Отиди на
Форум "Наука"

Да хвърлим един поглед към летателните средства през 2025 г.!


Recommended Posts

  • Администратор

Да хвърлим един поглед към летателните средства през 2025 г.!

post-6-043789300 1296129659_thumb.jpg

В края на 2010 г., НАСА възложи поръчка на няколко отбора – General Electric Aviation, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing и Масачузетския технологичен институт (MIT) - да създадат дизайнерските си концепции за въздухоплавателните средства, които биха могли да създадат до 2025 година. Тази надпревара ще ни покаже бъдещото развитие на технологиите. НАСА ни дава любопитната възможност да се промъкнем тайно и да хвърлим по едно око на работата на дизайнерите и конструкторите.

Всеки промишлен дизайн е уникален, но всички окончателни проекти трябва да постигнат изискванията на НАСА за по-малко шум, по-чисти отработени газове, по-нисък разход на гориво, по-слабо въздействие върху околната среда, скорост ок. 85% от скоростта на звука, по-големи удобства за пътниците, висока безопасност на полетите, оптимално използване на пистите при излитане и кацане, спадане на закъсненията на полетите. Всяко въздухоплавателно средство трябва да бъде в състояние да направи всички тези неща едновременно. А това изисква сложни компромиси между всички нови съвременни технологии и материали, които ще бъдат инсталирани на тези превозни средства.

Предложените самолети ще трябва да функционират безопасно при по-модернизирана система за управление на движението им във въздуха.

Целия текст - http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12701

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Идеята на НАСА изглежда много добра. Ако успеят до 2030 да съчетаят компонентите и да изобретят въздухоплавателен апарат с такива характеристики, ще се подобри много сигурността и времетраенето на въздушния транспорт. Лошото според мен, ще бъде че малко хора ще могат да си позволят такъв транспорт и за много време ще са трудно достъпни за средностатистическия българин. Дори и да постигнат нисък енергиен разход, самите разходи за производство и поддръжка на такова чудо ще са огромни. Дано все пак да сме живи и здрави за да можем да ги видим един ден :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Трябва да има революция в скоростта и безопасността. Иначе 20-тия век няма да изглежда варварски за бъдещето, а ще е нещо като "доброто старо време".

А за разходите - ако тия транспорти не са достъпни масово, от тях смисъл няма. Така, че самите компании ще се борят това да се случи.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...