Отиди на
Форум "Наука"

Открита е прародината на угро-финските етноси


Recommended Posts

  • Модератор антропология

И тя е в зоната под номер 4 на картата.

northern_eurasian.png

Изследвано е антично днк от региона и са правени краниометрични анализи. Интересното за мене е, че прото-уралците - както и се подозираше, - са резултат от много древно смесване на хора от монголоидната и европеидната раса. много древно в смисъл на повече от 8000 години, от когато е и най-древното днк, което са извлекли; зоната е лесостепна. Според авторите, след смесването се е получила една междинна раса, която квалифицират като "северноевразийска" и оттам пледират за съществуването на 3 отделни раси в евразия по време на неолита - протомонголоидна, протоевропейска и протоуралска. От периода 2000 г. пр.н. е региона е залят от индоевропейците от андроново, като съотношението скелети с протоуралски черти/индоевропейци е 1 към 3. Повече по въпроса - когато мога. Хиперлинк към изследването -хиперлинк

Изследването е много интересно, екстрактирано е днк от 92 скелета от неолита и бронзовата епоха и са определени хаплогрупите. Изводът от изследването:

The anthropological analysis of the material allowed us to detect a specific craniological type in the Baraba population, which was assigned to one of the anthropological formations discovered by V.V. Bunak in 1956 through the analysis of Neolithic materials from the northern forest zone of the East European Plain. Bunak called it the “northern Eurasian anthropological formation” (Bunak, 1956).

This anthropological type developed in a zone that is intermediate to the geographic areas occupied by the classic Caucasoids and the Mongoloids. The exists substantial anthropological evidence showing a wide geographic distribution of this anthropological formation: from the Trans-Urals forest and the Barabian province of Western Siberia in the east to Karelia and the Baltic in the west (Chikisheva, 2010).

Нова раса. "Северноевропейска антропологическа формация" - резултат от много древно смесване между протомонголоиди и протоевропеиди, което в течение на хилядолетията и изолацията се е стабилизирало в конкретна и специфична морфология.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Изследването е много богато и комплексно, анализ едновременно на археологическия материал, физическата антропология и митохондриалното днк (за повече не са стигнали сили) на региона от лесостепната зона м/у Об и Иртиш. На Андроново е отделено специално внимание поради влиянието му в/у региона и поради нахлуването на хора от андроново в региона около 2000 г. пр.н. е., които избутват локалната култура на север в тайгата.

Което е една от новините в изследването - експанзията на андроновци освен на юг, запад и изток е и на север. Т.е. нещо се е случило преди около 2000 г. в андроново, което им е дало решително предимство над близки и далечни съседи. Какво - не е ясно, но е довело до експанзия от индия до тундрата и от тарим до скандинавието.

Изследването потвърждава връзката на пред-андроновската култура от Об с културата от турбино, която минава за уралска според едни и далекоизточна според други.

Изследването подсказва, че една от автентичните митохондриални групи на индоевропейците е Т. Интересното е, че андроновци, въпреки че са европеиди по физически облик и хромозомни хаплогрупи, носят със себе си освен класически европейски митохондриални групи и няколко класически монголоидни, които дотогава не се сращат в региона на об и иртиш. Тоест андроновци показват определено ниво на монголоиден примес още преди появата си в най-северната зона.

-при всички случаи изследването добавя ново доказателство за степната прародина на индо-европейците, но и оставя едно недоумение - какви са тия индо-европейци, които разпространяват в рамките на 500 г. години езика си от байкал до ирландия и от сибирската тундра до цейлон?

Проверих две от подгрупите от андроново - U5a1 - 192T-239T-256T-270T, както и U5a1 192–256–270–304, и тези групи си имат наследници, но, не в сибир, а в ирландия и англия - вкл. в една от аристократичните английски фамили. Т.е. предшествениците им са били целия път от андроново до албиона преди около 3500 - 4000 години.

Вместо мой коментар един чужд по темата:

"Интересно как границата на европа се отдалечава все по на изток и все по на изток с всяко ново изследване на антично днк; в момента най-старите образци от хаплогрупи, типични за днешна европа, ги копаят чак в западен сибир.Може би е време да изоставим думата "европа" от съчетанието прото-европейци, и да я заменим с прото-азиатци :whistling: . Всички следи водят към западна азия и зоната на контакт м/у европа и азия. Дори кроманьонецът от Костенки (най-древното изследване на човешко митохондриално днк, отпреди 42 000 г,) е от хаплогрупа U2. (която е най-често срещаната в Андроново)"

Индоевропейците изглеждат свързани с мезолитните ловци-събирачи от централен сибир и западносибирското плато. Ловци, които през неолита се се превърнали в пастири, вместо в земеделци. И са се нахвърлили на земеделските култури преди около 4000 г, които преди това са ги изблъскали чак в сибир. Back with a vengeance. Доказателствата, които сочат в тая посока, са вече от порядъка на стотици. Бившият ловец събирач, маргинализиран от земеделцитe и изблъскан чак в сибир, преди 4000 г. е почукал с копието си на врататa на земеделеца и му е казал: " Payday, Motherf*cka" :vertag:

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Южняк, защо не коментираш това изследване, което пряко засчга и българите.

Това е за общи блокове по хромозомите на европейско и друго население, където ясно се вижда кой на кого е подобен, доколко един етнос произлиза от малък брой хора, размножили се много напоследък и т.н.

http://arxiv.org/pdf/1207.3815v2.pdf

Ето какво си пише черно на бяло за балканците и източноевропейците, което съм твърдяла и аз след сравняване резултатите от тестовете с 23andMe:

The migration period { Huns, Goths, and Slavs One of the striking patterns we see is the relatively

high level of sharing of IBD between pairs of individuals across eastern Europe, as high or higher than that

observed within other, much smaller populations. Furthermore, the numbers of short (older) IBD blocks

shared between dierent populations is constant regardless of the geographic distance separating the two,

as shown in gure 3. This is consistent with these individuals having a comparatively large proportion of

ancestry drawn from a relatively small population that expanded over a large geographic area, ancestry

which we date to 1,000{2,000 years ago (see gures 4, 5, and S8). For example, even individuals from

widely separated eastern populations share about the same amount of IBD as do two Irish individuals (see

supplemental gure S3), suggesting that this ancestral population may have been relatively small.

This evidence is consistent with the idea that these populations derive a substantial proportion of their

ancestry from various groups that expanded during the \migration period" from the fourth through ninth

centuries (Davies, 2010). This period begins with the Huns moving into eastern Europe towards the end of

the fourth century, establishing an empire including modern-day Hungary and Romania; and continues in

the fth century as various Germanic groups moved into and ruled much of the western Roman empire. The

Slavic populations expanded beginning in the sixth century, probably from somewhere in the area between

the Baltic, Black, and Adriatic seas (Barford, 2001). By the seventh century, Slavic groups had spread into

the Balkan Peninsula, and occupied much of the northern Balkans by the 10th century. The inclusion of

(non-Slavic speaking) Hungary and Romania in the group of eastern populations sharing high IBD could be

14due to the Huns, or because some of the same group of people who elsewhere are known as Slavs adopted

dierent local cultures in those regions. Greece and Albania are also part of this putative signal of expansion,

which could be because the Slavs settled in part of these ares (with unknown demographic eect). Additional

work and methods would be needed to ascertain the geographic source(s) of this expansion.

Вижда се, че албанците са най-inbred население в Европа. Има само един българин, но ако се съди по македонците и ние не сме от най-разнородните, каквито са италианците, например.

Ето още коментари.

http://blogs.discovermagazine.com/gnxp/2012/07/identity-by-descent-the-volkerwanderung/

http://dienekes.blogspot.com/2012/07/fastibd-over-2257-europeans.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно изследване, което като цяло потвърждава досега известното, с тая разлика, че явно границите на индоевропейското днк ще се изместят по-на изток, а и някои монголоидни примеси трябва да се отбележат по-назапад.

А за Угрофините горе долу така си ги представях нещата. Ето една аматьорска карта която съм правил преди повече от 10 години в опит за онагледяване на индоевропейските разселвания и установяване на прародината им. В Централна Азия може и да съм ги омазал нещата, ама угрофините горе-долу съм ги нацелил :)

post-28-005983500 1343117874_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно изследване, което като цяло потвърждава досега известното, с тая разлика, че явно границите на индоевропейското днк ще се изместят по-на изток, а и някои монголоидни примеси трябва да се отбележат по-назапад.

А за Угрофините горе долу така си ги представях нещата. Ето една аматьорска карта която съм правил преди повече от 10 години в опит за онагледяване на индоевропейските разселвания и установяване на прародината им. В Централна Азия може и да съм ги омазал нещата, ама угрофините горе-долу съм ги нацелил :)

Малееееее.

Не съм знаел, че на времето двете най-големи империи са били на монголците и угринците....

Все се учи човек.

:tooth::tooth::tooth:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Къде видя империи на тая карта?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Warlord, браво за картата. :good:. Като човек със същото хоби като тебе, винаги съм предпочитал една добра карта пред една добра картина.

Генефан, ми коментирах го под темата за езика на прабългарите. Има още много за коментиране по изследването, но пусто съм на друга вълна, извънфорумна.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...