Отиди на
Форум "Наука"

отношенията между Турция и Израел


Recommended Posts

  • Потребител

Михов - пускам те на пистата. Как ги виждат тези отношения по нашенските служби и във Външно министерсто ? Чакам един хубав кратичък анализ, съставен от поне 30 изречения ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тия за какво изобщо се скараАха?? Това с флотилията си беше инцидент, ама после защо комшиите задълбочиха нарочно разправията?? :post-20645-1121105496:

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Михов - пускам те на пистата. Как ги виждат тези отношения по нашенските служби и във Външно министерсто ? Чакам един хубав кратичък анализ, съставен от поне 30 изречения ;)

Ще се пусна, но точно тази вечер националите ми развалиха настроението. Утре може би. :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещо не ми се спи и ще драсна няколко реда.

Отношенията между Турция и Израел навлизат в страшно интересна фаза.

І. Предистория

И съвременна Турция, и съвременен Израел са продукти на модерния национализъм от втората половина на ХІХ и началото на ХХ век. В исторически план обаче, предшественикът на днешна Турция - Османската империя, и евреите като общност са понятия, изпълнени преди всичко с религиозно съдържание. Османската империя е стожерът на мюсюлманите за един дълъг период от време, а евреите са религиозна общност, немногобройна, но изключително важна като носители на първата аврамическа религия и изключително влиятелни като финансови възможности. В същото време, през следните векове отношенията между исляма и юдаизма са доста положителни, в противовес на тези между християнство и юдаизъм. Евреите се чувстват чудесно както в арабските държавни формирования от времето на арабското завоевание, така и в Османската империя. На практика на тях се гледа като на своеобразна банка кадри, те са изключително ценени. Всичко това предполага едни чудесни необременени отношения между турци и евреи в исторически план.

ІІ. Държавата Израел и Република Турция

От момента на създаването си през 1948 г. Израел има изключително приятелски отношения със създадената през 1923 г. Република Турция. Освен както споменах, историческите добри взаимоотношения между двата народа, причината за това е съотношението на силите и разпределението на лагерите в Студената война. Турция и Израел са стратегически съюзници на САЩ от изключителна важност по онова време. Израел определено са приоритет на САЩ номер едно, а Турция са в петицата след страни като Израел, Великобритания, Германия и Япония, ако мога да направя неофициална класация на страните-приоритети на Америка от онова време. Всичко това дълго време е предпоставка за пълноценно сътрудничество - преди всичко военно и икономическо.

ІІІ. Краят на Студената война - началото на разрива

След краят на Студената война положението на планетата коренно се промени. Страните в света започнаха да се връщат към своите цивилизационни предопределености, забравени и ненужни по време на идеологическото противопоставяне. Така например Полша и Чехия, както и Словения и Хърватско се "върнаха" в западната част на Европа, Китай започна да развива свой път, който го превръща в лидер на Източна Азия, а Русия възвърна позициите си на главна православна сила. Много важен елемент от пренареждането на глобуса е възходът на ислямския свят. Говорено е вече в други теми, затова ще съм лаконичен. Това обръщане към ислямските ценности представлява крайният етап в приспособяването на ислямската цивилизация към Запада, опит да се намери "решение" не в западните идеологии, а в самия ислям. В новата конюнктура Турция, предвид на сериозния си напредък в много отношения, си "спомни" за водещата си роля в същия този ислямски свят и понеже опитите за евроинтеграцията й така или иначе не сполучиха, а няма и сериозна причина да сполучат в бъдеще, предефинира изцяло външната си политика. И тук е говорено, няма да отегчавам. В крайна сметка обаче, за първи път откакто съществуват като политически субекти, интересите на Турция и Израел станаха не просто диаметрално противоположни, а направо се сблъскаха. Както добре знаем, Израел е създаден върху земите на Палестина. Тя пък е считана за изконна ислямска територия, а ционистите за нашественици. Всяка една ислямска страна, претендираща за лидерство в общността им поддържа такава теза - нека да видим поведението на Иран. На Израел се гледа като на окупатор, узурпатор на свещени територии, въобще като на нелигитимен субект, създаден чрез властта на евреите над световните сили. Всичко това доведе до разрив на съюзническите отношения.

ІV. Към открит конфликт.

Поемането от страна на Турция на курс към все по-голямо обръщане към ислямските ценности неминуемо провокира и първият сериозен конфликт. На 01.06.2010 г. израелски командоси превземат кораби на т.нар. Флотилия на свободата, при което са убити девет души - осем турски граждани и един турчин с американско гражданство. Оттам нататък духът е пуснат. Следват заплахи, недоверие, безуспешни опити на САЩ да посредничат. И Турция, и Израел обаче са известни с това, че отстояват интересите си и всичко е безплодно. Изключително интересно е мнението на израелския външен министър Авигдор Либерман, че влошаването на отношенията между Израел и някогашния му съюзник Турция не се дължи на този случай, а на "вътрешни промени в турското общество", т.е. преведено от дипломатически език това си е пряко обвинение в ислямизация.

V. Ситуацията сега

От 02.09.2011 г. Турция експулсира посланика на Израел в Анкара и понижи ранга на посолството си в еврейската държава, като суспендира всички военни споразумения с Израел. Това е изключително показателно! Вероятно и най-смелите международни анализатори биха се изсмели на предположението, че нещо такова ще се случи, само пет години по-рано. Очевидно Турция твърдо е поела по пътя, които смята, че трябва да следва. Нещо повече - турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова да бъдат наложени международни санкции срещу Израел заради израелската операция срещу хуманитарния конвой за Ивицата Газа! Политиката на Израел пък квалифицирана като държавен тероризъм. Мен лично ме съмнява оттук нататък да има пълноценен път назад. Явно към ислямските неприятели на Излеел ще се добави още един. Парадоксът е, че само допреди 15 години това беше може би вторият приятел на еврейската държава след САЩ. Но светът вече не е същият.

VІ. Как ги виждат тези отношения по нашенските служби и във Външно министерство?

Моето мнение е, че България ще следва твърдо американската позиция в конфликта. Тя е към помирение и отстъпки, но винаги в крайна сметка произраелска. Разбира се, всичко изречено на дипломатически език. За мен лично това е правилната позиция. Една категорична и явна дипломатическа победа би усилила твърде много престижа на Турция в международен план. Ако Турция успее да накара Израел да "подвие" опашка, авторитетът й сред ислямския свят би станал непоклатим. Никак не съм убеден, че това е добре за нас. Освен това, България е и твърде обвързана със САЩ политически, за да си позволи принципно различна позиция, дори и да иска.

VІІ. Перспективи на израело-турските отношения

Според мен ще се стигне до известно подобряване след достигането на точката на замръзване тия месеци, но това ще е само временно. Турция и Израел са обречени на разрив, защото са в цивилизационно противопоставяне. Изгледите са това цивилизационно противопоставяне да продължи и да се задълбочи в глобален план.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това ще рече, че в един момент може да се получи напрежение и между България и Турция, по някакъв повод....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много важен момент за разбирането на конфликта е положението "държава-ядро". Някои цивилизации имат такова, други нямат, трети са само държава-ядро. Държавата-ядро защитава представителите на цивилизацията, към която принадлежи в глобален план. В този смисъл е нормално Русия да е на страната на босненските сърби, Запада - на страната на хърватите, ислямският свят - на страната на босненските мюсюлмани. Така и стана. В ислямската цивилизация, за разлика от други цивилизации няма изразена ясно държава-ядро. За такава претендират традиционно Саудитска Арабия (като люлка на исляма и разполагаща с огромна мощ, благодарение на петрола), Иран (субцивилизационното различие, че са шиити обаче много им пречи), Пакистан (голямо население, ядрена сила) и вече Турция. Турция разполага с история, била е вече стожер на исляма, има икономика, има и демографско бъдеще. Същевременно е "най-европейската ислямска страна", т.е. развита и най-ислямската европейска такава.

Конфликтът на Турция с Израел е типичен за държава-ядро. Турция се изживява като защитник на мюсюлманите по света и особено на тези от постосманското пространство. Старите рамки, зададени от Ататюрк са вече тесни за амбициите й. В този смисъл, отношенията с Израел са обречени в дългосрочен план.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това ще рече, че в един момент може да се получи напрежение и между България и Турция, по някакъв повод....

Ние не сме евреи, а и освен това сме в НАТО и ЕС. А с това комшуларите се съобразяват /щат -не щат/.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Бе то тъй, но то те двете с Гърция са в НАТО, пък пак се напрягат отвреме навреме. Ако Турция почне да следва такава политика... де да знам?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

06.09.2011

Турция прекратява търговските и военните си отношения с Израел

Отговорът на отказа на Израел да се извини за операцията срещу Флотилията на свободата

Турция прекратява търговските и военните си отношения с Израел, след като израелските власти отказаха да се извинят за операцията срещу Флотилията на свободата през 2010 година, отнела живота на девет турци. „Търговските връзки, военните връзки, отношенията в отбранителната индустрия – напълно ги прекратяваме. Този процес ще бъде последван от други, различни мерки”, заяви турският премиер Реджеп Ердоган, цитиран от Reuters.

От думите му обаче не става ясно, докъде ще се простират санкциите върху търговските отношения. Още повече, че вчера турският миинстър на икономиката каза, че Анкара няма да направи нищо „за момента”, което да промени икономическите отношения с Израел. В коментар на изявлението на Ердоган израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че двете страни имат различия, но трябва да действат разумно, а не емоционално.

Турският премиер също така обяви, че може да посети Газа, управлявана от ислямисткото движение Хамас, по време на посещението си в Египет този месец. Окончателно решение по въпроса обаче щял да вземе след като се посъветва с египетското правителсдтво.

Също така се очаква да изрази силна подкрепа за искането на палестинците да бъдат признати като държава от ООН по време на общото събрание на Световната организация този месец в Ню

Йорк.

dnes.bg

Турция задълбочава още повече кризата с Израел

Турският премиер обяви, че страната му замразява военнотърговските си отношения с Израел и увеличава турските морски патрули в Източното Средиземноморие

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че Турция замразява военнотърговските си отношения с Израел и увеличава турските морски патрули в Източното Средиземноморие.

Така кризата с между двете държави се задълбочава още повече, коментираха световните агенции.

Анкара вече прекъсна военните връзки с Тел Авив, нареди на висшите израелски дипломати да напуснат Турция до сряда и обеща да лобира в други държави за подкрепа на плана на палестинците да получат признаване на своята държава на годишната среща на Общото събрание на ООН по-късно този месец. Анкара обяви също, че ще задейства процедура пред Международния съд на ООН за оспорване законността на блокадата на ивицата Газа.

Турският премиер коментира днес за първи път пред журналисти санкциите, които Турция обяви спрямо Израел в края на миналата седмица заради отказа на Тел Авив да се извини за израелския рейд на 31 май м.г. срещу турски кораб, плаващ към ивицата Газа, при който бяха убити девет турски граждани.

"Израел винаги се е държал като разглезено момче."

Ние проявихме решителност спрямо тази страна, която упражнява държавен терор," заяви турският министър-председател. "Източното Средиземноморие не ни е чуждо и корабите ни ще започнат да се появяват по-често там," каза Ердоган.

Така корабите на военноморските сили на Турция може да станат гаранти за безопасността на участниците в бъдещи хуманитарни акции за ивицата Газа, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Обхватът на обявените от Ердоган търговски санкции спрямо Израел не стана достатъчно ясен от думите на турския премиер, коментира Ройтерс.

Турският министър на икономиката Зафер Чаглаян заяви вчера, че "засега" Турция няма да прави нищо за промяна на икономическите отношения с Израел.

АП посочва, че Турция не е наложила търговско ембарго на Израел, а е замразила проектите в сферата на отбраната и покупките от израелски военни фирми.

"Този процес ще бъде последван от много различни видове санкции", каза още Ердоган без да навлезе в подробности. "Израел се лиши в лицето на Турция от регионален партньор за постигането на своите политически цели", посочи турският премиер.

Той отбеляза, че докладът на комисията на ООН за случая от 31 май м.г. не отговаря и на израелските очаквания. Същевременно Ердоган каза, че "този доклад не означава нищо за нас".

Той добави, че може да посети ивицата Газа, но все още не е взел окончателно решение за това. Ако това се случи, Ердоган ще бъде първият световен лидер, посещаващ официално ивицата, откакто "Хамас" пое контрола над нея. Турският премиер се радва на голяма популярност в Газа заради позицията си спрямо Израел, отбелязва АП.

Междувременно израелски официален представител, пожелал анонимност, заяви, че Израел се опитва да избегне ново влошаване на отношенията си с Турция. Друг израелски представител съобщи за безпокойство, причинено от последните обявени от Ердоган санкции срещу Израел.

vesti.bg

Редактирано от monte christo
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мдаа, прогнозите ми се оказаха верни. Ето какво съм писал:

VІ. Как ги виждат тези отношения по нашенските служби и във Външно министерство?

Моето мнение е, че България ще следва твърдо американската позиция в конфликта. Тя е към помирение и отстъпки, но винаги в крайна сметка произраелска. Разбира се, всичко изречено на дипломатически език. За мен лично това е правилната позиция. Една категорична и явна дипломатическа победа би усилила твърде много престижа на Турция в международен план. Ако Турция успее да накара Израел да "подвие" опашка, авторитетът й сред ислямския свят би станал непоклатим. Никак не съм убеден, че това е добре за нас. Освен това, България е и твърде обвързана със САЩ политически, за да си позволи принципно различна позиция, дори и да иска.

Ето какво стана:

Младенов и Багъш се скараха за Израел

Българският министър на външните работи Николай Младенов и турският министър за Европейския съюз Егемен Багъш разменили остри реплики по повод Израел, съобщава вестник "Хюриет". Повод за това станало изразеното от Николай Младенов съжаление за решението на Турция да експулсира израелския посланик.

"Не мисля, че изгонването на израелския посланик е добра идея, тъй като то ограничава възможностите за диалог", казал Младенов пред репортери преди срещата си с Багъш вчера в Анкара. Той отбелязал, че държави държат своите посланици дори в Сирия, за да гарантират, че комуникационните канали ще останат отворени, въпреки, по думите му, все по-репресивния характер на режима в Дамаск. Партньорството между Турция и Израел има дълбоки корени, припомнил министър Младенов и изразил надежда двете страни да възприемат "поведение, което ще е от полза за сигурността на целия регион".

Егемен Багъш отговорил, че България е щяла да обмисли налагането на подобни санкции срещу Израел, ако нейни граждани са били убити в международни води и тя не е била получила извинение повече от година по-късно. Тогава Николай Младенов отбелязал, че "никой български гражданин никога не се е опитвал да наруши блокада".

Багъш и негови сътрудници на свой ред припомнили, че израелските командоси щурмуваха турския кораб "Мави Мармара" в международни води. Девет турски пропалестински активисти бяха убити при акцията през май миналата година срещу международна хуманитарна флотилия, опитваща се да достигне ивицата Газа въпреки наложената от Израел блокада на палестинската територия.

Високопоставен сътрудник на Егемен Багъш омаловажил дипломатическия инцидент с Николай Младенов, като казал, че той не е помрачил последвалия работен обяд между двамата министри.

"Атмосферата на обяда бе много чистосърдечна, дори бодра. Ако всеки път се обиждахме от такива забележки, нямаше да сме способни да водим никакви преговори", отбелязал той пред "Хюриет".

Николай Младенов подчертал, че е приятел и на Турция, и на Израел, и обяснил, че е обезпокоен, че кризата между двете страни може да неблагоприятни последици за региона на фона на вече нарастващото напрежение в арабските страни.

http://politics.actualno.com/news_359753.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...