Отиди на
Форум "Наука"

Висшите училища и колежи


vili00

Recommended Posts

  • Потребител

Отварям тази тема за всички , които ще кандидатстват , кандидатствали са или още се колебаят като мен.Бих искала да обсъдим кой е най - добрия избор за получаване на професионална квалификация и къде обучението е по - добро. Моля всички , които вече са кандидатствали или разглеждали университети и колежи в Пловдив и имат някакво мнение да пишат.Благодаря предварително!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Зависи какво искаш да учиш.

А на теб каква професионална квалификация ти трябва?

И каква степен искаш да достигнеш: специалист, бакалавър, магистър, доктор...?

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами бих предпочела да запиша нещо , което не се учи масово и не се бълват хиляди кадри на година ,които така или иначе идват повече на пазара на труда. Ориентирала съм се към нещо като интериорен дизайн и да е с по - кратък курс на обучение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Специалността „Интериорен дизайн" на колеж „:046:" e чудесен избор за тези, които желаят да превърнат таланта си в професия. Курсът на обучение е две години, през които ще получите задълбочени познания по учебни предмети като: рисуване, техническо чертане, аксонометрично и перспективно чертане, архитектурно проектиране, вътрешно проектиране и обзавеждане, информационна техника и технологии, екология в интериорния дизайн, чужд език, компютърно проектиране с AutoCAD.

За контакти с обучаващата институция: 032 / 944-544

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В списъка на акредитираните у нас висши училища не се среща такъв и изобщо думичката "омега" липсва в сайта на НАОА.

(Не казвам че няма такъв колеж или че дава лошо образование - само казвам, че тази структура не дава висше образование по смисъла на нашето законодателство.)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е жалко. Разгледах сайта , които си написал за акредитация. Възможно ли е да е пропуснат. Аз ходих до колежа тъй като се оказа близо в моя квартал.Огледах сградата.Харесаха ми аулите и разгледах и специалността и предметите , които се изучават. Казаха ми че получавам 3 степен квалификация т.е специалист.За акредитацията в сайта им пише , че е с лиценз от МОМН И НАПОО. Какво означава това. Другите колежи не са ли лицензирани към тези институции?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Става въпрос за това че Омега е частен професионален колеж и се излиза специалист, затова липсва в списъка.Учи се 2 години и за този период от време взимаш диплома за степен 3 или 4 в зависимост от специалността.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като специалист се излизаше и след полувисше образование.

Сега официално този термин е полузабравен, но колежите не дават нищо повече от някогашните (от миналия век) полувисши институти, които днес са филиали на по-големите ни университети.

Ако да си специалист ти е достатъчно, учи в колеж и започни работа по-рано.

Ако искаш да станеш бакалавър, магистър или доктор, ще трябва да учиш в университет и да започнеш работа няколко години по-късно.

Никой не може да вземе това решение вместо теб, понеже става дума за твоя живот, не - за нечий чужд.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тези степени са всъщност нещо като едновремешните разряди, а не образователна степен. Значи - степените на образование у нас са три - основно, средно и висше. (Началното образование не е отделна степен, а етап в рамките на основното.) Вътре в рамките на висшето образование от своя страна също има три степени - "бакалавър" (вклч. "професионален бакалавър", което е нещо като, така да се каже, недовършен бакалавър - това именно би трябвало да е някогашното полувисше), "магистър" и образователна и научна степен "доктор" ("доктор на науките" е само научна степен). За успешното завършване на всяка от тези степени, се получава диплома с държавния герб на Република България. Вътре в рамките на тази възприета у нас образователна структура, съществува системата за професионално образование и обучение, която ни подготвя за реализация в икономиката и в другите сфери на обществения живот, като създава условия за придобиване на професионална квалификация и за нейното непрекъснато усъвършенстване. Това може да става както в учебни структури, в които се завършва образователна степен и се издават дипломи, така и в други структури - но при всички случаи, за завършено обучение в случая не се издава диплома, а друг вид документ, който удостоверява, че успешно си придобил степен по някоя професия и специалност от Списъка на професиите за професионално образование и обучение - като степените са четири - обозначават се с римски цифри, като най-ниската е първа, а най-високата е четвърта.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Браво Андрей. Много изчерпателен отговор си дал за степените и образованието. За съжаление обаче каквото и да запишеш в България дали университет или колеж , ако не се подготвяш сам почти нищо няма да постигнеш , защото образованието е България е толкова скапано като се започне оше от средното.Имам познати , които учат в университети и такива в колежи.Според тяхното мнение мога да твърдя , че качеството на обучение и в двете институции не се различава съществено.Въпроса е какво точно искаш да учиш и колко години. Ако имаш желание да ставаш бакалавър и да учиш 4 години кандидатствай в университет , но за по - добра специалност ще трябва доста да се потрудиш, за да влезеш. Ако искаш да учиш нещо по за кратко и да получиш квалификация по определена степен и специалност , която те интересува кандидатствай в колеж. Другият вариант е после да запишеш в чужбина , ако има възможност и средства. За съжаление днешните работодатели не те избират според качествата и уменията ти , а гледат каква диплома и какви курсове си изкарала , които в никакъв случай не са гарант ,че можеш нещо. Имам един познат , който завършва в Пловдивски университет и който казва , че там учат големи олигофрени , които успяват да завършат. Така , че всичко зависи имаш ли желание да учиш и най - вече да влезеш нещо , което искаш и ще ти е интересно. А най - глупавото нещо за мен е да влезеш някаква скапана специалност в някакъв университет останали там и пуснали ги за да си запълват бройките само да кажеш , че учиш в еди кой си университет. Може да го завършиш , но като не ти е интересно какъв е смисъла - пълно губене на време и то губене на 4 години. Моят съвет е щом си се ориентирала какво ти харесва и искаш точно това запиши го.

Редактирано от paloma
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз разгледах сайта на колежа и се обадих да питам за интериорния дизайн.Казаха , че уча 2 години и получавам 3 степен квалификация.Лицензията им е от МОМН И НАПОО.Имат архитектурно ателие.Говорихме и за друга специалност за която имаш възможност да станеш бакалавър, но тя е за хотелиерите и ресторантьорите.И там трябва да продължиш да учиш още година и половина. Обучават те преподаватели на английски език.Ако се откажеш излизаш с 4 степен квалификация за хотелиер и ресторантьор. Хубаво звучи , но на мен ми се струва малко сложно да уча на друг език, може би защото нямам добра подготовка. Но пък имам голямо желание за интериорен дизайн, тъй като това ми се отдава и се чудя дали да не ида да запиша тъй като сега са пуснали промоционална цена за първия семестър.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Нали не правиш реклама на учебно заведение?

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Класацията е направена от Института за национална политика, като включва и рейтинг на университетите, според реализацията на техните студенти след завършването им.

К Л А С А Ц И Я

на висшите училища в Р България

за периода юни 2010 год.-юни 2011 год.

1. Медицински университет (МУ)- София

2. Университет за национално и световно стопанство (УНСС)- София

3. Университет по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) - София

4. Софийски университет „Св. Кл. Охридски"

5. Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий"

6. Варненски свободен университет „Черноризец Храбър"

7. Русенски университет „Ангел Кънчев"

8. Национална художествена академия

9. Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов"

10. Стопанска академия „Д.А.Ценов" - Свищов

11. Шуменски университет „Епископ Константин Преславски"

12. Технически университет-София / Химикотехнологичен и металургичен университет - София

13. Лесотехнически университет - София

14. Университет по хранителни технологии - Пловдив

15. Нов Български Университет

КЛАСАЦИЯ

на специалности на висши училища с висока степен на приложимост в българската обществена практика

1. „Право"; „Публична администрация" / Софийски университет „Св. Кл. Охридски"

2. „Медицина"; „Стоматология" / Медицински университет - София

3. „Международни икономически отношения"; „Право" / Университет за национално и световно стопанство - София

4. „Информационни ресурси на туризма"; „Информационно брокерство"; „Духовност и лидерство"(маг. програма) / Университет по библиотекознание и информационни технологии / - София

5. „Актьорско майсторство" / Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов"

6. „Национална сигурност" / Варненски свободен университет

http://perspektivi.info/events/news/1505-2011-06-14-10-10-23

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Класацията е направена от Института за национална политика, като включва и рейтинг на университетите, според реализацията на техните студенти след завършването им.

...

Въпрос, който винаги задавам в такива случаи -

По каква методика е установена реализацията на възпитаниците, живеещи в друга страна?

Провеждали са допитване до техните баби, тъщи и свекърви?

Между другото, дори и за оценка на реализацията в България има сериозни методически трудности, които не ми е известно дали си правят труда да ги преодоляват; напр. - много е важно дали успешната реализация е въз основа на това, което си учил във висшето училище, или няма нищо общо с него - да речем - дипломиран лекар се осигурява като мениджърски кадър с високо заплащане - очевидно е успешно реализирал се - за да се оцени, обаче, дали тази успешна реализация е свързана с неговото висше образование, то би следвало да се отдели сериозно време за специално проучване - а това едва ли се прави.

Тези въпроси са важни, тъй като компонентът за реализацията влиза и в "официалния" рейтинг на министерството, въз основа на който уж вече ще изплащат и държавната субсидия.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Тези степени са всъщност нещо като едновремешните разряди, а не образователна степен. Значи - степените на образование у нас са три - основно, средно и висше. (Началното образование не е отделна степен, а етап в рамките на основното.) Вътре в рамките на висшето образование от своя страна също има три степени - "бакалавър" (вклч. "професионален бакалавър", което е нещо като, така да се каже, недовършен бакалавър - това именно би трябвало да е някогашното полувисше), "магистър" и образователна и научна степен "доктор" ("доктор на науките" е само научна степен). За успешното завършване на всяка от тези степени, се получава диплома с държавния герб на Република България. Вътре в рамките на тази възприета у нас образователна структура, съществува системата за професионално образование и обучение, която ни подготвя за реализация в икономиката и в другите сфери на обществения живот, като създава условия за придобиване на професионална квалификация и за нейното непрекъснато усъвършенстване. Това може да става както в учебни структури, в които се завършва образователна степен и се издават дипломи, така и в други структури - но при всички случаи, за завършено обучение в случая не се издава диплома, а друг вид документ, който удостоверява, че успешно си придобил степен по някоя професия и специалност от Списъка на професиите за професионално образование и обучение - като степените са четири - обозначават се с римски цифри, като най-ниската е първа, а най-високата е четвърта.

А разлика между "Специалист IV-та степен" и "Специалист Бакалавър", изобщо има ли ? :hmmm: Питам,защото се колебая между два колежа и в случай,че са едно и също......няма смисъл да кандидатствам в "по-престижния" (който е с по-висока такса). :dry:

Моля,ако имаш информация ,пиши ... Мерс предварително !

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...