Отиди на
Форум "Наука"

Българо-византийската кореспонденция


Recommended Posts

  • Потребител

Миналото на съдържанието на тази тема започва през VII век и завършва в XIV/XV век. За това време се водят няколко кореспонденции.

Първата, за която се сещам, е тази на цар Симеон I. Според мен, тя е обусловена от приемането на християнската вяра и идването на учениците на Кирил и Методий - вече християни, с нов език, нашият владетел кореспондира с византийските василевси. Те променят, до известна степен, виждането си за тогавашните българи, като покръстени поне. Симеон разменя писма и с византийския пратеник Лъв Хиросфакт, патриарх Николай I Мистик. Контактуването продължава и при сина му Петър I.

Други подобни - при Иван Владислав (предлага на Василий II да му се покори, за да спечели време), Асен I (обсадата на Ловеч в 1187 година), цар Калоян, Иван Асен II, Иван Александър. Това е само част от нашите писмени връзки (ако мога да ги нарека така) с Византия.

Това ли е официалната версия за събитията в България, четейки кореспонденцията? Допълва ли достатъчно сведенията на ромейските хронисти?

Редактирано от plamen_starbov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За съжаление за част от преписката съдим точно по сведенията на виз. хронисти, тъй като не всички писма са се запазили. Те разбира се са ги използвали като източници при написването на своите съчинения.

http://ald-bg.narod.ru/biblioteka/bg_srednovekovie/bolg_dok/dok_bolg_zare/index/gramoti_index.htm

При средновековните писма проблемът е, че стилът е доста витиеват и натруфен, а от друга страна доста беден на кратко, но обстойно описване на фактическите обстоятелства. Това не е чак толкова случайно, защото се разменят между добре информирани хора и не е необходимо да си обясняват кое как е станало. Но писмата не са само източник на информация във връзка с някое събитие по повод на което са изпротени, но покрай своето натруфено изложение дават информация за познанията на хората, които са ги писали, което също си е интересно от гледна точка на концепцията за царящото тотално невежество през мрачното средновековие.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...