Отиди на
Форум "Наука"

Идеалното развитие


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

И тъй, 1913 година е. По заповед на Фердинанд българската армия напада гръцката. Българската армия успешно разгромява гърците, напредва на юг и по части бие гръцката армия. След заемането на Солун войските ни продължават на юг и спират едва в Тесалия за да приемат пълната гръцка капитулация. В същото време сръбската армия е хваната в клещи при Калиманци и е нанесено катастрофално поражение, пленени са десетки хиляди сръбски войници. Почти без съпротива българската армия влиза в Ниш. В това време румънците подло нападат България в гръб. Основните румънски части достигат чак до София. След разгрома на сърбите и гърците, основните части на българската армия се връщат на север и край София устройват истински погром над неподготвената румънска армия. Докато българската армия приема гръцката капитулация, окупира Сърбия и очиства от румънски войски мизия говейки се да премине дунава уплашените турци сами се изтеглят от Одрин и искат мир.

Това е краят, България е обединена, силна и хегемон на балканите. Армията ни е доказала своята непобедимост и е разгромила всички съседи. През ПСВ България запазва неутралитет и границите и са признати от всички велики сили.

Приемаме че през ВСВ също се запазват границите. И така достигаме до днещният ден. Как мислите би изглеждала днес България при едно такова идеално стечение на обстоятелствата?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какъв ще е строят на таз алтернативка? Запазваме неутралитет през ВСВ (трудно :() и ни германци ни руснаци ни се мешат? Т.е. цар Борис или още Фердинант (приел иператорска корона в Търново :)) са още държавни глави?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ами, за да запазим максимално приближение до реалността през 1941 България застава на германска страна, състоява се и 9 септември 1944. Обаче понеже границите са признати още от преди това си остават. Тоест Одрин, Солун и Битоля са си наши. Имаме си комунизъм, после демокрация.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Брате Фружине, колко оптимистично! :)

Как би изглеждала? Като една днешна по-малка и по-несъвършена Испания. Такъв грандиозен (и малко вероятен поради това) успех би довел до високо повдигане на духа на нацията и до причинени от това бъдещи успехи, главно икономически. След такава война би протекъл процес на икономически подем и на окончателно изграждане на националните стопански и културни връзи, вътрешнодържавната мобилност и динамика. Големите земеделски площи щяха да тласнат напред земеделиетто, от него търговията, от търговията банките и застраховките. Щяха да се създадат няколко поколения образовани кадри, които вече можеха да извеждат страната според условията за това на международната сцена, както и щяха да създадат сравнително добра средна индустрия.

В националната култура щеше да царува оптимизмът. Това щеше да направи творбите по-малко дълбоки, но по-мащабни и обърнати към историческото величие на миналото. Победоносната война щеше да втръсне на следващото поколение от хвалби и заслужени адмирации в училища, частни разговори и творби.

Не биха липсвали и негативи. Армията щеше да позагуби силата си и духа си, лягайки на старите лаври. Щеше да реши, че е непобедима и можеше да получи някоя неприятна изненада в някой локален конфликт 10-тина 15 години след великата победа. От друга страна, това би било бързо преодоляно.

Съседите щяха да кроят планове за ревашн. "Балканския пакт на разгромените" щеше бързо да се създаде. Не бих изключил коалиция за военен натиски върху БГ, която би била разгромена тотално (абсурд българите да позволят в такова състтояние да им отнемат постигнатото).

На международната арена мисля, че щеше да има тотален въоръжен неутралитет. На Балканите щеше да има една силна Швеция. Това, съчетано с мъдрост, с добри международни договорености, отваряне на балканските пътища за търговските стоки на запада и изтока (майната му на митото и пр., нека влизат, дори да разорят някого у нас, важното е неутралитета), изграждане на имидж на предвидимост и умереност, съчетана с военна бруталност при нужда.

Щеше да се наложи да се изгради силна дипломатическа школа. Това не знам как би се съчетало с народопсихологията.

При неприяттна международна обстановка щеше да има изпитания. Позицията на една Швеция и Турция през ВСВ мисля, че не била невъзможна, обаче. Но ако биха били издържани, България можеше да сподели с Югославия, последната без Македония, естествено, а пък и за какво й е на Югославия Македония всъщност, една форма на балкански неутралитет и стабилност, които много, много да устройват запада.

Абе с две думи - хубав сън, брате :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фружин,

Може би, номерът е България да разполага с много по-сериозна военна машина към 1912-та, т.е. по-добре да похарчи себестойността на войните от около 2 млрд. лева?

http://pishtov.blogspot.com/2006/11/blog-post_06.html

1. ВОЙСКА:

В реалността - към 639 567 състав, от които в Действащата армия - 366 000 + 14 670 души македоно-одринско опълчение ( с разузнавателно-диверсионни функции ). ( През ПСВ към 01.09.1918 - 885 175 души състав! )... знаем точните данни за трите армии, конницата, флота, авиацията и опълчението в реалността.

В алтернативата - да речем 750 000 личен състав, от които 500 000 Действаща армия? Примерно Три армии по 150 000 души + 25 000 "опълчение" + 25 000 кавалерия?

2. ОРЪЖИЯ:

в реалността - всичко е внос. Купуват се общо взето модерни оръжия, но много скъпо - някъде пишеше, че оръдията ни излезли осем пъти по-скъпо на парче отколкото биха излезли немските и пр.

в алтернативата - още от 1900-та Б-я се насочва към изграждане на собствена военно-промишлена база.

2.1. пушки и картечници.

- в реалността - "343 650 пушки и карабини и 212 311 000 патрона (в т. ч. и за картечниците), или приблизително по 600 за всяка пушка." ( това между другото сякаш дефинира и размера на Действащата армия? ) + 88 картечници Максим, които формират само 36 тежко-картечни групи.

- в алтернативата - >500 000 пушки http://en.wikipedia.org/wiki/Mondrag%C3%B3n_rifle & http://world.guns.ru/rifle/autoloading-rifles/switch/mondragon-r.html и 1 500 000 000 патрона собствено производство ???

SIG в реалността почти фалира от това, че Мексико не плаща поръчката си. В алтернативата България може да "спаси" SIG като му налее капитали ( т.е. тайно да изкупи Швейцарското Промишлено Дружество ), срещу построяването в Б-я на няколко фабрики за такива пушкала + офсет от наша страна за държавни поръчки за SIG Bulgarien AG за ЖП и други инфраструктурни и машинни проекти. SIG e договорила 160 франка на бройка с Мексико към 1901-ва г. , ако сами си ги правим ( по 50 000 бройки на година между 1901-ва и 1911-та ) - биха ни излезли по 100-120 франка парчето. ВИЖТЕ характеристиките. Стрелят със същия калибър като максимките, НО имат няколко пъти по-голяма скорострелност! По тогавашната номенклатура Мондрагоните биха били класирани като тежки картечници. На единична стрелба имат и нелоши снайперски качества. При такъв вариант Б-я ще има все едно половин милион "тежкокартечни групи". Спестяваме си парите за максимките и личния състав за максимските картечарски разчети.

Цена - 50-70 милиона лева.

2.2. оръдия

в реалността - 1116 оръдия купени прескъпо през френска фирма.

в алтернативката - 50 000 оръдия ??? -- През 1910-та американецът Дейвис създава безоткатното оръдие. http://www.subchaser.org/files/Freeman-08-eff-anti-aircraft.jpg & http://www.quarry.nildram.co.uk/img315.jpg & http://en.wikipedia.org/wiki/Davis_gun

Безоткатните оръдия имат същата огнева мощ по калибър при 10-12% от масата на стандартните. Цената му би била под 10% от тази на равностойните стандартни. Безоткатното оръдие е просто една тръба с шокове от задната страна за увеличаване скоростта на изходните газове ( по-голям контра-импулс ) и за дисипация. Няма движещи се части. Е, харчи между 200 и 1000% от пропеланта на класическите, НО при калибър от примерно 100-120мм ще тежи само 40-50 кг барабар с триногата, и може светкавично да се пренася с коне, магарета, катъри и мулета ( че, и на ръце ) през баири и дерета ... Тръбите и другите няколко компонента би могло да се поръчат "безобидно" ( като за водопроводен проект ) на различни изпълнители из Европата и да се сглобяват тук. Боеприпасите - произвеждани в българските фабрики на SIG. Така бихме могли да имаме няколко десетки хиляди оръдия на същата себестойност ( вместо 4 оръдия на 1000 пехотинци, по 50-100 оръдия на 1000 пехотинци?! )

2.3. военноморски сили

в реалността - 6 бр. 98-тонни миноносеца. Купени ПАК от Шнайдер, сигурно много солено, внесени "контрабандно" на части ...

в алтернативката - 1000 бр. дървени торпедни лодки. По 50 фута. 30-50 възла скорост. Българско производство. Газене до около метър - могат да се промъкват и по реки. По същество нищо повече ( или по-малко ) от вариант на казашките чайки от 17-ти век, съоръжен с компактна двигателна установка ( малки, мощни парни двигатели по 1000 франка парчето ? ). Само 4-5 души екипаж , всеки въоръжен с 100-патронни Мондаргони. Носещи 4 торпеда ( българско производство ) запускани с просто устройство + по няколко безоткатни оръдия. Евтини и лесни за производство, бързи, леки, с обхват от стотици мили. Когато трябва да се появят в друго море освен Черното, ги качваш на влака ( докъдето стигат линиите ), и/или ги превозваш по суша на животинска или човешка тяга. Освен като торпедни лодки се ползват и за десантни съдове, събират по 40-50 човека. ( подобни малки дървени свръхбързи торпедни лодки са хит през 1916-1919 - http://en.wikipedia.org/wiki/Torpedo_boat#Small_torpedo_craft )

Цена: 10-тина милиона лева

2.4. авиация

в реалността - 26 или 29 бр. Берилио и 1-2 привързани балона.

в алтернативката - 1000 бр. собствено производство "откраднат" Берилио дизайн ( казват, че това е първия истински самолет ), с по-мощничките 100 к.с. мотори, които дават 90-100км/h крейсерска скорост. По исторически фактури от ПСВ един самолет се доставя за между 5000 и 8000 долара, двигателите отделно са фактурирани по 700-800 щ.д. През 1910-та някакъв руснак предлага на Б-я за 250 000 лв. да купи няколко самолета и да основе работилница за производство както и школа за летци. Интересът на Б-я към военната авиация съществува от няколко години по-рано. Самолетите от тази епоха се правят от дърво, жици за пиано и плат. Да се направят 1000 самолета, не изисква по-голяма технологична и индустриална база от направата на 1000 файтона. Само двигателите трябва да се внасят и има откъде. + (!) Бомбата "Чаталджа" е създадена от българин ( http://history.rodenkrai.com/new/bylgarska_aviaciq/pyrviqt_bylgarski_diplomiran_pilot.html ) през Балканските войни в реалната история и прототипи са изпробвани над Одрин. 20кг експлозив, който отваря 2м дълбока и 4-5м широка "рана" при попадение. Алтернативните български Берилио , могат да носят по 5-6 "Чаталджи". На ден, при 4 полета на разстояние от 100км = доставка на половин тон експлозив до целта от всеки един самолет.

Цена - към 10-тина милиона лева.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ех мечти, мечти....

дори и да се беше реализирал проектът посочен от Фружин-Асен, какво щеше да стане с България?

Неизбежно:

1.Война със Сърбия на първо време...в близките 10 години след ,,Обединението".....

2.По-горната война е напълно възможно да стане с активното участие на другата антибългарска сила- Гърция.....

Тези две ддържави имат силни и откровено шовинистични и непреклонни аспирации към Български земи, от които няма да се откажат!дори напротив ще бъдат крайно ожесточени и поради това,у че сме ги били на бойното поле...

Сърбия и Гърция,

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ех мечти, мечти....

дори и да се беше реализирал проектът посочен от Фружин-Асен, какво щеше да стане с България?

Съвсем накратко ще се опитам да направя щрихи та развитието на есдна обединена и силна Бълтгария, близо до границите по Сан Стафат(нския мирен договор(19 февруари/3 март 1878г.).

Неизбежно:

1.Война със Сърбия на първо време...в близките 10 години след ,,Обединението".....това ще е или участие в Първата световна война в бъдеще и ли на по-късен етап, чисто балканска двустранна война.

2.По-горната война е напълно възможно да стане с активното участие на другата антибългарска сила- Гърция.....

Тези две ддържави имат силни и откровено шовинистични и непреклонни аспирации към Български земи, от които няма да се откажат!дори напротив ще бъдат крайно ожесточени и поради това,у че сме ги били на бойното поле...

Сърбия и Гърция, използувайки силнита си дипламация щяха да настроят някоя от Великите сили против нас...От своя страна за Великобритания, за Германия и все още живата Австро-унгария ние сме потенциална ,,руска пета колоно", поради всеизвестната любов на българите към Русия...

С оглед на това няма как да ни отбегне Първатта световна война...ще пазин въоръжения неутралитет и ще чакаме докато е възможно, но в един момент ще ни нападнат едновременно Сърбия, Гърцийя и румъния......Румънците също сме ги били в ,,Обединителните войни от 1912-1913г." и са ни врагове...При това положение ще ни бъде адски трудно, особено без намеса в наша полза на някоя от Силните на деня Велики сили.....

При тази ситуация България има един единствен изход:

1.Всестранна и пълна милитаризиция(българия се превръща в нещо като Израел).

2.Наливане на ограмни пари в армията и в създавенето на собствен ВПК...Обаче последното не става никак лесно, още по-малка бързо...Дори при идеално развитие(, както чертаем в алтернативката), България през 30-те години може да произвожда едва карабини и части дза картечници и оръдия....Само части за оръдия...(да припомням ли, че въпреки скокообразната индустриализиция на НРБ, в годините 1950-1988г., въпреки огромният ни ВПК за нас си остава табу производството на оръдейни тела-на стволовете, демек цевите на оръдия-питайте откъде сме внасяли телата за САУ 2С1 ,,Гвоздика"....).

3.Изграждане на ловка и съобразителна дипломация и школа за нея, както написа по-горе КГ 125.

4.Икономиката се развива бавно и е затормозетна от огромните военни разходи, които България е принудена да прави, за да поддържа адекватна на нуждите си армия.Армия, която да е способна да защитава териториалната и цялост.

5.Утвъррждаване на българщината.Въпреки, че в Царство България толерантността към религьозните и етнически малцинства е голяма, все пак щеше да има някаква асимилация.....

За пръв пък т почти изцяло територията Екзархията и на държавата ни съвпадат.

ІІ-римско на алтернативката(през моя поглед) През Втората Световна война(1939-1945г.) няма как някъде към средата на 1941г. най-късно сме влезли по принуда в Тристранния пакт, или германзците ни бомбардират зверски, прилагат ни Блицкриг и въпреки солидните жертви ни размазват.....

В Сърбия или Гърция(, а може и в двете) има удобно куиннслинговско управление или по-лошо дори са съюзници на Третия райх и са ,,възмездени" с изконно Български територии, където налагатт своя военна администрация и избиват повсеместно българите, не само интелигенцията, а всичко......

Тежки години на окупация(това при вариянт ,че се опънем на националсоциалистическа гГермания)....Всички евреи и роми са изселени и изтребени, българия изпада в хуманитарна криза/катастрофа, защото окупаторите изземват храните.....Лошо, ако в пролята на нацистки окупатори влязат румънци или сърби или гърци или още по-зле и трите вражески държави едновременно....

Приключва ВСВ...България макар и изтерзана, загубила едно поне 700 000-800 000 души население е сред победителите и уважавен член на ООН.За нас се борят СССР, великобритания(подкрепена от САЩ), обаче.....чичко Джугашвили има големи заслуги за разгрома на немците и той ни получава по формеулата ,,50:50" ........Реално се установява в България червена тоталитарна диктатура...от там нататък знаете.....

Алтернативен вариант-,,Алтернативно Обединеното Царсство България" следва ходовете на София от реалността през 1940-1941г...........България по неволя , изнасилено става член на Тристранния пакт.......

Ако Сърбия е против германия- Ние, заедно с Унгарците, германците и въстаналите хървати ги довършваме като държава.Хърватите извършват масиран геноцид в НХД(, която сега обхваща освен Хърватия и половината от Далмация и Босна и Херцегонвина) и територии от днешта централна Сърбия...Обща граница с хърватите.....Сръбски бежанци в България, прогонени от геноцида над тях.....Сърбите почти изчезват като нация на Б(аканите...

2.гърция е окупирана от Вермахта, а после подпомогнат донякъде от българската армия......Гърците обаче имат позиции в Третия райх и все пак запазват държавността си и то на териториите от преди войната...България не е настойчива за още земи, защото нашето национално обединение е приключено и нямаме нужда и не ламтим за гръцки територии...това са проблеми(все пак враждебно население, сухи и трудни за усвояване и обработка земи).

3.Турция се ослушва....

4.Румъния ,,играе", както и в реалността...съюзник на Германия и враг-съюзвик на Унгария и СССР.

Идва 1943-1944г.- България вижда накъде отиват работите и търси панически изход от ситуацията, обаче немците не са глупави и предвижвдат нашите ходове....не става лесно скъсването на отношениятга ни с обрачения, но все още силен Трети райх.

Все пак напредва Червената армия, обстановката дв Царството е неспокойна...извършваме ,,9 септемвир 1944г" пак някъде там по време(предвид развитието на Яш-Кишиневската операция)....

В България влиза Червената армия...На власт формално идва ,,Фронт за народно сапение", с участието на почти имагинерната БКП, крайно леви земеделци и вербувани и беззъби ,,демократи" за цвят....Започнва як ,,червен терор" в страната....Комунистите са откровено чужди по мислене, манталитет и ценносит на болшинството от Българската нация, която е доволна от постигнатото до момента....

Във външнополитически план-България трескаво и неподготвено(но търсейки политически резултат) обяваява войтна на Германия и се съюзява със СССР,1 а от там с Антихитлеристката коалиция....

Безсмислени и крънвопролитни бойни действия на Българската армия, срещу изтеглящите се немци...Много жертви...Армията се деморализира, поради некадърното командуване, лошата екипиравка, липсата на мотивация за война и поради тревожните новини, идващи от тила....

Войната приключва...на Парижката мирна конференция България НЕ Е ПРИЗНАТА ЗА съвоюваща страна!ТНе може вссичко да е идеално в политикагта....

В резултат, на което Гърция си разширява територията за наша сметка в Южна Македония и Северно от Солун...Губим Воден и Лерин.

Сърбите от тях не е останало почти нищо и решават да им дадат територии в Босна и Херцегонвина, Воводина, Далмация и българското поморавие.....

При така развилата се ситуация България губи бая територии, в резултат на ВСВ, но все пак остава най-силната Балканска Държава с почти 165 000 кв.км територия....

ІІІ-то римско: Комунистическият режим се налага с пълна сила, а заедно с това еднопартийна тоталитарна власт, планова икономика, регулиран пазар, милитаризация в рамките на бъдещия варшавски договор, лоша икономика, лошо възпитание на населението, отдалечено от традиционните български национални ценности.

В рамките на ,,Студената война" родните комунисти разбират, че с отнетите ни територии(, които са не повече от 17-20 000 кв.км) е загубено и свършено завинаги....

Гърците избиват и прогонват Българите от солунско, от воден и Лерин....

Отношенията с Гърция през Стуудената война остават кройно обтегнати и лоши...Причините дза това се коренят още в ,,Обединителната война"......

Някой радикален, но патриотично настроен и национално отговорен висш офицер он Генщаба решава ,че е крайно време отечеството (да се брани и със силата на ядреното оръжие....Труден въпрос...дори донякъде невъзможен...българия е сателит на СССР, от Кремъл тук са в течение на всичко и не биха позволилил да имаме ядрено оръжие, защото ги е страх, че ще станем независими....Въпреки това(понеже е алтернативка) Генщаба успява да убади тодор Живков в правотат, в необхадимостта и в ползата от това България да разработи тайно ядрено оръжие.....Всичко започва с бавни темпове...За баа се използуват знатнията и опита от първата Българска АЕЦ в Козлодуй...После лабораториите са преместени в Родопите, където има планини, а и вмасивът е богат на вода.....Разработките на ядреното ъръжие Българскоп вървят трудно, но тук идва на помощ и научно-техническото разузнаване.....В крайна сме(тка, някъде към 1986г. НРБ успява да изработи 30-на опитни бойни глави...Уранът суе набавя от копаене на уранови мини отн осъдени на смърт криминални и политически затворници.....

разбера се тези разработки не остават скрити от братята руснаци и от останалия свят...

Руснаците настояват Живков да нареди незабовното спиране на разработките, ако иска да остане на власт......За да го убедят в сериозностстта на ултиматума за няколко месеца ни спират безплатния петрол и това нанася огремни щети на икономиката на НРБ.....

Надават вой от страна на САЩ и разбира сде лошият съсед-Гърция..Турция също се тревожи, въпреки добрите ни отношение с тях....

След 1991г. България официално и фактически се отказва от ядреното оръжие(много висши военни негодуват, стават сканадли и уволнения в Генщаба на армията).Под зоркото наблюдение на американски експерти са унищожетни и затворени инсталациите за тежка вода.....

ІV-то римско--България след 1990г.

България след 1990г. е в много сложтна ситуация....БКП формално слиза от власт(пак, както и в реалността сменятг политическата с икономическа власт), прирастът на населението е спрял....Населението е близо 21 000 000(ДВАДЕСЕТ И ЕДИН МИЛИОНА ДУШИ), като прирастът му е спрял някъде в 1965г., в резултат на колективизацията, неестествената индустриализация и закономарнатга от това ограмна и безпрецедентна в историята на България урбанизация....

Добра новина, че сле ,,Обединителните войни", в резултат на изселническите спогодби национални малцинства почти няма(е останалит са там 60 -на хиляди турци), но имаме доволно цигани(по теритирията цялата са близо 1 милион)....

България излиза от Студената война с голяма територия, много силна армия, която обаче ще трява да се свие, защото икономиката е в колабс.Започват съкращения в апрмията, съкращава се и въоръжение(Гърция злорадства за проблемитне на България и точи зъби).Въпреки всичко страната ни не се отказва от армията, такава територия се пази от сравнително многобройна авиация....България има 2 флотилии- Черноморска и Беломорска.Беломморската е по-добре екипирана и по-подготвена....

Българският политически елит е разтревожен от това, какнво ще е отношението на САЩ и другите Велики сили по отнвошение на България, която сега се опитва да се оттърси от миналото си на съветски сателит.....

България неизбежно става ,,пудел" на САЩ...Гърция непрекъсното ни черни, залива света с антибългарска пропаганда, а нейните тайни служби се опитват да внесат дестабилизация в България използувайки ромското население......

В началото на 21 век ,,Алтернативно Обединена България" вече е в ЕС, пусната по милост, въпреки копрупцията, липсата на достатъчно сигурност и високата престъпност.Приосто е прекалено важна за ЕС.....

Влизането в НАТО ЕС, става моноооого, мнооого трудно, защото Гързия не ни пуска, налага вето.Преди да станем членове гърците поставвят усровия за ,,изконните гръцки земи" на Южна Македония, Беломорска Македония и Беломорска Тракия...

България се опитва да отлага въпроса и търси подкрепата на САЩ.....За даси я осигури, Б,,ългария прибързано изпраща лекопехотна бригада от парашутисти и от лившите ,,Вътрешни войски" като контингент във война на САЩ в Ирак(Коалиция на желаещите)....Отнвово, както и през 1944-1945г. даваме много жертви, преди да се изтеглим(оБщо над 700 убити).Обществото негодува...българското МВнР размахва списъка на убитите български войници, които са кървавото веществено доказателство, че България споделя ,,Евроатлантическите ценности" и(, че е верен пудел на САЩ и Великобритания.

В знак на парлична солидарност към НАТО България се изръсва с над 3 млрд доллара за доставка на 40-на изтребители Ф-16 ,,втора ръка"-.....

Гърците гризват дръвцето....Не им се удовлетворяват исканията за повече български територии....България просто със своите 20 милбиона население, живеещо на 165 000 кв. км тертория е по-ценна от Гърция...

Влизаме в НАТо(във военната организация ни уважават, закщото повмнят храбростта и силата на българската армия от ,,Обединителните войни" 1912-1913г., а също и фактът че до 1991г. българия тайно разработваше и почти си произвоеде собствено ядрено оръжие), а скоро след това и в ЕС( в ЕС не ни искат, но събораженията за това са гео порлитически и по-малко цивилизационни)....Българите имат слава в Западна Европа на крадливи, леко мързеливи, но иначе печени войници и хора защитаващи своето.

макар, че формално сме покрили евростандартите за правова държава, пазарна икономика, прили сме върховенството на европескотто право, България е от станите бедняци в ЕС, лоша икономика, още по-лоша усвояемост на еврофондовете.

въпреки всичко това демографската ситуация започва бавно и леко да се подобрява....

БВП леко и бавно расте всяка година.

Проблеми пред България(алтернативна):

1.ромското население не се интегрира.

2.високо ниво на корупция.

3.Отприцателно външно-търговско салдо....

Въпреки тези неща има някои хубави:, а това е ...че Националното обединение о почти на 100% реализирано( е без Северна Добруджа, без Солун, Лерин, и Воден, на Сърбия се дадена Нишка област).В знак на добра воля изтегляме сдс малко на север в полза на Турция границата с тях(20-на километра Северно от линията ,,мидия Енос"...

България е наяй-голямаат Балканска държава и въпреки посткомунистическия преход-срев има лоялно, макар и леко мързеливо население.

За съжаление всичко това е само мечта, която е близака до реалната, защото съм изпълзувал фрагменти от реални исторически събития, от реални факти!

За съжаление това не стана истина!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

1. Ако бяхме се споразумяли с Румъния и да им дадем земите до Тутракан-Балчик, например(те дори и не искат толкова в началото), а при нужда и линията Русе-Варна(максимална отстъпка, като за приятели), то щяхме без проблем да задържим Мидия-Енос и да си вземем Македония, барабар със Солун! Един българо-румънски съюз можеше лесно да се справи с Гърция и Сърбия(Черна гора просто я купуваме с някой лев да кротува и даваме Косово за залъгалка), а Отоманската империя бая щеше да се почуди дали да се включи в патакламата(особено, ако с разумно похарчени пари се спретне един преврат в Стамбул).

2. През ПСВ оставаме неутрални до момента в който комшиите влезнат в Тройния съюз(освен Турция ще пристане на Германия и Гърция) и после заедно с Румъния ги бием на почивки, освобождаваме Сърбия(да им е гадно) и вземаме цяла егейска(гръцка) Македония, всичко до Чаталджа и малко от Албания. Всичко това с малко жертви, малко разходи, печалба от мирния период на неутралитет и война на чужда територия.

3. Междувоенния период е спокоен, без терор и преврати(чехословашкия модел, но по устойчив), икономиката върви добре до кризата от 1929-1933, но след срива бързо се съвзема към 1935-36г.

4. ВСВ я слушаме по радиото и четем по вестниците. Без партизани, без хайки и пр. Неутралитет до влизането на германските войски у нас. Мирна съпротива(датски модел, но с повече репресии и натиск от немците). Към 1944г.(след втория фронт) избухва антигерманско въстание, разоръжават се немските части и воюваме до края на войната. Гърция и Турция запазват неутралитет(гърците са окупирани от италиянците без проблеми), а Югославия е в тристрания пакт заедно с Румъния. След победата получаваме Добруджа до Делтата на Дунав и земите до Морава на запад. Към 1947г. сме в ролята на Гърция и Турция(доктрината Труман е за трите балкански страни), намазваме от Маршал, а гражданската война в България между националисти и комунисти завършва в полза на здравите сили и капитализма тържествува. Влизаме в НАТО, а щатите имат бази по морето още от 40те години с ракети срещу СССР. Карибската криза ще е известна като карибско-черноморската криза и към 1963 ядрените ракети ще са изтеглени от нас, а ние по примера на Франция ще излезем от военните структури на НАТО и ще заложим на ЕИО(Франция, Италия и Германия).

5. Днес сме членки на НАТО, на ЕС и на ООН. Територия ок. 200 000кв.км., население ок. 16-17 мил. души. Стандарт нещо средно между днешна Полша и Румъния. Предимно страна на леката промишленост, туризъм и аграрното стопанство(овцевъдство, лозарство, зърнопроизводство и тютюн). Управляват ни коалиции от умерени леви, десни и центриски правителства. Без сериозна организирана престъпност и средна хубост откъм корупция. Проблем с емиграцията(масово работят у нас-сърби, албанци и румънци, но от скоро има наплив от Близкия изток и Сев. Африка).

С една дума-БИВА! :)

Редактирано от Стоедин
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Как така ще даваме(дори и на алтернативка) територии на Румънтия от Южна Добруджа???Това е безочие от тяхна страна(, както и в реалността).Абсолютно шовинистшчнш ш необостновани териториални претенции...

А пък линията Русе-Варна.....Ще даваме Златна добруджа на румънците...как го виждаш Стоедине????ТОВА СА ИЗКОННО БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ!

Не се късат така лесно живи части от територията на българия!Там живеят българи!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Как така ще даваме(дори и на алтернативка) територии на Румънтия от Южна Добруджа???Това е безочие от тяхна страна(, както и в реалността).Абсолютно шовинистшчнш ш необостновани териториални претенции...

А пък линията Русе-Варна.....Ще даваме Златна добруджа на румънците...как го виждаш Стоедине????ТОВА СА ИЗКОННО БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ!

Не се късат така лесно живи части от територията на българия!Там живеят българи!

Че Северна Добруджа как стана румънска през 1878 г.? И тя уж беше изконно българска земя...

Точно това поведение - всичко си е наше, нищо не даваме от нашето, доведе до катастрофата от 1913 г.

Не казвам, че нашите претенции са били прекомерни или несправедливи - напротив.

Ама като искаш всичко, което считаш, че е твое - направи го сам. А не със съюзници.

Да не говорим за останалите - Румъния и Турция.

Нещата са както при шахмата - но в случая започваме партията без няколко фигури, дъската е направена за 5 играчи, не за двама, отделно кибиците отстрани са като махленски 18 годишни хулигани, наблюдаващи играта на 8-годишни хлапета.

И накрая - вместо шахматисти в нашия отбор са играли каруцари-белотаджии (и главният играч е бил взет в отбора след съмнителен трансфер от чужбина) :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Stoedin,

Да, вариантът ти е много детайлен и пълнокръвно реалистичен.

Идеалното развитие ( като оптимум на постиженията ) неминуемо би включвало, обаче, тотално наше военно надмощие на Балканите ( не само спрямо комшиите, но и спрямо Великите сили, които биха се намесили и биха изпортили нашите военни победи. ) + даване на Силите на това, което искат. Предвид техните стратегии, ми се струва, че има решение при което "и агнето сито, и вълкът цял".

Скицираната по-горе от мен мега-армия би била в състояние не само да смаже всички съседи в бърза поредица същински блицкригове ( като по учебник, т.е. превземане и капитулация на противниците за по няколко седмици всеки ), но и да установи реален контрол над територията с потенциал да отблъсне атаки от заинтересованите Велики сили.

Българските държавници и военни много добре са знаели, че е почти неизбежно да се скараме със съюзниците от Балканския пакт и, че дипломатическите ни ресурси са незавидни за да задържим което искаме, дори да успеем да си го вземем. Единственото решение на проблема би било да смажем комшиите и да устроим пир за Великите сили от останките им.

Представете си, че в алтернативката използвайки описаните по-горе ( бюджетно и технологически достъпни в епохата ) военни средства, независимо от хода на разговорите със съюзниците, нападаме Турция месец по-рано от договореното. Само с Първа армия от 150-200 000 души и всичката ни авиация и флот. Още преди да са мръднали съюзническите войски към границата на Османската империя, последната вече е капитулирала безусловно ( към 20-ти Септември 1912-та ) дала е всички свои европейски територии на България и Западна Анатолия е окупирана от специализиран корпус състоящ се от състава на не-Действащата армия, "опълчението" и пр.

Насъсквани от шашардисаните Велики сили, след кратко колебание Сърбия, Румъния, Гърция и Ч.гора анализирали погрешно данните за внезапния срив на Отомания с това, че тя видиш ли се оказала много слаба, окуражени от това , че сега играта е "всички срещу един" и от силния гръб от практически всички ( явно и тайно ) Велики сили, които не признават Османската капитулация са на анти-българска позиция ... нахлуват през границите с цел София. ( да речем, към края на Октомври 1912-та ).

Първа армия превзема Румъния, Втора армия - Сърбия и Ч.гора, Трета армия - Гърция в рамките на около месец след опита за инвазия.

После?

Даваме:

1. На Австро-унгария: Влашко, Западна Сърбия ( без Белград, Поморавието и т.н. ), Ч.гора без Шкодренския басейн и ивица от изток, Санджак. Отстъпваме им владението на о.Корфу за 99 години.

Австро-унгарците се поопъват на наглата оферта и извършват инвазия по Виа Милитария, нашите ги пропускат и им устройват чувал и тотален разгром при , да речем, Ниш. След това събитие и заплахата да бъдат тотално изложени пред другите Велики сили, поради сериозна опасност от контранастъпление на Б-я в Панония, кандисват. По договора с Австро-унгария те си прибират всички не-българи от тези части на Сърбия и Ч.гора, които остават при нас, и формират отново на Западните Балкани, Кралство Илирия ( все едно Сърбо-Хърватско-Словенското Княжество от реалната история ) като конституент на разширен вариант на http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_of_Greater_Austria . Унгарците недоволни от ролята си в реформираната империя възстават, но с българска помощ са "върнати в клуба".

2. На Русия: Даваме цяла Молдова и им отстъпваме владението на о.Крит за 99 години ( с правото да го презаселят изцяло само с българи, които имат в тяхната територия )

3. На Англичаните: за 99 години ползването на по няколко десетки км2 за военноморски бази при: Атия и Самсун.

4. На Германците: играем по тяхната стратегия и им даваме права за достъп, добив и пазари в териториално запазената Османска империя. Техния "диагонал Хелголанд-Басра" им е гарантиран.

Фердинанд организира териториите както следва: България е територията, която е на Балканите вкл. континентална Гърция ( всички небългарски населения в тази територия са изселени в Мала Азия ). Фердинанд е Цар на България ( под демократична Търновска конституция ) и Император на Кобургия ( не-европейските територии на екс-Османската империя ). Кобургия е абсолютна монархия с три модуса на териториално управление. Ареалите с български колонисти, се организират като анклавни териториални единици съгласно териториалното устройство на Б-я: общини, околии, области ... , териториите с арменско, гръцко, асирийско и пр. компактно население се управляват централизирано с ограничена форма на местно самоуправление, а останалото - е "царството на меча" , управляват военните - система подобна на френската администрация на Алжир по време на Втората Бонапартистка империя. Кобургия ползва "под наем" българската армия и правителство със специализирани отдели. ...

По инициатива на Б-я в Европа се създава "Съвет на Европа" в състав: Великобритания, Франция, Германия, Русия, Италия, България/Кобургия, който съвет продължава добрите традиции на Първата глобализация: унифициране на металните пари, мерки теглилки, стандартизация и най-важното с точност до 1 км2 разпределя света на зони на интереси. Примерно Персия се разпределя между Русия, Кобургия и Великобритания; Манджурия, Тибет и Монголия към Русия ...

САЩ се занимават с Америките ( без Канада и други твърди колонии на Силите ).

Няма спорове, няма ПСВ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Stoedin,

Да, вариантът ти е много детайлен и пълнокръвно реалистичен.

Идеалното развитие ( като оптимум на постиженията ) неминуемо би включвало, обаче, тотално наше военно надмощие на Балканите ( не само спрямо комшиите, но и спрямо Великите сили, които биха се намесили и биха изпортили нашите военни победи. ) + даване на Силите на това, което искат. Предвид техните стратегии, ми се струва, че има решение при което "и агнето сито, и вълкът цял".

Скицираната по-горе от мен мега-армия би била в състояние не само да смаже всички съседи в бърза поредица същински блицкригове ( като по учебник, т.е. превземане и капитулация на противниците за по няколко седмици всеки ), но и да установи реален контрол над територията с потенциал да отблъсне атаки от заинтересованите Велики сили.

Българските държавници и военни много добре са знаели, че е почти неизбежно да се скараме със съюзниците от Балканския пакт и, че дипломатическите ни ресурси са незавидни за да задържим което искаме, дори да успеем да си го вземем. Единственото решение на проблема би било да смажем комшиите и да устроим пир за Великите сили от останките им.

Представете си, че в алтернативката използвайки описаните по-горе ( бюджетно и технологически достъпни в епохата ) военни средства, независимо от хода на разговорите със съюзниците, нападаме Турция месец по-рано от договореното. Само с Първа армия от 150-200 000 души и всичката ни авиация и флот. Още преди да са мръднали съюзническите войски към границата на Османската империя, последната вече е капитулирала безусловно ( към 20-ти Септември 1912-та ) дала е всички свои европейски територии на България и Западна Анатолия е окупирана от специализиран корпус състоящ се от състава на не-Действащата армия, "опълчението" и пр.

Насъсквани от шашардисаните Велики сили, след кратко колебание Сърбия, Румъния, Гърция и Ч.гора анализирали погрешно данните за внезапния срив на Отомания с това, че тя видиш ли се оказала много слаба, окуражени от това , че сега играта е "всички срещу един" и от силния гръб от практически всички ( явно и тайно ) Велики сили, които не признават Османската капитулация са на анти-българска позиция ... нахлуват през границите с цел София. ( да речем, към края на Октомври 1912-та ).

Първа армия превзема Румъния, Втора армия - Сърбия и Ч.гора, Трета армия - Гърция в рамките на около месец след опита за инвазия.

После?

Даваме:

1. На Австро-унгария: Влашко, Западна Сърбия ( без Белград, Поморавието и т.н. ), Ч.гора без Шкодренския басейн и ивица от изток, Санджак. Отстъпваме им владението на о.Корфу за 99 години.

Австро-унгарците се поопъват на наглата оферта и извършват инвазия по Виа Милитария, нашите ги пропускат и им устройват чувал и тотален разгром при , да речем, Ниш. След това събитие и заплахата да бъдат тотално изложени пред другите Велики сили, поради сериозна опасност от контранастъпление на Б-я в Панония, кандисват. По договора с Австро-унгария те си прибират всички не-българи от тези части на Сърбия и Ч.гора, които остават при нас, и формират отново на Западните Балкани, Кралство Илирия ( все едно Сърбо-Хърватско-Словенското Княжество от реалната история ) като конституент на разширен вариант на http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_of_Greater_Austria . Унгарците недоволни от ролята си в реформираната империя възстават, но с българска помощ са "върнати в клуба".

2. На Русия: Даваме цяла Молдова и им отстъпваме владението на о.Крит за 99 години ( с правото да го презаселят изцяло само с българи, които имат в тяхната територия )

3. На Англичаните: за 99 години ползването на по няколко десетки км2 за военноморски бази при: Атия и Самсун.

4. На Германците: играем по тяхната стратегия и им даваме права за достъп, добив и пазари в териториално запазената Османска империя. Техния "диагонал Хелголанд-Басра" им е гарантиран.

Фердинанд организира териториите както следва: България е територията, която е на Балканите вкл. континентална Гърция ( всички небългарски населения в тази територия са изселени в Мала Азия ). Фердинанд е Цар на България ( под демократична Търновска конституция ) и Император на Кобургия ( не-европейските територии на екс-Османската империя ). Кобургия е абсолютна монархия с три модуса на териториално управление. Ареалите с български колонисти, се организират като анклавни териториални единици съгласно териториалното устройство на Б-я: общини, околии, области ... , териториите с арменско, гръцко, асирийско и пр. компактно население се управляват централизирано с ограничена форма на местно самоуправление, а останалото - е "царството на меча" , управляват военните - система подобна на френската администрация на Алжир по време на Втората Бонапартистка империя. Кобургия ползва "под наем" българската армия и правителство със специализирани отдели. ...

По инициатива на Б-я в Европа се създава "Съвет на Европа" в състав: Великобритания, Франция, Германия, Русия, Италия, България/Кобургия, който съвет продължава добрите традиции на Първата глобализация: унифициране на металните пари, мерки теглилки, стандартизация и най-важното с точност до 1 км2 разпределя света на зони на интереси. Примерно Персия се разпределя между Русия, Кобургия и Великобритания; Манджурия, Тибет и Монголия към Русия ...

САЩ се занимават с Америките ( без Канада и други твърди колонии на Силите ).

Няма спорове, няма ПСВ.

Шаркани, извинявай, обаче думите ти дори не са историческа алтернативка!

думите ти са просто проекция на патриотичното ти въображание....

българия не може непрекъснато да оцелява и да побеждава във война с всички!Практически в кръгова отбрана!

България по тове време е изцяло земеделска, аграрна държава се едва 4 милионно население.....-

Понеже говориш за мега армия-- не си чел, това което написах по-горе......Дори след ограмната за мащабите на България индустриализация в годините на тоталитарния социализъм, въпреки наличието на големи мощности на тежката промишленост и металургията, България не може сама да произвежда оръдейните тела на САУ 2С1 ,,Гвоздика", а са внасяни от Унгария...

За какви десетки хиляди оръдия говориш,?

Война и лоши отношения с Турция, Сърбия, Румъния ,Гърция не бива и не можем да си позволим...Просто човешкият ни потенциал е малък....Икономическият също.....

Впрочем опитахме се с ,,главата напред4, ама си я счупихвме и после загубихме почти всичко, о между двете световни войни бяхме обградени от агресивно настроени антибългарски държави, които бяха организирани в 1934г. в ,,Балканска антанта", само търсещи повод да ни окупират..........

Историческата алтернативка, не означава само фантазиране, а очертаване на възможни други варианти, ,,сцеарии" на развитие на България, с оглед на оценката на миналите грешки, на знанията дза тях и предлаганите решения, за да се избегнат....

Редактирано от andreiS40
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

andreiS40,

Абсолютно си прав, че варианта "пълно, трайно и окончателно военно решение" е хиперболизиран, краен и нарочно пресилен! Подчертавам НАРОЧНО. Целта на стигането до крайност, на изпълването на границата на това, което е физически, икономически и логически възможно, е именно да се очертае максимума във възможното състояние на Б-я като резултат от комбинирането на наличните и ресурси към изследвания момент. Аналогично на приложение на минимакса от теория на игрите. Спектърът на възможни състояния има минимум (0) и максимум (1) в дадените ресурсни граници и те респективно се изразяват в обхвата състояния: от пълна загуба - изчезване на народа (0) до пълна победа - елиминиране на външните опасности (1), като (1) е най-вероятно състояние подобно на това, което описвам, щото с наличните ресурси ( пари, технологии, население ), вероятността да се постигне повече от (1) е пренебрежимо, астрономически малка...

Ако изследваме "дробните" състояния помежду 0 и 1 ( които са безброй много във всеки практически смисъл и при всяка обозрима "разделителна способност" ), то текущата реалност и другите по-консервативни реализации образуват преобладаващото "вариантно население" на този спектър, като вероятността от сбъдването на близки към екстремумите (0) или (1) състояния, клони към нулата. С други думи статистическото разпределение на възможните състояния на системата България със стартова точка и състояние периода 1900-1912 си е нормално.

Да, Екстремумите са с клоняща към Нула вероятност, НО както при всяка много сложна система ОБЩИЯТ БРОЙ резултати от комбинаторния взрив на взаимодействие на ресурсите и първоначалните избрани състояния е наистина огромен. Число с милиони или милиарди цифри, даже без да отчитаме факта, че системата Б-я е отворена. В този смисъл въпреки, близката си до нула вероятност за сбъдване и (0) и (1) са представени с по гугъли и гугъли бройки в тоталния репертоар от гугълплекси и гугълплекси отличими едно от друго възможни състояния.

Та, след като съм подчертал , че ОТЧИТАМ и ЗНАМ, че вариант (1) е хем хипер-ниско вероятен, хем представен в значимо число в спектъра на всички-възможни-състояния, нека се върнем към някои важни детайли и уточнения:

( нещо ми изчезнаха някои от контролите на "публикуване" затова цитирам с <<< ... >>> )

<<< думите ти дори не са историческа алтернативка! думите ти са просто проекция на патриотичното ти въображание.... Историческата алтернативка, не означава само фантазиране, а очертаване на възможни други варианти, ,,сцеарии" на развитие на България, с оглед на оценката на миналите грешки, на знанията дза тях и предлаганите решения, за да се избегнат.... >>>

всяка алтернативка ( НЕЗАВИСИМО от прилаганите методи ) разглеждаща евентуално друго развитие на обществена система в миналото е историческа. Не се ползват "чудеса", deux ex machina, etc. похвати. Придържаме се САМО към синхронните към епохата технологии, знания, социални структури, финансови и икономически възможности ... Иначе, погледни първите 4 абзаца в този постинг. ДА(!), нищожна вероятност, но маркираща граница на възможното.

<<< българия не може непрекъснато да оцелява и да побеждава във война с всички!Практически в кръгова отбрана! ... Война и лоши отношения с Турция, Сърбия, Румъния ,Гърция не бива и не можем да си позволим...Просто човешкият ни потенциал е малък....Икономическият също.....

Впрочем опитахме се с ,,главата напред4, ама си я счупихвме и после загубихме почти всичко, о между двете световни войни бяхме обградени от агресивно настроени антибългарски държави, които бяха организирани в 1934г. в ,,Балканска антанта", само търсещи повод да ни окупират.......... >>>

Да. Опитът показва, че НИКОЙ не може да оцелее, чрез отбранителна стратегия. За да има успешно и трайно военно решение, начинът е тотална и окончателна нападателна война. Принципът е "Няма съсед, няма проблем" - най-простото и радикално решение. ( Да си припомним немските стратегии за периода 1871-1945-та. ) Във вариант (1) - т.е. максимизация на постиженията / резултата от прилагане на ресурсите - се водят изцяло офанзивни, светкавични войни на унищожение, целта на които е съществуването на непосредствените ни съседи да бъде ПРЕКРАТЕНО. Анти-българската Балканска антанта е един вид неизбежна в почти всички варианти на историята, в които Б-я има съседи с конкурентни планове. Няма съседи = няма антибългарска антанта. Това е "идеалното развитие". Естествено, съседите имат съседи - и то Велики сили, и освен унищожаване на съседите, ние се нуждаем от средства да възпрем намесата на Великите, т.е. завоеванието да има крайна точка, която да сме в състояние да задържим, както и се нуждаем от завършващ ход - българизация на териториите.

Сега да помислим възможно ли е въобще това, на база съществуващите ресурси?

Единствения мислим начин е военен. Тогава отговорът на предния въпрос се свежда до отговора, на въпроса КАКВА военна машина ни е необходима за да постигнем подобна цел, и КАКВА от всички възможни военни машини е възможна/достъпна за Б-я за разглежданата епоха?

Военна машина, която: 1. Да превземе всички съседи, 2. Да усмири Великите сили, 3. Да българизира териториите.

Ами, смятам, че описаната военна машина в основния пост е възможна 1. технологически, 2. военно-организационно и 3. демографски и е достъпна 4. финансово, 5. индустриално и 6. икономически.

1. технологически, ще "натъртя" с примери след последния цитатен абзац най-долу.

2. военно-организационно - имаме данни от текущата ни реалност, че командването на Б-я е достатъчно отворено към нови методи на воюване, ако се концентрираме върху военно-иновационната част: "огневия вал" , използване на самолети за бомбардировки ( бомбата "Чаталджа" ), избор на торпедни корабчета ( основен рефрен, който превъзниква във всички междудържавни асиметрични войни - по-слабият залага на малки, бързи, евтини решения, които да "бият" големите, бавни и скъпи средства на по-силния; трябва да се отчете и инерцията в интересите на държавните разходи - големите имат уклон да харчат повече за по-скъпи системи с маргинализираща се ефективност. ) и пр. и пр. ( Същата тенденция виждаме и в Наци.Германия, която е лидер в приложения на техно-иновации, целта на което е да се компенсира огромната ресурсна асиметрия в полза на противника ).

3. демографски - не толкова малка страна. Б-я е около 2 пъти по-голяма от Сърбия и Гърция към 1912-13, а общото число на българското население на и около Балканите е колко? - общо поне 7 милиона. А, блицкригът Е решение и в демографско-икономически план. Той позволява да се ограничат загубите до непосредствените такива, и да се избегне капитализирането на разходите ( в хора и пари ) за военното усилие. Дългата война съсипва слабите. Обратно, светкавичната война е в състояние да нокаутира колоси. ( Япония така побеждава Русия през 1904-1905 )

4. финансово и 6. икономически - Б-я е член на Латинския Монетарен Съюз ( 1886-1926 с прекъсвания поради войните ), което, ако не друго, ни дава перфектна база за калкулиране на обменните курсове и покупателната сила. По исторически данни за 1912-та индустриалното производство на Б-я е с обем около 120 млн. лева, което е равно на еквивалентната сума в швейцарски франкове. БВП трябва да е бил между 1 и 2 милиарда лева ( франка ) на година в такъв случай. Бюджетите на Княжеството/Царството растат равномерно от 120-тина до над 300-та млн. лева годишно в периода 1900-1911-та. В текущата реалност в периода 1908-1912 Б-я харчи стабилно около 1/4 от бюджета си за военни нужди - главно внос на въоръжение. По общи оценки цената на Балканските войни за Б-я е в порядъка на от 1.3 до 2 милиарда лева (!) и анализът показва, че това е било поносима цена ( под 100% от годишния БВП ), предвид факта, че Балканските войни не се спъват икономическия прогрес на Б-я и чак голямата ни "набутвация" ПСВ ни разклаща сериозно. През 1915-та се включваме що годе свежи в ПСВ ( и доказваме, че Сърбия и Румъния са превземаеми за седмици даже от една пост-Междусъюзническа войска на Б-я! - да не говорим за Върховната таква ).

ТА, аз казвам, че АКО в периода 1900-1912 България харчеше по 1/4 от бюджета си за изграждане на Върховната армия ( като описаната в горния постинг - с 1000 самолета и катера, 50 000 оръдия и 500 000 картечници и 750 000 състав, 500 000 Действаща армия ... ), общата сума на военни разходи би била горе-доле в следния порядък:

1900 - 30 млн.

1901 - 35 млн.

1902 - 37 млн.

1903 - 40 млн.

1904 - 45 млн.

1905 - 45 млн.

1906 - 50 млн.

1907 - 55 млн.

1908 - 60 млн.

1909 - 70 млн.

1910 - 80 млн.

1911 - 80 млн.

1912 - 90 млн.

------------

Тотал: > 650 млн.

( всъщност не знам дали реалните цифри от текущата история не са и по-"лоши" ).

Пак повтарям, ако войните са кратки - общо 2-3 месеца, издръжката на армията и на военното усилие като цяло, би била в пъти по-ниска, което ни дава парадоксалния резултат, че "идеалното развитие" би ни струвало под 1 млрд. лева, няколко пъти по-малко от текущото.

По исторически счетоводни данни, изделията за оборудване на Върховните въоръжени сили биха ни стрували:

1000 бр. самолета - под 10 000 000 лева. ( 700-800 двигател, останалите между 4000 и 7000 за готов продукт - трудно да се преценят поради ефекта на собствени производствени мощности, но за консерватизъм удвояваме най-високия брутен резултат ).

1000 бр. нападателни лодки - под 10 000 000 лева.

500 000 бр. пушки Мондаргон - под 100 000 000 лева.

50 000 бр. безоткатни 100мм оръдия - под 100 000 000 лева.

т.е. под 1/3-та от военния бюджет на текущата реалност ни дава тази fire power.

Останалите 2/3 ЩЕ стигнат за:

- няколко милиарда патрона 0.303 Маузер,

- няколко хиляди торпеда ( тип "мокри-горелки"),

- горивото за самолетите и лодките,

- капиталовите разходи за внос на машинно оборудване и строителство на фабриките за консумативи,

- няколко милиона снаряда за recoilless guns,

- няколко стотин хиляди бомби тип "Чаталджа",

- осигуряване и логистика на храни, дрехи, обувки и пр. за войската,

- резервни части...

и ВСИЧКО!

5. Индустриално - индустрията не е суха цифра от тефтера, да, ако някои е възприел по-горното цитиране на индустриален обем за 1911-та като "доказателство" за индустрия, която да може да произведе тези военни блага ;-) . НО, индустрия се купува. Нашата индустрия от осъществената времева линия крета бавно в растежа си поради ред фактори, но главно поради липса на силен пазар, който да я захранва. Държавните поръчки захранени от резервоар с обем 600-700 млн. лева създават ДОСТАТЪЧНО голям местен пазар за да може да се създаде тази индустрия която е необходима:

- самолетите и лодките се правят от местната дърводелска и тапицерска и лютиерска индустрия ( с вносни машини и двигатели ).

- мондрагонките се правят на вносни поточни линии швейцарско производство.

- безоткатните оръдия ( нищо повече от 2-2.5 метра стоманена тръба, "фи 100" + тринога + един кюнец отзад за отражател-сопло ) се поръчват и внасят "от Запад" като елементи на примерно водопроводна система - общо говорим за 125 км тръби ( колкото за Рилския водопровод ) или за около 1000 тона стомана ( колко ще струва, толкова през 1900-1910-та??? ).

- мазута за лодките и бензина за самолетите го закупуваме от Румъния /// на кредит , естествено платим през 1913-та, ;-) ///

- боеприпасите - се произвеждат на вносни поточни линии швейцарско производство, с вносни суровини, където не могат да се ползват местни.

и т.н.

В никой смисъл не се налага да се ползва нещо, което не съществува или не може да бъде доставено от международния пазар.

<<< а са внасяни от Унгария... За какви десетки хиляди оръдия говориш,? >>>

1. Технологично.

Ей такива оръдия:

http://blog.pawshpal.com/wp-content/uploads/2009/09/recoilless_ass1.jpg

Ей такива самолети:

http://cookingroma.files.wordpress.com/2010/09/bleriot_xi_thulin_2.jpg

Подобни лодки:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Turbinia_At_Speed.jpg/300px-Turbinia_At_Speed.jpg & http://en.wikipedia.org/wiki/Turbinia

Ей такива пушки:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Mondrag%C3%B3n_rifle.jpg/300px-Mondrag%C3%B3n_rifle.jpg & http://en.wikipedia.org/wiki/Mondrag%C3%B3n_rifle

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

През ПСВ Сърбия още от самото начало воюва с Австрия и няма никаква възможност да се опъва на България, Румъния и Гърция изчакват. Ние си имаме всичко което искаме, запазваме неутралитет. Румънците и гърците се включват във войната (Румъния за трансилвания, Гърция за мала азия). Ние пак си мируваме. След ПСВ ситуацията е друга, гърците държат и не изпускат мала азия, а Румъния и Югославия са вече големи държави които не ни обичат. България както и в реалната история се намира в обкръжение. Сега обаче българската армия е мощна и със собствена военна икономика, съседите мислят по два пъти преди да отправят протестни ноти. България се съюзява с Италия и Унгария и заплашва в гръб Гърция, Югославия и Румъния. Ситуацията е сложна и никой не смее да направи първата крачка за една война.

ВСВ. Италия напада Гърция, първото звено от обкръжението отпада. Румъния става германски съюзник, второ звено от обкръжението отпада. Германия напада Югославия и третото звено отпада без българските политици да са си мръднали пръста. България влиза в пакта и под давление на немците, за да освободят войски окупира Гърция и Югославия. Идват руснаците и се случва 9 септември. Гърците имат претенции към Солун, а сърбите към поморавието. Руснаците обаче отчаяно се нуждаят от Солун който да стане тяхна морска база в средиземно море и за нищо на света не щат да го предадът на Гърция. Докато се води спора кои територии трябва да се предадът на Югославия Тито и Сталин се скарват и всякакви отстъпки са забравени.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...