Отиди на
Форум "Наука"

"Децата на Хурин"


Recommended Posts

  • Потребители

"Децата на Хурин" или "Разказ за децата на Хурин" е самостоятелна повест от Дж. Р. Р. Толкин. Публикувана в Обединеното кралство в 2007, същата година преведена на български от Любомир Николов и издадена от "Бард".

130848z.jpg

Повестта е един от трите основни сюжета в митологията на Толкиновата Средна земя - заедно с "Балада за Берен и Лутиен" и "Падането на Гондолин". За разлика от тях обаче "Разказ за децата на Хурин" съществува в цялостен белови вид в проза, което позволява публикацията й в един том, без утежняващ четенето коментар и практически без редакция.

Хурин е простосмъртен човек на служба при (почти) безсмъртните елфи. Воден от верността си, той отива на война срещу техния враг, лукавия Моргот. Хурин попада в плен при демоничния противник. Не се прекланя пред него, а дръзко се подиграва с претенциите му за всемогъщество и така навлича на семейството си проклятието на врага. Съдбата на съпругата, на двете дъщери и най-вече на сина на Хурин е класическа трагедия, някъде между неумолимата Участ на скандинавската митология, безмилостната Мойра на Еврипид и "адската машина" на Жан Кокто. Всеки избор е фатален, всяка възможност е предрешена. Бягството не спасява, храбростта не побеждава, дързостта рухва, а смирението е непознато. Това щеше да е историята на Едип, ако Едип беше воин. Или на Зигфрид, ако Зигфрид беше елин. Мрачната атмосфера на северния свят си приляга с тържествения ритъм на гръцката трагедия. История за силата на съдбата, за любов и приятелство, за гордост и състрадание, за отчаяние и смелост, за самота и изгнаничество, за раздяла и гибел, за поражение и надежда. Тонът е този на исландските саги - едновременно сух, но и парадоксално романтичен. Размахът на историята обаче е изцяло класически. Композицията е стройна и през множеството перипетии разказът води към покоя, който никакво проклятие не може да отнеме. Вълнуваща книга за всекиго, който и на зряла възраст все още си спомня очарованието на гръцките легенди. Подходяща дори за четене на глас, но не детска.

Откриваема и като аудиокнига на английски в блестящия прочит на сър Кристофър Лий, отличен актьор и певец и най-успeшният интерпретатор на Толкиновото твочество. За аудиокнигата: http://goo.gl/vhaU2

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

* * *

Откриваема и като аудиокнига на английски в блестящия прочит на сър Кристофър Лий, отличен актьор и певец и най-успушният интерпретатор на Толкиновото твочество. За аудиокнигата: http://goo.gl/vhaU2

:good:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Книгата е много хубава, особено за фенове на "Властелинът на пръстените". Книгата представя повечето важни събития от Втората епоха. Споменава се произходът на Саурон и балрозите, а също и как са били създадени орките (за мен лично, много интересни неща). Има огромни битки, скрити градове и един дракон.

Историята има и много силен драматичен обрат. Краят й не е от щастливите, но въпреки това е добър.

Препоръчвам книгата на всеки, който си пада по фентъзи жанра и обича историите с тъжен край.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Бива си я, така е. На по-напредналите фенове им е ясно, че това е Толкиновата преработка на финландската легенда за Кулерво. За мен това е и нов поглед към гръцкия мит за Едип.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...