Отиди на
Форум "Наука"

Изчислителни задачи ( моларна маса и моларен обем)


insumof

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте!

Бих искала да получа малко помощ от компетентни и разбиращи от химия лица. Става въпрос за задачи от моларна маса и моларен обем, за които учителката ни явно няма намерение да обясни.

1. Дадена е сплав от Al и Mg с маса 10g. Тази спав реагира с конц. NaOH, като се получава 85g NaAlO2. Определете масовата част на Al и на Mg в сплавта.

(помощното уравнение е 2Al + 2NaOH + 2H2O -> 2NaAlO2 + 3H2)

2. Дадени са масата на H2SO4=9,8g и масата на Ba(OH)2=64g. Търси се масата на утайката при реакцията, която протича при взаимодействието на веществата, и масата на излишъка.

3. Дадени са в реакционната система 32 грама сяра и 2,24 литра кислород. Колко грама серен диоксид и колко литра от същия газ ще се получат? Кое вещество е в излишък? Изчислете масата му.

4. Колко грама Al2(SO4)3 ще се получат при взаимодействието на Al с 250 грама 75%-процентов разтвор на H2SO4?

5. Колко литра CO2 са нужни за получаването на 20 грама 90% смес от CaCO3 и примеси от варовика? Изчислете масата на примесите.

Ще ви бъда изключително благодарна за оказаната помощ! :)

Редактирано от insumof
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

1. Значи от NaAlO2 ще получиш % съдържание на алуминия в солта. След това намираш колко алуминий е взаимодействал, значи останалата част е магнезий. Но си провери данните. Да не би сплавта да е 100 гр.

2. Уравнението е просто. Намираш кое в-во е в излишък по уравнението. Изчисляваш го. След това по уравнението изчисляваш колко бариев сулфат ще се утаи.

3. Като имаш предвид какъв обем заема при н.у. един мол газ изчисляваш колко мола кислород е дадения обем. Виждаш, кое в-во е в недостиг и по него изчисляваш добива на продукта, както и обема му. Другото е в излишък (много ясно).

4. Тук смяташ колко грама к-на имаш. След като не е зададено количеството на алуминия, значи той е в излишък.

5. Тази май е наобратно (т.е. от варовика ще получаваш въглеродния диоксид). Но да я видим така както е дадена. Та изчисляваш в тези 20гр. колко е чистия варовик. От там виждаш колко мола въглероден диоксид трябва да взаимодейства и от броя молове изчисляваш литрите.

Надявам се да съм бил полезен ;).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Моля! Пак заповядай ;). На потребители разбиращи, че самото решение на задачите не е помощ, а по-скоро пречи сме готови винаги да помогнем.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...