Отиди на
Форум "Наука"

Епирският царство при цар Пир


Recommended Posts

  • Потребител

В течение на IV век пр. Хр. истински държави с мощни армиии се създават в Северна Гърция : Дардания , Македония , Илирия и Епир . В Епир както навсякъде другаде , това става с кървави битки за власт и в обкръжение , белязано от амбициите на различни монарси да господстват над района и отвъд морето . При молосите след цар Тарипс неговият син Алкета за известно време изтървава трона . Той е принуден да потърси убежище отвъд Йонийско море в Сиракуза , по това време важна гръцка сила . За да си възвърне трона , Алкета се опира върху Сиракуза , но и върху Илирийската държава , обединена около племето на енхелеите . През 385 г. пр.Хр. илирийският цар Бардил изпраща армия , за да възстанови Алкета начело на молоското царство . Според Диодор Сицилийски илирите постигат победа в ужасна битка , в която са убити 15 000 молоси . От тези събития се ражда Епир като полит. формация . Скоро молосите създават заедно с други племена в района , сред тях теспротите и хаоните , държава , наричана на първо време Молоска лига , а след това Епирска лига .Тази държава влиза в чести конфликти с Илирия и Македония въпреки съюзите , скрепявани чрез бракове . Например майката на Александър Велики Олимпия е дъщеря на молоския цар , Неоптолем I . Баща му Алкета е прапрадядо както на Александър , така и на Пир . Пир подобно на Александър Велики иска да изгради голяма империя , но тръгвайки от завладяването на Италия . Когато е на 2 години , баща му цар Еакид е свален и убит , като подбудител на преврата е македонският цар Касандър. Пир е спасен и отведен при леля му Береоа , съпруга на царя на илирите , Главкия . Главкия го осиновява . Десетина години по-късно , когато съотношението на силите в Епир се променя , Пир застава на трона на молосите . Според Плутарх , когато бил на 17 , молосите се разбунтуват за втори път и извикват на трона Неоптолем . Успява да се завърне четири години по-късно през 297 г. пр.Хр. Междувременно е въвлечен в борбите на македонските армии , които си оспорват части от империята на Александър Велики : воюва първо в армията на Деметрий Полиоркет , после в армията на Птолемей и се оженва за 1 от дъщерите му . Независимо с какви методи и при какви обстоятелства , той успява да създаде могъща държава , която е независима от Македония и Илирия . Територията й се разширява на север за сметка на последната . При неговото управление урбанизацията се ускорява и градовете се сдобиват с укрепления и обществени постройки , особено театри . В чест на жена му Антигонеа е създаден нов град в днешна южна Албания на име Антигонеа . Развалините на Гитана , Кастрица , Амнотопос или Касопея ни дават представа за великолепието , съществувало по времето на Пир . Епирската държава разпростира властта си и над гръцките полиси по крайбрежието . Град Амбрачиа , днес Арта , става столица на царството . Там Пир издига свой дворец . Анексиран е и остров Корфу ...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...