Отиди на
Форум "Наука"

Д-р Пламен Димитров: "Позитивното мислене невротизира хората и ги прави зависими."


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Д-р Пламен Димитров е председател на УС на Дружеството на психолозите в България от 2001 г. Практикуващ психолог с почти 30-годишен професионален опит. Работи в областта на екзистенциалния анализ, груповата динамика, организационното развитие и социалната промяна.

Интересува се от механизмите, по които хората формират симптомите, каращи ги да страдат. Още през 80-те г. на XX век започва да се занимава със защитните механизми, чрез които успешно се самозаблуждаваме. Един от тях е позитивното мислене, което през последните години се превърна в цялостна концепция и стратегия за живот.

- Д-р Димитров, с приключването на истерията около края на света започна да набира скорост идеята за новата епоха, за новото начало, свързано с позитивно мислене и с духовно прераждане. Хубаво ли е това и какво всъщност означава?

- Движението на новата епоха, което слага акцент само върху позитивното мислене, всъщност, травмира сериозно хората и ги експлоатира. Приспива способността им за задълбочен и цялостен анализ на нещата, за връзка с действителността. Това е една цяла нова религия, проповядвана от амбициозни гурута. С претенцията, че се базира върху наблюдения, тя избирателно използва и научни изследвания, и религиозни вярвания, за да манипулира хората. Това е цял индустриален комплекс, бизнес за милиарди в световен мащаб, който се развива с подкрепата на политически, финансови и други кръгове, които имат интерес от примитивизация и инфантилизация на населението.

- Развита ли е тази индустрия и у нас?

- Много мощно. Непрекъснато и отвсякъде ни се внушава как трябва да мислим положително, което значи - селективно. Така се манипулира критичната способност и психологическата гъвкавост на хората да използват целия спектър от опита и преживяванията си и да взимат правилни решения. Това е нужно за онези, които искат да контролират. Пример за такова манипулиране е обучението на фирмените служители.

Вместо да им се предлагат научно обосновани и проверени факти, те масово се водят по семинари, които се базират върху постулати и виждания на някоя известна личност, понякога от световна величина, която често се оказва човек, много богат, произвел хиляди книги, направил много пари от това да окуражава масовото самозаблуждаване на хората, нуждаещи се от фантазията за контрол, вместо - от дълбочината и разбирането за същината на нещата. Книжарниците ни са пълни със self-help (помогни си сам) литература, която заимства избирателно неща от научните изследвания, но всъщност единствената й цел е да се продава повече. Тя не е създадена толкова, за да помага, колкото - да се продава.

Да не говорим за злоупотребите с онкоболни и с други страдащи, на които съвременната медицина не може да помогне. Те най-редовно са съветвани, че ако мислят позитивно, ще се разминат с фаталния край. Повярвалите на тези ритуали и практики избирателно подчиняват мисленето си само на този позитивен уклон. Но, дори и да имат промени в самочувствието си, те невинаги могат да се похвалят със същинско подобрение в резултатите. Доколкото има ефект, със сигурност той не се дължи на участието им в такива програми, а на по-добрата медицинска намеса, когато такава е достъпна и възможна.

Това прониква и във фантазиите на политиците, и в начина, по който мислят голяма част от хората, които предизвикаха световната криза. Жертви на това позитивно мислене са всички онези банкери, които създадоха механизмите на тази романтична, но инфантилна идеология. То е в основата и на безкритичната позиция на всички онези, които трябва да променят нещата, за да се излезе от кризата.

България е периферен участък, в който тези течения навлязоха със закъснение и с много вторични дефекти. В световен мащаб тази квазирелигия се разпространява отдавна и причинява много повече беди, отколкото - ползи.

- Кое всъщност прави позитивното мислене опасно?

- Когато ви се внушава, че избирателно трябва да използвате само положителните емоции и мисли, всъщност се осакатява вашата способност за критичен анализ и автономно действие. Освен това, когато не успее да промени живота си с позитивни мисли, човек изпитва вина, че не практикува достатъчно упорито и не спазва ритуалите и рецептите, популяризирани от съответния гуру. Така той се инфантилизира и започва да търси причините за неблагополучията си не в реалната действителност, не в сложните взаимовръзки, а - в начина си на действие и в собственото си мислене.

Такива хора стават лесни за управление, за контрол и манипулация, което е много удобно на корпорациите, например, които разчитат така рекламните им послания по-лесно да достигнат до потребителите. Това е нужно и на правителствата, и на финансовата олигархия, на всички големи контролиращи господари на света, които имат нужда от това, хората да са оптимистични и в същото време - зависими.

- Това значи ли, че отричате въобще стремежа на човека към щастие?

- Научните изследвания са категорични, че когато хората са тласкани да се стремят към щастие, те по-често се чувстват нещастни. Предписвайки поредния ритуал, който ги насочва към щастливо мислене, този вид възгледи и идеологии тласкат към едно самообвинително изследване, което ги прави по-скоро зависими, отколкото - отговорни за действията и преживяванията си.

Този тип едностранчиво мислене изкривява способността ни за самокритичност, за автентичност, пречи ни да се справяме зряло със собствените си недостатъци и с неизбежните тежки житейски ситуации. С избирателната форма на мислене, а така е във всичките школи, свързани с позитивното мислене на новата епоха, се извършва един невротизиращ процес. Това е невротична компенсаторна самозащита и бягство от действителността, която ги прави по-болни и нещастни, отколкото биха били, ако са в по-цялостен контакт с действителността и чувствата си. Това е индуцирана масова невроза, която е много добра, защото е нужна на някого.

- Доколко са напреднали тези процеси у нас?

- Вижте телевизиите - много повече време се отделя на шоута и програми, които дават поредното предписание за щастие и ни съветват как да живеем правилно, отколкото - на програми, с които фактите се проучват в детайли и в дълбочина.

Проникването е много съществено. То е част от медийната фантазия, че има контрол върху обществените процеси. Това се прокрадва и във фантазиите на хората, които вземат решения на корпоративно, на фирмено, на политическо ниво.

Дават ни се обещания за светлото бъдеще, градят се невероятни планове, които не стъпват на никакъв критичен анализ на действителните факти и ресурси. Ето, няколко пъти нашият вицепремиер отричаше, че кризата продължава. Изобщо, у нас все повече липсва задълбочен анализ на действителността.

- Анализи има, но въпросът е доколко към тях има интерес. Не смятате ли, че и на самите нас все по-често ни се слуша как по-лесно можем да заживеем по-добре?

- И това го има и е част от големия проблем на културата не само у нас. Става дума за съществуването в един свят на пожелателно мислене, който има за цел да самообслужва невротичната ни самозаблуда, че нещата не са такива, каквито са, а - такива, каквито ни се иска те да бъдат.

Според някои от новите модерни практики, ако си повтаряш целите, ако визуализираш представата си за това, колко богат искаш да станеш, колко щастлив и здрав си, то само по себе си ще се случи. Това вече е влязло в арсенала и на нашите политици, които, без да осъзнават, са станали проповедници на този тип фантастично инфантилно мислене. Все по-малко и все по-селективно се използва науката, за да се вземат решения по важни обществени въпроси.

- Не е ли все пак позитивното мислене начин за приобщаване на хората към обществото, не провокира ли то емпатия?

- Точно обратното е! То тласка хората към краен индивидуализъм, към затваряне, себефокусиране и тотална изолация. Колкото повече внушавате на хората, че чрез положително мислене могат да постигнат лично здраве и богатство, толкова по-малко социално ангажирани и по-безразлични стават те към чувствата и преживяванията на другите. Този тип позитивно мислене води само до болести и до неврози, до социални проблеми и до влошаване на качеството на отношенията между хората.

- Как да намерим златната среда, за да не бъдем нито инфантилни болни позитивисти, нито пък - мрачни депресари песимисти?

- Нужен е цялостен зрял подход към света и себе си.

Опората е във връзката между вътрешната и външната реалност. Човек трябва добре да си дава сметка за това, което преживява и чувства. А то не е само положително.

Има неща, които ядосват, които плашат, които водят до фрустрация и невъзможност за действие. Заедно с това има неща, които вдъхват оптимизъм, надежда, радват.

Когато човек е в контакт с вътрешната си реалност, когато знае повече за сенчестите си страни - наясно е например с това, че изпитва гняв или това, че болката му не може да бъде потушена от илюзорни представи, става и по-чувствителен и по-възприемчив за действителността около него. Това прави хората екзистенциално отговорни и им позволява да организират битието си по смислен начин.

Смисълът, базиран на връзката с реалната действителност, е това, което ни прави истински и способни да се движим напред.

Интервюто взе Лиляна Филипова.

http://www.24chasa.b...ticleId=1703032

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 100
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Много точно казано. Промивката на мозъка винаги присъства в новите постиндустриални общества /независимо дали са на изток или на запад/. Няма нужда от физически окови, когато могат да ти наложат психически ограничения и програмиране да си "щастлива" кукла на конци.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То в цялата хуманитаристика или поне в чувствителните части от нея, все по-малко се пише обективно и истинно... То те вече за самата обективност спорят, какво остава за предмета й.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Тука сме пълни единомишленици, което ми давя някакъв кураж, че все пак са останали и здравомислещи хора тук там. Хубава статия с едно уточнение - както неведнъж се е случвало, Ласт Роман е по-ясен, и по точен и, в крайна с/ка по-прав от автора на статията, който много ги върти думите и плахо казва това, за което римлянина е категоричен.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Ако не си дадем сметка, че сме транквилизирани, че обществата ни са на транквиланти, че "позитивното мислене" носи фалшиво успокоение и няма дори опит за справяне с трудностите, няма никаква трезвост, ще загубим свободата си и ще загубим всичко останало след това. Един човек на транквиланти не може да види проблемите си, камо ли да се сбори с тях и да ги преодолее, как ще ги преодолее, като месмеризиран си повтаря, че всичко е наред и проблеми няма?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това ми напомня едно друго време:

vsyako-razno.ru_1317643324981.jpeg

ussr_36.jpg

Разбира се при братушките всичко е било по-изчистено. Ако не си щастлив, идват едни чичковци и те прибират на място където наистина ще се каеш, че не си се усмихвал и си роптаел срещу режима.

На запад разбира се пипат по-завоалирано, с много brainwashing на всяко ниво /училище, общество, телевизия, интернет/. Живеем в ерата на щастливите кокошки, прасета и... хора. Е, някои съвсем превъртат от щастливия живот и почват да стрелят по който падне, опитвайки се да избият излишната си невротизираност.

"Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ласт Роман е по-ясен, по точен и по-прав от автора на статията, който много ги върти думите и плахо казва това, за което римлянина е категоричен.

Нека не забравяме, че интервюираният е психолог, а не - политолог!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Внушават се, неща от сорта на "позитивното мислене" и "подсъзнанието може всичко". Това е резултат от цялостната съвременна мания за добро. Искане само на добро и гледане на заобикалящия ни свят през "розови очила". И затваряне на очите за лошото.

В основата на положителното мислене стои и вярата, че желаното може да бъде постигнато ЕДИНСТВЕНО със силата на мисълта. А това интервю разбива на пух и прах теорията на зеландизма (на Вадим Зеланд), по която е залитнал един наш съфорумник. А именно - че можеш да си създадеш някаква своя собствена мисловна реалност, в която МОЖЕШ редовно да печелиш на тото, или да вършиш чудеса - да пътуваш във времето, да ходиш по вода, да левитираш, да летиш, да минаваш през стени, да четеш мисли, да разговаряш с животни и птици, да се сдобиеш със замъци във Франция и Испания...

И, ако нещата НЕ ти се получават, значи силата на волята и въображението ти не е на необходимата висота. И се иска доста време, докато постигнеш необходимата мисловна настройка да командваш хората, животните и събитията около себе си по време на сън.

И, понеже на много хора им се иска да избягат от неприятната реалност, залитат по такива псевдонаучни учения. И те никога няма да полетят, няма да минат през стена, няма да се сдобият със замък, няма и да спечелят от тотото. Обаче ще си купят всички книги на Вадим Зеланд.

Ето заглавията на някои нашумели негови книги:

- Пространство на варианти

- Напред в Миналото

- Ябълките падат в небето

- Създател на реалността

- Форум на сънуващите

- Практически транссърфинг за 78 дни

- Транссърфинг на реалността

- Апокрифият транссърфинг

- Магическото огледало

- Шепотът на утринните звезди

- Картите Таро и пространството на варианти.

Не искам да оставате с впечатлението, че рекламирам творчеството на В. Зеланд. Не, просто искам да покажа как той печели от продажбата на надежда. Той не продава книги, а - надежда и бягство от действителността. А това може да бъде много опасно за неговите клиенти. Някой наистина може да повярва, че би могъл да лети като Батман.

Един призрак броди по света - призракът на зеландизма...

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мисли позитивно, а ако не ти се получава позитивно, просто не мисли!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А кой е съфорумецът- зеландиец?

Не си ли попадал на тези няколко теми?

- Пътуване във времето

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=13452&hl=

- Левитация

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=13472&hl=

- Зеландизмът

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=13624&hl=

В друг форум може да се открият още теми-питанки на подобна тематика. Чакай малко - да се направя на археолог и да ги открия...

Ако не друго - поне са забавни. Можеш да "утрепеш" малко време с тях. (Тези теми би трябвало да са най-интересни за физиците - така си мисля аз.)

- Инверсия на реалността

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13323&hl=

- Тунели на реалността

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=9783&hl=

- Телепортация и левитация

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=323

- Разширено съзнание

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13278&st=0

- Отново за левитацията

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13263&st=0

- Ябълките падат в небето

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13315&hl=

- Вълшебникът във вас

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13035&hl=

- Преместване във времето

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13019&hl=

- Кражба на чуждо физическо тяло

http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=13304&hl=

Може да съм пропуснал някоя тема.

Хайде - приятно четене! И внимавайте да не преядете със зеландизъм!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Все пак да не се изпада в обратната крайност. Понякога игнорирането на някой проблеми е полезно разбира се, да се игнорират почти всички проблеми е вредно. Та така зависимост от обстоятествата и опита си човека решава кое да избере, понякога греши и така цял живот . Рецепта точно кога и колко от кое няма.

Тъмната страна на позитивното мислене е че ако се игнорират твърде дълго значими нерешими проблеми, те ще ти се стоварят в бъдеще с по-голяма тежест.

Ама така е монетата е с две страни.

Една позитивна усмивка от мен :) И запомнете със самовнушение не ви трябва отопление дори в ден като днешния ... дерзайте .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

промивачите на мозъци ти изграждат толкова перфектен и позитивен свят, в който и ти трябва да си вечно усмихнат, весел и готин, че започваш да не забелязваш нито страданията на околните, нито гадостта, в която всъщност живееш. И когато 'шит хепънс' с твой приятел или познат, не знаеш как да реагираш и да се държиш, а просто игнорираш проблема и продължаваш напред, все едно нищо не се е случило /с усмивка на уста/. А ако 'шитът' се случи с теб, седиш, мигаш на парцали и не знаеш откъде и защо ти е дошло. Тъй като не можеш вече да реагираш нормално на тази ситуация, в крайна сметка решаваш да погребеш неприятностите в себе си. И продължаваш да викаш 'екстра съм' на въпроса 'как си', трупайки негативите някъде в подсъзнанието, докато най-накрая един прекрасен ден те избият навън.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Все пак да не се изпада в обратната крайност. Понякога игнорирането на някой проблеми е полезно разбира се, да се игнорират почти всички проблеми е вредно. Та така зависимост от обстоятествата и опита си човека решава кое да избере, понякога греши и така цял живот . Рецепта точно кога и колко от кое няма.

Тъмната страна на позитивното мислене е че ако се игнорират твърде дълго значими нерешими проблеми, те ще ти се стоварят в бъдеще с по-голяма тежест.

Ама така е монетата е с две страни.

Една позитивна усмивка от мен :) И запомнете със самовнушение не ви трябва отопление дори в ден като днешния ... дерзайте .

Всъщност като се позамисля не точно за това става въпрос в интервюто.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Историк, ясно, благодаря. Бях чул за тоя от познати.

Мислех, че Димитров има предвид нюейджистите и тия, които говорят за "духовни" промени след майския ден 21-ви декември. Но може би има предвид и Зеланд, макар и едва ли изключително. Не виждам особена разлика м/у различните школи. Отново те реферирам към посинга на римлянина, който е значително по ясен и недвусмислен от интервюто - и по точен. Докато тоя зеланд и маите са любители, в областта има професионалисти. Тая транквилизация на постиндустриалното общесво, не знам дали е необходима, или неизбежна, или и двете, но е възмутителна и пречи. Не от гл. т. на политологията, а на психологията. Представи си човек с проблеми, за да ги решиш, трябва да си максимално остър, с бодър и ясен ум, или поне с бързи крака да избягаш :). Вместо това психари-психолози идват и ти обясняват, че проблеми няма, те са между ушите ти, а проблемите не са там, те са напълно реални, и на всичкото отгоре напълно решими, но вместо това някакво хахо те транквилизира и вместо да се заемеш с тях ти обявяват, че проблем няма и всичко е прекрасно. Така го разбрах Димитров, но той пише страхливо да не дразни гилдията си, докато нещата трябва да се кажат директно. Нямам време да пиша повече, но няма място за двусмислици, ако има предвид зеланд, трябва да каже, ако има предвит ацтеките и пампайците от последния ден - също, но според мен има предвид и кварталния психолог, както и целия модел за "справяне" с проблемите на съвременната психология, т.е. пред лицето на опасността да обявим, че това, което ни се случва, всъщност е хубаво и позитивно и да си заровим главата в пясъка. Човечеството има нужда някой да му лисне кофа студена вода, както колективно, така и индивидуално. Вместо това измисляме нов език. Едно лошо куче, ако го наречеш добро куче, то ще си остане същото лошо куче и даже може да те изяде, докато го наричаш добро куче. Лошото куче иска тояга или верижка, а не евфемизми, или поне да знаеш кога да си плюеш на петите, вместо това политкоректниците и позитивниците (толкова са близо) предлагат просто да му сменим името и да пием по бира, да да се почувстваме по-добре. А то трябва тояга. Голяма. Нейсе.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Римлянин, моля те за позволение да те цитирам в сайта си по някое време. Проблемът е възмутителен и не бива да бъде подминаван лесно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Като за улесняване на процеса се предлага тревичка и пр. свързана с това култура и практика... при това от нея се правят и бесни пари. Супер е измислено...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

A от това се правят и бесни пари. Супер е измислено...

Да, идеята е да се продават книги, семинари, лекции... После - лекарства, и наркотици... (Между другото, в английския език лекарствата и наркотиците не се ли означаваха с общата дума "дрога"?) Ето един отличен пример за симбиоза между наука (психология, медицина) и лъженаука (шмекерии).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Римлянин, моля те за позволение да те цитирам в сайта си по някое време. Проблемът е възмутителен и не бива да бъде подминаван лесно.

нямаш грижи, друже. Макар че моето мнение нито е уникално, нито пък аз съм открил топлата вода.

Другата страна на монетата пък я наблюдавам в България. Тук с цел да се създаде у населението чувство за обреченост и безизходица /а оттам и индиферентност/, новинарските емисии нарочно излъчват негативни и потискащи новини, които те вкарват в хроничен стрес и неспособност за мислене и действие. Особено агресивни в това отношение са БиТиВи, които съвсем открито си ползват техники от НЛП, за да държат зрителите си в постоянно напрежение. Естествено най-добрият начин да се справиш с дразнителите от този вид е пълен игнор, но за съжаление твърде малко хора осъзнават какво се случва всеки ден в 7.00 часа или когато почваха там тъпите новини /аз телевизия не гледам от 7 години някъде/.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Е, друже, аз имах предвид една кофа студена вода, не да ме държат под студения душ цял ден като бтв. Иначе същото като тебе, телевизия не гледам от 7-8 години, ако няма къде да избягам, директно тапте в ушите (шегувам се! и :захърквам на момента насред най-страшната новина. :D

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Историк, имах предвид следното, не знам дали помниш едно филмче по енимъл планет, две студентки, хубавици и с акъла си, от щатите на екскурзия в северна австралия решили да се изкъпят в едно пълно с крокодили езеро щото крокодилите не били човекоядни а всъщност всемирното зло били човеците, и други екстри на позитивното мислене и мазохизма. И заплувал един седем метров към тях а тия дори не излезли от водата, щото крокодилите били добри а останалото се дължало на негативна стереотипизация на крокодилите у буржоазното общество и други козни на тая еманация на злото, консервативните бели-мъже християни с европейски произход, пред които дори един 7 метров крокодил е за предпочитане. И докато нерво-програмирали крокодила с "добър крокодил!" (едната) "те не ядат хора, това са клевети!" (другата), "няма никакъв крокодил" (едната) "здравеййй здравеййй крокодил, хееей (ей тва беше върха, крокодилът бил вече на 5 метра от тях) и се позитивирали взаимно и докато едната му махала с ръка да покаже дружелубност крокодилът похапнал обилно с едната и изтрещял една опашка на другата. Всичко което е трябвало е било да излязат от езерото, крокодилът се е влачил към тях половин час, вместо да отдават появата му на неправилно възпитание през ранното детство на крокодила. Оцелялата е била в шок цяла година. Не вярвам да съм единствения, гледал филмчето тука. Става въпрос за нормални хора, с всичкия си (по новите критерии :), успешни студентки.

Абсолютно стандартни съвременни деца, норма за западните общества, а вече и за източните, не някакви девиантки. Колко жалко.

Има идея средните щати да се опразнят от фермери и да се резаселят с гризлита, пуми, ягуари и лъвове, а защо не и с тигри, питам аз, след като американските природозащитници искат да върнат и лъвовете; тъкмо да се поразреди калабалъка. Идеята е съвсем сериозно обсъждана и има сенаторска група за натиск от сенатори-природолюбители и други. Гризлита, представи си. Насред канзас сити. И лъвове :harhar:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

"Добър крокодил, добър крокодил..."

Сигурно е виждала крокодил само на картинка и на анимационен филм, примерно - за крокодила Гена. Сигурно са си мислели, че крокодилът идва да им каже: "Деца, нека бъдем приятели!"...

---

Владо, едва не се задавих от смях! :harhar::laughing1:

Такава гениална шапка и аз трябва да си направя.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

А, римлянина е лесен с тоя шлем, няма маи, няма нибиру, той е брониран, анунаците ще се хапят отзад а рептилиите ще останат с празна усти. Ами римска работа, за всичко са помислили. Останалите да му мислим. (като ни налетят нибиросите ли, папиросите ли, абе все тая)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...