Отиди на
Форум "Наука"

Усвояване на минерали от човешкия организъм


JImBeam

Recommended Posts

  • Потребител

"....но е върха на дивотията да се казва че имало органични и неорганични минерали...." ако това наистина го твърдиш, не ми се мисли за резултатите от проектите в които участваш...В преден твой пост пишеш за органични и неорганични минерали, а сега - йок, такова животно нема. Прочети ЦЯЛАТА тема ВНИМАТЕЛНО като не пропускаш и линка за ОРГАНИЧНИЯ германий

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"..Така че вярвай ми като ти казвам че органични минерали няма.." - тъй като не съм наясно с материята, съм склонен да ти повярвам, обаче въпроса с вярата е обект на един друг раздел, като теология например,и в тази връзка те моля да ме насочиш къде в прав текст да прочета и се уверя, че това не е само твое схващане, защото едни твои колеги са на друго мнение :

ГЕОХИМИЯ, МИНЕРАЛОГИЯ И ПЕТРОЛОГИЯ • СОФИЯ

2008, 46, 9-29.

Органични минерали от повърхностния почвен слой и

скални повърхнини на територията на България

Йорданка Минчева-Стефанова*, Иван Костов**, Свeтослав

Петрусенко, Руслан И. Костов

* Статията се публикува по направените изследвания за над дванадесетгодишен период на ст.н.с. I ст.

Й. Минчева-Стефанова (1923-2007) от Геологическия институт на БАН по материали на останалите трима съавтори, като заради нейната преждевременна кончина резултатите не са еквивалентно пълно представени за отделните находища. Описанието на разпространението на органичните минерали у нас и по света по генетични типове е направено от С. П. и Р. И. К.

** Академик Иван Костов (1913-2004) е първият, който обърна внимание на органичните минерали в припочвения слой, като той се явява откривател на няколко от описаните находища у нас и до своята кончина се интересуваше активно от изследванията на природните оксалати. "

...и само да поясня че въпросът ми беше могат ли неорганичните минерали да се усвояват от човешкият организъм, а не дали има органични и неорганични, което просто не подлежи на съмнение. Ако те интересува посочения по-горе труд на Академик Иван Костов, ще ти дам линк.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз че неразбирам от химия, спор няма, нали затова питам, ама ти май от български език не разбираш, аз питам за усвояването на минерали от хората, ти ми отговаряш за животните,ако в кръга на животните включваш и хората, значи остава да си направя извода че хората сме подвид на животните :head_hurts_kr:

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

значи остава да си направя извода че хората сме подвид на животните ;)

post-6929-041951200 1297246255_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ужас !!! ......... Между другото, намерих още нещо интересно:

"Разликата между каменната сол и кристална сол

Елементите в каменната сол не са интегрирани в кристалната решетка на солта, а са прилепени към външната повърхност и пукнатините на кристалната структура. Това е основната разлика между каменната и кристалната сол. Кристалът на солта притежава превъзходна структура. Поради тази възвишена форма, елементите са биохимически налични за нашите клетки, както и индивидуалните честоти или вибрационни вълни. Каменната сол е евтина алтернатива на трапезната сол, но поне е натурален, пълноценен продукт. От биохимична и биофизична гледна точка солта е от минимално значение за нашия организъм. Можем да получаваме резонансните ефекти на геометричната структура чрез върховния ред или структура на даден кристал и клетките ни могат да усвояват само онези елементи, които са в йонна форма. Само под значително напрежение елементите могат да бъдат трансформирани в определен размер, правейки ги йонни, което пък от своя страна им позволява да преминават през клетъчната стена. Това е важно, тъй като нашите клетки могат да усвояват само онова, което е налично в органична или йонна форма. Следователно ние не можем да усвоим минералите от минералната вода, тъй като те не са достатъчно фини, за да проникнат през клетъчните стени. Следователно и най-добрият калций е безполезен, ако не може на проникне в клетката. Онова, което ни е необходимо е органичното или йонно състояние на даден елемент, за да може нашия организъм да го оползотвори." - това за минералната вода най-много ме интересуваше, но дали е вярно ?

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Продължаваш да си повтаряш едни и същи неверни неща, от съмнителни източници, при това с ясно изразени псевдонаучни уклони ;):

Минерални води, съдържащи калций, се препоръчват като допълнителен източник на калций за постигане на оптималните изисквания по отношение на елемента, особено за възрастни хора с непоносимост към лактозата.

/Mineral waters containing calcium are recommended as a supplemental source of calcium to achieve optimal calcium requirements, especially in aged people with lactose intolerance./

Източник: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9252974

Ето още (със сравнения на усвояемостта от мляко):

RESULTS: At an ingested calcium load of 3.18 mmol, percentage of absorption for water averaged 22.53 +/- 2.53 (mean +/- SD) for men, 22.57 +/- 2.10 (mean +/- SD) for premenopausal women and 21.62 +/- 3.12 (mean +/- SD) for postmenopausal women. Percentage absorption from milk was 23.15 +/- 4.06 (mean +/- SD).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15365401

За флуора от минералните води вече споменах - ако не се усвояваше от тях, нямаше да има строго определени горни граници на употреба на такива води, специално за деца. И това са неща, за които дори не са нужни специални познания по химия/биохимия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Браво! Ами ако това беше пуснало още в началото, нямаше да се мотаме толкова време в дебрите на химията и биологията :good:...а колкото до флуора, явно е под формата на йони :tooth:

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Поради тази възвишена форма, елементите са биохимически налични за нашите клетки, както и индивидуалните честоти или вибрационни вълни.

Въх!!!!

Следователно ние не можем да усвоим минералите от минералната вода, тъй като те не са достатъчно фини, за да проникнат през клетъчните стени.

Ти как си представяш усвояването на минералите от клетката? Освен химия за 8 и 9ти клас прочети и биологията също.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Там е проблема че изобщо не мога да си представям такива неща. Колкото и да се мъча, все разни други, доста по приятни неща си представям :tooth: ..а всъщност откъде лепна онази картинка ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм атеист, ама ти ме слагаш в малкия си джоб, щом във всичко което не ти отърва виждаш дъъъъъългата ръка на отчетата :punk: , .... а между другото що не направиш една критика от здрави марксистко-ленински позиции на цитираните по-горе писания на акад. Ив.Костов, който е тънел в дълбока заблуда и повлиян от папата, вселенския патриарх, Далай Лама и еклектиката на буржоазните учения си е позволил наглостта да твърди че има органични минерали.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте,с група познати,все дилетанти обаче, водим следния спор : Може ли човешкия организъм да усвоява НЕОРГАНИЧНИТЕ минерали ,пиейки минерална вода. Едната теза е че само растенията могат да усвояват НЕОРГАНИЧНИ минерали и да ги превръщат в ОРГАНИЧНИ, а човешкия организъм само се затормозява от приема на неорганични минерали тъй като не може да ги усвои а трябва да ги "преведе" през клетките и после изхвърли а друга част е се натрупват като шлаки в него.Има и доста по обширни писания, и при интерес ще споделя и тях. Моля който е на "ти" с материята да отговори със съответните аргументи

Теова е темата, ето и коментарите:

Last roman......животните набавят голяма част от необходимите минерали с храната си - особено хищниците????? Защото неорганичните соли вече са разтворени в тъканите на тяхната плячка!...... Ти наистина ли смяташ, че само в минералната вода имаме разтворени неорганични соли, а в обикновената - не?

Иначе набавянето на неорганични в-ва основно идва с храната /нищо, че храната е 'органична'/. Имай предвид, че в органичните молекули напр. хемоглобин, хлорофил, ензими и пр. влизат елементи като желязо, магнезий, хром, молибден и др.

Ако сте изхвърлени на безплоден ,необитаем остров, където нищо не расте, Вие бихте умрели от глад. Въпреки че, в почвата под краката Ви се съдържат всичките необходими 16 минерала, но забележете те са от Неорганичен произход, телата ни не могат да ги абсорбират достатъчно ефективно, за да поддържат живота Ви.!!!!!

Kuna....... тръпопроводната ни система......... Със сигурност зная, че минерална вода, съдържаща флуор,..... Следователно би следвало да се усвояват такива съединения от минерална вода. От друга страна, по отношение на калция нещата май са различни и там усвояването е бая трудно, не само от минерална вода, а по принцип. ...... Може би зависи от съответните елементи.

Очевидно под тръбопроводна система човека е имал в предвид кръвоносната ни система, нима тя не е изградена от кръвоносни съдове(тръби) ?????

Angeimr...... От тази гледна точка в никакъв случай не бих препоръчал да се пие дестилирана вода. Не за друго, но в много наши региони водата е основен източник на калций и магнезий. Естествено те могат да дойдат и чрез храната но защо да се лишава организма от един източник?

От друга страна макар и организма да е в състояние да усвои неорганичните минерали .... Извини ме но горната теза е такава невероятна глупост каквато може излезе само от религиозните среди. .......но е върха на дивотията да се казва че имало органични и неорганични минерали. "Неорганичните" минерали основно се усвояват от живите същества от ниско ниво във хранителната верига. По принцип основно растенията и гъбите извличат "неорганични" минерали от почвата и въздуха. Но животните също са напълно в състояние да усвоят и несвързаните в органични комплекси минерали.......

Основната грешка в мисленето, която използват всички производители на некачествени продукти (слагат „калций” в млякото за деца или в сиренето – разбирай талк или тебешир, не може да се отрече ,че също е „калций”)?????.

Позволих си да Ви върна на основната тема и на някои от коментарите Ви и да кажа за тях:”Гледам и не вярвам на ушите си”.

Пропускат се основни факти:

Хората са оцелявали след най-много 90 дни без храна, но без вода могат да живеят само 72 часа, преди да изпаднат в състояние на безсъзнание. Видът на консумираната вода, заедно с липсата на достатъчно вода, са една от главните причини, които допринасят за развитието на атеросклероза, заболявания и преждевременно остаряване!

Питейната вода наситена с минерали от НЕОРГАНИЧЕН ПРОИЗХОД (от Земята)- магнезиев карбонат, калциев карбонат и други елементи, които тялото не може да усвои (иначе бихме се хранили с земя, а не с растения и животни)- води до разнообразни болестни състояния.

Минералите от Неорганичен произход и токсичните химикали, могат да замърсят, задръстят и даже да втвърдят всички телесни тъкани, причинявайки болки, болести и дори преждевременна смърт!

Не забравяйте че, по своята същност кръвоносната ни система от най-големите вени и артерии, до най-малките капиляри по своята същност са тръби, които се задръстват от храната с холестерол и от водата се „калцират, втърдяват и запушват”.

Именно в това е същността на спора че, колкото са по-чисти, храната и водата от минерали с Неорганичен произход, толкова по чиста ще е кръвоносната система, толкова по-добре ще се захрани всяка клетка от тялото и то по дълго ще просъществува.

В този ред на мисли Дестилираната вода, която не съдържа почити никакви минерали от Неорганичен произход е промиващото средство на Майката Природа(дъждовна) – спомага за отстраняване на минералите от Неорганичен произход, натрупванията от токсини в ставите, а също и холестерола и мазнините от тялото.

Това се дължи на факта, че в сравнение с другата вода(минералната) , Дестилираната вода не е наситена с почити никакви минерали от Неорганичен произход и следователно има по висока точка на насищане (способност да разтваря), в сравнения на минералната вода.

.............................................................................................................

Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

]Ако сте изхвърлени на безплоден ,необитаем остров, където нищо не расте, Вие бихте умрели от глад. Въпреки че, в почвата под краката Ви се съдържат всичките необходими 16 минерала, но забележете те са от Неорганичен произход, телата ни не могат да ги абсорбират достатъчно ефективно, за да поддържат живота Ви.!!!!!

Стига с тоя остров. Май тук въобще не се прави разлика между основни хранителни вещества /въглехидрати, мазнини, белтъчин/, които са нужни в относително големи количества за организма, и микроелементите, например, които са много важни, но необходимите количества от тях са малки. Това, че никое животно не се храни основно с почва, не означава, че няма усвояване на вещества от почва или минерална вода. Почвата може и да съдържа някои микроелементи, но няма как да е източник на енергия и/или градивни вещества за организма. Защо - ами щото не съдържа същите тия въглехидрати, мазнини и белтъчини /и евентуално витамини/.

Друга разлика, която не се прави, е че има оптимални дози от определен микроелемент, и такива, при които вече ефектът може да е отрицателен или направо вреден. Така например хиперкалцемията е нещо много нежелателно, но тя може да се получи заради поемането на твърде много калций въобще, с органични или неорганични съединения. Продуктите, изкуствено подсилвани с калций или други добавки /витамин Д, да кажем/, не са нормална работа, но това реално не е по темата, която е за усвояване на минерали от човешкия организъм. А да се твърди, че дестилираната вода е панацея за изброените проблеми в предходното мнение, е меко казано несериозно и неграмотно. За пореден път не ми е ясно каква е основната теза на автора, т.е. по кого стреля. А това, че вече двама души повтарят едни и същи объркани /паранаучни/ работи, не прави тезата нито по-ясна, нито по-убедителна, нито запълва грубите липси на основни познания.

Мисля, че ако дестилираната вода не се облъчи и надума по специален начин, за да й се предаде правилната енергия, то тя не върши никаква работа :sneaky2:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ако сте изхвърлени на безплоден ,необитаем остров, където нищо не расте, Вие бихте умрели от глад. Въпреки че, в почвата под краката Ви се съдържат всичките необходими 16 минерала, но забележете те са от Неорганичен произход, телата ни не могат да ги абсорбират достатъчно ефективно, за да поддържат живота Ви.!!!!!

Това какво общо има с темата? Вие наясно ли сте с това как човешкият организъм си набавя органични и неорганични вещества? За какво 'почвоядство' ми говорите. :laugh:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

........ Май тук въобще не се прави разлика между основни хранителни вещества /въглехидрати, мазнини, белтъчин/, които са нужни в относително големи количества за организма, и микроелементите, например, които са много важни, но необходимите количества от тях са малки....... Друга разлика, която не се прави, е че има оптимални дози от определен микроелемент, и такива, при които вече ефектът може да е отрицателен или направо вреден. Така например хиперкалцемията е нещо много нежелателно, но тя може да се получи заради поемането на твърде много калций въобще, с органични или неорганични съединения. Продуктите, изкуствено подсилвани с калций или други добавки /витамин Д, да кажем/, не са нормална работа, но това реално не е по темата, която е за усвояване на минерали от човешкия организъм. А да се твърди, че дестилираната вода е панацея за изброените проблеми в предходното мнение, е меко казано несериозно и неграмотно.. ......Мисля, че ако дестилираната вода не се облъчи и надума по специален начин, за да й се предаде правилната енергия, то тя не върши никаква работа

Ето имам представа,че независимо какво сте сложили в стомаха си,вашето тяло ще извлаче:

ВЪГЛЕХИДРАТИ (глюкоза) 90%, АМИНОКИСЕЛИНИ 4,5%, МИНЕРАЛНИ СОЛИ 3-4%, МАСТНИ КИСЕЛИНИ1%, ВИТАМИНИ ПОД1%.

Подчертавам ,че всичко друго ще трябва да се мели и изхвърли(ако се даде тази възможност на тялото), за това се изисква както време, така и загуба на енергия.

Ако не се изхвърли, то ще се натрупва като плаки в кръвоносната Ви система и ставите.

Сама казвате че, хиперкалцемията е вредна. Нима водата в България не е прекалено „твърда”, и в рамките на един човешки живот, пиенето и не предизвиква хиперкалцемия? На всичкото отгоре се рекламира и пиенето на минерална вода, която още повече предизвиква, натрупване на плаки и най-вече камъни в бъбреците и жлъчката.

Точно това е въпроса на Jim Beam по темата: Може ли човешкия организъм да усвоява НЕОРГАНИЧНИТЕ МИНЕРАЛИ, ПИЕЙКИ МИНЕРАЛНА ВОДА, (или организма ги приема като токсини). Не разбирам защо изпускате думите „пиейки минерална вода”. И за отговора на този въпрос, не са необходими дълги дискусии а трябват две еднозначни думи Да или Не.

Колкото до пиенето на Дестилирана вода „да е меко казано несериозно и неграмотно.......”

Ето Ви мнението на някои, по грамотни от мен учени:

1. Професор Христо Мермерски в своята книга „ Лечение и забавяне на стареенето, чрез хранене с лечебни и противоракови храни” на страница 569, ред 23 пише: „Една от причините за дълголетието на планинците е пиенето на разтопена снежна планинска вода”.

Питам Ви нима тази планинска вода не е естествено дестилирана от Природата с изпаряване, последващо замразяване и размразяване?

Истината е че всичко това може да се повтори и в домашни условия.

Направете го с помоща на една бутилка вода и погледнете на дъното но бутилката,каква бяла мътилка на парцали плува, нима това може да се усвои от нашия организъм?

2. Доктор по медицина, Диетолог, Специиалист по удължаване на живота Пол Брег в книгата си „ Водата шокиращата истина, която може да спаси живота Ви” на страница 145 от ред 3 нататък пише:

„ Днес в този замърсен и отровен свят, дестилираната вода е най-чистата вода на Земята. Тя не съдържа никакви минерали от неорганичен произход. Когато дестилираната вода навлезе в тялото, тя не оставя никаква утайка. Освободена е от Сол и Натрий. Тя е идеалната вода, която спомага за правилното функциониране на великите „филтри”, бъбреците, а също и е най-добрата течност за кръвта, за ефективно функциониране на белите дробове, стомаха, черния дроб и всички други органи. Защо? Защото е освободена от всички минерали от Неорганичен произход! Тя е толкова чиста, че с нея се приготвят всички течни лекарства.”

Могат да се посочат още цитати от Докор Ф.Батманжелидж в книгата му „Тялото жадува за вода”, но мисля че, ще е по добре да прочетете цялата книга.

Да си дойдем на думата, Jim Beam, се нуждае от отговор с Да или Не

Това какво общо има с темата? Вие наясно ли сте с това как човешкият организъм си набавя органични и неорганични вещества?.....

Както казах,по горе, човешкият организъм е устроен да приема вещества и минерали от Органичен произход, а тези от Неорганичен произход ги приема като токсини. Ще Ви дам най- новата рецепта за производство на сирене по БДС:

Рецептата е за 1 килогарм:

1.Протеин от телешко шкембе и/ или дехидратирана суроватка -280 гр.

2. Палмово масло от Индонезия – 200 мг.

3. Креда,Талк или Тебешир (Калций от неорганичен произход) -30 гр.

4. Сол 30 гр.

5. Лецитин -1гр.

6. Вода -500 мл.

Загрява се до 85 градуса, прекарва се през пластинчат хомогенизатор и се формова на калъпи. На другия ден е на пазара. Да ни е сладко!!!!!

............................................................

Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!

Редактирано от manuk
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Както казах,по горе, човешкият организъм е устроен да приема вещества и минерали от Органичен произход, а тези от Неорганичен произход ги приема като токсини

Виж ти, значи по тази логика минералната вода е токсична, защото е пълна с йони на минерални соли /които с неорганичен призход/. :w00t:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да или Не? Хм, истината както винаги може да е някъде по средата. Нито да прекаляваш, нито да се лишаваш.

Защото явно е индивидуално. Аз нямам проблеми, но други имат.

.:.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Моите коментари са в НЕнаклонен шрифт.

Сама казвате че, хиперкалцемията е вредна. Нима водата в България не е прекалено „твърда”, и в рамките на един човешки живот, пиенето и не предизвиква хиперкалцемия?

Не, това не е вярно. Ако има данни за масово предизвикана хиперкалцемия заради употреба на твърда вода, не е зле да ги посочите. Също така, точно на места с много твърда вода подходящата и разнообразна минерална вода е по-добрата алтернатива ;)

На всичкото отгоре се рекламира и пиенето на минерална вода, която още повече предизвиква, натрупване на плаки и най-вече камъни в бъбреците и жлъчката.

Отново невярно. Камъните в жлъчката и бъбреците у нас се дължат най-вече на ниска култура на хранене и традиционната редовна употреба на храни и напитки, различни от вода, които способстват за образуването на такива камъни. Вярно е обаче че има много примери на некоректна реклама на минерална вода - например уж дадена марка била подходяща за ежедневна употреба от новородени. Затова пуснахме и сравнителното изследване на минералните води. Май пропускате и друг факт - че някои минерални води са с доказани лечебни, или поне благотворни, свойства при различни заболявания, в това число бъбречни и жлъчни. За връзката между натрупване на "плаки" и минералната вода - просто думи нямам.

Точно това е въпроса на Jim Beam по темата: Може ли човешкия организъм да усвоява НЕОРГАНИЧНИТЕ МИНЕРАЛИ, ПИЕЙКИ МИНЕРАЛНА ВОДА, (или организма ги приема като токсини). Не разбирам защо изпускате думите „пиейки минерална вода”. И за отговора на този въпрос, не са необходими дълги дискусии а трябват две еднозначни думи Да или Не.

Отговорът, който няколко пъти досега беше повтарян, е: Да. Може да усвоява неорганичните минерали от минералната вода, пиейки я. И пак да, в определени случаи ги приема като токсини - в случай че се прекалява с вода с определен състав - за трети път ще цитирам примера с флуора, чието предозиране си е живо натравяне. Това се получава не заради механично натрупване, а заради химически процеси при усвояването.

Колкото до пиенето на Дестилирана вода „да е меко казано несериозно и неграмотно.......”

Ето Ви мнението на някои, по грамотни от мен учени:

1. Професор Христо Мермерски в своята книга „ Лечение и забавяне на стареенето, чрез хранене с лечебни и противоракови храни” на страница 569, ред 23 пише: „Една от причините за дълголетието на планинците е пиенето на разтопена снежна планинска вода”.

Питам Ви нима тази планинска вода не е естествено дестилирана от Природата с изпаряване, последващо замразяване и размразяване?

Едва ли няой ще тръгне да отрича качествата на снежната вода. Да се твърди обаче че тя е ключът към вечното здраве и лекува всичко, е наивно, манипулативно и неграмотно.

Както казах,по горе, човешкият организъм е устроен да приема вещества и минерали от Органичен произход, а тези от Неорганичен произход ги приема като токсини. Ще Ви дам най- новата рецепта за производство на сирене по БДС:

Рецептата е за 1 килогарм:

1.Протеин от телешко шкембе и/ или дехидратирана суроватка -280 гр.

2. Палмово масло от Индонезия – 200 мг.

3. Креда,Талк или Тебешир (Калций от неорганичен произход) -30 гр.

4. Сол 30 гр.

5. Лецитин -1гр.

6. Вода -500 мл.

Загрява се до 85 градуса, прекарва се през пластинчат хомогенизатор и се формова на калъпи. На другия ден е на пазара. Да ни е сладко!!!!!

Качеството на хранителните продукту в БГ не е по темата. А и частното ми мнение е, че т. 3 /е, и точка 6/ е най-малко проблематичната и вредна съставка в дадената от вас рецепта, откъдето и да сте я взели. :laugh:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Едно време по литература имаше едно "упражнение" - отговор на литературен въпрос. Та от даскалицата запомних, че за да се получават нещата добре, трябва всяко изречение от разработката, по някакъв начин да отговаря на зададения въпрос. Най-простото нещо да се отговори на зададения от мене въпрос, беше - Да, човешкият организъм може да усвоява минерали от минералната вода, по тази и тази причина. Вместо това , се почнаха едни разсъждения кой какъв е, и защо такъв е. А сега да взема отношение по последния ти пост и с това темата за мене е приключена.

1."Ти може да си атеист, но тезата ти е чисто религиозна" - наистина съм изумен какво общо има тук религията.

2."многобройните НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ които мога да ти цитирам" - няколко пъти точно това помолих да направи някой.

3."твърдиш че всички тези научни експерименти не са верни" - няколко пъти казах че нито твърдя, нито смятам, нито мисля - само питам.

4." Но запомни един път че термина ОРГАНИЧЕН не носи смисъл от който да си вадиш изводи" - как разбра че точно от термина органичен си вадя изводи, всеки изучавал поне малко химия като мене, добре трябва да е запомнил, че съдържанието на въглероден атом прави "нещата" органични.

Та така, за сега нещата са такива, след 100 години може да не са такива, затова - повече опити и по-малко писане ;)

Редактирано от JImBeam
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Виж ти, значи по тази логика минералната вода е токсична, защото е пълна с йони на минерални соли /които с неорганичен призход/. :w00t:

Перфектно,за да не спорим прочети тук [link]

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Перфектно,за да не спорим прочети тук [link]

Леко съм надраснал нивото на сайта, който ми даваш за справка.

Как и да е, не видях нещо, което да е свързано с въпроса ми към теб.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Минералните води оказват силно влияние върху човешкия организъм със своята температура и с разтворените в тях полезни вещества.

Ето ползата от най-честите им съставки:

Калий и натрий

Те регулират обмяната на веществата в организма. Изпълняват важна роля за провеждане на нервните импулси.

Хлориди

Подпомагат храносмилането, защото са съставна част на стомашната киселина.

Магнезий

Подобрява координацията на мускулите и нервите, повишава способността за концентрация, прави тялото по-издръжливо.

Желязо

Подпомага образуването на червените кръвни клетки.

Калций

Допринася за здравината на костите и зъбите.

Йодиди

вземат съществено участие в образуването на хормона на щитовидната жлеза.

Сулфати

Стимулират храносмилането, допринасят за отстраняване на вредните вещества при чернодробната обмяна.

Флуориди

Действат срещу кариеса, полезни са за зъбния емайл.

Водородни карбонати

Помагат при смущения в храносмилането и особено срещу киселини в стомаха.

Въгледвуокис

Подобрява вкуса на водата, действа добре върху храносмилането и нервната система.

В зависимост от това какви съставки преобладават в минералната вода, тя може да бъде целебна, да не оказва съществен лечебен ефект или дори да е вредна при определени заболявания. Всичко зависи от състоянието на отделния пациент. Не се отказвайте от минералните води, но ги употребявайте след компетентната лекарска преценка.

По своя химичен състав минералните води се поделят на слабо минерализирани (до 2 г / л), умерено минерализирани (2 до 15 г / л), силно минерализирани (15 - 30 г / л), разсолни (30 - 60 гр / л) и силно разсолни (над 60 гр / л).

Според химичния си състав минералните води се делят също така на води без балнеологични съставки, сулфидни, радонови, сулфатни, хидрокарбонатни, хлоридни и въглекисели.

По отношение на газовия им състав принадлежат към азотната, морската и въглекиселата провинция.

Българските минерални води са средно-и силноминерализирани. За питейно балнеолечение се прилагат при бъбречно-урологични, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, ендокринно-обменни заболявания и хронични интоксикации.

Макроингредиентните води могат да окажат фармадинамичен ефект, подобно на лекарствата.

Сулфатните минерални води са особено ефективни при чернодробно-жлъчни заболявания. Сулфатно-железните минерални води дават добър лечебен ефект при анемии.

Солените минерализирани води са най-подходящи за външно балнеолечение при ревматични, дегенеративни и възпалителни заболявания, както и при травматично-ортопедични, неврологични и гинекологични заболявания.

Лечебното действие на газово-сулфидно-сероводородните и радонови води е биостимулативно.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...