Отиди на
Форум "Наука"

Европа ще строи най-големият телескоп за неутрино на дъното на средиземно море


Joro-01

Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

До няколко години повече от пет кубически километра морска вода ще се превърнат в най-големият детектор на космически частици. Установката ще може да улови неутрино идващо от центъра на млечния път. Проектът KM3NeT (Cubic Kilometer Neutrino Telescope) се развива от консорциум от 40 научни института от 10 Европейски страни, а именно - Кипър, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Румъния, Испания и Великобритания. България не я видяхте, нали? И аз също, но не само тук а и в предишните проекти, "ANTARES", "NEMO" и "NESTOR", който не се отвори, но и там вероятно липсваме. о думите на Giorgio Riccobene - изследовател в проекта, телескопът ще е втората по големина конструкция сътворена от човек след Великата стена.

Подводният телескоп ще се състои от 320 вертикални конструкции /гирлянди/, като всяка от тях ще е с височина от около 900 м., масивна котва ще я крепи към дъното, поплавъци ще я държат изправена и през 40-тина метра ще има цифровооптичен модул.

Малко и за самят цифровооптичен модул (DOM) - Представлява херметична устойчива на налягане 17 инчова стъклена сфера с 31 бр. прозорчета, където е поместена електрониката, която включва 31 бр. Фотоелектронни умножители (ФЕУ - електровакуумни прибори способни да регистрират много слаби просветвания), калибратори, акустични сензори, компас, жиросензор /за наклон и сътресение/ и сигнални светодиоди и естествено електрониката за захранване, управление и комуникация.

Улавянето на неутриното очевидно не е лесна работа. Малка частица и без заряд практически не реагира с никакъв сензор - сцентилационен, фотокатод, фотоемулсия... Всъщност и тук няма да се хване, детекторът ще улови проявлението на частицата. Въпреки, че на практика не реагира, преминавайки свободно и без загуба на енергия през всичко, в редки случаи високоенергетичното неутрино може да уцели атомно ядро, в резултат на сблъсъка да се получат заредени частици (Мюони) със скорост по-висока от тази на светлината във водна среда. Генерира се Вавилов-Черенково лъчение, което се улавя от ФЕУ. Освен, че е по мащабен, този детектор е и по-чувствителен от IceCube - разположен в Антарктида, като гирляндите са вкарани в сондажи в леда.

За инсталацията на KM3NeT може да се ползват подводни роботи

Източници:

KM3Net.org

mebmrana.ru

popsi.com

post-7686-042718300 1324464234_thumb.jpg

post-7686-030903200 1324464304_thumb.jpg

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е какво сега , като видяха че неутриното е с по голяма скорост от тази на светлината , учените решили да му отдадат необходимата почит :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...