Отиди на
Форум "Наука"

Парапсихологията


Recommended Posts

  • Потребител

НАУКАТА ЗА НЕОБЯСНИМОТО

Повече от век редица сериозни учени, научни институти и университети изследват свръхестествените явления. В интерес на истината трябва да отбележа обаче, че сега засега не са се появили ясно формулирани хипотези и теории.

На всичко отгоре след толкова експерименти и проучвания нито един паранормален феномен не може да бъде демонстриран или обяснен.

Малко или повече напоследък се налага се изводът, че науката за необяснимото и свръхестественото, наречена парапсихология, не може да бъде определена като класическа научна дисциплина. Много просветени, трезво мислещи хора дори твърдят, че тя не може да мине и за протонаука, т. е. за утвърждаваща се научна дисциплина.

Стигна се дори дотам, че и Холивуд взе парапсихолозите на подбив. Комедията “Ловци на духове” например не е нищо друго освен една гигантска гавра с парапсихологията и парапсихолозите.

Стреснати от насмешките и пренебрежението, изследователите на паранормалното се видяха принудени да прекръстят компрометираната наука. Те набързо и лепнаха наименованието психотроника.

Непредубедените хора обаче много добре разбират, че и тази психотроника не е нищо друго освен поредната модификация на провалилия се с гръм и трясък окултизъм. Само че сега вече не се говори за такива врели- некипели като транс, медиум, астрално тяло, духове, феи и ангели. Изследват се само “сериозни” явления като телепатия, телекинеза, прекогнитивни феномени (предсказания и ясновидство)…

Въпреки това и до ден днешен никой не е успял да докаже, че телепатията и ясновидството са научни факти. Защото научен факт имаме едва тогава, когато дадено явление може да бъде повторено n- пъти в лабораторни условия.

Електричеството например е безспорен научен факт, защото всички ние, без да сме специалисти по електротехника, можем да го включваме и изключваме в собствените си домове n- пъти.

Столетия наред обаче не се намери един единствен ясновидец, който да предсказва регулярно печелившите числа от тотото или крайния изход на едно или друго световно първенство по футбол… Думата “ясновидство” заприлича на думата “блян”- и двете думи са думи без покритие…

А иначе чудесата продължават да се случват. Все в наше отсъствие, разбира се, и най- вече по страниците на жълтата преса. Някой бил при врачка, която му “казала всичко”. Някой някъде нещо бил видял и го бил разправил на свой приятел, който пък…

Сестрата на моята шуренайка има девер в Бяла Слатина, който я завел при неговата учинайка, която била много близка с врачката леля Бангя. Леля Бангя се назландисвала много, но накрая ги приела и им казала всичко за живота. И всичко било много вярно и много точно. Сигурен съм, че повечето от вас са слушали или чели подобни нелепици.

Парапсихологията стигна обаче до един много съществен извод: СВРЪХЕСТЕСТВЕНИ ЯВЛЕНИЯ ИМА, НО ТЕ СА ИЗВЪН ЧОВЕКА И ТОЙ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕ ДА ИМ ВЛИЯЕ. Освен това засега той не е в състояние нито да ги обясни, нито да ги овладее по какъвто и да било начин.

Така например досега няма нито едно единствено доказателство за чудодейно изцеление! Няма нито едно доказателство за това, че някой може да чете и да предава мисли на разстояние. Няма в крайна сметка нито едно доказателство за това, че някой може да предскаже току- така каквото и да било.

Всичко си остава всъщност по старому- единственият научен способ за предсказване на бъдещи тенденции е и си остава астрологията.

Лека- полека и у нас- в задния и занемарен двор на Европа, започва да се налага мнението, че думи като екстрасенс, гадател, ясновидец и контактьор са синоними за МОШЕНИК.

Повече от четвърт век се занимавам с парапсихология и имам своите наблюдения по въпроса. Те ме карат да мисля, че споменатите вече екстрасенси, гадатели и контактьори са или психически болни хора, или безскрупулни и нагли шарлатани. Или в много редки случаи и двете заедно…

До сходни изводи са стигнали и учените от университета “Дюк”, където са положени основите на модерната парапсихология. Те са изследвали в продължение на години така наречените “биоенерготерапевти”.

Всички, познати на човечеството измервателни апаратури са били прикрепяни към техните длани. Години наред всичките тези датчици, сензори, апарати, скали и регистриращи устройства НЕ СА ОТЧЕЛИ КАКВОТО И ДА БИЛО!!! Не съществуват, следователно, никакви енергийни източници, никаква “аура”, никакво “биополе”, никакви “флуиди”. Всичко това са бабини- деветини, долнопробни мошеничества, в които могат да вярват само онези хорица, които не могат или не желаят да мислят.

Проведени са, разбира се, и ред други експерименти. “Лечителите” промушвали дланите си през дупки във висока метална преграда, която им пречела да виждат ръцете си. След това под една от дланите поставяли някакъв енергиен източник- магнит, светеща електрическа крушка, живо коте и пр. “Биоенерготерапевтите” така и не можели да отгатнат под коя тяхна длан се намира енергийният източник.

В наши дни със сигурност се знае, че “биополето” е един огромен сапунен мехур. Повечето хора го съзнават, защото заболее ли някой от трипер например, той не тича при биоенерготерапевта, а в кожно- венерическия диспансер…

Да, но… биха възразили някои от вас. Да, при някои болни се наблюдават леки подобрения след “сеансите” на “лечителя”.

Така е, подобрения при някои има и това е факт. Само че науката отдавна е намерила обяснение за това. Заслуга за подобрението има не “лечителят”, а така нареченият “плацебо- ефект”.

Ще ви опиша един от експериментите на университета “Дюк”, за да разберете в какво се състои той… Двадесет подопитни лица, които страдали от непрекъснати пристъпи на мигрена, били разделени на две групи от по десет човека. Едната група получавала болкоуспокояващи медикаменти, а другата…бистра водица. Те обаче не знаели това.

Девет от десетте души, “лекувани” с вода, почувствали осезателно облекчение. Задействали се, с други думи, онези сложни механизми на самовнушението, на които в крайна сметка се дължи това подобрение.

Отдавна се знае, че човешкият организъм притежава огромни терапевтични способности. “Биоенегротерапевтът”, който размахва алчните си ръчички около болния, натиска фактически един невидим спусък.

Мозъкът на болния, със своите невероятни скрити резерви се мобилизира и активира. Той и само той лекува разклатеното здраве. Това е цялата печална истина за “мануалната биоенерготерапевтика”.

На тези, които въпреки всичко не са склонни да се вслушат в гласа на разума, пожелавам само едно: да пипнат някакъв “любовен сувенир” и да отидат при екстрасенс да ги излекува. Сами ще видят как ще свърши всичко това…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Човекът живее на тази планета вече...вие сте по-умни-колко хиляди години-и едва преди колко десетилетия е открил телефона, или др. -така че не бързайте да отричате нещо, което вашата Наука все още не е обяснила.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

Усещам силна неприязън към всякакви духовни открития,практики и т.н от страна на г-н Апостолов;).Четвърт век се е занимавал с изследване на какво? :

-потвърждение на предубеденото си отношение към подобни дисциплини,или;

-търсене на все пак вероятна истина за съществуването на подобни неща ;

????

Относно шарлатаните и разни льолювци,ок-качете се едно лято на Рила и ще се нагледате на какви ли не идиотщини.

Все пак,това,което ми направи впечатление е коментарът за "плацебо-ефекта"-за силата на човешкото съзнание и небятните възможности на човешкия мозък,голям процент от който все още не е изследван.Значи,ако сте склонен да приемете тази,все още недоказана и недоизследвана теория за човешките възможности,но отхвърляте възможността за съществуването (при това доста настървено) на духовни и енергийни способности при хората-нещо май се забелязва сериозно противоречие в позицията ви :post-20645-1121105496:

Интересно ми е също така,при вашето мащабно,четвърт век-изследване,дали сте обърнали внимание на доказаните теории,какво всъщност представлява човешката мисъл?Нима това не са електрически импулси и т.н прочее "доказано лабораторни изследвания"?

И още нещо,понеже забелязах,че особено много настоявате за ДОКАЗАТЕЛСТВА-доказано е ,че обучението,търсенето на информация и т.н,е къде-къде по-успешно и усвоимо,когато човек подхожда с жажда и желание да учи и да получава информация.Казвам го във връзка с това,че на няколко места забелязах обръщението към другите като към "предубедени",а хора на науката като въпросния господин -"непредубедени" :maniac::laughing1::hmmm:

Нямам за цел да се заяждам,или да отварям очите на хората за духовната същност и окултните възможности и т.н и т.н,има един куп форуми за окултизъм,просто ми стана забавно,как някой пише толкоз разпалено за подобни неща,та чак се усеща и лек привкус на агресия в написаното :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Парапсихологията е дисциплина, създадена през 1937 г. от д-р Джозеф Бенкс Рейн, САЩ, която изучава екстрасензорното възприятие и психобиоенергоинформационното взаимодействие между човека (предимно) и околния свят, проявяващи се в парапсихични феномени, като: телепатия, телеестезия ("яснвидство"), радиестезия, телекинеза, левитация и др.

Приложната парапсихология се нарича психотроника.

Парапсихологията официално бе призната за наука първо в Швеция през 2003 г. Администрацията на най-стария университет на Скандинавския полуостров - Lund University, назначи първия професор по парапсихология и хипнология.

В България през 1966 г. беше създаден Научно-изследователски институт по сугестология и парапсихология с ръководител д-р Георги Лозанов, психиатър, закрит в края на 70-те години.

В наше време най-популярните изследователи на парапсихологията са инж. Кубрат Томов и д-р Игнат Игнатов.

Екстрасензорен тест с карти от Светослав

Този прост тест с карти измислих през 1990 г., когато много хора твърдяха, че са екстрасенси – ясновидци, медиуми, контактьори и др.

Вземате една нова колода (тесте) стандартни карти за игра, разбърквате ги добре, слагате ги с лицето надолу и започвате да обръщате карта по карта, като предварително казвате, какъв е цветът й - червен или черен. Направете 3 серии опити за познаване, всяка от които с по 10 карти и си изчислете резултата. Имате възможност да използвате “кожно зрение" и радиестезия. Може и някой друг да тегли и обръща картите. При над 80% познати карти – имате мн. добра екстрасензорна спобност, между 60 и 80% - добра, а под 60% - случайност.

Това можете да експериментирате и с някой, който претендира, че притежава “ясновидска дарба”!

Следващият експеримент е по-сложен, за напреднали - разпознаване на отделните карти – купа, каро, пика, спатия и т.н.

На всички доказали или открили екстрасензорните си способности – честито! А другите трябва да се обучават!

Любителско клипче за екстрасензорния тест и моя Пси-метод за обучение и тренинг. Всичко е естествено, без предварително режисиране. Даже бях малко настинал. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

Подобни 'откачени' неща като излизане от тялото, влияние върху материята и т.н. вече са доказани и то научно (чрез измервания). Те няма как да се признаят от типичните учени, тъй като човек има склонността да вярва в това, което му изнася, казано на прост език. И каквото и да се представи (без значение факти, концепции или теории) на обикновения учен, той почти винаги първо ще се огледа за това, което оборва тезата, а не подкрепя.

Интересно ми е дали обаче човек, който отрича подобни неща е чел нещо по въпроса. И то не само чел, а и разбрал. И дали го е правил от своя гледна точка (пристрастна) или се е опитал да бъде максимално неутрален? Обаче представете си какво би се случило ако учен, известен ( занимаващ се цял живот с нещо, което той почита като невероятна истина в дадена научна област ) разбере, че това същото е просто една дребна, нищожна, материална част, непотребна практически в реалността? Е, аз ако бях, нямаше и да искам да повярвам.

И идва въпроса: А дали наистина познаваме нещата, които отричаме? И имаме ли силата да признаем пред себе си, че по-голямата капка в морето може да ни даде някоя по-голяма истина от нашата? Или все още субекта си остава с великата представа за Истината?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Подобни 'откачени' неща като излизане от тялото, влияние върху материята и т.н. вече са доказани и то научно (чрез измервания).

Дай някое такова научно изследване. Много съм петимна да се запозная с доказателства.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Дай някое такова научно изследване. Много съм петимна да се запозная с доказателства.

Подобно нещо е книгата на Робърт Монро "Пътуване извън тялото". Имаше един филм из колибка за изследване на сънищата. обаче за жалост не мога да го открия в момента.(става въпрос, че един човек в будно състояние предаваше информация на други заспали и след това сравняваха резултатите) Също така с подобна насоченост са изследвания на хора от запада, върху източните езотерични учения. (книги хиляди няма да изброявам) Експериментиране с халюциногени... и преживявания чрез тях извън тялото. Но за тях бая хора ще се разбунтуват, че не са научни и ще са прави :) Е, на който му е нужно измерване, за да знае нещо, негов проблем :)

А относно влиянието върху материята. За мен квантовата физика го доказва, и всички тия идеи във филми като "The secret" "What the bleep do we know" и т.н. Макар и поднесени повърхностно с доза истина.

Ако очакваш под научно изследване нещо изписано с подточки и обяснени причинно-следствени връзки, ще те разочаровам. А и как да обясниш нещо, което е по-широко от рамката на науката. И пример има за това: Всички опити да се обясни Бог. :) Да не говорим отделно, че вече и думата Наука почва да придобива абстрактен смисъл, нали зависи кого питаш. ;) Или ние съдим от масата/социума... Старая се да не го гледам, че всички виждаме до какво състояние се е докарал.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

.......

Екстрасензорен тест с карти от Светослав

Този прост тест с карти измислих през 1990 г., когато много хора твърдяха, че са екстрасенси – ясновидци, медиуми, контактьори и др.

Вземате една нова колода (тесте) стандартни карти за игра, разбърквате ги добре, слагате ги с лицето надолу и започвате да обръщате карта по карта, като предварително казвате, какъв е цветът й - червен или черен. Направете 3 серии опити за познаване, всяка от които с по 10 карти и си изчислете резултата. Имате възможност да използвате "кожно зрение" и радиестезия. Може и някой друг да тегли и обръща картите. При над 80% познати карти – имате мн. добра екстрасензорна спобност, между 60 и 80% - добра, а под 60% - случайност.

Това можете да експериментирате и с някой, който претендира, че притежава "ясновидска дарба"!

Следващият експеримент е по-сложен, за напреднали - разпознаване на отделните карти – купа, каро, пика, спатия и т.н.

На всички доказали или открили екстрасензорните си способности – честито! А другите трябва да се обучават!

....

Подравям Ви за създаването на такъв сполучлив метод. Но.. Е винаги има едно но... Предложените от Вас Процентите ме притесняват леко... както и обръщането на картите. Предполагам, че те биха били преразгледани след прочит на една тема от БГ Наука в форум Математика.

Темата е Прогноза.

За ваше улеснение публикувам линк http://nauka.bg/foru...ndpost&p=115363

Моето участие в тема Прогноза е съвсем случайно! едно към ....

Поздрави Б.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Подобно нещо е книгата на Робърт Монро "Пътуване извън тялото". Имаше един филм из колибка за изследване на сънищата. обаче за жалост не мога да го открия в момента.(става въпрос, че един човек в будно състояние предаваше информация на други заспали и след това сравняваха резултатите) Също така с подобна насоченост са изследвания на хора от запада, върху източните езотерични учения. (книги хиляди няма да изброявам) Експериментиране с халюциногени... и преживявания чрез тях извън тялото. Но за тях бая хора ще се разбунтуват, че не са научни и ще са прави :) Е, на който му е нужно измерване, за да знае нещо, негов проблем :)

А относно влиянието върху материята. За мен квантовата физика го доказва, и всички тия идеи във филми като "The secret" "What the bleep do we know" и т.н. Макар и поднесени повърхностно с доза истина.

Ако очакваш под научно изследване нещо изписано с подточки и обяснени причинно-следствени връзки, ще те разочаровам. А и как да обясниш нещо, което е по-широко от рамката на науката. И пример има за това: Всички опити да се обясни Бог. :) Да не говорим отделно, че вече и думата Наука почва да придобива абстрактен смисъл, нали зависи кого питаш. ;) Или ние съдим от масата/социума... Старая се да не го гледам, че всички виждаме до какво състояние се е докарал.

Цитираните филми не съм гледал, но какво Квантовата Механика /ще пиша КМ за по кратко/ какво общо има с парапсихологията и какво обяснява?

С невероятно нетърпение чакам отговор на този въпрос.

Поздрави Б.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Цитираните филми не съм гледал, но какво Квантовата Механика /ще пиша КМ за по кратко/ какво общо има с парапсихологията и какво обяснява?

С невероятно нетърпение чакам отговор на този въпрос.

Поздрави Б.

Конкретно с Парапсихологията, не знам някой да я обвързва конкретно. Но в моето съзнание има общо. Защо?

Не съм специалист по КМ, но от чутото и прочетеното съм стигнал до следното: Мислите ни буквално творят реалността. Въпроса е, че има една уловка тук, която не казва кои точно мисли. А всъщност са тези мисли, които са с ясни намерения и изградени от чиста, безусловна вяра т.е. които съдържат най-много енергия вложена (съзнателно или не) от нас. Например: Ако се опитвам в продължение на известно време да накарам една обикновена чаша да левитира би трябвало да успея. Защото аз съм като чашата и чашата е като мен. Изградени сме от някакви си там частици, взаимодействащи си постоянно. Които на пръв поглед се движат хаотично (и затова не може да се предвиди следващото им местоположение) Разликата е обаче, че чашата няма самосъзнание за себе си. И затова вероятно ако тя се опита да ме накара да левитирам, няма да успее :D Но засега и аз няма да успея да вдигна чашата защото знам, че има някаква гравитация (или просто не съм повярвал във силите си) или защото на допир ми се струва твърда и какво ли не... Малко се отплеснах. А опирайки се и на състоянието на осъзнат сън (при което можеш буквално да си създаваш сънуваната реалност и да и влияеш както пожелаеш) и знаейки, че при сън мисълта и времето съществуват по различен начин ; И да вземем и факта, че в състояние на най-дълбока медитация (с честота на мозъчните вълни в делта ниво - 0-4hz) (което се случва и при дълбок сън) хората са способни да извършват неща, непосилни на нормалното ни състояние в ежедневието; Бих прибавил и влиянието на думите с тяхната вибрация върху молекулния състав на водата (доказано от Масару Емото)... Пфу, много примери станаха. Та тогава цялата идея на квантовата физика ми се вижда доста приложима и оттам доказуема не само на теория. И от всичко това феномени като Ванга, Едгар Кейси и т.н. не изглеждат толкова необясними.

Дано съм предизвикал интерес :)

П.С. Даже май съществуваше и нещо странно комбинирано (нечия прищявка навярно), наречено Квантова Психология, чиято цел е да покаже как работи квантовата физика в реалността. Обаче не знам до колко са успели :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това за мислите е свързано с Антропния принцип ... писахме на тази тема във Физика на посочения от мен линк.

А за квантовия свят е свързан с наблюдението. Съществуват мнения, че ако един обект не е наблюдаван, той не изглежда така... Това което виждаме е колапс на всички възможни истории на елементарните частици изграждащи обекта.

Поздрави Б.

П.С. За сега във форум Физика не сме писали сериозно в отделна тема за КМ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това за мислите е свързано с Антропния принцип ... писахме на тази тема във Физика на посочения от мен линк.

А за квантовия свят е свързан с наблюдението. Съществуват мнения, че ако един обект не е наблюдаван, той не изглежда така... Това което виждаме е колапс на всички възможни истории на елементарните частици изграждащи обекта.

Поздрави Б.

П.С. За сега във форум Физика не сме писали сериозно в отделна тема за КМ

Интересно ми е как изглежда, ако изобщо това е истина. И изобщо може ли да се разбере. Как ще се опише без да се наблюдава. Силно се съмнявам ако има разлика тя да е някаква съществена, тъй като така излиза, че само от нас зависи дали изобщо обекта ще изглежда някак. Дори и никой да не го наблюдава дървото в гора ще си бъде такова, каквото е. Или не :?

Е, в друг паралелен свят може дървото да го няма, тъй като някой го е отсякъл или това няма общо с идеите на КМ?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно ми е как изглежда, ако изобщо това е истина. И изобщо може ли да се разбере. Как ще се опише без да се наблюдава. Силно се съмнявам ако има разлика тя да е някаква съществена, тъй като така излиза, че само от нас зависи дали изобщо обекта ще изглежда някак. Дори и никой да не го наблюдава дървото в гора ще си бъде такова, каквото е. Или не :?

Е, в друг паралелен свят може дървото да го няма, тъй като някой го е отсякъл или това няма общо с идеите на КМ?

Говорех за наблюдение на обект по време на протичане на явлението /например: най-просто придвижване на една елементарна частица от точка до точка/ и наблюдение след края на протичане на същото това явление . Наблюдаваните резултати са коренно различни. В КМ това чудо я наричат корпускулярно-вълнов дуализъм.

***

В друг свят дървото може някой да го отсича, а в друг да гори и т.н.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...