморката има: Федерация на злото, военни на федерацията с маски, енергийни оръжия с форма на палка, много як космически кораб, злодей с половин лице и кибернетична ръка, град на федерацията с купол-полусфура, планета с някакви джуджета, снежна планета с база на съпротивата, и т.н.

Blakes-7-431x300.jpg

В Междузвездните войни съответно има: Империя на злото, клонинги на империята с маски, енергийни мечове, много як и бърз кораб на Хан Соло, злодей с маска и кибернетично тяло, герой с кибернетична ръка, боен кораб планета (сфера), планета с джуджета, снежна планета с база на съпротивата ....

Star-Wars-star-wars-7036989-1906-2560.jpg

А като се загледаме и дрехите им са същите! :smokeing:

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Лукас копира по-скоро филма "Екскалибур", като в по-късно направените серии добавя малко източни мотиви. Имаме си рицари, Йода изпълнява функциите на Мерлин, Люк не е отгледан от родителите си ... В интерес на истината в "Междузвездни войни" има и елемент на самоповтаряне - в повечето серии взривяват нещо голямо и побеждават - я кораб-команден център, я планета.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ех, тая "Седморка", детството ми на ТВ екрана мина с нея!

А за "Междузвездни войни" какво да си говорим? Гледал съм сериите по 20 пъти на кино!

Но чак пък да копира? По-скоро са клишета във фантастиката и необходими за героиката и епиката на подобни филми!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И при двата филма сценарият не е силната страна. 7-та, защото е сериал и трябва доста баластра за да стане по-дълъг. В търсенето на пълнеж обаче се включиха и някои актуални за времето си проблеми, като потенциалните последици от евентуална война тип "ядрена" с възможност да се унищожи целия свят.

Муждузвездни войни стартира като нискобюджетен филм, като акцента е върху ефектите. Въпреки общо-взето повтаращия се сюжет, при повторенията все пак се поличиха противоречия и странни обрати в стил латино-сериал. В замяна на това обаче ефектите дадоха един нов мащаб на киното. Като цяло ефектите си останаха запазена марка на сериала. Първите по време серии съвсем не могат да съперчат на последните, които бяха направени по ефекти. Но пък от друга страна днес много хора трудно могат да си представят как изглеждаше първата по време и иначе ІV серия от филма в държава, в която нямаше мобилни телефони, за цветен телевизор имаше денонощни опашки без сериозен шанс всички чакащи да се класират, а компютрите доколкото ги имаше из някои шефски кабинети седаха зачулени за показ и гордост (и с неясен начин за употреба). Сега във всеки по-голям град има някой магазин с автоматично отворящи се врати и ескалатор, а като пуснаха филма в цяла България имаше само няколко ескалатора, основно съсредоточени на Софийската ЖПгара и ЦУМ. Не ще и дума, че Лукас бързо се ориентира в променящата се ситуация и направи анимационен сериал, който спечели вниманието на по-новото навикнало да ползва електронни дрънкулки поколение.

Друга поредица с впечатляващи ефекти е за Индиана Джоунс (който също се сдоби с доразвитие в лицето на "Малкия Индиана Джоунс "), макар и да не бяха космически поне до последния епизод. Там също има развитие на ефектите, като в първия по време филм си бяха по-скоро каскади, докато в последния ефектите бяха най-много, но изцяло за сметка на сценария.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А сериалите "Седморката на Блейк" и "Междузвездни войни" имат ли някаква връзка с филма и сериалите с марка "Старгейт?"

post-471-054860300 1295379256_thumb.jpg

post-471-078612000 1295379269_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пък аз на руската и американска, бе то всъщност на цялата научна фантастика.... от бр.Стругацки, Кир Буличов, Евгений Гуляковски, та до Робърт Шекли, Дейвид Брин и Итало Калвино.

В България - Петър Бобев, Светослав Славчев, Любомир Николов и Любен Дилов - баща.

А най-чудното е, внимавайте сега - преди 1944 г. - Светослав Минков и Георги Илиев. Запомнете тези имена.

Това беше жанр, казвам ви! :)

http://bgf.zavinagi.org/index.php/О-Корс

http://bg.wikipedia.org/wiki/Светослав_Минков

http://bgf.zavinagi.org/index.php/Георги_Илиев

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...