Отиди на
Форум "Наука"

Християнска Европа - без българи?


Recommended Posts

  • Потребител

Темата е банална, но интересна за дискутиране.Става въпрос какво ще е ако българи изобщо нямаше.Т.е. нямаше Дунавска България, чийто втори владетел - Тервел спасява Константинопол, а от там и цяяла Византия и навярно България.Ако ги нямаше Волжките българи, които спират (според мен)най-мощната и разрушителна армия съществувала монголо-татарските орди и ги забавят с 2века спасявайки Европа от със сигурност тотално унищожение.Щеше ли да има изобщо Християнски свят?Ако арабитее бяха завладяли Европа, кой щеше да пребъде Монголската или Арабската империя?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тя Европа тогава не е изглеждала толкова екзотична за арабите, те просто са искали да оплячкосат Константинопол.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И все пак, ако бяха опухали Константинопол, имаха всички шансове да направят Източен Халифат, огледално на Кордовския.

Според мен в този случай щеше да се повтори, или по-точно да се случи движението на Османската империя - арабите щяха да стигнат до Дунав или Карпатите и щяха някъде там да се срещнат с Карл Велики.

За Европа- надали монголците щяха да направят нещо, те така или инак са завладели днешна Русия, но и там не успяват да се задържат. Западняците щяха да им резнат зелките.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Засъжаление, жестоката истина е че Тервел и съответно българите, не са имали някакъв съществен принос в спирането на арабите. Нашите просто са изклали една взела-дала вече армия. Ако не бяха българите, гладът, студът и болестите щяха да довършат арабите. Арабите са спрени от ромеите и по-точно от ромейската флота и Константинопол. С нас или без нас, обсадата на Константинопол е била обречена. Ако приемем, че Аспарух е бил малко по-далновиден и беше минал Дунава не при Браила, при Будапеща, т.е. ако не се беше настанил на Балканите, най-вероятно християнството щеше да спечели. Ромеите докъм края на 8в. безпроблемно щяха да си възстановят властта върху почти целият полуостров. В рамките на 2-3 поколения местните славяни щяха тотално да се ромеизират и тъй като по това време в района не е имало друга сила - Аварският каганат вече бил на смъртния си одър, Хазарският каганат е бил твърде далеч и твърде зает с арабите, то Балканите и в частност нашите земи щяха да станат остров на стабилност и сигурен гръб за Византия. Империята щеше да хвърли целият си потенциал в борбата с арабите и да ги изтласка от Близкия изток.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...