Отиди на
Форум "Наука"

Боя за остров Дамански


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

След като Хрушчов разкритикува култът към личността, отношенията между СССР и Китай охладняват, Мао си е сталинист и не харесва сменената линия в Москва. Съответно Китай вече започва да претендира за водещото място в комунистическия блок и все по-често отправя поглед към руския Сибир – слабо заселен, богат на ресурси и необятен, съвсем близо до Китай.

На граничната река Усури има нерегламентирани точки от стария Пекински договор (1860), които не уточняват как точно минава границата. Остров Даманский се намира на 40 метра от китайския бряг и на 200 от руския, но според гледната точка на руснаците границата минава по китайския бряг, а според китайците – по средата, поради което и двете страни считат острова за своя територия.

През 1969 вече китайските провокации стават едва ли не ежедневни и престрелки стават по почти цялото протежение на границата.

На 2 март през нощта китайците нахлуват на остров Даманский и се окопават. На сутринта група руски граничари установила нарушението и пристига на острова, но и 9-те и члена са разстреляни след бясна автоматична стрелба от над 300 китайски автоматчика.

Руснаците спешно сформират ударна група за възвръщане на острова. След жестоки престрелки и с цената на 32 жертви китайците са отблъснати.

В руския щаб цари безредие, трябва да се действа моментално, а Брежнев е на посещение в Унгария. Така че веднъж пристига заповед за незабавно изтегляне от острова, а след няколко часа за повторното му превземане. Полковник Леонов повежда група от 3 танка срещу китайските позиции, неговият танк е поразен, а той – убит. Останалите се оттеглят. По-късно е изпратена група да унищожи танка за да не попадне в ръцете на врага, това е бойното кръщение на Т-62, който до момента е бил секретен и в тестови период. Танкът е поразен с минохвъргачка и потъва в реката, в последствие обаче китайците успяват да го извадят и приберат (днес той се намира в Пекинския военен музей).

През това време китайците успяват да прехвърлят 2000 души на острова, които отблъсват последвалата съветска контраатака.

Тогава на полесражението руснаците докарват ракетни установки „Град” (също секретни) и 122 мм гаубици. Главнокомандващия генерал Павловски решава (без официално позволение от Москва) да вкара реактивната артилерия в боя. Дивизионът с установки „Град” открива ураганен огън по китайските позиции, на фронт от 10 км в рамките на няколко минути падат над 200 снаряда, температурата при взривовете достига 2500 градуса по целзии! Пораженията на кйтайската армия са катастрофални, бойното поле се превръща в крематориум. Оттогава датират и митове, че руснаците изпалзвали тайни лазери, че отворили озоновия слой и така „изпарили” китайската армия. Всъщност това се дължи на ракетните системи за залпов огън „Град” превърнали танковете на врага в локви разтопен метал, а пехотата - в прах.

След артилерийския обстрел един батальон с танкова поддръжка завзема острова.

В крайна сметка се стига до мирни преговори и руснаците се съгласяват да отстъпят Даманский на китайците. По-късно те свързват спорния остров с насип с техния бряг и така вече той престава да бъде остров, както и спорна зона. По-касно има още сблъсъци и по Казахстанската граница, но за щастие никой от тях не ескалира в сериозна война.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно, не знаех че се е стигало до ръкопашен бой с щикове и приклади.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...