Отиди на
Форум "Наука"

Пътешествията на Питий -реалност или измислица


Recommended Posts

  • Потребител

Питий е гръцки пътешественик , който се завръща в Масалия през IV век пр.Хр. Той твърдял , че е плавал на север и е открил страна , която просто не може да съществува . Неговите разкази обаче , отначало приемани с възхищение , били жлъчно осмивани . Запазени са само отделни части от неговите описания .

Островът на север е гъсто населен . Той притежава извънредно студен климат .
Нима Питий е открил Британските острови ?

За населението на островите той пише :

То е извънредно приятелско и гостоприемно . Хората имат прости навици и мошеничеството и лукавството са им чужди . Храната им е скромна и много се различава от лукса , произлизащ от богатството . Не пият вино , а питие , което те варят от ечемик и наричат курми .

Още 1 от тези сведения ни насочва към Англия . Този народ имал многобройни князе и крале , които обикновено спазвали мира помежду си . Значи ли това действително Англия с многото й крале , които не били нищо повече от племенни вождове или старейшени на кланове ? Дали точно Англия или някой от северните острови -Оркнейските или Шетландските ?

Срещу това предположение говори обстоятелството , че липсват описания на животните в тези области .

Също така Питий твърди , че срещнал ледени блокове , по-големи от собствения му кораб . Следователно айсберги . Това означава , че Питий е достигнал зчачително по на север. Но докъде ? Норвегия , Шпицберген или Исландия ? Това остава без отговор .

В своите стари митове и легенди гърците също разказвали за 1 чудна северна земя . Те смятали , че тя е недостижима от 1 смъртен . Но със своите разкази Питий твърдял , че е постигнал невъзможното -че тази северна земя не е толкова недостижима .

Времетраенето на това пътуване не може да бъде определено . Учените смятат , че то може да е продължило 6 години .Могъл ли е Питий за това време да достигне вечния лед ? Или е стигнал само до бреговете на Норвегия -също огромно за времето си постижение . Сигурно е , че е прекъсвал на няколко пъти пътешествието си . Често е слизал на брега и няма съмнение , че така е станало и в Англия -страната на бирата .

Загадката остава неразрешена и до днес . Лъже ли той или наистина е достигнал Туле , който се е намирал в днешна Гренландия ? Какво мислите по въпроса ?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

никой не знае докъде е стигнал хитрият грък. Иначе Британските острови са открити още от финикийците. Т. е. Питий определено е плувал по на север. Но Исландия по това време не е населена. Така че или се е шматкал около Хиберния /Ирландия/ или е отпрал към страната на блажените хипербореи /Скандинавия/.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...