Отиди на
Форум "Наука"

Фелипе Хуаман де Пома Айяла и неговото "добро управление"


Recommended Posts

  • Потребител

Фелипе Хуаман де Пома Айяла е късноинкски благородник и пряк потомък на знаменития владетел Тупак Юпанки.Макар че точната година на раждането му е доста неясна (през 1615 ще напише,че е на 80 години,което означава че е роден през 1535,но вероятно е използвал метафора,а не е описал точната си възраст)може да се предположи,че е роден малко след като испанците навлизат в Перу.Поради близки връзки на рода му с испанците при раждането си бил кръстен Фелипе,още като дете научил да чете и пише на испански.

В зряла възраст бил преводач на мисионерите при покръстването на перуанските индианци и елиминирането доколкото е възможно на езическите практики.Постепенно се издигнал,забогатял и бил назначен за корехидор(испанска административна и съдебна длъжност,която в америките ръководела трудовите задължения на индианците,данъците,имотни спорове и т.н.).

Около 1600 бил лишен от всичкото си имущество и длъжности.Това го подтикнало да обикаля из Перу и да съставя своята "Първа нова хроника и доброто управление".Написана на испански(но с много думи от индианските езици кечуа и аймара) между 1600 и 1615 хрониката съдържа 1180 листа с 398 илюстрации.

Самата тя е и обръщение към испанския крал Филип Трети,за да се подобри положението на индианците в Перу(автора нарича това "добро управление",като го противопоставя на действителното положение).За жалост Филип Трети вероятно не я е виждал никога.

Хрониката е изключително богата-съдържа основно историята на инките,(съчетана с християнското летоброене)данни за инкското доколониялно общество,аристокрация,митология,календар,право,музика,празници,а също и пристигането на европейците,обръщения и критики към самите испански колонисти(хрониката все пак е писана предимно за тях) и това от гледната точка на индиански благородник християнин.

Единственото запазено копие на хрониката от 17 век е било намерено в датската кралска библиотека през 1908 от германски учен.

Ето тук я има цялата на руски-

http://www.piminfo.ru/catfile/bbook_Pdf_small_275.pdf

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всъщност това е превод само на първата част от хрониката.Руснаците готвят още 2 тома с останалото съдържание.Кога ги открия някъде на руски или пълната хроника на английски ще дам линк.

Тъй като превода на този първа част на руски е от 2011 е много възможно още да не са излязли.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тук само ще отбележа,че има една конспиративна теория,според която автор на хрониката нe e Хуаман Пома,а метисът мисионер Блас Валера,който просто ползвал сведенията на Пома.Блас Валера дори да не е автор на тази хроника е писал доста за инките в края на 16 или началото на 17 век.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BB%D0%B0%D1%81_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B0

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...