Отиди на
Форум "Наука"

Невероятни съдебни дела


Recommended Posts

 • Модератор Военно дело

Намерих това случайно, но смятам за нужно да го видите.

Невероятни съдебни дела

Стелa Лиебек е 81 годишнaтa aмерикaнкa, която рaзля кaфето нa скутa си и осъди Мaкдонaлдс. Този случaй вдъхнови създaвaнето нa "Stella Awards" -зa нaй-невероятните съдебни делa в САЩ. Ето и някои от тaзгодишните кaндидaти:

1. К. Робертсон, Остин, Тексaс спечели $780 000 след кaто си счупилa глезенa препъвaйки се в тичaщо в мебелен мaгaзин дете. Сoбственикът нa мaгaзинa бил много учуден от присъдaтa, кaто се имa предвид, че мaлкия хулигaн бил синa нa ищцaтa.

2. 19 годишният Ц. Трумaн от Л. А. спечелил $74000+медицински рaзходи след кaто съседът му прегaзил ръкaтa със своятa Хондa. Очевидно Трумaн не е зaбелязaл, че имa някой в колaтa, когaто се опитвaл дa открaдне джaнтите.

3. Т. Диксон, Бристол, Пенсилвaния се опитвaл дa излезе от къщaтa, която току що обрaл. Но не могъл дa отвори гaрaжнaтa врaтa, тъй кaто мехaнизмa зaял. Не можел дa се върне обрaтно в къщaтa, понеже врaтaтa, която свързвaлa гaрaжa и къщaтa се зaключилa след кaто я зaтворил нa идвaне. Собствениците били нa почивкa и Диксън стоял зaключен в гaрaжa цели 8 дни. Преживял с няколко бутилки Пепси и кучешкa хрaнa. Осъдил зaстрaховaтелнaтa компaния нa собствениците, зaявявaйки, че ситуaциятa му причинилa морaлни щети. Спечелил половин милион.

4. Ресторaнт във Филaделфия трябвaло дa плaти $113 000 нa А. Кaрсън от Лaнкaстър след кaто се подхлъзнaлa нa рaзлятa кокa колa и си счупилa крaкa. Колaтa билa рaзлятa, зaщото Кaрсън зaмерилa гaджето си с пълнaтa чaшa по време нa рaзгорешения спор, който водели.

5. К. Уaлтън, Клеймонт, Делaуер успешно осъдилa нощен клуб след кaто пaднaлa през прозорецa нa тоaлетнaтa и си счупилa двaтa предни зъбa. Опитвaлa се дa се измъкне, зa дa не плaщa $3,50 куверт. Спечелилa $12000+рaзходи зa зъболекaр.

A тaзгодишнaтa нaгрaдa е спечеленa от Мърв Грaзински от Оклaхомa Сити. През 2000 той зaкупил Уинибего (кaмионче зa къмпинг)По време нa първото си пътувaне след кaто се кaчил нa мaгистрaлaтa нaглaсил круз-контролa нa 70 мили в чaс, стaнaл от шофьорскaтa седaлкa и отишъл отзaд дa си нaпрaви кaфе. Естествено уинибегото не взело зaвоя, излязло от мaгистрaлaтa, блъснaло се и се претърколило. Г-н Грaзински осъдил производителя, зaщото нямaло укaзaния, че не трябвa дa стaвa от седaлкaтa докaто е нa круз-контрол. Спечелил $1 750 000+ново кaмионче. А производителите веднaгa променили книжкaтa с укaзaниятa.

---

Действието се развива в град Шарлот, Нова Каролина.

Адвокат си поръчва кутия пури (24 броя). Много рядък вид и много скъпи ($15,000 кутията). След като кутията пристига, адвоката бърза да ги застрахова. Направил застраховка на пурите против кражба, всякакъв вид природни бедствия включително пожар. За около месец време, преди още да е направил и първата вноска към застрахователната полица, адвоката изпушил пурите и завел иск срещу застрахователната компания.

В иска, той обяснил, че пурите били безвъзвратно загубени “в серия от малки пожари” и настоява застрахователната компания да му изплати загубата. Застрахователната компания отказва да плати, основавайки се на очевидните причини, че адвоката е изконсумирал пурите по най-популярния начин – изпушил ги е. Адвоката ги съди ... и спечелва делото!

Произнасяйки се, съдията се съгласява със застрахователната компания, че иска е маловажен и безмислен. Въпреки това, съдията казва, че адвоката държи полица от застрахователната компания, която застрахова пурите против пожар, без да се казва в полицата точно какъв пожар не е приемлив.

Следователно застрахователната компания е длъжна да изплати застраховката.

Вместо да губи време и пари в дълги процедури и апели, застрахователната компания приема решението на съда и изплаща на адвоката $15,000 за да покрие “загубата” на толкова ценните пури в серията от малки “пожари”.

След като адвоката осребрява чека, застрахователната компания пуска оплакване в полицията, искайки ареста на адвоката. Обвиняват го в причиняването на 24 пожара. Арестуват го! В съда, застрахователната компания вади на показ застрахователната полица и адвокатското свидетелство от предишното дело. Адвоката бива обвинен за причиняването на 24 умишлени пожара на застраховано имущество и бива осъден на 24 месеца затвор и $24,000 глоба

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

personal injruy е един от най-големите бизнеси в UK ... работи се на принципа no win no fee ...

водят се всякакви абсурдни и безумни дела много от които са чиста измама и се точат сума ти пари от застрахователите ...

за лек удар с 20 км/ч изотзад средното обезщетение за болки във врата е 2000-3000 паунда ... това са само парите дето взима ищеца отделно има съдебни разноски а адвокатите чарджат по 400 паунда на час ...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Когато прочетох заглавието на темата бях с очакването, че ще става дума за български съдии и присъди.

В края на краищата мен много повече ме интересува практиката на българските съдилища, а не това че някакви си Стелa Лиебек, Ц. Трумaн или Мърв Грaзински някъде на другия край на света, в някава далечна страна с непонятна съдебна система са спечелили някакво абсурдно, от гледна точка на елементарната човешка логика, дело.

Преполагам, че са шарили на съдиите. Или става дума за някакъв вид етно-племенна солидарност в рамките на фрагментирания племенен социум на тази страна. Далеч не всеки може да води подобни дела и да ги спечели.

Въобще, независимо от икономическите и технологични резултати, много държави и народи си остават твърде далеч от цивилизованата практика в Европа. Смъртното наказание в случая е най-малкото. Цивилизацията навлиза бавно и трудно понякога............

Казвам това с уговорката, че нашата страна от гледна точка на своята правораздавателна система (не само съдилищата) също не е част от Европа. За съжаление.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Просто там има кой да събира куриозите и глупостите, а тук - не.

това не е вярно, case law при personal injuries е склонен към многократно повече глупости от континенталното право ...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

ще дам съвсем пресен пример от практиката ...

мой познат таксикаджия кара двойка да пият в събота вечер на бар ...

друга кола го чуква леко отзад ...

пича излиза дава си данните и пита 'искаш ли да си го оправиш и после ще ти дам пари', таксиджията се съгласява защото щетата е минимална - пукнатина на задната броня (още не си я е оправил а действието се развива преди месеци) ...

тръгват си живо по здраво ...

двойката отива да купонясва на бар ...

понеделник сутринта на таксиджията му звъни адвокат Х ... и му казва 'мога ли да взема данните на вашата и другата кола и застраховките, защото имам двама младежи с хирургични яки на вратовете, които ще подават иск' ... таксиджията дава всички данни ... адвокатът го пита дали и той иска да подаде иск и да му придвижат нещата ... съгласява се ...

след една седмица го викат на доктор, той отива при доктора и му казва, че нищо му няма, най-много леко да го боли врата, но не знае дали има връзка с инцидента ...

личното обезщетение на таксиджията е 1750 паунда (чисти не дължи данъци върху тях) ... другите двама са взели сигурно по 3000 паунда ... адвокатът е изчарджил системата сигурно с още няколко хиляди ... плюс съдът има съдебни разноски ...

всички тези пари са платени абсолютно излишно от застрахователя ... който после ще натовари сума ти народ с високи вноски ...

айде убедете ме че тая правна система е нормална ...

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Ето ви и нещо българско. Известен бос съди държавата в Страсбург за 1 милион евро. http://www.blitz.bg/category/21

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не само той, ами и Алексейчо крои шапка на некадърната ни държава

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ето ви и нещо българско. Известен бос съди държавата в Страсбург за 1 милион евро. http://www.blitz.bg/category/21

Става дума за това, че не го пуснали навреме от затвора. В тази връзка се сещам за един все още действащ закон във Федерална Република Германия.

Според този закон, дори и след изтичането на присъдата Ви, съвсем спокойно може да си останете в затвора. Достатъчно основание за това е повторно решение на съда, че представлявате директна заплаха за германските граждани. Туй то! Демократично, нали?

Там такива като "известния бос" нямаше да имат възможност нито да излязат от затвора, нито да съдят държавата. Която и да е държава.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Да, и на тези, които раздават присъди и оправдания по цялата верига, не им пука дали някой ще осъди България в Страсбург...

Ама и Страсбурги той едни ги върти, не ви е работа...Но все пак 1 милион няма да даде.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Ето и още едно дело. http://www.blitz.bg/news/article/101662

Мистериозната касапницата в "Гео Милев" отново влиза в съдебна зала

7 март 2011, 18:02

София, България

изпрати на приятел

Разпечатай

Майката, бащата и малкото братче на Димитър

Майката, бащата и малкото братче на Димитър

Оправданият за клането на баща си, майка си и братчето си комарджия Димитър Кънчев за пореден път на съд

Софиийският апелативен съд за пети пореден път започна отначало уникалното дело срещу “тройния убиец” Димитър Кънчев. След пет оправдателни присъди Върховният касационен съд пет пъти връща брадясалото дело за ново разглеждане. И така вече 14 години.

Неразгаданата и до днес кървава баня с три трупа е устроена навръх националния празник 3 март през 1997 г. В празничния ден ченгетата от от сектор “Убийства” към столичната полиция са вдигнати на крак да търсят мистериозните килъри, избили семейството на оръжейния търговец Николай Кънчев в столичния кв. “Гео Милев”. Гледката е зловеща. Труповете на Кънчев и съпругата му Миглена плуват в огромни локви кръв. Телата са надупчени като решето от безброй огнестрелни и прободни рани, проснати едно до друго в коридора на втория етаж на мезонета.

Четиригодишният Николай е намерен върху леглото пред телевизора на долния етаж. Хлапето също е потънало в кръв и е почти обезглавено. Гледката идва в повече дори за криминалистите с дългогодишен опит. Някои дори извръщат глава и слагат длан на устата си. Сред тях е и шефът на тогавашния сектор “Тежки престъпления срещу личността” към Националната полиция полк. Ботьо Ботев, който води разследването. Картинката е толкова потресаваща, че първоначално на ченгета и следователи дори през ум не им минава, че заподозрян може да бъде и големият син на оръжейният търговец – 18-годишният Димитър. На разпита симпатичното момче убедено заявява, че е открил труповете същия ден, когато се е прибрал сутринта на 3 март, неделя.

Един от първите, които насочват разследването към осиротелия Митко е оперативният работник Марио Янчев. “Когато отидохме на мястото на убийството, знаехме, че Димитър Кънчев е открил телата и в момента дава показания в Първо РПУ. Той твърдеше категорично, че предишния ден е излязъл рано сутринта и не се прибирал до неделя сутринта, когато открива касапницата. Да, обаче се натъкнахме случайно на свидетел от входа, който твърдеше нещо по-различно. Това е съседката Радка Ганчева, която единствена е видяла момчето около 3 през нощта на убийството да тича надолу по стълбите, което доста се разминава с твърденията на Димитър, че се е прибрал сутринта.Това ни накара да се усъмним в тинейджъра”, спомня си полицаят.

Така още 18 часа в празничния ден Димитър е отведен в сградата на пл. “Възраждане”, където следователите го притискат с единствения си коз – показанията на съседката. Накрая, малко преди полунощ на 3 срещу 4 март, младежът започва да “пее”. За по-сигурно признанията му са не просто записани а дори са филмирани от екип на Нова ТВ, поканен от следователите. Още на следващия ден записът с неочакваната изповед е пуснат в ефир. Цели 20 минути Димитър Кънчев обяснява / външно без видимо вълнение / как хладнокръвно е избил семейството си. “Дъвчеше дъвка и питаше още преди да е изстинал трупът на баща му дали има право да се разпорежда с магазините и сметките на татко си”, спомня си зам.-шефът на Столичната полиция Стоян Велчев.

Още в началото разследващите определят убийството като спонтанно, а мотивът за тях са парите. Ако всичко в стенограмата от разпита е вярно, в деня на преди убийството Димитър задигнал от баща си 200 долара, които пропилял на покер-машини. Това окончателно вбесило родителя, който дори си водел тефтерче с профуканите пари, които сам му е давал. След като разбира за кражбата, Николай Кънчев разярен крещи на сина си да си събира багажа и повече да не се мярка пред очите му.

“Бях изиграл на кредит 540 000 лв. на покер-машини и просто се чудех какво да направя, за да си върна тия пари. Знаех, че баща ми има пистолет и се реших. Щом така и така ще се изнасям, поне да го взема и да го продам”, разкрива Димитър към финала на разказа си.

Бащата обаче добре познава сина си, надушва намеренията му и се опитва да осуети кражбата. Заедно с майка му Милена се качва на второто ниво на мезонета, за да си прибере оръжието. След като установява, че е изчезнало, вратата на стаята на момчето се отваря, на прага застава Николай Кънчев и тъкмо отваря уста, за да попита къде е, залп от куршуми го покосява. Митко доизпразва пълнителя в майка си. След това грабва кухненски нож “Солинген” и започва да мушка телата. За по-сигурно. В стаята е намерена и разпиляна перушина от пухена възглавница, с която според ченгетата убиецът се опитал да заглуши стрелбата.

Всичко това е разказано от момчето с миловидна физиономия пред топполицая Ботьо Ботев. Според него Димитър показва с движение на ръката и как точно е заклал братчето си, сякаш е на сцена. На въпроса защо го е направил тинейджърът отговаря, че Ники много пищял, бил достатъчно голям и щял да го издаде. След първоначалния разпит заподозреният разкрива още много подробности за тройната екзекуция. Следователите са убедени, че за тях може да знае само извършителят.

Около два след полунощ Димитър отвежда полицаи и следователи до контейнер за боклук в кв. “Редута”, където бил изхвърлил кожените ръкавици, с които извършил убийството. Обикновени ченгета и печени следователи дружно се напъват и обръщат кофата на земята. В ровенето из боклуците се включва и топследователят Богдан Карайотов. Най-после към три през нощта ръкавиците са открити. Намарени са и поемни лица – двама почерпени бараби, които подписват протокола от огледа.

След добре свършената работа полицаи, следователи и топследователи спокойно и с чувство за изпълнен дълг очакват процеса. На 16 октомври 1999 г. Междувременно на сцената се е появил и топадвокатът Марин Марковски, който поема защитата на Димитър. На 16 октомври 1999 г. обвинителите са попарени сякаш с вряла вода. Председателят на наказателния състав от Софийски градски съд Галина сензационно признава за невинен Димитър Кънчев по делото, което беше уж от ясно по-ясно. По време на съдебния процес 20-годишния вече младеж напълно се отрича от самопризнанията си, като заявява, че те са изтръгнати с физически и психически тормоз. Оправдателната присъда пък е заради “съществени процесуални пропуски” при изземването на на доказателствата”.

Пропуските на следствието са посочени от адвокат Марковски. Първо, записът на самопризнанията на Кънчев е направен в отсъствието на адвокат. Второ, според действащиия тогава НПК, включването на видеозапис като доказателство по дело може да стане по реда на чл. 111. По тази разпоредба разследващите е трябвало да разполагат с разрешение от окръжен съдия. Трето, поемните лица вече на трезва глава заявяват пред съдиите, че никога не са виждали подсъдимия Димитър Кънчев. От голямо значение е също така, че по кожените ръкавици не са открити отпечатъци. Няма следи и по пистолета, и по ножа.

Необяснимо, но по младежа също не са открити частици барут, следи от кръв и прочие, и прочие. Опитният адвокат съумява също да докаже, че по време посочването на мястото, където са скрити ръкавиците и окървавените дрехи, също не е толкова ясно. Поемните лица признават, че Димитър не е посочил лично контейнера, защото е седял в колата, докато полицаите са действали.

Кънчев е оправдан на първа инстанция, а полицаите се сещат за възрастната свидетелка от входа на Димитър Радка Ганчева, която посочила часа на прибирането му, и се юрват да я търсят, за да я закарат пред съда. Оказва се, че са закъснели. Леля Радка вече не е между живите. Те пък не запазили показанията й като решили, че самопризнанията на Митко за достатъчно доказателство.

На 18 февруари 2004 г. в продължение на два часа топченгето Ботьо Ботев обяснява пред Софийския апелативен съд как е разкрил тройното убийство. След това се заканва пред магистратите, че разкрие факти, които ще обърнат развитието на процеса.

Обратът и до ден днешен не се е състоял. Касапницата в “Гео Милев” все още тъне в пълна мъгла. Вече пет съдебни състава потвърждават, че Димитър Кънчев е невинен. Всеки път обаче Върховният касационен съд връща делото с указания за преразглеждане.

Пред “ШОУ” адвокат Марковски пък признава, че оправдателната присъда на Димитър Кънчев е едно от най-значимите му професионални постижения. “Много мъжки се борих за Димитър, заявява топадквокатът. В началото беше направил абсурдни признания, но намерих начин да го спася. Всъщност той не беше навършил 21 години към момента на случая и не го заплашваше най-тежкото наказание, но пък и не беше виновен. Дори аз не очаквах такъв финал на процеса, макар да бях убеден, че Митко е невинен. Чувството беше невероятно”, признава изпеченият в много съдебни битки адвокат.

Славей Костадинов

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Това е може би едно от най-спорните дела в новата история в БГ. Трудно може на основата на вестника да се дадат становища, съдилищата са тези, които ще решат в крайна сметка, и в частност ВКС.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Един от големите проблеми на българското правораздаване е липсата на правна справедливост. Това, разбира се, е резултат от много други пороци в тази система.

А, американците - те отдавна са се превърнали в държава на абсурдните дела. За някои това е доста доходоносен бизнес.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Ето и още нещо интересно. http://www.blitz.bg/news/article/101966

Жена осъдила друга защото я нарекла "Курва, уруспия, пълнят ти всички дупки на площада...".

Въобще, женските скандали са страшно нещо. Ако съдеха за караници жените, то ще останем без женско присъствие в обществото.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

E, класически слуай на обида, нанесена публично.

Раздел VII.

Обида и клевета

Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.

(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.

Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.

(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

Чл. 148. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) За обида:

1. нанесена публично;

2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;

3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му и

4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му,

(изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) наказанието е глоба от три хиляди до десет хиляди лева и обществено порицание.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание.

(3) В случаите на ал. 1, точка 1 може да намери приложение ал. 2 на чл. 146.

Чл. 148а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи устно, чрез печатни произведения или по друг начин данни, обстоятелства или твърдения за другиго, основаващи се на неправомерно придобита информация от архива на Министерството на вътрешните работи, се наказва с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Забележете чл.146, ал.2. Т.нар. "реторсия" :))

А иначе знаете ли колко ги обича съда такива дела? Направо като ги види и му става дискомфортно.. ;)

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

E, класически слуай на обида, нанесена публично.

Забележете чл.146, ал.2. Т.нар. "реторсия" :))

****

Много ми е любопитно по какви критерии, съдът оценява количествено, разменените обиди за да бъде приложен чл.146, ал.2.?:)

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Военно дело

Даа, сигурно сидиите не горят от желание да се потопят морето от махленски клюки. Коя била курва, коя уруспия, коя първа започнала, пък защо така казала, кой го е чул, тоя който го е чул в какви отношения е със съдещите се... Да бяха поне обществени личности, а то обикновени хора.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...