Отиди на
Форум "Наука"

Римска империя-видове чинове в политиката и армият


Recommended Posts

  • Потребител

Ами бихте ли ми дали видовете чинове по-време на Римската Репблика в политически аспект , като Сенатор и т.н като кажете и с какво се занимават (какви права имат ) , както и във армията като Центуриони ,Генерали и т.н. ако може по Йерархически ред.

Ще ви бъда много благодарен . И merci предварително :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, ама ти много на едро. Питай само за 1-2 длъжности. Покрой такъв въпрос за Византия сега на "Виз. держава" от няколко месеца половината форумчани правят речник. :book:

Но накратко, с риск да има неточности. Защото в реп. период функциите им се изменили доста.

В Рим имало 3 вида народни събрания (comitii - комиции) - по триби, центурии и по курии.

Сената бил съставен от патрициите (а по-късно в него започнали да попадат и плебеи). Кой да бъдел член на сената се решавало от 2 цензори - ординарна (редовна) длъжност, със срок 1г. (според принципите на рим. република мандатна и колегиална - можела да се повтори 1г. след сдаването й.) Той съставял списъка на сенаторите. Сенаторите, по времето на Ромул, се наричат "отци", а потомците им патриции. Първоначано сенатконсултите не били задължително. Начело на сената стоял "принцепс-сенатора" - първия в списъка на сенаторите, но той бил само пръв сред равните.

Начело на изпълнителната власт били двамата претори. Тъй като всеки имал право да наложи "вето" (буквално "забранявам" ) на решението на другия, те трябвало да съгласуват решението - от там навлязло названието консули. От претор се запазило названието за палатката на военачалника и за сградата, в която се помещавал управителя на провинциите.

Поста "претор" се запазил, но като младши колега на консулите. Той организирал процесите. Преторските едикти допринесли много за развитието на римското право.

Квесторите се занимавали с държ. съкровище.

С навлизането на плебеите в управлението били въведени военните трибуни, които можели да командват рим. армия. Те трябва да се отличават от плебейските трибуни, които имали право да налагат "вето" на решенията на сената.

От цивилните имало и други, като напр. едилите, Великия понтифекс (Понтифекс максимус)....

Всички тези са ординарни (редовни) длъжности. Екстраординарна (извънредна) била длъжността на диктатора. Такъв бил назначаван при изключително тежко положение за държавата (война, глад, бунтове...). Докато държавата и от там проблемите били по-малки той управлявал до отминаването на бедствито - това траело от дни до месеци. Като нараснала дължавата, а от там и проблемите мандатът ми бил сведен до 6 месеца. Той все пак имал колега "началника на конницата", но все пак властта му била голяма - на неговите решения не можели да наложат вето дори плебейските трибуни.

Центурионите са комендвали военна единица - центурия.

Но за военните длъжности и термини - руско-латински речник, че не ми се пише толкова много.

Ама малко са се увлекли:

centuria, -ae (centuriae) f сотня, пехотное соединение из 80 человек. centurio, -iones (centuriones) m командир центурии, "капитан".
Не е никакъв капитан, как са го измислили Ама той и дядо ти Христо Данов в Христомания по история на ст. свят ги е пранил такива - при законите на Хамурапи - "капитан" и "офицер" - ще рече, че капитана не е офицер. :doh: Тъй че малко по-творческо четене.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

КвесторАко четеш английски можеш да ползваш функцията define на Гугъла. Немалко от университететиете в Америка имат он-лайн речници и други подобни, така, че се намират пояснения примерно за Римски или Старогръцки реалии. Ето тук ти давам линкове за някои от тях:

Претор

Консул

Комиция

Ето тука пък има доста стабилна справка за Републиката. Има и линкове за всяка институция и длъжност:

http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_Republic

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Специално за военните чинове:

http://rome.bg-history.info/modules/xhnewb...ic_id=9&forum=4

Иначе в българската Уикипедия има доста статии по въпроса...

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%...%B5%D0%BA%D1%82

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...