Отиди на
Форум "Наука"

Влаковете в Европа


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Имаше някога такава рубрика в "Стършел", макар там да показваха друго

http://www.youtube.com/watch?v=3UzO7dAQzus&feature=related

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Първото видео е от Швейцария, останалите - от Испания. Толкоз знам и аз, то изображенията говорят достатъчно :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Влаковете в Европа докарани в България задължително се "побългаряват".

Из V. Бай Ганьо на изложението в Прага

Каква гордост беше то, че тръгваме за изложението със свой трен. Нека да видят, казвахме си, европейците, че България не спи. Но най-вече се надувахме с новотата, с модерната конструкция и с чистотата на вагоните... Но като наближихме до Цариброд и почна да се стъмнява, като се опитаха да осветят вагоните и се оказа, че забравили да приготвят лампите, че като се стъмни съвсем, че като почнаха децата да се плашат и да реват - о, тогава лека-полека като че с изхлъзването на българската територия се изхлъзваше и нашият патриотически ентусиазъм... Раздадоха ни по една свещ на купе. Някои лампи, мисля, че успяха да нагласят и запалят. Потегли тренът. Пътниците накапаха гореща лой по прозорците и закрепиха свещите. Това беше първото побългаряване на новите вагони. Второто побългаряване се извърши още в първата нощ: всичките клозети (извинете, господа) се превърнаха в клоаки.

...

За да не помисли някой от вас, че аз преувеличавам, че нарочно украсявам разказа си, за да окарикатуря бай Ганя, ще ви кажа, че, напротив, аз пропущам някои работи, защото и сега ми се стяга сърцето, като си ги припомня. Например, аз умълчах още в начало да ви кажа каква картина представляваше нашият трен още на втория ден от пътуването ни. Нали ви споменах, че нашите туристи бяха задигнали със себе си и кърмачетата; като оставя настрана плачовете и писъците, ще ви кажа, че клозетите бяха се превърнали и в перачници, дето перяха детските зацапани ризички и гащички, а коридорите на вагоните се превърнаха в сушилници за това пране: проточиха въжета и простряха не дотам изпраните гащички: те заменяваха флаговете,с които трябваше да украсим нашия трен; вместо трикольор - бяло, зелено и червено - у нас лъщяха на слънцето множество двукольори - бяло и жълто. Тези прелести украшаваха нашия трен и тогава, когато се спирахме по станциите в Чехия и народът с музика, с песни, с букети, с приветствени речи на кметовете и на другите представители ни посрещаше. Тези жълтобели флагове се развяваха по въжетата и тогава, когато нашият водител, господин Василаки,оглушаваше чешките слушатели с гръмогласните си чувствителни речи и когато господин Петко гъделичкаше националното самолюбие на братския чешки народ на всяка станция със своите ораторски слова, от които ясно се чуваха за по-далечко стоящите само думите: "Братя! Иван Хус... О! Иван Хус, братя!", и когато бай Ганьо възнегодувал от това, че в речите не поменуват за нашите исторически великани, мушкаше един учител в хълбоците с думите: "Даскале, кажи и ти нещо бе, нека им покажем кои сме, сега му е времето, кажи нещо я за Филип Тотя, я за Крума Страшний или изпей някоя песен... " А двукольорните флагове все се развяваха!...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Електрификацията на жп-то почва с експериментите на сименс. Те се опитват да направят локомотив с трифазен мотор, като електичеството се е снабдявало от три успоредни жици.

Това е било доста, неудобно но експериментите показват, че е перспективно....

Значителен напредък имат в това време унгарците с Калман Кандо който по редица свои патенти(електро-механически конвертер) констуира влак който имал всички свойства, на тези които сега са модерни. напримиер при спиране зарежда ел. мрежа с ток, но му е нужна само еднофазно снабдяване. С помоща на фирмата Ганз даже печелят и тендър в стоежа на жп линия,Burgdorf—Thun line.

В Англиското вики Електрически локомотивидоста добре е описано, какво е ставало в Европа и по света. Българско няма.....

:post-70473-1124971712: :post-70473-1124971712: :post-70473-1124971712:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...