Отиди на
Форум "Наука"

Световен ден на водата


  

4 потребители са гласували

  1. 1. Знаехте ли за този ден

  2. 2. Отбелязвате ли го?

    • Да
      0
    • Не


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Световен ден на водата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Световен ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март.
Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.
Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.
Всяка година честването на Международният ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода.
На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Целта е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г. Инициативата за празнуване на Световния ден на водата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Всеки може сам да види повече детайли

Вторият въпрос може и да е безсмислен, но аз лично макар и служебно го отбелязвам всяка година.

Водя деца /ученици/ навън, вземам (те вземат) проба от планинска рекичка наблизо, показвам / казвам какво се анализира, давам им да правят анализ на място (pH, темпратура, проводимост, разтворен кислород..) казвам им интересни факти за водата /без метафизичните за памет и пр./ и така.. Миналата година деца направиха някои от по-лесните анализи за неметали...

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Това аз го правя във всеки удобен момент. Децата реагират на впечатления (да не кажа емоции). Не знам колко ще разберат от киселинноста на водата, но има безброй начини да се покаже природата. Може да са лъскави заоблени камъчета или голяма проядена канара, рибките, жабките.... Децата се опитвам да опитвам да им обърна внимание на нещо което ще могат да зацепят, да го разберат и запомнат за дълго. Ако не са готови за молекулярно ниво напр.

Пък ден на водата ми звучи много църковно. Всеки ден е ден на всичко. Използвам ситуацията да го представя според ситуацията - въздух камъни, дървета - каквото ми е подръка.

За мен е грешно да има спец.ден на водата. И да грабнат децата ама в точно този ден да ги ограмотяват.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

всеки ден го отбелязвам с ритуално измиване, а и дегустиране на гореупоменатата течност. Иначе официално - не го чествам и не ми дреме. Все още водата е леснодостъпен ресурс:)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...