Отиди на
Форум "Наука"

Афганистан преди войните - носталгия по едно отминало време


Recommended Posts

  • Потребител

Имало едно време една красива страна на име Афганистан - точно това е бил той през 60 - те и 70 - те години на XX век особено при крал Мохамад Захир Шах (1933 -1973), чието 40- годишно управление е запомнено като Златния век на Афганистан. За съжаление кралят е свален през 1973 г. с преврат от братовчед си Дауд Хан, той пък е свален от комунистите през 1978 г. , като в края на следващата 1979 г. СССР нахлува в Афганистан. Последва кръвопролитна война, която взема стотици хиляди жертви, завършила с оттеглянето на Съветите през 1989 г. Гражданската война обаче под различни форми продължава и до днес - въпреки, че талибаните са свалени през 2001 г., страната продължава да се намира доста назад в развитието си особено що се отнася до правата на жените, които са подложени на изключително нечовешко отношение. Тя е и един от основните производители на наркотици. За това вина имат и САЩ, които през 80 - те години подкрепят фундаменталисти като Бин Ладен, тъй като те воюват срещу Съветския съюз. Но думата ни е за Афганистан преди войните - ето снимки от онази епоха. Обърнете внимание на външния вид на афганките :


100527_19-Afghanistan-148.jpg



100527_3-Afghanistan-62.jpg



100527_6-Afghanistan-69-v2.jpg



100527_8-Afghanistan-71.jpg



100527_9-Afghanistan-73.jpg



100527_4-Afghanistan-64.jpg



Kabul%20schoolgirls%201960.jpg



100527_14-Afghanistan-108.jpg

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cxboRdXBwck

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интепресен е стилът на снимките. Може би имат толкова общо с тогавашният реален живот колкото тези правени из която и да била соц страна за времето...

До колкото си спомням, Авганистан падаше към сферата на Съюза....Нищо не можеше да става без тяхното разрешение....

Проблемите почнаха след като откриха огромните запаси на полезни изкопаеми, гас и тнт.

За наркотиците пък така знам, че са ги произвеждали под назора на КГБ/за да съсипят декаденският капиталистически свят/, даже съм чувал, че и ние сме имали задача за транспортиране и препродажба на западните пазари...Парите натрупани на тяйни сметки в швейцарски банки служели за подпомагане на тогавашните терористически групи, в Германия, Италия...Но този въпрос много, много не се разглежда, къде и как и кои са ги изтеглили след избухване на демокрацията....Но има доста бивщи лидери от спец службите които изнивиделица забогатяха....

:elvis::elvis::elvis:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

афганистан, иран, ирак и пр. са стари култури, на които бе помогнато да се сринат. Стари култури, стари, изпитани ценности. Не гледайте ексцесиите на талибаните. Тях ги налази талибанизма както нас ни налази комунизма. .... Слушах интервю с някаква активистка, афганка. Мъжете били много мили, уважителни, грижливи и пр, но видиш ли, не им давали глас за държавните дела. По ли ще и харесва да имат глас за държавни дела и да не се уважават от мъжете.... Малко ОТ. Когато американките са стояли в къщи и не са гласували не е било щото им се забранява да работят, а щото така са избирали, мъжа е осигурявал достатъчно. Сега работят, но защото нямат избор - мъжете не печелят достатъчно. Сега нямат избора да си стоят в къщи при децата. Дали сега са по-добре. Със всичките си "свободи". Изобщо, голяма демагогия.

мое лично виждане е, че мъжете са за държавните дела, жените - за домашните. И двете са много важни. Японците имали някакво правило - само жени след детеродна възраст могат да управляват компании. Мисля че са прави.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мм да.Ситуацията ми напомня на Либйиската.Кадафи обедени племената и родовете -създаде нация,просперитет.А после америкосите ги върнаха в 1ви клас-сега страната е разделена на области,племена и родови владения.Хората след като изгубиха надежда в държавата си ,се юрнаха към религията.Боже,пази и нас от такава участ!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То и при нас след демокрацията се върнахме към религията. Особено след и по време на деноминацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Докато америкосите изнасят от там наркота(чрез Минас-Бургас-Испания,Косово),покой там няма да има!Жалко за авганците-видях как хранят дечурлигата(имаше виц навремето-защо холандските деца са щастливи-ами щото зъбната им паста е с канабис),ужас!А навремето ussa им пращаше електро чайници а те ги продаваха на братушките-америкосите ги питат защо?А обясняват,че в аула нямат ток-това е факт!Преврата там го извърши едно звено наречено мюсулмански братя -те участваха в щурма на двореца в Кабул!Единият от тях 3 години назад носеше куфарчето с ракетните кодове(даже си купи кожен шлифер като у В.В,а после шефа на него и някои други им подори джип ПРАДА на червения площад(той е руснак въспитан в мюсулманска-казахска семя(сега сртои църка в самарска област)-шахидите ги знае на изуст.!Нурсултан Назърбаев заедно с него довеждат Eлцин и отглеждат В.В!Бившият канцлер на Германия е 1 от директорите на газпром сега,Меркел дружи с тях също,Унгария купи от Сургут нефтегаз за 2 милиарда то що продаде 1 милиард.В Ссърбия се строи най -големият газораспределителн ценър(интересно кво казват у нас-как ще мине тръбата -или плашат народа с евентулни пропуснати ползи или висока цена)!Приатели- всичко е пито-платено,просто чакат добър зрителски интерес за да го обяват.Защо се отклоних от темата- ами историята с Авган е същата-Пакистан,ИРАК и Суади аравй с марионетката" Курвейт"-подкукоросвани от америкосите си продавт нефта на гешефтари-нима ООПЕК вече го има?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мнението на преките съседи за Афганистан също не е много розово.

Според иранците Афганистан винаги е бил сбирщина от диви племена и никой не е успял да го подчини напълно и цивилизова. Търговията с дрога в Иран се върти от афганци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мнението на преките съседи за Афганистан също не е много розово.

Според иранците Афганистан винаги е бил сбирщина от диви племена и никой не е успял да го подчини напълно и цивилизова. Търговията с дрога в Иран се върти от афганци.

Според арианците ние всички сме сбирщина от диви племена, спрямо тях.

Истината си е истина. Никой в писаната история не е успял да пацифира тези балканджии. :goodpost::goodpost::goodpost:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...