Отиди на
Форум "Наука"

11 септември 2001


Recommended Posts

  • Потребител

Днес се навършват пет години от атентатите в САЩ от 11 септември 2001 година. По CNN Pipeline дават събитията такива, каквито бяха - пускат записи от предаванията.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

В 19:00 ч. тази вечер по bTV Светът пряко включване от кота нула в Ню Йорк

bTV ще ви направи съпричастни на годишнината от трагедията. Очаквайте тази вечер в bTV Светът пряко включване от кота нула в Ню Йорк.

Цялата новина

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
По CNN Pipeline дават събитията такива, каквито бяха - пускат записи от предаванията.

Само и фенклуба на Осама да не реши да чества събитията, такива каквито са били, но реалистично - като пуснат пак някой друг самолет. :head_hurts_kr:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не мисля да гледам каквото и да е от CNN или БТВ ,в момента съм в някакво лошо настроение ,а тази новина,която пет години се казва постоянно само ме раздразва повече.По силата на равнопоставеността трябва да се отбелязват всички събития при ,които са убити толкова хора щом това е критерий.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не мисля да гледам каквото и да е от CNN или БТВ ,в момента съм в някакво лошо настроение ,а тази новина,която пет години се казва постоянно само ме раздразва повече.По силата на равнопоставеността трябва да се отбелязват всички събития при ,които са убити толкова хора щом това е критерий.

Никога не съм харесвала спекулацията с човешката смърт с цел привличане на внимание и за пропаганда. Присъединявам се към лошото ти настроение. Аз и не гледам каквото и да било тази вечер.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пак възможност да се изкарат мъченици "бедните" американци. Като че ли другаде по света не умират хора в резултат на войни или терористични актове. В Европа само в рамките на един век са се водили две световни войни, а в Америка - какво ? За два века и нещо от как са създадени съвременните държави не е имало по-сериозен или голям военен конфликт. Но пък виж за сметка на това американците се чувстват длъжни да се набъркат във почти всяка война или конфликт в света.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Инсценирайки 11 септември Америка целеше да се покаже, че е уязвима. От една страна за да стресне своите поданици, които никога не са помирисвали война и да ги убеди, че на въображаемия агресор трябва да се отвърне с удар. И от друга за да се легитимира пред останалия свят като предприемач на воини с официална цел борба срещу тероризма и донасяне на свобода в мюсюлманския свят.

Набързо бяха скалъпени разни обвинения и "доказателства", че това е работа на Ал Кайда и нападнаха Афганистан за да търсят Бен Ладен.

Влязоха в Афганистан, но там нямаше никакъв Бен Ладен.

Твърдяха, че са донесли свобода на Афганистан поставяйки свое протеже за президент (мразеният от всички Хамид Карзай). Но всъщност те контролират само части от Кабул и то само през деня, в цялата останала страна цари пълен хаос...

Малко по-късно под предлог, че обявената война срещу тероризма продължава те нападнаха и Ирак с обяснението, че Садам притежавал биологически и химически оръжия за масово поразяване.

Влязоха в Ирак, заловиха Садам, но от оръжията нямаше и следа.

Твърдяха, че и в Ирак били донесли демокрация. При първите "демократични" избори в страната обаче пред самите избирателни урни ставаха атентати, но след лисване на кофа с водя за да отмие кървищата по асфалта избирателният процес продължаваше, целият шиитски юг бойкотира изборите...

Запланувано беше следващата жертва да бъде Иран, с вече готов предлог - разработка на ядрено оръжие. Междувременно Иран обаче стана прекалено силен, за да се започне директна офанзива, която да завърши с успех.

Нищо остава богат избор - Сирия, Ливан, Йордания...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди 9 септември 2001 година някой беше ли чувал за Ал Кайда? Аз не. Като станеше дума за тероризъм се сещах за ИРА и ЕТА и ислямския тероризъм ми беше нещо напълно непознато. Обче някак си след 9/11 се оказа, че Ал Кайда е някаква огромна и много силна организация. Доста странно :hmmm:

Американците няма да нападнат Йордания. Управлението е про-американско. Ливан вече беше нападнат от САЩ посредством Израел - дето американците му викат proxy war. Виждам, че имат голям мерак да нападнат Сирия и Иран, но съм 99% сигурен, че няма да пипнат Иран. Всъщност то вече никой не вярва на Буш и на Блеър. Първо излъгаха за Афганистан, после за Ирак и докараха само беди за нациите си. Вчера гледах по CNN, че рейтинга на Буш е паднал супер много и все повече и повече хора се обявяват против политиката му - The War On Terror, която всъщност се оказва The War On Islam. Блеър вече изпуши - даже и от собствената му партия го гонят и го призовават да си даде оставката. Нищо чудно Буш и "обръчите му от фирми" (Боинг, Локхийд Мартин, Шеврон, BP...) да са "облагодетелствали материално" британския премиер, за да покрепи кампанията на Буш за "освобождаване" на хората от Близкия Изток. Сега ще видим какво ще стане на парламентарните избори в САЩ.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Те си бяха най-обикновена ислямистка терористична групировка финансирана от саудитския принц. Но най-големите атентати които успяваха да направят бяха срещу някои посолства на САЩ. През 1993 направиха опит за атентат над същите теези кули, само че много преди да стигнат до там колата с експлоазива беше заловена, заедно с терористите. Ясно е колко са могли тогава да извършат подобен атентат, ясно е и че след тази случка американците са предприели още по строги мерки за сигурност.

А и по-късно вече през 2001 беше много удобно да организират атентат на същото място и после да обвинят Ал Кайда, с мотива, че вече са опитвали същото.

Ал Кайда може и да имаше зад гърба си милиардите на Бен Ладен, но не и силата да разбие защитата на световният хегемон - САЩ, дори е напълно глупаво да се твърди такова нещо. Както казах тяхната антиамериканска дейност до 11.09 винаги е била провеждана извън САЩ.

И още нещо, което отново минава покрай ушите и очите на всички овци. Фамилията Буш са петролни магнати, по времето на Дж.Буш старжи, самият американски президент осъществяваше съвместна търговия и политика с фамилията Бен Ладен, която тогава беше водена от един от братята на Бен Ладен. Явно и самата Ал Кайда е била създадена и направлявана с американско участие. Войната срещу тероризма е измислена и всъщност както забелязвате с нищо не пречи на тероризма, а го разпалва още повече, тя си е насочена срещу определени държави и за определени интереси на САЩ.

Това си е толкова явно, че незнам как някои могат да го наричат конспирация!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Warlord, трябва надълго и нашироко да го обсъдим тоая въпрос. За такива изводи трябва серизни доказателства, а няма. Да се е възползвал някой от създадената ситуация, да, но да я е предизвикал? Първо, за постигане на целите, евентуално поставени както ти казваш, няма нужда от такова нещо. Има къде-къде по-лесни начини. Второ, фактологията, която е известна, достатъчно ясно покзва, че все пак е дело точно на тези субекти. От това, което виждам като данни във твойта теза, не може да се направи извод, какъвто правиш ти. Дълъг разговор е, няма време сега.

....

някак си след 9/11 се оказа, че Ал Кайда е някаква огромна и много силна организация. Доста странно :hmmm:

...

Сега ще видим какво ще стане на парламентарните избори в САЩ.

Не е нужно да си много силен, за да направиш това. Трябва да си умен и да набараш слабото място на врага, което в случая беше сигурността на гражданските щатски летища. Нали не си представяш Америка като някаква идеално организирана свръхсила?

Нищо няма да стане на изборите в САЩ. Ако случайно някой нов реши да прави остътпки на арабите, което, повярвай ми, няма да стане, следващият терористичен акт е въпрос на 2 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По CNN последно време въртят един документален филм "По стъпките на Осама бин Ладен", в който разказват за живота му. Оказва се, че след войната с Русия в Афганистан Осама започва с американците. Обаче още в началото на 90-тте му блокират всички банкови сметки, така, че както каза "милиардите на Ладен" остават в банките. Явно финансирането на 9/11 не е от семейство Ладен. То всъщност още не са разкрити каналите, по които са били финасирани терористите, за разлика от тези в Испания и Великобритания.

Великобритания няма на кой да се сърди освен на Блейр и другите, които дърпат конците на държавата. За САЩ примам, че преди 9/11 имаше някаква агресия срещу тях, но какво ще кажете за понятията "Великобритания" и "ислямски тероризъм". Великобритания си имаше проблеми само с ИРА. Обаче заради това псе Тони Блеър цялата държава го отнесе. И освен терористичните актове (успешни и неуспешни и бъдещи) във Великобритания се зароди много голямо напрежение между няколкото милиона емигранти мюсюлмани (предимно от Пакистан) и местните. Просто във Великобритания беше разбито обществото. Сега британците живеят в постоянен страх, благодарение на министър прецедателя си. Ето защо цялата им държава реве Блеър да си даде оставката.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сега британците живеят в постоянен страх, благодарение на министър прецедателя си.

Т.е., с бомби ще следва да се определя политиката на една държава?! Както в Испания?

Само тази една мисъл стига, за да се изметат всички терористични режими по света.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

KG125, за да ти приведа неоспорими доказателства за моята теза сигурно трябва да ти предоставя целия архив на ЦРУ примерно :vertag: , щото незнам дали нещо друго би те убедило

По належащ обаче е въпроса какви са доказателствата на САЩ, че това беше работа на Ал Кайда, както казах за оная"хартийка", това всъщност бяха някакви обгорели части от паспорти до колкото си спомням, които били на членове на Ал Кайда. Това е единственото конкретно нещо, което аз лично съм чувал, във всички останали случаи и по новините и пресата се казваше "САЩ твърдят, че вече разполагат с неоспорими доказателства срещу Бен Ладен". Какви са тия доказателства така и не разбрах.

А иначе тя темата си е дълга и широка, със сигурност никой от нас не знае или не може да отгатне цялата истина, но може поне да си изложи становището, аз вече го направих :)

Що се отнася до Тони Блейката, ви поздравявам с оная песен на Джордж Майкъл с анимационния клип, сещате се нали :P

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не, просто нещо убедително.

Едно от стюардесите в един от самолетите предава по мобифона си на полицията номерата на местата, на които терористите седят. По летищните списъци се установяват имената им. Впряга се ФБР, ЦРУ и пр. и се установяват връзките им, къде и кога са ходили, кой в Берлин, кой в Ливан, кой в Египет. Оттам, както е добре известно в криминалистиката, нещата се разплитат като кълбо прежда. Не е само тая прословута бележка, макар че за нея ми се ще по-детайлно да видим фактите.

Добре, бе хора.

Кой направи атентатите в Лондон и Мадрид? Англия и Испания сами ли, като "по-малък брат световен конспиратор"? ИМА ЛИ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИЗЪМ изобщо, или всичко е един филм? По-горе Спирит казва, ето на- англичаните ги взривиха по вина на тяхното правителство. Това е много типична психолоическа реакция от типа "казвах ли ви аз", или "еми къде ходи по нощите да го пребият по улиците!".

Демек, не е виновен тоя, дето е пребил вашия приятел на улицата, а жертвата, че е ходела. Грешка.

Утре някой ще реши, че жените в БГ трябва да носят забрадки и ще вземе да хвърля бомби. Чия ще е вината?

Т.е., от една страна има ислямски терористи, всички потърпевши са тяхна жертва, а от друг - Америка сама се е гръмнала.

В това нещо няма и грам логика. По-горе разнищвахме, ама как така 10 човека са "пробили" системата. Кво да пробиват, те просто са намерили дупка. Вътрешните американски линии си бяха като автогари.

Не ми изглежда логично.

Че видите, как тия атаки срещу САЩ ще продължат само докато там на власт са десните. Като дойде някой като Клинтън, никой няма в нищо да обвинява САЩ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

САЩ позволиха да ги ударят нарочно за да разпалят война. Постигнаха целта си, а Испания и особено Великобритания ги последваха във войната им. Те си мислеха, че ще смажат Афганистан и Ирак и точеха зъби и на Сирия и Иран. Обаче нещата излезнаха от контрол - живото доказателство е Ирак. Появиха се прекалено много партизански движения и терористични организации. Т.е. американците разпалиха тероризма. Гледай която и да е световна новинарска телевизия или чети някой световен вестник и ще видиш, че от началото на войната в Близкия Изток ислямския тероризъм вместо да намалее, той се е разрастнал и продължава да се разраства. Вече започва да излиза извън контрол.

За 9/11 съм 95%, че американците пуснаха терористите да катурнат сградите. За атентата на Рафик Харири съм 75%, че това го направиха американците или евреите - по-скоро американците. Другите атентати най-вероятно са си "истински".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Но откъде може да идва тази ти сигурност? Може пък и испанските атентати да не са истински? Трябва по начало да излезем от "бекграунда" кой коя държава харесва, и да гледам чисто фактите. Те не могат да доведат до такъв извод, в болшинството са спекулации. Например: сем.Буш са петролни магнати, цената на петрола скочи. Добре, но от това още повече се ползват Русия и Саудитска арабия. Е кой сега е конспиратора по тази логика?

Просто няма аргументация.

Според мен САЩ са си ударни истински; после, естествено, извлякоха дивиденти. Тоталитарното, източното разбиране за западна държава е винаги, че тя е лабава. Не е лишено от реализъм, като гледаме Испания как реагира на терора. Ако такава тенденция беше се проявила в САЩ, осоебно пък ако, както казват, самолет беше успял да удари Белия дом с Буш вътре, почне хаос, левите се развикат: "ето какво ни докарахте, тези невинни радикали взривах бомбите заради вас", борсите се сринат, защото реагират спонтанно на големи събития, стане някаква верижна борсова криза, хората се подплашат да летят и т.н. - ето ти един грандиозно успял атентат.

Към това може да се прибавят шокиращите фактори на готовността на радикалите да загинат /в техните очи това е сташно предимство пред "врага"/; неизвестността на терористите - "внимавайте, ние сме навсякъде и никъде", заплахите, а защо не и реалните нови удари - ето ти 100% успял атентат.

Как се парира това - като "им се опушат дупките и се изкарат на светло", както каза иначе наистина недодялания по маниер Буш. Т.е. като им се ударят базите. Базата им беше Афганистан /там петрол няма един грам ;)/. Но Афганистан е незвисима държава, ООН и пр.....

Според мен това е картината. Не забравяй, че в т.нар. "жертви" на САЩ управляваха безобразни режими.

ПП

В Ирак няма голяма съпротива, а бомбаджийска, за стряскане по новините; напоследък и бомбите намаляват и повече се гърмят помежду си ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...