Отиди на
Форум "Наука"

За какво е служил този камък ?


sizz-ore

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

преди години бях на арх. разкопки и попаднахме на един интересен камък и така и не разбрахме (поне аз) за какво е служил. Сега разглеждайки старите снимки се позачудих пак и заради това реших

да го постна тук, може и да излезе някоя интересна теория :)

Снимка 1

Снимка 2

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А съседните камъни не са ли подобни. Има ли продължение този улей.

Като го гледам не е ползван за нищо улея. Още си е "прясно" издялкан, не е загладен и не е текло или минавало нищо по него. Предполагам се е счупил при работата му и захвърлен. За украса пак щеше да е загладен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето ги съседните камъни:

Снимка 1

Камъка си го намерихме така - счупен на 2 части, без продължения. Интересно ми стана заради улея и дупките отстрани. Но явно не е нищо :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Със сигурност е нещо.

Или по-точно е правен за нещо. Самият факт, че се намира като камък от пътна (по-скоро подова) настилка, ми говори, че вече не се използва или се е счупил по време на работата (както предположих по-рано) та са го сложили на пътя. А за това, че улеят не е гладък си мисля, че улеят не е работил хич.

За съседните камъни иначе имах предвид точно продължението на улея.

Ако посочиш и мястото на снимката къде е бил, може да предположа и още нещо. Ако е в стена, може да е място за изливане (поставяне) на свързваща скоба. Или за вертикален монумент. Но щеше и други да има.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето това е мястото му (обърнат е с улея надолу)

Снимка 2

За съжаление нямам други снимки в по-близък план :/

* По средата е точно камъка (прилича на пън)

Редактирано от sizz-ore
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

най-вероятно е служел като праг, а дупките може да са за заклинване..

най-вероятно селскостопански постройки, като не виждам някакво сериозно значение че не е изгладен...едва ли се е ползвал повече от 50-100 години. Това че е счупен според мен не е пречил на предназначението му, а и при този тип постройки камъкът си е кът като цяло. Нека не мислим че те са имали камъни наляло и като се счупи и почваме да ги хвърляме. Най-вероятно си е останал со последно на мястото си :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тези камъни черните в празното място пръст?

Хм. Там точно не очаквах.

Мислех ,че са камъни повторно използвани за настилка (както и колегата подчерта камъните се ползват и за други цели и не се...губят.

Но там май не е настилка.

Пилича на паднал от някъде дори от тавана (ако там е имало такъв)

Със сигуност за по-голямо съоръжение улеят трябва да продължи и върху други камъни. Но пак подчертавам може би не еползван. Не се е плъзгало нищо в него няма и една черта по дължина на канала.

А знаели се каква е сградата която е била там.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами ако може малко повече информация за камъка - размери, място на намиране .... Вероятно вторично е употребен за настилка. Вече за жлеба зависи от останалите данни. Ако тове е по-голямшко, може да е примерно правен за катаракта (спускаща се врата), а дупките да са за захващане на двукрилата врата. Може да е за капак на прозорец или за плъзгаща се врата. Разбира се в зависимост от размера и обекта (респ. околните обекти) всичко това може да е далеч от истината. Околните предмети (вкл. в региона също имат значение). Ако няма на самото място, може да е довлечен от някъде наблизо, където да има още фрагменти и връзката с тях да даде възможност за едно по-точно определяне. Тъй или иначе е добре да се дава повечко информация - размери, вид на материала, локализиране на обекто, където е намерен ... Снимките не винаги дават съвсем точна представа.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен това призматично каменно блокче е от прозореца на някаква килия, тоест от каменната рамка на прозореца, а квадратните отвори са за фиксиране на металните пръчки на решетката, тоест металните пръчки са били с квадратно сечение. Улеят е издълбан вторично, след като килията е била разрушена, тоест каменните блокчета от рамката са използвани вторично за нещо друго.

Редактирано от Зитко
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...