Отиди на
Форум "Наука"

Спаниели


Recommended Posts

  • Потребител

Спаниели. Стара порода много красиви кучета, създадени в Испания (откъдето произлиза името им) още през XIV в., откъдето по-късно били пренесени във Франция и Англия. В тези страни били създадени няколко породи спаниели, които добили широко разпространение из целия свят. По-известните от тях са: кокер спаниел, спрингер спаниел, бретонски спаниел, съсекс спаниел, филд спаниел, клъмбер спаниел, тойспаниел, кингчарлз спаниел, руски спаниел и др. За разлика от сетерите (които преследват дивеча по следата по въздуха с високо вдигната глава) спаниелите душат следата по земята. Освен това за разлика от другите птичари те търсят и вдигат дивеча, без да правят стойка. Използват се за лов на пернат и на четирикрак дивеч. Не се плашат от водата, плуват добре и донасят отстреляния дивеч.

Спаниелите са средни по размер, подвижни, енергични кучета. Височината им е 35—44 см. Главата им е умерено голяма, с широко заоблено чело. Ушите са дълги, тежки, със закръглени върхове, провиснали надолу. Опашката при повечето от спаниелите се изрязва в млада възраст (от 1/2 до 2/3 от дължината й). Космената покривка е блестяща, дълга, гъста и мека, леко вълниста, като само на главата и гърдите е с по-къси косми. Ушите също са покрити с дълги и вълнисти косми. Очите са големи и изразителни. Кучетата от тази порода са с разнообразна окраска — едноцветни (черни, червеникави, златистокафяви, кестеняви, сиви), двуцветни (бели с черни петна, бели с кафяви петна и др.) и многоцветни.

Спаниелите са кучета с добър нрав, силно обоняние, много възприемчиви на дресировка и показват изключителна интелигентност, като се привързват много към стопанина си.

post-10642-037673400 1311870321_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Изключителна група породи. Невероятна индивидуалност у всеки представител. Спаниелът е почти човек. Обикновено са много жизнерадостни, при това до късна възраст и са много подходящи за отглеждане както в голяма къща, така и в тесен апартамент. Изключително адаптивни животинки със силно развито чувство за връзка със стопанина си. Спаниелът (от коя да е разновидност на породата) обикновено е уравновесено куче, но компанията му никога не е скучна.

Разбира се, точно в момента имам черен спрингер-спаниел и съм във възхита от нрава и поведението на животното. Вече шестгодишен, моят Брека не престава да е изключително забавен другар - без да е досаден.

Проблемна при спаниелите е само лакомията им. Тя е невероятна дори като за кучета. Освен това част от екземплярите на практика са ялови - не могат да създадат поколение. Но това не ги прави по-малко симпатични. За човек, който обича кучета, а живее в град, кокер-спаниелът например е отличен избор. Освен това спаниелите (може би като всички относително дребни породи) са доста дълголетни - често живеят петнайсет и повече години.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...