Отиди на
Форум "Наука"

Ислям в България преди османците


Recommended Posts

  • Потребител

Възможно ли е ислямът да е проникнал в България преди да дойдат турците ? Ето какво открих в нета :

Vorosmanische Zeit [bearbeiten]

Bereits über 100 Jahre vor der osmanischen Eroberung waren 1262 von den Byzantinern Anhänger des gestürzten Seldschuken-Sultans Kai Kaus II. in der Küstenzone des westlichen Schwarzen Meeres zwischen Mesembria und Anchialus angesiedelt, die von den Byzantinern kurzzeitig zurückerobert worden war. Die meisten dieser Muslime waren bis 1307 zu den Nogaiern bzw. Tataren auf der Krim geflohen oder nach Anatolien zurückgekehrt.[14] Bulgarien fiel ab 1285 unter die Oberhoheit des muslimischen Mongolenherrschers Nogai Khan, Nogais mit einer bulgarischen Prinzessin verheirateter Sohn Tschaka Nogai wurde 1299 sogar kurzzeitig bulgarischer Zar. Daraufhin begannen sich Tataren und Nogaier in der Dobrudscha niederzulassen.

http://de.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Bulgarien За преселване на привърженици на султан Кейкавуз се говори и в книгата на Пламен Петков ,,Българите ". Хюсеин Мехмед в книгата си ,, Помаците и торбешите в Мизия , Тракия и Македония " пише следното :
В Шар планина между земите на днешна Македония и Албания живеело население, което никога не плащало налози и не подържало никакви отношения с властта и князете. Напълно свободно, то заемало неплодородни и маломерни участъци във високите планини. Това най-вероятно са били предците на днешните торбешите и горани. Има вероятност в някои части на горепосочените области и по-рано да са живели араби или селджуци. Например в село Млике, Призренско, някой си Ахмед ага родом от Халеб, Сирия построил джамия. Това се подразбира от долупосочената плоча на джамията в с. Млике, чийто надпис гласи следното:

“Направил тази великолепна джамия Ахмед ага в годината 1238, която също така била изградена през 688 г. по хиджра.” В началото на 1265 г. татарският хан Берке с голяма войска преминал река Дунав и през България се насочил към Константинопол, за да освободи бившия селджутски султан Изеддин Кайгауз II от византийски плен. За участие в този поход бил привлечен и българският цар Константин Тих Асен. Освобождаването на султана не се оказало трудно и татарите се завърнали в своите територии. По същото това време в Добруджа е имало десет хиляди селджуци начело със Саръ Салтук, които били изпратени от султан Изеддин Кайгауз II още през 1263 г. Саръ Салтук е пълководец, който участвал във войните на селджуците срещу византийци в Мала Азия и на Балканите и благодарение на своя героизъм и святост още приживе станал легендарна личност. Най-важният източник, в който откриваме сведения за живота му, е произведението Салтукнаме на Ебюл Хаир-ъ Руми. По заповед на Джем Султан, Ебюл Хаир-ъ Руми обиколил целите Балкани и Мала Азия, откъдето събрал предания за Саръ Салтук и съставил тритомната си творба. Предполага се, че неговият труд е завършен през 1480 г. В това произведение се споменава, че Саръ Салтук има 12 гроба, а в Сеяхатнаме на Евлия Челеби се казва, че Саръ Салтук, преди да умре, е завещал да му се направят седем ковчега. Това се е правело с цел гробът на покойника да не се разравя и да се опази тялото. Днес в Анадола и на Балканите съществуват много текета, назовани на името на Саръ Салтук. Ф.У. Хаслук е изследвал гробниците и светилищата в Охрид, Калиакра, Бабаески (Турция), Бабадач (Румъния). Грейс М. Смит дава сведения за много гробници, като една от тях е в Балагет (Босна и Херцеговина). Тадеуш Ковалски установил, че гагаузите са потомци от наслагването на три тюркски вълни. Първата идва от север, втората - от юг, а третата - през Османската империя.

http://pomak.webs.com/ptmtm/pomaks.html#1.1.2 Какво мислите по въпроса ? Имало ли е ислям в България преди османските турци ? Поздрави !!! Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Надали. Данните са от 1480 г., останалото са предположения на автора. Джамията - сведението е едно единствено, трябва да се потвърди. А това, че е имало селджуци из БГ още не значи, че в БГ е имало мюсюлмани до идването на османците.

Е, един двама може и да са живяли.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не помня откъде беше несигурното сведение за селджукски изгнаник от благородник от благородно потекло, заселил (с все свитата си) се след доста митарства май в Добруджа. И съответно не знам дали това не е просто модерна легенда на мюсюлманите от Шуменско и Разградско.

Не е изключено да е имало средновековни мюсюлмани в България - тук-там някой пътешественик, пратеник, търговец, авнтюрист. Но пак опираме в голямото "няма": езикова бариера, незаинтересованост на учените ни, принципна оскъдност на изворите, географска отдалеченост от Средиземно море. Иначе редовно присъствие на мюсюлмани от предосманския период има в Константинопол. А Солун дори временно е владян от араби. Не са изключени срещи между българи и мюсюлмани и далеч от България: в Италия, в Йерусалим и Александрия, на Кипър.

Но постянен предосмански ислям на Балканите? Абсурд. Наистина: най-много някой временен туркопулски или татарски лагер. Надписът на онази джамия надали ще се потвърди.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно. За това става дума - едно е някой да е минал от тука, друго е съществена група от населението да е пребивавала трайно и да е усвоила част от територията.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...