Отиди на
Форум "Наука"

Гърция след края на ВСВ


Monarh

Recommended Posts

  • Потребител

Политическата обстановка в Гърция след ВСВ е напрегната . Първите парламентарни избори след войната се провеждат на 31 март 1946 г. и са спечелени от роялистката Народна партия . Нейният водач Константин Цалдарис става премиер . Пез август същата година са извършени първите нападения на комунистически отряди в Северна Гърция . На 1 септември референдумът за монархия и република завършва с преобладаващо мнозинство за монархията . На 27 септември крал Георг II се завръща в столицата . Започва Гражданската война . Развитието на събитията буди безпокойство в САЩ . На 12 март 1947 г. президентът Труман оповестява ,, доктрината Труман " , съгласно която Гърция веднага получава помощ за борба с комунистическата агресия . На 1 април умира Георг II и брат му го наследява като Павел I . На 16 август бойните действия на комунистическите банди се разрастват . Те са подкрепяни от Югославия , Албания и България . През декември комунистическият лидер генерал Маркос съставя в завзетата от комунистите област на Северна Гърция контраправителство . Комунистическата партия е забранена . През януари 1948 г. комунистите бележат успехи в Северна Гърция и Пелопонес . На 11 март Гърция отправя апел към ООН за отвличането на деца от комунистическите банди в окупираните от тях области . Министърът на правосъдието Христос Ладас загива при комунистически бомбен атентат на 1 май 1948 г. , което предизвиква обявяване на извънредно положение . През юни с.г. правителствените войски предприемат офанзива срещу метежниците и постигат значителни успехи като отвоюването на планината Грамос. Контраофанзивата на метежниците през октомври завършва с тежки поражения за монархистите . През януари 1949 г. генерал Папагос е назначен за върховен главнокомандващ на правителствените войски . След това те предприемат успешни настъпателни акции най-напред в Пелопонес и после в останалите части на Гърция . Югославия прекратява помощта си за гръцките въстаници през юли . 10 август 1949 г. бележи началото на голямата офанзива на правителствените войски , която през септември води до завладяването на Грамос и Вици . На 9 октомври ЦК на ГКП обявява преустановяването на сраженията , като приписва вината на ,, предателството на Тито " .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Българите от чия страна са били?? Това си е война на комунистите срещу гръцките националисти. Българите са под ножа и в двата случая, има огромна емиграция и знам страхотни семейни драми в тази връзка.

България започва да помага на комунистите веднага след 9-ти септември. Лично съм разговарял с човек, който, бидейки военен в "окупационната" част в Драма, е ходил до Лом и е закарал до Гърция няколко вагона с пушки и пистолети. Преди още българските части да се изтеглят от Драма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Последният човек съм, които може да симпатизира на комунистите, но в случая Стинката е прав. Българите в "гръцка" Македония станаха зорлем комунисти, защото иначе ги очакваха безпощадните десни антикомунистически националистически гръцки части. Ако и аз имах подобна "алтернатива", и аз щях да стана комунист...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Предвиждало се е югославската , българската и гръцката част на Македония да се обединят в 1 самостоятелна държава със столица Солун в рамките на Балканската федерация .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В интерес на истината комунистите в Гърция са имали сравнително силни позиции, но са "освободени" не от СССР, а от Англия и САЩ, което променя доста положението. Иначе военните действия след ВСВ са в райони населени с българи.

Но за откъсването на тези райони от Гърция и присъединяването им към соцзоната, Сталин по-скоро не е трябвало да обявява война на България (тя е воювала само със САЩ и Англия), а да се опита само да се постави марионетно правителство. Тъй Англия и Франция ще трябваше със сила да изтласкат бълг. войски от Гърция, СССР да напредне повечко на Запад и после по-лесно ще се договори някоя-друга дребна ревизия. Чърчил след ПСВ е заявявал, че бълг. претенции са били основателни, пък и Гърция е имала някаква готовност да ни върне част от Беломорска Тракия. Все пак за съюзниците е по-добре част от гърция да е социалистическа, отколкото част от Австрия и част от Италия (за италианците важи правилото, че родината им свършва там, докъдето се чува камбаната на техния град - те не се чувстват съвсем като една нация, както примерно ние).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...