Отиди на
Форум "Наука"

Историята на Shito ryu karate do


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Shito ryu е форма на карате, създадена от сенсей Кенва Мабуни през 1931 г. (Любопитна историческа подробност е фактът, че през септември 1931 г. Японската войска нахлува в Манчжурия, като това поставя началото на Втората световна война в Далечния Изток.)
Kenwa Mabuni е роден в гр. Шури, област Наха, остров Окинава през 1889 г. Той е наследник от 17-то поколение на известния воин Oni Ufugusuku Kenyu. Неговият род е служил вярно на владетелите на царство Рюкю. Вероятно заради своята изнежена физика, той започва да изучава в своя роден град изкуството на Shuri-te (Ръката на гр. Шури) още на 13 годишна възраст. Неговият пръв учител е легендарният Ankō Itosu (1831–1915). К. Мабуни тренира усърдно в продължение на няколко години множество (около 23 ?) кати, преподадени му от този велик майстор. Итосу е този, който пръв разработва катата Pinan, която вероятно произлиза от катата Kusanku. След смъртта на Итосу Мабуни потъва в скръб. Построява светилище в близост до гроба на учителя си и остава там около година, ежедневно практикувайки научените кати.
Един от неговите близки приятели - Chōjun Miyagi (съосновател на Gojū-ryū karate) запознава Мабуни с друг велик учител - Kanryō Higaonna. Mабуни започва да учи при него стила Naha-te (Ръката на гр. Наха) Докато и Анко Итосу, и Канрьоо Хигаонна преподават „твърдо-мекия” стил на Okinawa-te (Ръката на о-в Окинава), техните методи и акценти са различни. Итосу набляга на мощни прави удари, включени в катите Naihanchi и Bassai. Хигаонна, от своя страна пък, набляга на къси и на кръгови удари и движения, включени в катите Seipai и Kururunfa. Shitō-ryū се фокусира и върху двата метода, комбинирайки твърдите и меките техники, като този принцип е валиден и до днес.
Въпреки, че остава верен на ученията на своите двама първи учители, Мабуни се обучава и при други изтъкнати майстори - Seishō Arakaki, Tawada Shimboku, Sueyoshi Jino, както и при двама китайци - Wu Xianhui (известен в Япония под името Go-Kenki) и Woo Yin Gue. Мабуни става легендарен носител на енциклопедично знание в сферата на бойните изкуства и по-точно – в овладяването на огромен брой кати и техните бойни приложения. Неговото знание е търсено както на остров Окинава, така – и в останалата част на Япония, а също – и в Китай. От С. Арараки К. Мабуни научава следните кати: Unshu, Sochin, Niseishi, Arakaki-sai и Arakaki-bo. От Woo Yin Gue той научава тениките на стила "Фукиенски бял жерав".
Въпреки, че поколения майстори на карате държат знанията си ревниво пазени в тайна, Мабуни предпочита да споделя наученото с всеки, който прояви интерес. За да разпространява карате в централна Япония, през 1917 и 1928 г. посещава няколко пъти Токио. (Между другото, през 1920 г. Гичин Фунакоши също няколко пъти посещава Токио с подобна цел – разпространението на Shotokan karate do.) До 1920 г. той е търсен преподавател не само на остров Окинава, но – и в останалата част на Япония. Като полицейски служител, той преподава знанията си на много полицейски и военни специалисти. Отваря свои школи (зали, дожо) и в училищата в градовете Шури и Наха.
През 1929 г. К. Мабуни се премества да живее в гр. Осака. Там той започва да преподава своя собствен карате стил, наречен първоначално Hanko ryu (Школа на полу-твърдия стил). По-късно, през 1931 г. Мабуни променя името на стила си на Shito ryu, като използва първите йероглифи (канджи) от имената на своите двама първоучители – Itosu и Higaonna. Това той прави като символ на уважението си към тях и като символ на основните влияния, основните родословия в собствената си система. С помощта на Ryusho Sakagami той отваря редица школи по шито рю карате в град Осака и в областта. Успява да отвори свои школи и в университета “Kansai” и в “ Japan Karatedō-kai dojo”. Така град Осака и област Осака стават център на стила Shito ryu karate do в Япония. През 1939 г. новият стил е официално регистриран в централата на Butoku Kai.
Мабуни започва да публикува книги, посветени на своя стил карате. Също така усъвършенства системата и методиката на преподаване на Shito ryu karate. Той създава множество нови кати, например – катите Aoyagi и Meijō, подпомагащи самозащитата на жените.
Един съвременник на Кенва Мабуни - Shinpan Shiroma – основава в град Шури своя разновидност на стила Шито рю, наречена Okinawa-no Shito ryu (Окинавско Шито рю).
Любопитна подробност е фактът, че Гичин Фунакоши изпраща сина си Гиго Фунакоши при Кенва Мабуни, за да може младежът да изучи повече кати. Други известни негови ученици са Hironori Otsuka (създателят на стила Wadō ryū) и Yasuhiro Konishi (създателят на Shindō jinen ryū). Тези двамата са били ученици и на Gichin Funakoshi.
Животът на Мабуни приключва на 23 май 1952 г. За първоприемник на стила започват спорове между синовете му Kenzo Mabuni и Kenei Mabuni. В момента две са организациите, претендиращи да са преки наследници на стила на К. Мабуни.
Едната организация – Shitō ryū International Karate dō Kai (известна и като Seito Shitō-ryū, но – и като Dai Nippon Karate do Kai) – признава за наследник Kenzo Mabuni. След смъртта на Kenzo Mabuni през лятото на 2005 г. ръководството на организацията минава в ръцете на неговата дъщеря (и внучка на Кенва Мабуни) Tsukasa Mabuni. Официалният сайт на организацията е http://www.seitoshitoryu.com/ . Tsukasa Mabuni има и свой блог в интернет - http://blog.goo.ne.jp/nihonkaratedokaisitoryu . (Този блог е едно хубаво място, в което бихте могли да упражнявате своя японски език, тъй като блогът не е преведен на други езици.) Seito Shito ryu означава „автентичен, оригинален, истински, чист, верен Шито рю”.
Kenzo Mabuni подчертава, че катите (формите) са неразделна част от обучението по карате. Катата – това е карате. Катите са същността на карате. И в обучението си всеки каратека трябва да следва схемата: 75% упражнения по изпълнение на кати и 25% изпълнение на kumite (договорен, организиран спаринг и свободен спаринг), като не бива да се изоставя и изпълнението на kihon. (Kихон e задължителният набор от упражнения и техники, които следва да се изпълняват, за да се придобие необходимото майсторство. В карате с термина „кихон” се нарича също и пътят на поведение и съществуване, който следва да спазва желаещият да постигне майсторство.) Кензо Мабуни тренира под зоркото око на баща си и в рамките на три или повече месеца той практикува стотици пъти само една единствена ката, за да я разбере и усъвършенства.
Другата организация - World Shitō-ryū Karate-dō Federation (известна и като Shitō-kai Shitō-ryū) признава Kenei Mabuni. Официални сайтове: http://shitokai.com/, http://www.apskf.com/ , http://www.karatedo.co.jp/shitokai/wskf/index.html
Kenei Mabuni е роден в Шури, Окинава. Като син на Kenwa Mabuni, основателят на Шито рю и един от най-важните експерти по карате в историята на бойните изкуства, той е бил в контакт с някои от най-големите майстори в карате като Chojun Miyagi, Gichin Funakoshi, Choki Motobu. Освен практиката си в карате, той е изучавал и няколко други бойни изкуства - айкидо, кендо, окинавско Кобудо, джу-джицу, джудо, и нинджуцу. На на 34 години Кеней става ръководител на втората организация – наследничка на стила Шито рю.
Сред постиженията му е завършването на катата Shimpа, създадена, но незавършена от баща му. Тази ката е вдъхновена от Uechi ryu. Той е автор на няколко книги, посветени на техниките в Шито рю и на една книга за историческите корени и духовните основи на карате като бойно изкуство. Kenei Mabuni подчертава значението на духовното съдържанието и ценностите на карате. Той поддържа ясно разграничение между традиционното и спортното карате.
Неделин Бояджиев
По материали от:
Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разклоненията на Shito ryu karate do



Други училища по Шито рю карате, са били създадени след смъртта на Kenwa Mabuni, защото смъртта на основателя обикновено води до спорове относно това, който ще го наследи като лидер на нвговото училище, а и - защото много видни учители по карате са имали свои идеи за промяна на стила, като чрез внасяне на промени в него се създават нови клонове на основния стил.


Без списъкът да претендира за изчерпателност, ето кои са основните съществуващи в момента клонове на Шито-рю:


- Shitō-kai:

Основан от Manzo Iwata в Токио и от Kenei Mabuni в Осака. Тези два клона на организацията се сливат през 1964 г., създавайки Всеяпонска Карате До федерация Шито-кай, която след смъртта на Manzo Iwata през 1993 г., става известна като
Световна Шито-рю Карате До Федерация (WSKF). Тя бе водена от президента Кеn Sakio, ученик на Choki Motobu и Kenwa
Mabuni, в периода 1993-2004 г. В момента се ръководи от президента Hisatomi Tokio, студент на Kenwa Mabuni. Наскоро, Kenei Mabuni основа частна организация - Международна Организация по Денто (традиционен) Шито-Рю, която е отделена от WSKF. Основана от Iwata Manzo. В началото и двамата сина на създателя на Шито рю - Kenei и Kenzo - са били членове на асоциацията Shitokai, но се отделят от нея, за да оглавят свои собствени организации. Основен представител и
учител в Европа на Shitō kai е Yasunari Ishimi. http://shitokai.com/, http://www.karatedo.co.jp/shitokai/wskf/index.html ,

http://www.shitokaiusa.com/ , http://www.apskf.com/


- Shitō ryū International Karate dō Kai (или Seitō Shitō-ryū):

Основан от Kenzo Mabuni. Seitō означава „автентичен,
оригинален, истински, чист, верен” Шито рю. След смъртта на Kenzo Mabuni през лятото на 2005 г. ръководството на
организацията минава в ръцете на неговата дъщеря (и внучка на Кенва Мабуни) Tsukasa Mabuni.

http://www.seitoshitoryu.com/ , http://blog.goo.ne.jp/nihonkaratedokaisitoryu



- Seishin-kai:
Основана от Kōsei Kokuba, ученик на Kenwa Mabuni и на Choki Motobu през 1943 г. в Осака, Япония. Това училище първоначално представлява Motobu-ha Shito ryu, но по-късно тръгва по самостоятелен път. След смъртта на основателя, ръководството на школата се поема от сина му Shogo Kuniba. Тъй като той е само на 29 години, Teruo Hayashi е назначен като технически съветник и президент на Seishin-kai от 1959 до 1970 г.

http://www.seishinkai.com/ , http://www.kunibakai.org/



- Kuniba-kai International:
създаден от Shōgō Kuniba. Неговото дожо се отделя от Seishin- kai след смъртта му през
1992 г. и става известно като Kuniba- kai.
Седалището на организацията се намира в Осака, Япония. Kunio Tatsuno ръководи школата в периода 1992 –
1999 г. След неговата смърт синовете на Shogo Kuniba - Kosuke Kuniba и Kozo
Kuniba, формират Nihon Karate-do Kuniba-kai.

http://www.kunibakai.org/ , http://www.kokino.org/int-kunibakai.htm


- Hayashi-ha Shitōryū kai:

Основана през 1970 г. от Teruo Hayashi, един от най-изтъкнатите майстори на карате в света, ученик на Kenwa Mabuni и на Kōsei Kokuba. Европейската организация се управлява от Мигел Фернандес Васкес, а централата й се намира в Барселона, Испания. В САЩ, Хаяши-ха се управлява от Аkio Minakami в Сиатъл. Този стил е представен и в Германия от Mimmo Vermiglio в гр. Баден Вюртемберг. http://www.hayashiha.us/ , http://www.minakamikarate.com/content/hayashi-ha-shitoryu-kai



- Motobu-ha Shito Ryu Karate Do:
Основан от Kokuba Kosei. Стилът е микс от ученията на Kenwa Mabuni и Choki Motobu.

http://www.kogawabushidokai.com/motobuha.html



- Inoue-ha Shitō-ryū Keishin-kai:

Основан от Yoshimi Inoue през 2004 г. като пряк потомък на Hayashi-ha Shitōryū kai със седалище в Tottori, Япония и dojo (зали) в Норвегия, Венецуела, САЩ, Швеция, Бразилия и др.

http://www.inoue.no/history.html


- Itosu Kai Shito Ryu Karate do: Основан от Ryusho Sakagami (1915-1993) през 1940 г. като Shito-ryu Karate Sakagami Dojo в гр. Kawanishi. Клонът се управлява от сина му - Sadaaki Sakagami. Централата се намира в гр. Йокохама. В Германия школата е представена от Roman Westfähling в гр. Любек.



- Shuko Kai - Tani-ha Shito-Ryu: Основан през 1949 г. от Chōjirō Tani,
ученик на Kenwa Mabuni. Този стил представлява версия на Tani-ha Shito-Ryu. Представител за САЩ е Shigeru Kimura.


- Sanshin-kan:
Основан от Томас Вебер през 1965 г. в Стокхолм, Швеция. Той е бил ученик на Tani, Hayashi, Kuniba и др.



- Hokushin:
Основан от Miki Minobu, ученик на Teruo Hayashi.



- Seiko kai:

Основан през 1993 г. от Seiko Suzuki, ученик на Ryusho Sakagami.



- Aoinagi Shitō ryū Karate dō: Основан от Ray Castilonia, ученик на Chuzo Kotaka и Richard Kim.



- Shiroma Shitō ryū (известен и като Okinawa-no Shito ryu):
Основан от Shinpan Shiroma, ученик на Itosu и Higaonna, и партньор на Kenwa Mabuni. Той преподава от времето на Втората
световна война до смъртта си през 1954 г., като по този начин се създава единственият известен окинавски клон (в град Шури) на Шито-Рю. Неговият ученик, Horoku Ishikawa продължава неговата линия.



- Kotaka-ha Shitō ryū:

Основан през 1966 г. от Chuzo Kotaka, член на Seishinkai, в Хавай. Школата е разклонение на Motobu-ha. В тази система са променени всички кати, като НЕ се преподават оригиналните им варианти.



- Shito ryu Karate-do Genbu kai:

Основан от Fumio Demura през 1965 г. в гр. Санта Ана, щата Калифорния, САЩ. Той е ученик на Ryusho Sakagami и Shingen
Taira. През 2003 г. школата е преименувана на Shito-ryu Karate-do Genbu-kai Federation.



- Kurokawa-ha Shitō-ryū Kai:

Основан през 1995 г. от Timothy M. Brooks, ученик на Teruo Hayashi, Shōgō Kuniba и Ryusho Sakagami,.



- Sosa-kai:
Основан от Jorge Sosa (Хорхе Соса), ученик на Kenei Mabuni.



- Tanaka
Shito ryu Shobukan
: основан от Hiromasa Tanaka, ученик на за Ken Sakio. Shobu означава дух на воин.



- Tetsu ryu-ha Shito ryu:
Основан от Ted A. Hines, ученик на Richard Baillargeon и на Shogo Kuniba, в Охайо през 1996 г.



- Hinsei Shito Ryu Karate Do:

Основан през 1995 г. от John Gaddy, ученик на Yoshisada Yonezuka и Masayuki Kukan Hisataka.



- Sansei Shito Ryu Karate Do:

Основан от Ricky Adams, ученик на Joe Ruiz, Richard Baillargeon и Shogo Kuniba. Рики Адамс е повлиян от страна на Teruo Hayashi, Tatsuo Suzuki, Kenzo Mabuni, Morio Higaonna, Seikichi Odo, Takihiro Konishi, Kiyoshi Yamazaki. Sansei Shito Ryu Karate Do е основният стил на традиционната карате асоциация, основана през 1980 г.



- Nobukawa-ha Shito Ryu Karate Do
(1), като по-късно името е променено на Nobukawa-ha Shito Ryu Kai:
Основан от Kuniaki Nobukawa, ученик на Hayashi Teruo и Tani Chojiro. Той реформира своята организация и променя името й.



- Nobukawa-ha Shito Ryu Karate Do
(2): Основан от Naresh Sharma в Индия. Той е ученик на Kuniaki Nobukawa, основателя на Nobukawa-ha Shito Ryu Kai.



- Shito Ryu Kempo Karate Do Kai:

Основан от Kanei Uechi (да не се бърка със сина на Kambun Uechi, създателя на Uechi ryu, който носи същото име - Kanei
Uechi).



- Sanku-kai
(по-късно преименуван на Nanbudo):
Основан от Yoshinao Nanbu. Част е от Tani-ha Shito ryu в Европа.



Неделин Бояджиев


По материали от:


http://en.wikipedia.org/wiki/s***%C5%8D-ry%C5%AB


http://www.shito-ryu.it/usri/Storia/Le%20origini%20dello%20Shito-ryu/The%20History%20of%20Shito-Ryu%20Karate-Do.htm

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По-нататък...

В момента не съм писал други текстове. Смятам да пиша и за kyookushinkai, и за wado ryu, за goju ryu и за други стилове. Просто имайте търпение.

Докато чакате, прегледайте темите за

Школите и стиловете в карате

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=900&page=1

и за Принципите на карате

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=15017

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сенсей Кейджи Томияма - 8-ми дан Shito ryu karate do Kofukan и 7-ми дан Goju ryu karate do.

post-471-0-08930300-1365627581_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...